Maailmanpolitiikan arkipäivää

Käännytettävä kalterien takana

 • 23 min
 • toistaiseksi

Moni Suomeen viime vuonna tulleesta 32 000 turvapaikanhakijasta saa kielteisen päätöksen; moni on sellaisen jo saanut. Mitä tapahtuu heille, jotka eivät toiveistaan huolimatta voi jäädä maahamme? "Kun maailmanpolitiikka tuli kotiovelle" -sarjan toisen osan on toimittanut Jaana Kanninen. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Lähetykset

 • la 16.1.2016 14.03 • Yle Radio Suomi Kotka

Jaksot

 • Venäjä äänestää sunnuntaina presidentistä, ja Vladimir Putinin voittoa voi pitää varmana. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii, mitä näissä oloissa jää käteen muille ehdokkaille ja heidän kannattajilleen. Kuulemme myös juuri äänestysikään varttuneita nuoria venäläisiä, joiden koko elinajan maata on johtanut Vladimir Putin. Ohjelman ovat toimittaneet Iida Tikka ja Heikki Heiskanen.
  Kuva: Alexandr Zemlianichenko / EPA

 • Kiina rakentaa parhaillaan teitä, rautateitä ja satamia ympäri maailmaa. Mihin Kiinan massiivinen uusi silkkitiehanke pyrkii? Havitteleeko Kiina myös poliittista maailmanvaltaa, samaan aikaan kun Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin? Ohjelman juontaa Sari Taussi.
  Kuva: Pete MacLaine / EPA

 • Euroopan unionin vastaisuus on vahvistumassa itäisessä Euroopassa. Ensimmäistä kertaa unionin puheenjohtajamaana olevassa Bulgariassa unionin kannatus on vankkaa. Osa bulgarialaisista on huolissaan maan tulevaisuudesta, kun koulutettua työvoimaa muuttaa sankoin joukoin ulkomaille. Maailmanpolitikan arkipäivää-ohjelma kävi Sofiassa
  Ohjelman toimittaa Erja Tuomaala.

  Kuva: Erja Tuomaala

 • Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen on pienentynyt murto-osaan toissavuotisesta. Tulijoita kuitenkin riittää tulevaisuudessakin, siitä huolimatta että etenkin Pohjoismaiden turvapaikkalinja on kiristynyt. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelma käy Irakissa. Ohjelman juontaa Sari Taussi. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

 • Suomessa valmistellaan parhaillaan Saamelaiskäräjien aloitteesta totuus- ja sovintokomissiota. Tavoitteena on sovintotyön käynnistyminen saamelaisten ja Suomen valtion välillä. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa avataan monille suomalaisille tuntematonta saamelaisten historiaa sekä pohditaan, miten alkuperäiskansan ja valtion välejä voi parantaa. Ohjelman toimittaa Sari Taussi.

  Kuva: Kukka Ranta

 • Etelä-Koreassa alkaneita talviolympialaisia sävyttää politiikka, koska kisoihin osallistuu myös Pohjois-Korea. Venäjä taas pitää sulkemistaan kisoista lännen salaliittona. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman aiheena on urheilun ja politiikan vaikea liitto. Juontajana Sari Taussi.

 • Suomalaisten lautasille on tulossa uusi eksoottinen ruoka: hyönteiset. Markkina on voimakkaassa kasvussa koko Euroopassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää käy Filippiineillä, missä hyönteisten syönti on perinne. Lisäksi kysytään voivatko hyönteiset nousta merkittäväksi proteiinin lähteeksi Suomessakin. Ohjelman juontaa Sari Taussi:

  Kuva: Pasi Takkunen / Yle

 • Pieniä askelia Lähi-idän rauhan puolesta otetaan Jerusalemissa koulussa, jossa käy sekä palestiinalaisia että israelilaisia lapsia. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa pohditaan lisäksi mitä seurauksia on Yhdysvaltojen ja Israelin suhteen lähentymisellä. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Atef Safadi / EPA

 • Tasan vuosi sitten Yhdysvalloissa vannoin virkavalansa yllätysvoittaja Donald Trump. Presidentin kova kielenkäyttö on kohdistunut etenkin maahanmuuttajiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa
  pohditaan mitä vaikutusta Trumpin rasistisiksi koetuilla lausunnoilla on ollut. Ohjelman on koonnut Sari Taussi.

  Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

 • Maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan yli kahdella miljardilla nykyisestä vuoteen 2050 mennessä. Väestönkasvu on kiivasta etenkin osissa Afrikkaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelma pohtii väestönkasvun aiheuttamia paineita. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva:
  Ama Sarpong

 • Vuoden 2017 suuria uutisia oli terroristijärjestö Isisin valtiohaaveiden romuttaminen. Isis menetti myös kalifaattinsa pääkaupungin Raqqan, Pohjois-Syyriassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan Isisin hirmuvallan alla eläneitä ihmisiä ja kysytään, miten Euroopan pitäisi nyt torjua terrorismin uhkaa. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Antti Kuronen / Yle

 • Donald Trump hallitsi päättyvän vuoden uutismaisemaa, kun maailma totutteli Yhdysvaltain uuteen ja arvaamattomaan presidenttiin. Euroopassa jännitettiin oikeistopopulistien vaalimenestystä Trumpin ja Britannian Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa. Lähi-idässä ääriliike Isis menetti julistamansa kalifaatin, mutta alueen suurvaltakilpa kiihtyi. Maailmanpolitiikan arkipäivää tarkastelee kuluneen vuoden kehityskulkuja. Ohjelman on koonnut Heikki Heiskanen.

  Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä