Äänitarina

Torstaisin klo 22.55, Yle Radio 1

Suomen Shortdox-kilpailun satoa kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantaisin: lyhytdokkareita, äänikompositioita, audiorunoja, radioesseitä, faktaa sekä fiktiota. Kaikki kilpailuun osallistuneet työt on julkaistu myös verkossa yle.fi/shortdox.

Jaksot

 • Välitila on Karjaan suomalaisen yhteiskoulun JOPO-luokan draamapajan oppilaiden henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva ääniteos, joka käsittelee nuorten paikkaa elämän ja ympäristön välitilassa. Draaman keinoin jäsennettyjä ajatuksia ja äänimaisemia. Tekijät: Karjaan JOPO 10-luokan oppilaat, Sussa Lavonen TeM, Pro Arctis ry. Tuotanto: radiofiskars.

 • Teos kuvaa nimensä mukaisesti kyyneleiden arvoa. Toteutus: Janne Liimatainen.

 • Koulukiusaaminen jättää arvet. Vaikka aikaa tapahtumista on jonkin verran kulunut, arvet ovat jääneet. Voiko silti, kaikesta tapahtuneesta huolimatta, elää nyt ja tulevaisuudessa onnellisena? Dokumentti Arvet kertoo TT:n tarinan. Toteutus: Markku J Riipi.

 • Tämä Äänitarina on kertomus siitä, miten huonojen hampaiden kanssa nuoresta asti taistellut Piia selviytyi 90-luvun hammasterveysvalistuksesta. Mielikuvitusta ei puuttunut, kun ikäluokka toisensa jälkeen paimennettiin ala-asteen kouluhammashoidossa hoitamaan hampaitaan. Vaikka hammaslääkäristä saatiin kiiltokuvia ja fluoritabletit maistuivat banaanilta, traumoilta ei vältytty. Toteutus: Heini Peltola.

  Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Simo Rista.

 • "Otin tähän audiodokumenttiin käsittelyyn äänen, joka on itselleni päivittäinen ja tuttu, mutta merkitsee paljon", kertoo Pia Murto.

 • Tämänkertaisen Äänitarinan on toteuttanut Tuuli Teelahti, ja se kertoo hänen äidistään, joka jäi leskeksi seitsemän vuotta sitten.

 • "Epilepsia on vainonnut elämääni jo 26 vuotta. En anna sen vallata hyvää elämääni, joka eletään vain kerran. Takana on kohta 33 vuotta, mutta uudet tuulet ja kaikki paras on vielä edessä päin."
  Toteutus: Heini Turpeinen.

 • Autobiografinen ääniteos elämästä silmänräpäysten välissä. Toteutus: Toni Ilo.

 • Kotimatka -dokumentilla tekijä haluaa kuvata sitä kuplivaa innokkuutta ja avoimuutta, jolla lapset havainnoivat ympäristöään ja elävät hetkessä niin iloine kuin suruineen. Jokapäiväinen reilun kilometrin päiväkotimatka tarjoaa lapsille elämyksiä laidasta laitaan, kun sen sijaan kanssakulkijana toimiva aikuinen ei ikävä kyllä muista aina suhtautua ympäröivään maailmaan samanlaisella innokkuudella ja avoimuudella… Toteutus: Helena Yli-Kyyny.

 • Teoksellani haluan saada kuulijan miettimään mitä hän seuraavaksi sanoo ja millä tavalla. Kun sanomme mitä sattuu, se satuttaa mitä sanomme. Useimmiten täysin harmittomaksi vitsiksi tarkoitettu heitto satuttaa enemmän kuin lyöminen. Mieti tätä kun seuraavan kerran avaat suusi! Toteutus: Anu Yli-Nikkilä.

 • 1997 kertoo tekijän ensikohtaamisesta adoptiovanhempiensa kanssa sekä hänen matkastaan Suomeen. Toteutus: Yasu Jukkola.

 • Trollaus ei ole vain harrastus, se on elämäntapa. Trolli saattaa istua viereesi bussissa, syödä kanssasi lounasta työpaikan ruokalassa tai lämmittää sinulle mikroaaltouunissa eilisen makaronilaatikkoa, kun tulet illalla kotiin. Toteutus: Hanna-Mari Kuivalainen. Rummut: Mikko Kuivalainen.

Klipit

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä