Yle Kotkan toimitus kertoo siitä, mitä Kymenlaaksossa tapahtuu.

Jaksot

 • Kouvolan lukiolaiset valmistavat kolmen vuoden välein yhdessä musikaalin, jota yleensä esitetään täysille saleille muutaman päivän aikana. Tänä keväänä lukiolaiset tuovat lavalla Teuvo ja paperitaivas -musikaalin, joka perustuu Leevi and the Leavingsin musiikkiin. Tarina kertoo pikkukaupungin rakennemuutoksesta. Näin suuren musikaalin valmistaminen vaatii omistautuneita ja aktiivisia vetäjiä. Yksi heistä on Kouvolan yhteislyseon musiikinlehtori Anna Kuurne, joka vastaa musiikin johdosta ja oli myös valitsemassa näytelmää tälle keväälle: Kirsi Lönnblad tapasi musikaalin pääosanesittäjät Jukka Pesosen ja Vilhelmiina Nymanin, sekä musiikinlehtori Anna Kuurnen juuri ennen ensimmäistä näytöstä:

 • Suomen ensimmäinen peliläänintaiteilija Jaakko Kemppainen aloitti viisivuotisen pestinsä helmikuun alussa. Hänellä on pitkä tausta pelisuunnittelijana sekä digitaalisen kulttuurin alalta. Kouvolassa toimipistettä pitävän peliläänintaiteilijan toimialueena on Kymenlaakso, Uusimaa sekä Häme.

  Tavoitteena on muun muassa edistää taiteilijoiden asemaa ja työllistymistä. Pelitaiteesta, pelaamisesta ja sen hyödyntämisestä arjessa Jaakko Kemppaisen kanssa jutustelee Aleksi Taponen.

 • La Carita -säätiö palkitsi kouvolalaisen Kymijoen Hoiva ry:n kolme hoivakotia hyvästä hoidosta. Kymijoen Hoiva ry:ssa selvitetään asiakkaiden mieltymyksiä ja toteutetaan sen mukaan yksilöllistä hoitoa. Hoitotyön esimies Marja-Terttu Riihelä osoittaa palkinnon nimenomaan lähihoitajille työn arvostuksen lisäämiseksi.
  Myös lähihoitaja Anne Volanen on iloinen palkinnosta, mutta toteaa vaatimattomasti, että hän tekee vain työtään. Viime päivinä on puhuttu paljon jopa perushoidon laiminlyönneistä joissakin hoivakodeissa. Millaista se yksilöllinen hoito sitten arjessa on ja miten sitä ehtii toteuttamaan. Sitä kävi kysymässä Kirsi Lönnblad:

 • Facebookissa on sivusto nimeltään “Ikiomat Villasukat Kotkalaisille ja Pyhtääläisille koulutien aloittajille”. Sitä ylläpitää ja hommaa organisoi kotkalainen Sanna Suutari-Pulli.
  Hän kertoo, että sukkia on neulottu sen verran ahkerasti, että kaikki viime vuoden ekaluokkalaiset ne sai. Tämän vuoden ekaluokkalaisista satakunta on vielä ilman sukkia, mutta puikot kilkkaavat siihen malliin, että viimeisetkin varmasti saavat sukat.
  Maija Tuunila ja Aleksi Taponen kysyvät Suutari-Pullilta tempauksesta, sukkien kutomisen vaikeudesta ja neulomisbuumista, jota neuloosiksi kutsutaan.

 • Keskitalvi on vihersuunnittelijallekin kiireistä aikaa, sillä talvella tehdään suunnitelmat ja kesällä ne toteutetaan. Ihmiset turvautuvat ammattilaisen apuun yhä useammin pihasuunnitelmia tehdessä. Kouvolalainen vihersuunnittelija Maritta Vuorisen työpöydällä on monen muun suunnitelman lisäksi neljä Pioneeripuiston ensikesän Asuntomessujen pihaa. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Karhulan lukiosta löytyi hyvä yritysidea, joka kilpailee toukokuussa Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla yrittää -finaalissa. Lukion 2. luokan oppilaat kehittivät yrityksensä Lepäämö NY, joka tekee puhelinparkkeja koteihin ja kouluille. Haastattelussa yrittäjät Miska Taimisto, Aleksi Niemelä, Juuso Nokka ja Juho Leppilampi. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Marko Kaarlenpojan perheessä kaikki muuttui, kun poika Toni sairastui leukemiaan vuonna 2010. Kukaan ei osannut arvata mihin se matka vie ja mitä sen matkan varrella tapahtuu. Tukea perhe sai mm. Sylva ry:ltä, sukulaisilta ja ystäviltä. Marko Kaarlenpoika kertoo nyt perheen tarinan. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kohti Työtä ry tarjoaa lumenluontiapua pienituloisille vanhuksille Pyhtäällä. Yhteistyötä tehdään Pyhtään kunnan kanssa. Palvelusta veloitetaan nimellinen korvaus. Puhelin on soinut ja asiakkaita on jonoksi asti. Kävimme seuraamassa tänään kahden kotitalkkarin Harri Salpamen ja Kalle Pinomaan urakkaa. Asiakasruuhkasta kertoo ensiin Kohti Työtä ry:n Pyhtään osaston ohjaaja Varpu Teikari. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkan Kantaattikuoro on saanut esitettäväkseen kotkalaisviulisti/säveltäjä Eero Kestin teoksen Missa brevis et Sanctus. Vaikka kyseessä on kantaesitys, niin teos on valmistunut jo 90-luvulla. Teoksen esitystä varten on koottu orkesteri, jossa soittavat Kotkan seudun musiikkiopiston opettajista ja oppilaista, sekä Kymi Sinfoniettasta koottu orkesteri. Kuoroa johtaa Pekka Soranummi. Kirsi Lönnblad kävi harjoituksissa.

 • Monella kymenlaaksolaisella kaupunginosalla on hurja maine, joka elää sitkeästi vuodesta toiseen. Alueet kehittyvät, ihmiset muuttuvat, mutta maine on ja pysyy. Kaupunginosamyytinmurtaja suuntaa paikalle selvittämään mistä maine on peräisin ja pitääkö se vielä tänä päivänä paikkansa. Ääneen pääsevät entiset ja nykyiset asukkaat.

  Kouvolan Lehtomäen hurja maine sai alkusysäyksen jo alueen rakentamisen aikoihin. Väkivaltarikoksia ja päihteitä on mainittu useasti kaupunginosan yhteydessä vuosien varrella. Kirjasto, kauppoja sekä kioskeja on lakkautettu. Mutta onko hurjalla maineella mitään tekemistä todellisuuden kanssa enää vuonna 2019? Oppaina Lehtomäen arkeen toimivat Oili Laukkarinen sekä Miika Pääkkönen.

  Toimittajana Aleksi Taponen

 • Kotkalainen Olavi Wecksten joutui uimareissullaan pikkupoikana vuonna 1944 todistamaan saksalaisen Niobe-sotalaivan upotusta. Vielä vuosikymmenien jälkeen tapahtuma on tarkasti muistissa. Olli Törönen kävi Olavi Weckstenin kanssa Hallan saarella, jonka edustalle neuvostolentokoneet upottivat Nioben.

 • Kotkalainen Halla Oy oli aikanaan yksi Suomen suurimmista teollisuusyrityksistä. Hallan saarella Kotkassa oli sekä saha, että selluloosatehdas ja runsaasti palveluita. Nyt alueen omistava UPM saa purkaa viimeisetkin rakennukset, sekä saareen johtavan vanhan sillan. Olli Törönen kävi lapsuudesta asti Hallassa asuneen Olavi Weckstenin kanssa nyt jo autiossa Hallassa, joka oli aikanaan kukoistava taajama.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä