Sunnuntaivieras

Sunnuntaisin klo 15.03, Yle Radio Suomi

Sunnuntaivieras esittelee ajankohtaisia ja valtakunnallisesti kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen.

Jaksot

 • Hiljattain eläkkeelle jäänyt Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Keijo Koli tuntee Eläintarhanlahden monumentaalisen rakennuksen kuin omat taskunsa. Liki 30 vuoden ura kaupunginteatterissa opetti paitsi ihmistuntemusta, myös kyvyn puhua tai vähintään ymmärtää ”taiteilijaa”. Miten pesunkestävä insinööri pärjää taiteilijoiden kansoittamassa talossa? Toimittaja Sannika Michelsson tapaa Sunnuntaivieras Keijo Kolin missäpä muualla, kuin Helsingin kaupunginteatterin juuri peruskorjatuissa tiloissa.

 • ”Tässä ammatissa olen ihmisenä parhaimmillani”, näin toteaa sunnuntaivieras, soitinrakentaja Keijo Korelin. Hän on puutyöläinen jo neljännessä polvessa ja yksi Suomen ainoista klassisten kitaroiden rakentajista.

  Korelinin rakentamia kitaroita voi kuulla konserttisaleissa ympäri maailmaa. Miehen kitaroiden suosiosta kertoo sekin, että tilausjono on vuoden mittainen. Tarja Nyyssönen lähti Keijo Korelinin verstaalle Joroisiin.

 • Jääkiekkojoukkue Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttula on SM-liigahistorian toinen naispuolinen toimitusjohtaja. Työkaverit ja fanit kuvailevat Perttulaa "Pikkumustaksi", joka on helposti lähestyttävä, sopivan räväkkä ja inspiroiva muutosjohtaja. Kahdeksan kuukautta pestissä toiminut Perttula myöntää, ettei aiemmin seurannut lätkää lainkaan, eikä siitä puhuta kotona vieläkään.

 • Tekstiilisuunnittelija ja käsityöläinen Anu Pylsy on luonut itselleen uran tyhjästä - kahteen kertaan. Kun hänen yrityksensä paloi vuonna 2006, tuhkasta nousi uudistunut Design Pylsy.

  Eteenpäin katsovalle elämänasenteelle on ollut käyttöä myös silloin, kun sairaala teki kohtalokkaan hoitovirheen esikoislapsen synnytyksessä.

  Anu Pylsy kertaa elämänsä askelmerkkejä Joutsassa, Pynnölän entisen kyläkoulun keittiössä toimittaja Minna Matintuvan kanssa.

 • Tämän suven viimeinen kesävieraamme on 82-vuotias kauppias, Minimani-ketjun perustaja Juhani Metsäranta Seinäjoelta. Toimittajana Päivi Rautanen.

 • Tuottaja Hannu Oksanen on ollut tärkeä linkki kotikaupunkinsa Kotkan ja suurelta osin pääkaupunkiseudulla sijaitsevien elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöiden välillä. Paljolti hänen kontaktiensa ansioista kaupunkiin on saatu useita elokuvaprojekteja. Siinä samalla tv-sarja Virittäjät on kasvanut kansainväliseksi vientituotteeksi ja lisää on tulossa. Aleksi Taponen suuntasi kesävieraansa kanssa tuoreimman kotimaisen elokuvan kuvauspaikoille.

 • Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Ville Matvejeff luotsaa Turun Musiikkijuhlia taiteellisena johtajana. Vuosittain hän matkustaa 250 päivänä esiintymään Euroopan musiikkitaloissa. Rentoutumista hän hakee Ilomantsin mökiltä ja Jyväskylässä sählyjoukkueen jäsenenä. Toimittaja Minna Rosvall tapasi Matvejeffin musiikkijuhlien kuhinassa Turussa.

 • Utsjokelainen taiteilija Niillas Holmberg on viettänyt kesänsä yleensä keikkaillen ja kalastaen. Tämä suvi on kulunut toisenlaisissa tunnelmissa. Holmberg kertoo tehneensä enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin: mies leiriytyi juhannusviikolla Tenon Tiirasaareen, missä Ellos Deatnu (suom. Eläköön Teno) -ryhmä edistää saamelaisten itsemääräämistä ja vastustaa Tenon uutta kalastussopimusta. Toimittajana Anna Nevalainen.

 • Kesävieraana Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Häntä haastatellaan usein, kun tiedotusvälineet haluavat pätevän asiantuntijan mihin tahansa merkittävään rikosjuttuun. Marja-Liisa Kämppi tapasi Matti Tolvasen ortodokseille merkittävässä miljöössä Joensuussa.

 • Oululainen Mieskuoro Huutajat on vienyt omaperäistä mieskuoroilmaisuaan maailmalle jo kolmekymmentä vuotta. Tänä vuonna kolmekymmentä vuotta täyttävä kuoro on erittäin elinvoimainen ja edelleen suosionsa huipulla. Kuoron johtajana on alusta saakka toiminut Petri Sirviö. Toimittajana Harri Nousiainen.
  Kuva: Wasim Khuzam.

 • Oluen tekeminen kuulostaa yksinkertaiselta. Vettä, maltaita ja hiivaa. Mutta kun puhutaan oluen tekemisestä yhdessä maamme suurimmista panimoista, muuttuu homma monen monituista pykälää vaikeammaksi. Lankoja pitää käsissään panimomestari, jonka on oltava todellinen moniosaaja. Hartwallin vastaavana panimomestarina Lahdessa työskentelee Hannele Alakarhu, joka tekee olutta mielikuvien ja musiikin voimin. Toimittajana Mika Moksu.

 • Balmuirin huiveja, kynttilöitä, hattuja ja huonekaluja löytyy Ruotsin kuninkaallisilta, George Clooneyltä, Tina Turnerilta ja Saudi-Arabian prinsessalta. Tuotemerkin äiti ja isä asuvat Pohjois-Suomessa ja ammentavat inspiraatiota kesämökkimaisemista Kainuusta. Vaikka kunniaa ja mainetta maailmalta on ropissut jo kymmenen vuoden ajan, ovat Heidi ja Juha Jaara pitäneet jalat tiukasti maassa. Toimittajana Miia Roivainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä