Suomen Shortdox-kilpailun satoa kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin: lyhytdokkareita, äänikompositioita, audiorunoja, radioesseitä, faktaa sekä fiktiota. Kaikki kilpailuun osallistuneet työt on julkaistu myös verkossa yle.fi/shortdox.

Jaksot

 • "Kunhan olisi terve", näillä sanoilla on totuttu usein kommentoimaan ihmisten uteluita vielä syntymättömän lapsen sukupuolesta. Mutta entä, jos kaikki ei olekaan hyvin?

  Ultraääni on hyväntahtoinen kurkistus syntymättömään lapseen kohdussa. Se voi kuitenkin mullistaa ihmisen elämää enemmän kuin moni tuleva äiti tutkimushuoneeseen mennessään ymmärtää.

  Dokumentti on kuvaus epätietoisuudesta, valinnoista ja siitä, miten ihmismieli käsittelee asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa.

  Toteutus: Hanna Kölli-Karhu.

 • Lapsemme ovat yksilöitä, osa meitä ja jatkuvan poliittisen väännön keskiössä. Painaako vaakakupissa raha silloinkin, kun yksilöiden hyvinvoinnin tulisi olla tärkeintä?

  Puheenvuoron saa kotkalainen lastenhoitaja Mia Kotola, joka kertoo siitä, millainen arki tukee lapsen kasvua. Ovatko lapsemme meille vain numeroita?

  Toteutus: Milla Granlund.

 • Sairastuminen aiheutti syöksykierteen, jonka pysäyttäminen tuntui mahdottomalta haasteelta. Tämänkertaisessa Äänitarinassa Askeleen edellä kuolemaa, tekijä käsittelee tunteitaan menneisyyden haamuja kohtaan ja opettelee päästämään vihasta irti.
  Toteutus: Suvi Laine.

 • Lyhytdokumentti "Joko tänään?" kertoo niistä elämän asioista, jotka eivät ole aina omissa käsissä. Niitä on, vaikka nykyinen heti-mulle-kaikki-nyt-yhteiskunta antaa usein muuta ymmärtää. Kaikki ohjelmassa tapahtuva on totta. Toteutus: Mervi Leino.

 • Tämänkertainen teos kertoo jäteauton kuljettajan päivästä työautonsa kanssa. Ihminen ja kone, sekä työ joka pitää hoitaa. Toteutus: Jukka Lääveri.

 • Kuuntelemme liian usein vain korvillamme. Silloinkin menetämme osan. Tekijä on ympäristöä ja elämän sointia tutkiva äänisuunnittelija. Toteutus: Antti Sinirinta.

 • Suurkaupungin valot on seikkailu ääniteoksen ja -runon sekoituksessa mielenmaisemassa, jonka öiset kadut ovat keikkojen jälkeisissä tunnelmissa tarjonneet. Toteutus: Suvi Kosunen

 • Ihmisen motiiveja on helppoa määritellä erilaisten ääripäiden kautta. Mutta kuka päättää mikä on moraalisesti oikein tai väärin kun ihmisen sydäntä ohjaava hyvyyden ja pahuuden välinen raja muuttuu harmaaksi, täysin määrittelemättömäksi massaksi - itsesuojeluvaiston, logiikan ja tunteiden sekoittuessa toisiinsa. Toteutus: Tatu Tissari.

 • Millaista on kun kuulee ääniä? Teoksessa kuvataan niitä ja kerrotaan miten niiden kanssa tulee toimeen. Toteutus: Sami Juntunen.

 • Ylipääsy on muisto kesästä, se on puhelu, johon ei vastata. Ylipääsy on kaikki se, mitä ei koskaan pitänyt sanoa ääneen. Lohtu, katkeruus ja rakkaus. Miksi ihmisen on niin vaikea päästää irti? Toteutus: Melissa Miettinen.

 • "Illalla kun muut matkustaa kohti pientä kuolemaa, minä en unta saa. Päivä ei laske otteestaan, se pään sisällä mekastaa, ajatusromua tuputtaa..." Olen vapaa kirjoittaja/muusikko. Satunnaisesta unettomuudesta kärsivänä halusin taltioida teokseeni valvottujen öiden kummallisen tunnelman. Inspiraationa toimi ystävän kertoma kuulopuhe avaruudessa oletettavasti vallitsevasta hiljaisuudesta. Käsikirjoitus: Mia Keurulainen, äänitys: Juhana Lahtinen, Kiitos: Piko Viitanen.

 • Tämänviikkoisessa teoksessa käsitellään vanhempien menettämisen pelkoa. Joskus järjettömiksikin äityvät ajatuskulut eivät jätä rauhaan öisin. Mistä lohtu, mistä vastaukset? Toteutus: Riikka Möhkölä.

Klipit

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä