Äänitarina

Maanantaisin klo 18.10, Yle Radio 1 - Yle Areena 29 pv

Suomen Shortdox-kilpailun satoa kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin: lyhytdokkareita, äänikompositioita, audiorunoja, radioesseitä, faktaa sekä fiktiota. Kaikki kilpailuun osallistuneet työt on julkaistu myös verkossa yle.fi/shortdox.

Jaksot

 • Keski-iässä ajasta kehkeytyy tärkein mittayksikkö. Aika kulkee tasaisesti ja huomaamatta mutta rikkumattoman tasa-arvoisesti. Haluamme hallita aikaa, mutta se on hallintamme ulottumattomissa. Ajasta on niin ystäväksi kuin viholliseksi. Aika voittaa. Aina. Toteutus: Lassi Mäkinen, freelancer-toimittaja, pastori ja espoolainen perunanviljelijä.

  Kuva: Fredrik Ohlander, Unsplash.

 • Olen 19-vuotias ja opiskelen tällä hetkellä Laajasalon opistossa. Teokseni “Mikä mä oon?” kertoo niistä rasistisista kohtaamisista ja ennakkoluuloista joita kohtaan adoptoituna lähes päivittäin. Toteutus: Iina Tossavainen.

 • Olen ympäriston tuote; 90-luvun laman lapsi, jonka lähtökohtana oli lähiö, rikkinäinen perhe, viina ja väkivalta. Elämä on täynnä valintoja, mutta onko se oma valinta? Vai tulemmeko tänne vain, kuin höyhen tuulessa, riippumattomina omasta suunnastamme...omasta minuudesta. Olemmeko kaikki lähtökohtiemme uhreja? Tekijä on Laajasalon opiston radiotoimittajalinjan opiskelija.

 • "Kun nukut, minä valvon" perustuu äänityksiini, joita teen niinä öinä, jolloin en saa unta. Se on yksinäinen ja humoristisen tummansävyinen äänipäiväkirja siitä, kuinka olen valveilla kun muut nukkuvat. Vaikka tapahtumat sijoittuvat keittiöön ja teoksen kuvaus on arkista, se liukuu lopulta aamuöiseen hetkeen, jolloin unettomuus voittaa musertavalla ylivoimalla. Toteutus: Suvi Tuuli Kataja.

 • 2.35-2.36 kuvaa ihmisen ahdistusta ja unettomuutta, jolloin hallinta omista ajatuksista pettää ja perusteeton mustasukkaisuuden tunne ja yksin jäämisen pelko saa vallan mielessä. Toteutus: Matias Kivipuro.

 • Tämänkertaisen Äänitarinan tekijä oli juuri muuttanut ulkomailta takaisin Suomeen, aloittanut opinnot ja muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoon, ja muutokset eskaloituivat joululomaan, jolloin kaikki purkautui henkisenä aallonpohjana. Pohjalta noustessaan hän alkoi näkemään elämää ja omaa menneisyyttään eri tavalla. Toteutus: Lotta Lehtonen.

 • Sosiologi ja filosofi Georg Simmelin mukaan häpeä on kokemus liiallisesta nähdyksi tulemisesta ja samanaikaisesta omanarvontunnon vähenemisestä. Häpeä on tunne normeja rikkovasta sopimattomuudesta, kun haluaisimme vain olla näkymättömiä. Tämänkertainen äänitarina 3,89 käsittelee häpeää köyhyydestä. Näkyykö köyhyys ja työttömyys ulospäin? Riittääkö häpeälle, että näemme nämä itsessämme? Toteutus: Ahtola & Pyhäjärvi.

 • Tämänkertainen Äänitarina kertoo peliriippuvuudesta. Asia on ajankohtainen, sillä monella on lähipiirissään ihminen, joka kärsii tästä addiktiosta. Toteutus: Ilona Lämsä.

 • Pasi Lahti pohtii mikä on normaalia.

 • "Olen kysyjä, joka kaipaa vastauksia, joita ei halua kuulla. Olen haaveilija, josta uhkaa tulla jotain muuta. Ääniteokseni on päänsisäinen monologi, jossa ei ole vastauksia eikä haaveita." Toteutus: Johanna Viren.

 • Wikipedian mukaan ”Rohkeus on uskallus tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai uhkailusta. - - Rohkeus on subjektiivinen kokemus, sitä mikä yhdelle on rohkeaa, on toiselle tavanomaista.” ja plaa plaa, aivan niin. Rohkeaa on kertoa rohkeudesta oman kippeen kautta. Eiks myös aika rohkeeta oo pyrkiä teknisten vaatimusten kynnyksen yli pelkällä puhelimella, kun mikrofoni tuli taannoin myytyä. Millainen sitten on rohkeuden ääni? Tai sen tunteen, kun ei ole rohkea ollenkaan? Lähestyttiin ajatusta arkisten äänten kautta. Tällä teoksella halutaan kysyä just sinulta: milloin viimeksi olit rohkea?

  Hanna Marika, melkein medianomi, äänimaiseman luoja ja tekniikan hallitsija. Emma, kirjoittaja ja äänentuottaja, erityisosaamisena makaroniäänet.

 • Lyhytdokumentti Tosimies paljastaa palan pohjoisen elämää. Rovaniemellä Sierijärven porotilaa pitävät Ari Maununiemi ja Sampo Pasma elävät arkea, joka sujuu vahvassa yhteydessä luonnon ja eläinten kanssa.
  Toteutus: Mervi Leino.

Klipit

 • Vinnaren av finländska Shortdoxtävlingen. Koprt audiodokumentär av Nina Eriksén:
  "Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?"

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä