Perttu Häkkinen

Psykofyysistä voimaa

 • 56 min
 • toistaiseksi

Ashprihanal Pekka Aalto on maailman paras ultrajuoksija. Hänellä on on hallussaan 3100 mailin juoksun maailmanennätys. Hänen psykofyysisen kestävyytensä taustalta löytyy Sri Chinmoyn ajattelu.

-Ultrajuoksu on mulle vain väline henkiseen valaistumiseen, kertoo Aalto.

Kävelyn filosofiaa -kirjan kääntäjä Aki Räsänen kertoo meille, kuinka filosofit ja taiteilijat ovat suhtautuneet kävelemiseen ja muusikko Lauri Tervo valistaa Sri Chinmoyn elämästä. Chinmoyn seuraajien mukaan guru kerkesi säveltää 20 000 sävelmää, maalata 200 000 maalausta ja piirtää 15 000 000 lintupiirrustusta. Kaiken lisäksi hän oli kova urheilumies ja kehonrakentaja.

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • ti 16.2.2016 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Timo Heinonen on intohimoinen katanoiden eli japanilaisten miekkojen keräilijä. Niin intohimoinen, että maine on kiirinyt Japaniin saakka. Heinonen on jopa kutsuttu Japaniin eläväksi kansallisaarteeksi nimetyn asesepän luokse.

  Karolina Kouvola taas kertoo sotureihin liitettävistä myyteistä ja rituaaleista. Kouvola on vasta julkaissut kirjan "Soturit - assasiineista samuraihin".

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Maisematutkimuksen professori Maunu Häyrynen ja kaupunkitutkija Antti Wallin kertovat, mitä on kulttuurisuunnittelu

  Entä mitä pilvenpiirtäjät symboloivat Helsingissä? Ovatko pilvenpiirtäjät kansainvälisen suurkaupunkin symboli tai kertooko niiden puute impivaaralaisuudestamme? Aiheesta väitellyt kulttuurihistorioitsija Silja Laine kertoo tästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millaista on vihreä noituus? Millaisia okkulttisia uskomuksia kasveihin liitetään? Onko luonnomagia kulttuuri-ilmiö vai käyttökelpoinen ajatusmalli? Vieraana on kasvitieteen professori Sinikka Piippo.
  Lisäksi kuvataiteilija Kalle Hamm kertoo kasveista ja äänistä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Lähetyksessä raotetaan suurten salaisuuksien korttipakkaa. Mikä on Tarotin alkuperä? Miksi sen symboliikka puhuttelee?

  Vieraana Aleister Crowleyn ja Frieda Harrisin kehittämän Thoth-pakan tuntija Kitti Saalonen.

  Miksi häntä puhuttelee eniten Crowleyn pakan Intohimon -kortti?

  Lisäksi kuulemme Kalevala-aiheisen Ukon pakan suunnitellutta Susanna Saloa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ennekokemukset, ruumiista irtautumiset, henget, voimat, kummitukset, ufot ja humanoidit. Kuinka yleisiä yliluonnolliset kokemukset ovat?

  Miksi nämä kokemukset eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan? Mitä näistä kokemuksista ihmisille seuraa?

  Haastateltavina sosiaalipsykologian tutkija Jeena Rancken ja Tähteläiset -lehden päätoimittaja, kosmisen tien kulkija Asko Nummela.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Perehdymme yksilöllisyyden ja kollektivismin vaihteluun. Vieraana on historian professori Juha Siltala. Hän kertoo länsimaisen ihmisen tiestä sukuyhteisönsä jäsenestä yksinäiseksi suorittajaksi, joka tarkastelee itseään auditoijan kylmin silmin.

  Mitkä tekijät ja tilanteet ovat johtaneet länsimaisen ihmisen yksilöitymiskehitykseen? Milloin länsimainen ihminen alkoi yksilöityä? Onko kuluttamisen ja internetin aikakausi muuttanut identiteettiämme?

  Haastateltavana on myös hyvinvointivaltion muutoksesta väitellyt Tuomo Kokkonen (YTT). Mitä kannatamme kun kannatamme hyvinvointivaltiota?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miten taivaankappaleista ennakoidaan tulevaa? Millaista on henkinen astrologia ja mitä harhaluuloja astrologiaan liitetään? Vieraana on aihetta 40 vuotta tutkinut ja "Astrologia ja henkinen tie" -teoksen kirjoittaja Erkki Lehtiranta.

  - Monilla on pintapuolinen käsitys astrologiasta, joka on muodostunut naistenlehtien horoskoopeista. Astrologia on paljon muutakin.

  Lisäksi tutkijatohtori Lauri Ockenström kertoo magian ja astrologian kuvastoista ja talismaaneista antiikista nykyhetkeen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Tehkää parannus tai tuhoutukaa. Vieraana on kapinapappi Kai Sadinmaa. Hän julistaa tuoreessa "Ilmestyskirja" -pamfletissaan, että "maailma on vääjäämättä ajautumassa apokalyptiseen tuhoon." Ohjelmassa puhutaan muun muassa siitä, mikä on kirkon todellinen identiteetti ja tehtävä? Miksi Sadinmaa vertaa kilpailuyhteiskuntaa natsi-Saksan keskitysleireihin?

  Lisäksi kuulemme Åbo Akademin varhaiskristillisen ja poliittisen teologian dosenttia Patrik Hagmania. Hän on kirjoittanut kirjan "Vastarintausko". Se tarkastelee kristinuskon vastakulttuurista ja radikaalia ulottuvuutta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miten saadaan yhteys avaruusolentoihin? Mitä eksopolitiikka on ja miten sitä harjoitetaan? Onko eksopoliitikoilla puoluekuria? Vieraana on biologi, eksopoliitikko Olli Pajula.

  Mistä tiedämme, että oliot ovat ystävällismielisiä, eivätkä ihmisten tavoin vihamielisiä ja sadistisia?

  Entä, onko ihmiskunta valmis kohtaamiseen maan ulkopuolisten sivilisaatioiden kanssa? Kuinka voimme kehittää tietoisuuttamme kohdataksemme tuon toisen todellisuuden?

  Lisäksi Veli-Martin Keitel kertoo viljakuvioista.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Kontio, Otso, Ohto, Oksi, Mesikämmen, Kouko, Karhu.

  Kansamme virallisella jumalolennolla on monta nimeä. Miksi karhua pidetään taivaallisena Suomen suvun kantaisänä? Miksi karhua ja metsää on kansanperinteessä seksualisoitu? Millainen oli karhukultti ennen ja nyt? Mitä on karhun pyllytys ja mikä sen tarkoitus oli?

  Peijaisrituaaleista ja loitsuista puhutaan myös.

  Perttu Häkkisen vieraina karhun metsästykseen liittyvistä runoista ja loituista väitöskirjaansa kirjoittava Vesa Matteo Piludu sekä Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Pasi Klemettinen, joka on perehtynyt karhuperinteeseen. Panu Hietaneva puolestaan vierailee Forssassa Karhun kansan päämiehen Miika Vanhapihan luona.

 • Perttu Häkkisen reportaasissa tutustutaan Suomen luonnon pyhiin paikkoihin. Tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on mukana retkellä vedennostossa Somerojan uhrilähteellä. Millainen paikka on Ilmusmäen pronssikautinen hautaröykkiö ja sen alla sijaitseva rakoluola, jota entisaikain tietäjät käyttivät väitetysti voimapaikkanaan? Entä, miksi ihmiset eivät ole tervetulleita Mikkelin Rakovuoren rotkoon ja mitä valkoinen lehtopöllö halusi Kesäläiselle viestittää Perniön noitien muinaisessa kirkkosalissa?

  Panu Hietaneva puolestaan haastattelee Petri Keto-Tokoita siitä, miten metsästä tuli suomalaisuuden symboli.

  Tervetuloa retkelle arkaaisen pyhyyden ulottuvuuteen.

 • Syyskauden ensimmäisen ohjelman aiheena on talonvaltaus eli squattaus. Tarvitaanko sorkkarautaa? Pitääkö kaupunkitilasta taistella?

  Talonvaltaajakonkari ja kaupunkiaktivisti Teemu Lehto on ollut mukana kuvioissa pitkään. Hän oli ensimmäinen, joka meni vallattuun Lepakkoon sisään. Lisäksi haastateltavana on talonvaltausliikettä tutkinut Elina Mikola.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä