Yle Helsingin toimitus kertoo siitä, mitä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla tapahtuu.

Jaksot

 • Laillinen graffiti levisi kaupunkeihin ja taidegallerioihin. Suomirap nousi marginaalista valtavirran hitiksi ja skeittauksesta tehtiin olympialaji. Miten käy alakulttuurien, kun niistä tulee valtavirtaa?
  Toimittaja Vesa Marttinen pohtii kysymystä Karri Miettisen eli rappari Palefacen kanssa. Miettinen on seurannut näköalapaikalta Suomirapin liukumista alakulttuurista valtavirraksi.

 • Espoon Otaniemessä sijaitsevan hotellin aulaan kokoontuu viikoittain joukko ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että päivä lähtee parhaiten käyntiin aamulenkillä. Hotellin järjestämälle puolen tunnin juoksulenkille osallistuu sekä hotellin asiakkaita että alueen yrityksissä työskenteleviä. Miksi hotelli järjestää aamulenkkejä ja millainen energian lähde aamulenkki osallistujille on? Tämän viikon lenkin veti poikkeuksellisesti HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Innokkaita lenkkeilijöitä kävi jututtamassa Ari Tuhkanen:

 • Kaikki alkoi siitä, kun käsittelimme leipäjonoja aamulähetyksessämme.
  Olli-Pekka Kursi haastatteli silloin köyhyystutkija Maria Ohisaloa. Haastattelun jälkeen toimitukseen soitti nainen, joka halusi kertoa tarinansa.

  Tapasimme 56-vuotiaan Tian hänen tämän hetkisessä kotikaupungissaan Lohjalla.
  Tia on köyhä, ollut jo useamman vuoden ajan.

  -Vaikeinta on kertoa omasta tilanteesta ihmiselle, jolla on kaikkea, hän sanoo.

  Kun kaikki on jo myyty ja suurin pelko on, että yllättäviä kuluja voi tulla,niin mistä ihminen jaksaa unelmoida?

 • Tikkurilan kirjastoon Vantaalle on hankittu jättitelevisio, josta voi katsoa maksullisia urheilukanavia. Penkkiurheilijan unelma on sijoitettu keskeiselle paikalle musiikki ja mediaosaston seinälle. Kisakatsomon voi varata myös yksityiskäyttöön. Miksi kirjasto hankki television ja mitä siitä voi katsoa? Tikkurilassa kävi Ari Tuhkanen:

 • Olympialaisten jälkitunnelmissa on Suomessakin puhuttu paljon “pään kestämisestä”. Paineensietokyky on äärimmäisen tärkeä myös elektronisilla urheilijoilla, sillä kilpapelaaminen on kuin shakkia, paitsi päätökset tehdään sadasosasekunneissa. Tämän lisäksi alan huima suosio aiheuttaisi paineita kenessä tahansa: E-urheilua seuraa maailmanlaajuisesti 323 miljoonaa fania ja esimerkiksi viime vuoden maaliskuussa Puolassa Katowichessa käytyä e-urheilun MM-turnausta katsoi 46 miljoonaa ihmistä.

  Sipoolainen urheilupsykologi Mia Stellberg tuntee henkilökohtaisesti paineiden alla olemisen, sillä psykologina toimisen lisäksi hän on huippumalli ja kilparatsastaja. Satoja perinteisten lajien urheilijoita valmentaneesta Stellbergistä tuli ensimmäisiä psykologeja maailmassa, joka valmentaa henkisesti myös e-urheilijoita, aloittaessaan työskentelyn tanskalaisen Astralis-joukkueen kanssa. Miten Stellberg auttoi joukkueen jäseniä pitämään pään kasassa paineen alla? Entä minkälaisia neuvoja hän antaa e-urhelijaksi haluavalle? Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kalevalanpäivänä 28.2. Vantaankosken koulun oppilaat saivat karistaa unihiekat silmistään hieman totutusta poikkeavalla tavalla.
  Opettaja Jan Nyberg piti keskusradion kautta aamunavauksen perinteitä rikkovalla tavalla: Nyberg yllätti oppilaansa Kalevalanpäivän aamunavauksessa vetämällä koko show'n räppäämällä!
  Tempaus lähti nopeasti elämään omaa elämäänsä myös verkossa: Ope räppää aamunavauksessa -niminen Youtube-video nousi nopeasti hitiksi, ja tapaus uutisoitiin iltapäivälehdissä saakka.
  Vesa Marttinen tapasi Jan Nybergin, jonka mukaan heittäytyminen ja uusien asioiden kokeileminen tekee hyvää myös opettajille, sillä näihin asioihin oppilaitakin rohkaistaan.

 • Asunnottomuus on vähentynyt pääkaupunkiseudulla vuodesta 2012 lähtien vuosittain useilla sadoilla ihmisillä. Syynä ovat toimivat asunnottomuusohjelmat ja erityisesti kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntyminen. Ilman omaa asuntoa on pääkaupunkiseudulla kuitenkin edelleen reilusti yli 4000 ihmistä (2016). Ari Tuhkanen kävi Vaasankadulla Vailla Vakinaista Asuntoa ry:n ylläpitämässä Vepa-kahvilassa kysymässä, miten asunnottomilla ja entisillä asunnottomilla menee:

 • Osittainen hoitovapaa, lyhennetty työviikko, työn uudelleenjärjestäminen, tehokas kalenterin käyttö, verkostoituminen, whatsapp-ryhmät ja kuljetusringit, isoista kustannuksista puhumattakaan!

  Taitoluisteluperheiden päivittäinen elämä on kuin suuren spektaakkelin tuottamista.

  Olli-Pekka Kursi jututtaa kahta äitiä, Nina Salmenkaitaa ja Sanna Tarkkosta, joiden tyttäret harrastavat yksilöluistelua ja muodostelmaluistelua.
  Lapsien harrastus sitouttaa koko perheen, ja vanhempien roolin voi tiivistää kolmeen k-kirjaimeen: kuljeta, kustanna ja kannusta.

 • Tunnevalmentaja ja tunnekuvakirjan kirjoittaja Camilla Tuominen muistuttaa tunteiden merkityksestä menestyvässä työelämässä.
  Työnantajalta ja esimieheltä vaaditaan rohkeutta mahdollistaa tunteet myös työympäristössä.

  Tunteet, tunnejohtaminen ja tunteiden ohjaaminen ovatkin erityisen tärkeitä asioita ja taitoja, joita tarvitaan kasvavissa määrin. Tekoäly saattaa päihittää ihmisen älykkyydessä, nopeudessa ja tehokkuudessa mutta tunteiden saralla ihminen on se, joka voittaa, Tuominen lisää.

  Olli-Pekka Kursi haastatteli Camilla Tuomista Radio Suomen Helsingin aamussa 28.2.2018.
  Juontaja oli Riikka Porttila.

 • Turvapaikanhakijat ja vastaanottokeskukset nousevat mediassa usein esille, kun jotain ikävää tapahtuu. Joku ryöstetään, joku kuolee, nousee syytöksiä joita on vaikea todistaa, sosiaalinen media ryöpsähtää täyteen huhuja ja mielipiteitä ja niin edelleen.
  Mutta miltä näyttää turvapaikanhakijoiden arki, jos sitä tarkastelee ilman kytköstä mihinkään uutistapahtumaan?
  Millainen on aivan tavallinen arkipäivä vastaanottokeskuksessa? Miten päivät keskuksessa rytmittyvät? Mitä tekemistä siellä tai lähiympäristössä on? Miten asukkaat pitävät yhteyttä perheisiinsä? Mitä he ajattelevat Suomesta, Helsingistä ja omasta tilanteestaan?
  Vesa Marttinen hyppäsi raitiovaunuun ja matkasi Kallioon, Kaarlenkadun vastaanottokeskukseen, tapaamaan ihmisiä ja ihmettelemään arkea.

 • Kylmä sää tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudulla ulkojääkausi jatkuu. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kausi jatkuu liikuntapaikkapäälliköiden mukaan vielä ainakin pari viikkoa. Ari Tuhkanen kävi Pirkkolan urheilupuistossa kysymässä, miten kevään säät vaikuttavat ulkojäiden jäädyttämiseen ja hoitamiseen. Haastateltavina tiimiesimies Teijo Korva ja liikuntapaikkapäällikkö Vesa Sjöstedt.

 • Aurinkoinen sää houkuttelee ihmiset liikkumaan meren jäällä, mutta varovainen kannattaa olla. Helsingin ja Espoon edustalla on paljon vaaranpaikkoja. Ari Tuhkanen kysyi, miten jäätä luetaan ja mitkä paikat kannattaa kiertää kaukaa. Haastateltavana luutnantti Aki Tiainen Suomenlahden merivartiostosta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä