Koe uusi yle.fi
Pörssipäivä

Pörssipäivä - markkinaturbulenssin keskellä

 • 38 min
 • toistaiseksi

Tammikuun Pörssipäivä hioo sijoitusstrategioita markkinoiden ristiaallokossa. Kiina-huolet painavat kursseja, mutta samaan aikaan on saatavissa houkuttelevia osinkotuottoja. Miten piensijoittajan on viisasta toimia epävarmuuden keskellä?

Konkarisijoittaja, Cardia Investin hallituksen puheenjohtaja Kim Lindströmillä on osakemarkkinoista lähes 50 vuoden kokemus. Hän kuvaa itseään arvosijoittajaksi, joka on kiinnostunut vain laatuyhtiöistä. Lindströmin mukaan suomalaisilla on edelleen mahdollisuus saada selvää kotikenttäetua keskittymällä Helsingin pörssissä listattuihin yhtiöihin.

Ekonomisti, sijoituskirjailija Mika Hyttinen etsii hyviä ostokohteita myös maailmalta. Osakepoiminnan lisäksi hän harjoittaa indeksisijoittamista. Hyttisen mielestä pörssiomistukset vaativat pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, eivätkä ne sovi kaikille.

Toimittajana Mikko Jylhä.

Lähetykset

 • ti 26.1.2016 16.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Pörssipäivä Suomi 100 -tunnelmissa. Vieraina pitkäaikainen sijoittaja ja sijoituskirjailija Kim Lindström sekä lakiasiainjohtaja Jaakko Raulo Helsingin pörssistä.

  Kim Lindström tuli markkinoille 1968, kun Helsingin pörssi oli heräämässä uuteen kurssinousuun pitkän hiljaiselon jälkeen. Lindström arvioi, että puolen vuosisadan aikana hän on ollut tekemässä kymmeniä tuhansia osakekauppoja.

  Jaakko Raulo aloitti Helsingin pörssin palveluksessa 1987, kun meklarit vielä antoivat osto- ja myyntitarjouksia Helsingin Fabianinkadulla. Raulo oli yksi silloisten pörssi-istuntojen eli julkihuutojen puheenjohtajista.

  Lisäksi rahoituksen professori Mika Vaihekoski Turun yliopistosta kertoo, millaista osakekauppa oli Suomen itsenäisyyden alkuaikoina. Helsingin pörssi aloitti toimintansa 1912, ja avauspäivänä listalla oli 23 yhtiötä. Entä miltä näyttävät itsenäisyyden ajan tuotot?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Heinä-syyskuun tuloksia perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta ja osakestrategi Antti Saari OP:lta.

  Puheenaiheina muun muassa Nokian aiheuttama tulospettymys, Finnair, Fortumin tavoittelema Uniper-kauppa, pankkisektorin digitalisaatio ja osakeanalyysi Helsingissä. Osaketutkimusta tehdään myös kohdeyhtiöiden toimeksiannosta. Onko luotettavuus vaarassa, kun maksajana on analyysin kohde?

  Lähetyksen lopussa tarkasteltavana First North -listalta löytyvä Cleantech Invest. FIM julkaisi lokakuussa yhtiöstä uuden raportin. Mika Heikkilä kertoo, miksi Loudspringiksi nimensä vaihtava yhtiö ei ole valikoitunut hänen luotsaamaansa Mikro Markka -rahastoon.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Mitä yhteistä on vedonlyönnillä ja osakesijoittamisella? Toimiiko tekninen analyysi? Pitävätkö puheet sijoittajan kotikenttäedusta paikkansa? Markkinoista ja niiden biittaamisesta keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta ja vedonlyöntisijoittaja, ESBC:n Jorma Vuoksenmaa.

  Ovelalle parhaat paikat tehdä rahaa on siellä, missä pääomia ja kilpailua on vähän, sanoo Markku Kaustia. Hän vahvistaa käsityksen, jonka mukaan piensijoittaja voi saada etua etsimällä vähän vaihdettuja ja seurattuja pienyhtiöitä.

  Jorma Vuoksenmaa hyödyntää osakemarkkinoilla teknistä analyysia. Hänen mielestään ihmiset usein yliarvioivat saamansa informaation arvon sekä kykynsä käsitellä sitä. Tämä voi kääntää kuvitellun kotikenttäedun sijoittajaa vastaan.

  Osakesijoittaminen ei ole nollasummapeliä: ilman taitoakin voi pärjätä. Mikä merkitys on hyvällä onnella?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Ekonomisti Mika Hyttisen uuden Suosioharha - Sijoittaminen on taitolaji -kirjan teemoista tekijän lisäksi keskustelemassa salkunhoitaja Ernst Grönblom Helsinki Capital Partnersilta ja rahoitusmarkkinoihin erikoistunut taloustoimittaja Helena Ranta-aho.

  Hyttinen arvostelee pankkien tarjoamia, aktiivisia rahastoja. Lisäksi hän kyseenalaistaa indeksisijoittamisen puolesta liputtavien väitteet, joiden mukaan osakemarkkinoiden keskiarvon voittaminen on hyvin vaikeaa. Hyttisen mielestä markkinat on mahdollista voittaa, kunhan kovalla työllä hankittu osaaminen saa tehdä työnsä rauhassa.

  Grönblom luotsaa HCP:n rahastoa, joka sijoittaa globaalisti muun muassa teknologiayrityksiin. Hän uskoo, että markkinat ovat erittäin tehokkaat, mutta eivät täydellisen tehokkaat. Omaksi esikuvakseen Grönblom nimeää amerikkalaisen Bill Millerin.

  Pitkän linjan taloustoimittaja Helena Ranta-aho nostaa keskiöön itsetuntemuksen. Ranta-ahon mielestä sijoittajan on keskeistä miettiä, mitä hän haluaa sijoituksillaan saavuttaa - ja mistä hän on valmis luopumaan.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Markkinakuulumisista keskustelemassa Jarkko Aho, Henri Elo ja Merja Mähkä. Puheenaiheina muun muassa Stockmannin vaikeudet, Kotipizza ja Fortumin tavoittelema Uniper-kauppa sekä viimeaikainen osakeinnostus ja sijoittaminen harrastuksena.

  Jarkko Aho on kirjoittanut sijoitusaiheista kymmenkunta vuotta, ja verkossa hänet tunnetaan Random Walkerina. Henri Elo työskenteli vuosia taloustoimittajana, ja bloggaa Kauppalehdessä. Joukon tuorein sijoituskirjoittaja on Merja Mähkä, jonka uusi blogi Onnellinen omistaja aloitti syyskuussa Helsingin Sanomien verkkosivuilla.

  Kolmikon lisäksi salkunhoitaja Mika Heikkilä Taalerilta kommentoi peliyhtiö Rovion ja Terveystalon pörssilistautumisia. Millaisia odotuksia yhtiöihin liittyy?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Onko hajauttaminen sijoittajan ainoa ilmainen lounas? Pitääkö paikkansa vanha viisaus, jonka mukaan voitot kannattaa ottaa hitaasti ja tappiot nopeasti? Pärjääkö pessimisti osakemarkkinoilla? Pörssipäivän vieraina ammattisijoittaja Ilkka Parviainen sekä pokeriammattilainen, sijoittaja ja Sijoitustiedon pääkolumnisti Aki Pyysing.

  Ilkka Parviainen on arvosijoittaja, joka luottaa osta ja pidä -strategiaan. Pankkimaailmassa työskennellyt Parviainen korostaa kärsivällisyyden merkitystä. Hän luonnehtii omaa sijoitustyyliään kilpikonnamaiseksi. Parviainen on ollut osakemarkkinoilla tiiviisti mukana yli viisitoista vuotta, mutta myynyt osakkeita vain kolmesti.

  Aki Pyysing tunnetaan pokeriammattilaisena, mutta hänellä on vuosikymmenten kokemus aktiivisesta sijoittamisesta. Pyysing ei ole epäröinyt käyttää velkavipua - ensimmäisen sijoituslainansa hän otti vuonna 1987. Aiemmin hänellä saattoi olla salkussa kerrallaan vain yhtä tai kahta eri osaketta, mutta nykyisin Pyysing on hajauttanut omistuksiaan kymmeniin yhtiöihin.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa toimitusjohtaja Sari Lounasmeri Pörssisäätiöstä, tutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Ompeluseuran Talousguruista sekä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

  Maria Ohisalo perusti naisverkosto Ompeluseuran yhteyteen Talousgurut -ryhmän, jotta naisilla olisi matalan kynnyksen paikka keskustella taloudesta. Ryhmä toimii Facebookissa, mutta järjestää myös tapahtumia. Syyskuun teemana on vastuullinen sijoittaminen.

  Suvi Tuppurainen muistuttaa, että vastuullinen sijoittaminen voi tarkoittaa monia eri asioita. Yleisesti ottaen säästäminen ja sijoittaminen on vastuullista jo itsessään, hän sanoo. Tuppurainen kertoo Nordnetin julkaisemista tilastoista, joista saa käsityksen piensijoittajien liikkeistä.

  Sijoittamisesta puhutaan tällä hetkellä paljon, ja monet ovat löytäneet alhaisten kustannusten indeksirahastot. Sari Lounasmeren mukaan indeksisijoittamista ei kannata nyt aloittaa pikavoittojen toivossa. Onko vaarana, että osakkeista innostuneet tulevat markkinoille syklin huipulla?

  Lisäksi haastateltavana on Nuorten Osakesäästäjien Jamilla Heiskanen. Osakesäästäjien Keskusliiton yhteyteen perustettu verkosto on tarkoitettu alle 30-vuotiaille.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Keskustelemassa pörssikolumnisti Karo Hämäläinen, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ja sijoitusbloggaaja Random Walker eli Jarkko Aho. Kolmikon tuore kirja "Laatuguru - Näin valitset voittajaosakkeet" keskittyy nimensä mukaisesti laatusijoittamisen filosofiaan.

  Jarkko Aho nostaa laatuyhtiöiden tunnusmerkeiksi hyvän johdon, kilpailuedun, vahvan taseen ja vakaan tuloksen. Hän painottaa, että kasvu ei ole itseisarvo: keskeisellä sijalla on korkea pääoman tuotto.

  Karo Hämäläisen tausta on arvosijoittamisessa. Kirjan tekemisen jälkeen hän on kiinnittänyt entistä enemmän huomiota yhtiön asemaan markkinoilla. Se ei Hämäläisen mielestä selviä yksittäisten tunnuslukujen avulla, vaan tarvitaan laadullista analyysia.

  Jukka Oksaharjun mukaan laatusijoittaja etsii ensiluokkaista yhtiötä, joka menestyy markkinoilla kasvattaen jatkuvasti omaa liiketoimintaansa - ja osinkoaan. Laatusijoittaminen asettuu monella mittarilla arvo- ja kasvusijoittamisen väliin, Oksaharju muotoilee.

  Lisäksi puheenaiheena Helsingin pörssin Q2-tuloskausi.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Markkinakuulumisista keskustelemassa pörssikolumnisti Henri Elo, Taloustaidon tuleva päätoimittaja ja Veronmaksajain Keskusliiton viestintäjohtaja Antti Oksanen sekä taloustoimittaja Jussi Rosendahl Reutersilta.

  Puheenaiheina muun muassa hallituskriisi, osakkeiden arvostustasot, korkotuotot, uudet pörssiyhtiöt ja listautumiskynnys sekä pian päättyvän toisen vuosineljänneksen tulosnäkymät.

  Lisäksi haastateltavana toimitusjohtaja Pia Santavirta Suomen pääomasijoitusyhdistyksestä. FVCA on jälleen koonnut listan potentiaalisista pörssitulokkaista. Viime vuosina noin puolet Helsingin pörssiin listautuneista yrityksistä on ollut pääomasijoittajataustaisia.

  Puheenjohtajana Mikko Jylhä.

 • Tammi-maaliskuun tuloksia perkaamassa pääanalyytikko Kim Gorschelnik FIMiltä, toimittaja Mirko Hurmerinta Arvopaperista ja pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesiltä. Tulosanalyysin lisäksi etsitään kasvua suomalaisista pienyhtiöistä.

  Puheenaiheina muun muassa Nokian Renkaat, pääomasijoitusyhtiö CapMan, vähittäiskauppa, kalastustarvikevalmistaja Rapala ja peliyhtiö Remedy Entertainmentin listautuminen.

  Kim Gorschelnik on jälleen koonnut kymmenen mielenkiintoisen kasvuosakkeen listan. Uusina osakkeina listalta löytyvät Cleantech Invest, Lehto Group, Siili, Suomen Hoivatilat ja Talenom. Mirko Hurmerinta ja Sauli Vilén kommentoivat Gorschelnikin tekemiä osakepoimintoja.

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Yhä useammat suomalaiset haaveilevat taloudellisesta riippumattomuudesta. Verkosta löytyy runsaasti talousaiheisia blogeja, joiden kirjoittajat tavoittelevat oloneuvoksen elämää. Miten temppu tehdään käytännössä? Keskustelemassa salkunhoitaja Pasi Havia Helsinki Capital Partnersilta, sijoittaja Tomi Salo Osakesäästäjien Keskusliitosta ja sijoittaja-bloggaaja Mikko Vikman.

  Pasi Havia poltti nuorena näppinsä IT-kuplassa, mutta palasi myöhemmin markkinoille. Kolme vuotta sitten ilmestyi Havian, Antti Rinta-Lopin ja Ville Lappalaisen kirja Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä.

  Tomi Salo tuli markkinoille 1970-luvun lopussa. Viimeiset kolmetoista vuotta hän on nauttinut taloudellisesta riippumattomuudesta. Osakkeiden lisäksi Salo luottaa metsä- ja kiinteistösijoituksiin.

  Mikko Vikman pitää suosittua P.Ohatta -sijoitusblogia. Hänen tavoitteensa on päästä vapaaherraksi 35-vuotiaana. Mitä Vikman aikoo tehdä sen jälkeen?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

 • Sijoitusrahastoista keskustelemassa professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta, rahastoanalyytikko Matias Möttölä Morningstarilta ja Suomen rahastojohtaja Hanna Porkka Nordea Fundsista.

  Puheenaiheina muun muassa ajankohtainen markkinatilanne, aktiivisten rahastojen kulut, asuntorahastot ja sijoitusrahastojen tekemät pakkomyynnit markkinoiden sukeltaessa. Amerikkalainen S&P 500 -osakeindeksi on alkuvuoden aikana liikkunut ennätyslukemissa. Jättävätkö kohonneet arvostustasot tilaa indeksisijoittajalle?

  Toimittajana Mikko Jylhä.

  (Ensilähetys 22.3.2017)

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä