Radioteatteri esittää

Muunnelma

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Muunnelma on ruotsalaisen Kristian Hallbergin kirjoittama käänteistä rasismia käsittelevä kuunnelma. Alkuperäinen ruotsinkielinen teos voitti 2015 Pohjoismaisen kuunnelmapalkinnon ja sijoittui toiseksi Prix Europan radiofiktiosarjassa.

Kuunnelman päähenkilö, perheenisä, on vahvasti rasisminvastainen - jopa niin voimakkaasti, että se lopulta johtaa oman äitinsä ja lapsensa tuomitsemiseen.

Teoksessa isän sisäinen oikeudentunto kasvaa niin suureksi, että se estää näkemästä omia sokeita pisteitä ja ennakkoluuloja.

Ruotsin kielestä kääntänyt Liisa Urpelainen

Ohjaus Erja Manto

Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

Rooleissa: Juha Pulli, Veikko Järvi, Sari Havas, Lotta Lindroos, Karoliina Niskanen, Emmi Parviainen.

Tuotanto Pekka Savolainen Yle Draama, Radioteatteri.

Lähetykset

 • su 27.3.2016 15.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Olli Jalosen kuunnelma, jossa Tipu - oikealta nimeltään Teppo - lähtee retkelle ystäviensä Lailan ja Marjaanan kanssa. Todellinen seikkailu alkaa, kun lasten ympärille laskeutuu taivaasta lasisia aitoja, jotka johdattavat heidät matkalle kohti Tuhkasaarta, tehtävänään toimittaa kirje alapäällisten maailmaan.
  Mutta miten Tipu, Laila ja Marjaana pääsevät takaisin kotiin? Ja uskooko heitä kukaan, kun he kertovat seikkailuistaan kvarkkien ja simhiläisten maassa?

  Olli Jalosen samannimisestä saturomaanista Radioteatterille toteuttanut työryhmä: Eero Aro, Heljä Ahonen, Esa Kotilainen, Tina Lundan ja Pekka Ruohoranta.
  Rooleissa:
  Matti Oravisto, Elina Aro, Jonna Pelkonen, Ylermi Rajamaa, Markku Maalismaa, Ola Tuominen, Tuula Nyman, Kaija Pakarinen, Riikka Ala-Harja, Pekka Ruohoranta, Risto Kaskilahti, Jari Pehkonen ja Outi Alanen.
  Äänisuunnittelu ja tuotanto: Eero Aro. Musiikin sävellys: Esa Kotilainen.

  Valiouusinta vuodelta 1994

 • Olli Jalosen kuunnelma, jossa Tipu - oikealta nimeltään Teppo - lähtee retkelle ystäviensä Lailan ja Marjaanan kanssa. Todellinen seikkailu alkaa, kun lasten ympärille laskeutuu taivaasta lasisia aitoja, jotka johdattavat heidät matkalle kohti Tuhkasaarta, tehtävänään toimittaa kirje alapäällisten maailmaan.
  Mutta miten Tipu, Laila ja Marjaana pääsevät takaisin kotiin? Ja uskooko heitä kukaan, kun he kertovat seikkailuistaan kvarkkien ja simhiläisten maassa?

  Olli Jalosen samannimisestä saturomaanista Radioteatterille toteuttanut työryhmä: Eero Aro, Heljä Ahonen, Esa Kotilainen, Tina Lundan ja Pekka Ruohoranta.
  Rooleissa:
  Matti Oravisto, Elina Aro, Jonna Pelkonen, Ylermi Rajamaa, Markku Maalismaa, Ola Tuominen, Tuula Nyman, Kaija Pakarinen, Riikka Ala-Harja ja Pekka Ruohoranta.
  Äänisuunnittelu ja tuotanto: Eero Aro. Musiikin sävellys: Esa Kotilainen.

  Valiouusinta vuodelta 1994.

 • "Mä muistan sellasen ohjelman, jossa Märta Tikkanen ja Mirja Pyykkö juttelee naisten asemasta vuonna -75. Märta puhuu naisasiaa ja sitten hymyilee, flirttaa. Niinku viekas kettu, joka esittää vaaratonta, mut nappaa suihinsa heti, jos on eri mieltä."

  MÄRTA on musikaalinen ja elegantti muotokuva Märta Tikkasesta, suomenruotsalaisesta klassikkokirjailijasta. Kuunnelma kuvaa lempeän kriittisesti feministisen taiteilijaidentiteetin syntyä aikana, jolloin tunnustuskirjallisuus aiheutti Suomessa skandaaleja. Tikkasen kuuluisimmat teokset kuten Miestä ei voi raiskata, Vuosisadan rakkaustarina ja Punahilkka punoutuvat osaksi aikansa kulttuurielämää, häikäilemätöntä ilmaisunpakkoa, hengissä selviytymistä ja pohjatonta rakkautta.

  Rooleissa:

  Märta Tikkanen – Erja Manto ja Emmi Parviainen
  Henrik Tikkanen – Kristo Salminen
  Toimittaja/ kriitikko/ kanssasisar/ Linda Boström-Knausgård – Wanda Dubiel
  Toimittaja/ kriitikko – Kristo Salminen

  Konsepti ja ohjaus: Hilkka-Liisa Iivanainen
  Käsikirjoitus Märta ja Henrik Tikkasen tekstien pohjalta: Niina Miettinen
  Musiikki: Samuli Laiho
  Lyriikka Märta Tikkasen tekstien pohjalta: Samuli Laiho ja Hilkka-Liisa Iivanainen
  Laulu: Emmi Parviainen ja Samuli Laiho
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Tuotantoassistentti: Iira Halttunen
  Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakola
  Tuottaja: Erja Manto

 • "Tässä välissä on paljon kaikkea" toteaa Pohjantähti ja aloittaa kohti maapallon asukkaita kurottelevan kertomuksensa. Kuunnelma johdattaa erilaisten ihmiskohtaloiden pariin musiikin säestämänä. Saimi-mummon kelkkamatka lähimpään supermarkettiin sadan kilometrin päähän keskeytyy, kun lumi sulaa alta ja Pohjois-Karjalassa maanviljelijä kaivaa hautaa itselleen, kun tulva on ensin vienyt omaisuuden ja vaimonkin. Samaan aikaan Helsingissä nuori aktivisti osoittaa mieltään sulavien lumiukkojen keskellä. Välillä pitää päästä myös lämmittelemään läheiseen kapakkaan. Siellä aktivisti näkee jotain, jota ei voi koskaan unohtaa.

  Radioteatterille kirjoittanut Marjo Niemi. Ohjaus: Iiro Ollila ja Marjo Niemi.
  Rooleissa: Antti Jaakola ja Hanna Vahtikari.
  Musiikki: Iiro Ollila. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten ja Iiro Ollila.

  Valiouusinta vuodelta 2010.

 • Rita saa mieheltään 40-vuotislahjaksi pesukoneen, joka on uusinta mahdollista teknologiaa. Se osaa soittaa musiikkia, ajastaa pyykinpesun alkamaan tietyllä kellonlyömällä ja lopulta se oppii myös kommunikoimaan ihmisten kielellä. Pienen erehdyksen seurauksena Rita päätyy vahingossa tilaamaan pesukoneen välityksellä myös amerikkalaisen kotirouvan kotiinsa. Tästä alkaa tapahtumaketju, johon sekoittuu niin humanoideja kuin ydinsodan uhkaakin.

  Gunilla Hemmingin kuunnelma on komedia avaruudesta ja tästä ajasta. Se sekoittaa reippaalla kädellä scifiä arkiseen aherrukseen.
  Radioteatterille suomentanut Juha Siltanen. Tekninen toteutus: Tuula Sinisara.

  Henkilöt:
  Rita - Pirkko Hämäläinen. Norman, hänen miehensä - Carl-Kristian Rundman.
  Betty - Sanna-Kaisa Palo. Rodney, hänen miehensä - Pertti Koivula.
  Pesukone - Heikki Määttänen. Humanoidi - Juha Siltanen.
  Lasten ääniä: Miro Hemanus ja Petra Lappalainen.

  Valiouusinta vuodelta 1997

 • Marion ja Julia valmistelevat häitään. Marionin äiti Henriikka valmistautuu piispanvaaleihin. Ratkaisevalla hetkellä Marionia puhuttelee ääni, jota hän ei voi ohittaa. Marion tekee ratkaisun, joka vaikuttaa hänen kaikkiin läheisiinsä ja aiheuttaa kohtalokkaan ketjureaktion.
  Kristuksen morsian kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun me emme uskalla näyttää toisillemme ristiriitaisuuttamme tai heikkouttamme. Se esittelee ehdotuksen fundamentalistisen käytöksen syntyyn, tässä tapauksessa homouden vastustamiseen ja puolustamiseen. Kuunnelman toinen suuri aihe on kristinuskon suhde sukupuoleen. Kuunnelma ei etsi syyllisiä, vaan tutkii maailmaa moniäänisesti.

  Heini Junkkaalan näytelmästä Radioteatterille sovittanut Elina Snicker.
  Ohjaus: Milja Sarkola.
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Kitaristi: Marzi Nyman.
  Rooleissa: Outi Condit, Antti Holma, Lotta Kaihua, Katja Küttner, Lotta Lindroos, Heikki Nousiainen, Petriikka Pohjanheimo, Esko Salminen, Miitta Sorvali ja Pekka Strang.

  Ensilähetys: 2011.

 • Verraton tarina Armi Kuuselan ja Gil Hilarion kiertueesta ympäri Suomen pakkastalvena 1955. Kauppalan poliitikot kilpailevat Armin suosiosta ja lehtikuvaajien huomiosta. Varuskunnan tykkiä vedetään kovalla kiireellä radanvarteen kunnialaukauksia varten. Humppabändi The Laundry Boys opettelee epätoivoisesti Filippiinien kansallislaulua. Mutta mitä Armi tekee väärällä puolella rataa nuoruudenrakastettunsa kanssa?

  Kuunnelma perustuu Risto Karlssonin samannimiseen romaaniin.

  Dramatisointi ja ohjaus: Jussi Niileksilä.
  Tekninen toteutus: Mia Heinonen ja Ilmari Jyskä.

  Rooleissa:
  Armi Kuusela-Hilario - Miina Maasola.
  Gil Hilario - Antti Mikkola.
  Hannes Helo, radioselostaja - Tom Lindholm.
  Siemens, manageri - Vesa Kietäväinen.
  Melkko, konduktööri - Ola Tuominen.
  Muissa rooleissa: Tommi Raitolehto, Karoliina Blackburn, Antti Mikkola, Arttu Ratinen, Eriikka Magnusson, Ilkka Koivula, Merja Koivula, Sanna Majanlahti, Seppo Mäki, Jukka Heiskala, Asko Sahlman, Sirke Lääkkölä, Kaisa Sarkkinen, Janne Kallioniemi, Jaakko Väisänen, Lotta Lehtikevari, Raimo Mikkola, Jussi Niilekselä, Kari Kilpinen, Henna Tahvanainen, Max Silfverberg, Julius Laakso, Eero Kiukkonen, Topi Kohonen, Jaakko Ohtonen, Aleksi Holkko ja Martti Manninen.

  Ensilähetys: 2012.

 • Ukrainalainen klinikka tarjoaa nuorille, kauniille ja terveille naisille mahdollisuuden parempaan toimeentuloon kauppaamalla heidän munasolujaan Länsi-Eurooppaan. Daria tarttuu tilaisuuteen paremman elämän toivossa. Keski-ikäinen lapsettomuudesta kärsivä englantilaisnainen Mary tarrautuu viimeiseen mahdollisuuteensa tulla äidiksi ja lähtee miehensä kanssa Ukrainaan hedelmöitettäväksi. Kuunnelman kertoo kahdesta naisesta, jotka henkilökohtainen ahdinko ajaa yhteen.

  Rakastan sinua jo nyt on Sofi Oksasen kirjoittama osuus Wienin Burg-teatterin Academie-näyttämöllä 2017 esitetystä Eurooppalainen Ehtoollinen -näytelmästä, joka muodostui viiden naiskirjailijan kirjoittamista Euroopan nykytilaa käsittelevistä monologeista

  Rooleissa:
  Niina Koponen, Marjaana Kuusniemi-Korhonen ja Outi Vuoriranta
  ohjaus Soila Valkama
  äänisuunnittelu Anders Wiksten.
  tuotanto, Radioteatteri, Pekka Ruohoranta

 • Aliide Truu asuu vastikään jälleen itsenäistyneen Viron maaseudulla 1990-luvun alussa. Yhtäkkiä hänen talonsa pihaan ilmestyy nuori Zara, joka on lähtenyt pakoon väkivaltaista miestään. Tilanteessa on Aliidelle jotain tuttua - tapahtumat, jotka vaikuttivat hänen läheistensä kohtaloon 1930- ja 1940-lukujen taitteessa palaavat hänen mieleensä. Ihminen on valmis venymään suuriin uhrauksiin, jotta saisi elää vailla syyllisyyttä tai pelkoa menneisyyden paljastumisesta.

  Sofi Oksasen Puhdistus on yksi tämän ajan kirjallisista merkkiteoksista, joka on tuttu niin romaanina, näytelmänä kuin elokuvanakin.

  Rooleissa:
  Tiina Weckström, Essi Hellén, Antti Virmavirta, Tommi Korpela, Antti Lang ja Tuomas Uusitalo

  Sovitus ja ohjaus: Soila Valkama. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Tuottaja: Erja Manto.

 • "Naisella on oltava rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa." Aino Seppo tulkitsee Virginia Woolfin klassikkoteoksen monologinäytelmänä.

  Ohjaus ja sovitus: Eira Johansson.
  Suomennos: Kirsti Simonsuuri.
  Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

  Ensilähetys: 2005.

 • Nuori Silvi joutuu isoäitinsä ja siskonsa kanssa junamatkalle kohti vankileiriä, koska Stalinin mukaan he ovat kulakkeja. Silvi on katkera äidilleen, joka on päässyt pakenemaan - äiti ei ole heidän mukanaan matkalla kohti Siperiaa. Kuunnelma sijoittuu hetkeen junassa matkalla kohti Siperiaa ja menneisyyteen, aikaan kun kaikki oli vielä hyvin - tai ainakin tuntui siltä - ja kun Silvi ei ollut puuttunut peruuttamattomalla tavalla tapahtumien kulkuun.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Sofi Oksanen. Ohjaus: Outi Valle.
  Äänisuunnittelu: Pirjo Jyrälä.

  Rooleissa: Lotta Kaihua, Pamela Tola, Sanna-Kaisa Palo, Voitto Nurmi, Saara Pakkasvirta, Ursula Salo, Antti Lang, Lasse Lehtonen, Kari Jokisaari ja Anu Tuominen.

  Valiouusinta vuodelta 2005.

 • Joulusaarnassaan Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen käy läpi kokemuksiaan vammaisuudesta ja kertoo kiinnostavista ratkaisuista, jotka kääntävät ajattelutapaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä