Unten mailla

Kuinka lapset ja nuoret pärjäävät vähällä unella?

 • 21 min
 • toistaiseksi

Opettaja Fatim Diarra Mikkolan koulusta Vantaalta sanoo, että on kohtuutonta vaatia väsyneeltä lapselta monen tunnin keskittymistä uuden oppimiseen. Vanhempien tehtävä on hänen mielestään varmistaa, että lapset lähtevät kouluun levänneinä. Asiasta ei Diarran mukaan kannata edes neuvotella. Mitä pienempiä lapset ovat, sitä selvemmin väsymys näkyy lapsen käyttäytymisessä, sillä pienet lapset eivät osaa kontrolloida tunteitaan.

Ohjelmassa kuullaan myös unitutkija Timo Partosta, joka kertoo unen merkityksestä lapsille ja nuorille.

Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri

Lähetykset

 • ma 18.1.2016 20.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Osa 10: Unet ovat yhä mysteeri tieteelle, sillä unia on vaikea tutkia ja ne ovat subjektiivinen kokemus. Nykyinen unitutkimus haluaa selvittää, miksi näemme unia ja onko niillä biologinen merkitys. Sata vuotta sitten oltiin kiinnostuneempia siitä, mitä unissa tapahtuu ja niitä haluttiin tulkita.  
  Nuorempi tutkija Nils Sandman Turun yliopistosta sanoo, että unet vaikuttavat ihmisten mielialaan ja käyttäytymiseen hereillä. Painajaiset voivat ahdistaa myös hereillä ja mukavat unet voivat puolestaan saada ihmisen heräämään hyvällä mielin.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 9: Unihäiriöistä kärsiviä vauvoja ei enää huudateta unikoulussa vaan ongelma yritetään hoitaa pehmeämmin keinoin, kertoo sosiaaliohjaaja Teija Mattila Helsingistä. Vauvalle opetetaan nukahtamista kotona niin, että lapsi saadaan rauhoittumaan ja nukkumaan niin sanotun tassuhoidon avulla.
  Espoolainen Satu Soitula onnistui saamaan vauvansa unirytmin kohdalleen muutaman yön unikoululla sen jälkeen, kun perhe oli kärsinyt vauvan yölevottomuudesta pitkään. Soitula kertoo, että lapselle ei jäänyt minkäänlaista traumaa unikoulusta, koska vauva itki vain reilun tunnin unikoulun ensimmäisenä yönä.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 8: Unen laatua voi yrittää parantaa monin kotikonstein. Esimerkiksi hankalien asioiden miettiminen ja selvittäminen juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannatta. Illalla kannattaa yrittää rauhoittua hyvissä ajoin, ja rauhoittumista voi edistää vaikkapa rentoutumisharjoitusten tai huolihetken avulla.
  Uniterapeutti Anna-Mari Aronen Helsingin Uniklinikalta kertoo, että ihmisellä on myös taipumus murehtia unettomuuttaan, ja juuri tämä murehtiminen pitää yllä ja lisää unettomuutta. Taustalla on ihmisen aivojen taipumus muistaa ikävät ajatukset, koska aikoinaan juuri pelot ovat pitäneet ihmisen hengissä vaaratilanteissa.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 7: Joka kolmas suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämässään unettomuudesta, kymmenellä prosentilla unettomuus on kroonista. Etenkin miehet viivyttelevät usein liian pitkään ennen kuin hakeutuvat lääkäriin unettomuuden takia. Siksi unettomuuden tuomat terveysriskit kasvavat ja hoito vaikeutuu.
  Professori, unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta kertoo, että nykyään unettomuutta pyritään hoitamaan masennuslääkkeillä ja melatoniinilla, jos lääkkeitä tarvitaan. Jos taas tarvitaan unilääkkeitä, Partinen suosittelee vanhoja unilääkkeitä mieluummin kuin nukahtamislääkkeitä.
  Ohjelmassa kuullaan myös uniterapeutti Anna-Mari Arosta Helsingin Unikilinikalta.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 6: Viestinnän suunnittelija ja kirjailija Suvi Vaarla kärsi ensimmäisen kerran pahasta unettomuudesta parikymppisenä opiskelijana. 15–20 viime vuoden aikana hän on oppinut elämään unettomuuden kanssa, eikä enää häpeä sitä. Toisaalta hän ei hyväksy unettomuuttaan ja tekee kaikkensa, jotta ei enää kärsisi siitä.
  Suvi Vaarlan mielestä unilääkkeitä ei kannata pelätä, sillä lääkkeiden käyttö on hänen mielestään pienempi paha kuin paha unettomuus. Unettomuudesta kärsiviä Vaarla kehottaa hakeutumaan rohkeasti lääkäriin ja vaihtamaan lääkäriä, jos ensimmäiseltä ei saa apua.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 5: Biologinen kello rytmittää ihmisen elämää ja unta. Aikuisista suomalaisista vähän yli 20 prosenttia on aamuvirkkuja ja reilut kymmenen prosenttia iltavirkkuja, loput siltä väliltä. Poikkeuksiakin löytyy, lahtelaisen Riitta Viinasen voi sanoa olevan sekä aamu- että iltaihminen, sillä hän pärjää hyvin vain neljän tunnin yöunilla, tarvittaessa lyhemmilläkin.
  Ihmisen biologista kelloa sekoittavat esimerkiksi vuorotyö, aikavyöhykkeeltä toiselle siirtyminen ja kesäaika. Tutkimusprofessori ja psykiatri, unitutkija Timo Partonen haluaisikin luopua kesäajasta kokonaan.
  Unten maiilla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 4: Vuorovastaava Petteri Mäkelän työvuoro alkaa yleensä samaan aikaan kun suurin osa ihmisistä valmistautuu yöpuulle. 24/7 auki olevassa kaupassa tapahtuu paljon yön aikana, asiakkaiden palvelemisen lisäksi muun muassa hyllyt täyttyvät tavarasta ja leipä kypsyy uunissa. 
  Professori, unitutkija Markku Partinen sanoo, että vuorotyössä työvuorojen pitäisi mennä myötäpäivään haittojen minimoimiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin tulevat aamut, sitten iltavuorot ja lopuksi yövuorot ennen vapaita.  
  Unten mailla -sarjaa toimitaa Salme Unkuri.

 • Osa 3: Yhden vuorokauden valvominen vastaa noin promillen humalatilaa, mutta ei tiedetä, kuinka kauan ihminen pysyy hengissä ilman unta. Ihmisen valvottaminen on epäeettistä, ja toisaalta ihminen pystyy nukkumaan muutaman sekunnin mikrounia, jotka virkistävät. 
  Uni puhdistaa aivoja, huoltaa muistia ja vahvistaa suojautumista taudinaiheuttajia vastaan. Univaje puolestaan lisää muistivaikeuksia, heikentää keskittymiskykyä ja hidastaa reagointikykyä, kertoo tutkimusprofessori ja psykiatri, unitutkija Timo Partonen. 
  Ohjelmassa kuullaa myös Suvi Vaarlaa, joka pohtii unen merkitystä ja väsymystä.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 2: Opettaja Fatim Diarra Mikkolan koulusta Vantaalta sanoo, että on kohtuutonta vaatia väsyneeltä lapselta monen tunnin keskittymistä uuden oppimiseen. Vanhempien tehtävä on hänen mielestään varmistaa, että lapset lähtevät kouluun levänneinä. Asiasta ei Diarran mukaan kannata edes neuvotella. Mitä pienempiä lapset ovat, sitä selvemmin väsymys näkyy lapsen käyttäytymisessä, sillä pienet lapset eivät osaa kontrolloida tunteitaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös unitutkija Timo Partosta, joka kertoo unen merkityksestä lapsille ja nuorille.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

 • Osa 1: Suomikin alkaa olla yhä enemmän 24/7 –yhteiskunta. Palveluja on saatavilla vuorokauden ympäri eikä aika tahdo riittää nukkumiseen. Hektinen elämä on saanut esimerkiksi monet opiskelijat kokeilemaan pimeähormoni melatoniinia, kun uni ei tahdo tulla.
  Tutkimusprofessori ja psykiatri, unitutkija Timo Partonen on toivonut Suomeen uniherätystä, koska emme hänen mukaansa arvosta unta tarpeeksi. Väsymyksen lisäksi univaje muun muassa lihottaa ja altistaa flunssalle.
  Unten mailla -sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä