Pyöreä pöytä

Työajan lisäys on historiallinen suunta työntekijäjärjestöiltä

 • 29 min
 • toistaiseksi

Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
Keskustelijoina ovat mediatutkija Anu Koivunen, yrittäjä Pekka Seppänen ja muusikko Olavi Uusivirta.

Paitsi koirista ja kissoista Pyöreä pöytä puhuu myös medioiden eroista, yhteiskuntasopimuksesta ja Trumpista.

Anu Koivunen haluaa päätoimittajilta myös itsekritiikkiä.
- Miten luotettava media ja valemedia eroavat toisistaan?
Hänestä Ylen A2:n Turvattomuusillan sisällön kuvaus voisi olla tekstiä suoraan valemediasta.

Hallitus oli kertomassa heti Pyöreän pöydän lähetyksen jälkeen tiedotustilaisuudessaan, hyväksyykö se ay-järjestöjen tekemän yhteiskuntasopimuksen. Sipilä kertoi, että hyväksyy.

Pekka Seppänen tiivistää ehdotuksen: vähemmän palkkaa, lisää työtä. Hänestä tämä on historiallinen suunta työntekijäjärjestöiltä:
- Tähänastinen maailman historia on sitä, että työaikaa vähennetään! Nyt tehdään toisin päin.

Keskustelussa ollaan epäileviä sopimuksen käytännön vaikutuksista ja nähdään siinä paljon valtapolitiikkaa.

Olavi Uusivirta pinnistelee ja pyytää ritareita kertomaan, mitä myönteistä seuraisi republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin mahdollisesta valinnasta.

- Jos kansan enemmistö valitsee Trumpin presidentiksi, olisi aika kaunis luku Yhdysvaltain presidentinvaalien historiassa, tokaisee Seppänen.
Hän perustelee johtopäätelmäänsä kuvaamalla Clintonien ja Bushien sukurasituksia.
- Ollisi hurja skenaario, että aiemman presidentin puolisosta tulisi presidentti.
Sitä tapahtuu lämpimämmissä maissa kuin Yhdysvallat.
- Oli itse asiassa jo kauheaa, että edellisen presidentin poika valittiin presidentiksi vaikka se perustui vilppiin.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 2.3.2016 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Näistä keskusteltiin:

  Ilmastokriisissä on puheenjohtajan mukaan alkanut yritysten oma toiminta-aalto, jopa niin että maailman suurimmat sijoittajat tekevät enemmän  ilmastokriisin eteen kuin valtiot.

  Taru Tujunen kertoo, että juuri julkaistun kansainvälisen kyselyn mukaan 56% vastanneista katsoo, että kapitalismi nykymuodossaan aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyvää.

  Kaarina Hazardia askarruttaa uutinen, että Yle siirtää Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien tavoin verkkokeskustelujen esimoderoinnin Suomen Tietotoimiston hoidettavaksi. Mika Pantzar ällistyttää muut kertomalla, että erään nettialustan omistajan mukaan 15% kustannuksista muodostuu keskustelujen moderoinnista.

  Oman aiheensa Mika Pantzar otsikoi raflaavasti: Huippu-urheilu ja lasten kidutus. Hän viittaa muodostelmaluistelussa julki tulleeseen tapaukseen ja ehdottaa sydämistyneenä, että lasten suojelemiseksi kilpaurheilu kiellettäisiin lapsilta samaan tapaan kuin Norjassa on tehty.  

  – "Huippu-urheilu tarvitsee lapsiurheilua, mutta lapsiurheilu ei tarvitse huippu-urheilua", hän sanoo.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Venäjän hallituksen yllätysero vaatii puheenjohtajan mielestä kommentointia.

  Oliko teillä ikävä maanantaina 13.1.2020 näyttävästi julkisuuteen palannutta Timoa Soinia?
  Anu ihmettelee, ettei kukaan toimittaja tarttunut Soinin Puola-vertauksiin.

  Maija haluaa tietää, mitä mieltä ritarit ovat Sussexin herttuaparin, Harryn ja Meghanin, aikomuksesta irrottautua Britannian kuningashuoneesta. – Tulkaa asumaan Suomeen, pyytää puheenjohtaja.

  Pekka kertoo, että vuoden urheilija palkitaan Urheilugaalassa huomenna torstaina 16.1.2020. Pyöreässä pöydässä haluttaisiin palkita jääkiekkomaalivahti Noora Räty, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, jalkapalloilija Riku Riski ja jalkapalloilija Teemu Pukki. Pukin uskotaan voittavan urheilutoimittajien äänestyksen.

 • Iranin vallankumouskaartin al-Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani kuoli Yhdysvaltain tekemässä ilmaiskussa. Käskyn antoi presidentti Donald Trump. Oliko kysessä murha vai tappo. tähän ja muutamaan muuhun visaiseen kysymykseen etsittiin tänään ratkaisua Kaarina Hazardin, Juha Itkosen ja Ruben Stillerin voimin. Puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen.
  Puhetta uudella vuosikymmenellä johtaa tuttuun tapaan Pauli Aalto-Setälä.
  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta v. 2019 viimeisessä Pyöreässä pöydässä johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Ruben Stiller pitää hallituksen toimintaa selkärangattomana, koska tietoja al-Holissa olevien suomalaisten kohtalosta on hänen mukaansa kerrottu tipoittain.

  Kaarina Hazard sanoo aiheensa kuuluvan samaan vyyhtiin: missä on tavallisen suomalaisen sivistysporvarin poliittinen koti?

  Olavi Uusivirta kertoo, että Olympiastadion ei remontista huolimatta tunnu kelpaavan yleisurheilijoille. Kiittämättömyyskö on maailman palkka?

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Pekka Seppänen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Mitä isoja uutisia on jäänyt hallituskriisin alle?  

  - Googlen perustajat luopuivat johtopaikoistaan,  Euroopan Unionin kuuluva valtio (Unkari) puuttuu teattereiden toimintaan, Nokian pelastajana esitetty Risto Siilasmaa luopuu Nokian hallituksen puheenjohtajuudesta, Postin hallituksen ja johdon matka päättää säästötoimista San Franciscoon.

  Oppositio on esittänyt ensimmäisen yhteisen välikysymyksen. Sen aiheena on hallituksen tapa käsitellä al-Holin suomalaisten palauttamisasiaa. Anu Koivunen kysyy, miten asiassa pitäisi toimia.

  -Pantzarille tilanne on periaatteellisesti yksinkertainen: lapset pitää pelastaa mahdollisimman nopeasti, vaikkei se ole teknisesti helppoa. Seppänen huomauttaa, että jos tilanne olisi yksinkertainen, se olisi jo hoidettu. Koivunen kiittää viranomaisten valmistautumista vaikeassa asiassa ja sanoo, että poliitikkojen täytyy kantaa vastuuta.

  Mika Pantzar puhututtaa ritareita taloustiedon opettamisesta kouluissa.

  Pekka Seppänen haluaa pohtia, millainen on vuorokauden vallassa olleen pääministeri Sanna Marinin Suomi.

 • Keskustelemassa ovat Juha Itkonen, Olavi Uusivirta ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Puheenaiheet keskittyvät hallituskriisiin ja pääministeri Antti Rinteen jättämään eronpyyntöön. Kaikki olivat seuranneet koukuttavaa poliittista draamaa ja oviliveä herkeämättä kaksi edellistä päivää.

  Miksi näin kävi? Oliko taustalla kaunaa vai oliko kaikki vain puhdasta politiikkaa?
  Mitä tarkoittaa pääministerin "oikeusturva"? Ymmärsikö Rinne pääministerinä, mitä tarkoittaa poliittinen instituutio?
  Mikä oli median rooli? Kaikkia hallituksiahan on etupäässä haukuttu, joten ritarit antavat kasin.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Millaisen arvosanan pääministeri Antti Rinne saa ritareilta?
  Pitääkö ilotulitteet tai kaikki riskialttiit asiat kieltää?

  Suomessa pitäisi saisi myydä vain vaatteita, joiden alkuperä tunnetaan.
  Maailmanloppu on tulossa? Miten tästä selvittäisiin rauhanomaisesti?

 • Varjobudjetit, miestenpäivä ja metsien miesten vapauttaminen - siinä pyöreän pöydän kivikovat aiheet. Keskustelemassa ovat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Taru Tujunen. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Kokoomus, Perussuomaiset ja Kristillisdemokraatit ovat tuoneet esille omat varjobudjetinsa. Millaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ne tarjoavat ja saavatko ne tarpeeksi julkisuutta?

  Monissa maissa on vietetty miestenpäivää, missä nostetaan esiin miehille tärkeitä asioita. Tarvitaanko tällaista? Olisiko sen status lopulta sama kuin vaikkapa jollain Syö pullaa -päivällä? Jos miestenpäivä tarvitaan, Pyöreä pöytä ehdottaa, että Huuhkajien EM-jatkon mahdollistanut ottelupäivä muutettakoon uudeksi miestenpäiväksi!

  Myös viimeinen aihe kosketti miehiä. Voisiko marjastavat, metsästämistä, kalastamista harrastavat miehet vapauttaa työttömyysviranomaisten käsistä luontoon? Keskustelun aloittaja maksaisi mielellään veroja, että näitä 50-60 -vuotiaita työttömiä metsien miehiä ei enää kiusattaisi.

 • Keskustelemassa ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  "Ok, boomer" -heitto on aivan uusi, ja sitä viljelevät teinit ja parikymppiset tyhmiksi katsomilleen, vanhemman sukupolven puheille. Hämmentynyt Maija Vilkkumaa kysyy, lietsooko se ikäpolvien välistä sotaa. Kaarinan mielestä loukkaantuminen olisi sama kuin vastaisi "okei, käpy"-sanontaan vastaamalla, ettei ole oikeasti puujohdannainen. 

  Kaarina Hazard keskusteluttaa rikosten rangaistuksen koventamisperusteista. Naisjärjestöjen keskusliitto nimittäin ehdottaa, että  koventamisperusteeksi otettaisiin myös sukupuoli. Tarkoitus olisi suojella erityisesti naisia viharikoksilta.

  Juha Itkonen on vihainen helsinkiläiselle kaupunginvaltuutetulle Abdirahim ”Husu” Husseinille (sdp), koska tämä on valehdellut tviitissään. Hussein väitti jättäneensä häntä solvanneen matkustajan taksistaan kesken ajon moottorien bussipysäkille. Yhtäläisyyttä löydetään Enkeli-Elisa-tapaukseen, jossa kirjoittaja puolustautui sanomalla "sitä ei tapahtunut, mutta olisi voinut tapahtua".   

 • Keskustelemassa ovat Anu Koivunen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Aiheiksi nousevat verotietojen julkisuus, ruotsalaisuuden päivän merkitys sekä Päivi Räsäsen ja Jenni Haukion mielipiteiden saama vastaanotto.

  Toimittaja Ruben Stiller on ihan eri mieltä kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoitusten kanssa, mutta ei löydä niistä näyttöä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.
  Yrittäjä Pekka Seppäsen mielestä Päivi Räsänen haluaa vähän karnevalisoida tätä esitutkintaa.
  – "Suomen Jane Fonda" taistelee virallista valtaa vastaan.

  Professori Anu Koivunen näkee yhteyden muuhun nykypolitiikkaan: – Kieltäminen ja salliminen ovat tällä hetkellä kaiken politiikan ytimessä, siis mahdollisuus mesoa ja esittää itsensä jonkun uhrina.

  Rouva Jenni Haukio piti puheen Eläinsuojelugaalassa perjantaina ja sai palauteryöpyn. Hän sanoi puheessaan muun muassa:
   – Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää.
    
  Pyöreä pöytä keskusteli Haukion puheen saamista reaktioista ja ylipäätään presidentin puolison oikeudesta esittää kannanottoja.

 • Pyöreässä pöydässä keskustelemassa ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Twitterissä #pyöreäpöytä

  Pitäisikö valtion pyytää saamelaisilta anteeksi kuten Norjassa on tehty? Tai perustaa sovintokomissio?

  Miksi kansalaisia ei kiinnosta kansalaisaloite lentoverosta? Kaarina Hazardin mielestä vero olisi tehokas ja halpa. Olavi Uusivirta yllyttää jopa palkinnolla: hän lupaa yhteensä kymmenen ilmaisia keikkaa vanhainkoteihin, sairaaloihin, vankiloihin ja hoitolaitoksiin, jos aloite saa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

  Pääseekö Suomi maailmankartalle hyvinvointitalous-sloganin ansiosta? Voiko maailmaa ohjata käsitteillä?

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä