Koe uusi yle.fi
Aktuellt 17

ti 1.3.2016

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Regeringen fortsätter räkna på samhällsfördraget och kommer med nya sparågärder. Dagens utredning handlade om studiestödet som ska minskas och ersättas med lån. Obehagligt men nödvändigt, säger undervisningsministern.
Donald Trumps segertåg väntas fortsätta på "supertisdagen" i elva delstater. Utrikeschef Mette Nordström reder ut det republikanska partiets dilemma med en populär kandidat som inte står för partiets linje.
I Korrespondentkolumnen om att tvingas svara på pinsamma frågor om kärlekslivet. Hyr en inhoppande flick- eller pojkvän, tycks vara en lösning i Kina. Brudarnas pris har också ökat.

Lähetykset

 • ti 1.3.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Finland är det enda landet i Europa som ännu inte har spaningslagar och nu vill regeringen få igenom dem i brådskande ordning. En Underrättelseombudsman ska tillsättas.

  Efter långa förhandlingar i natt har Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nått ett genombrott i brexitförhandlingarna.

  Allt flera kvinnor vill göra värnplikt, och kvinnornas antal ökar också inom det frivilliga försvarsarbetet och säkerhetsutbilding.

  Efter tre och ett halvt år av krig är sjukhuspersonalen i Östra ukraina van vid att ta hand om svåra krigsskador. Strömmen av skadade har tidvis varit nästan övermäktig. Just nu är kriget mindre häftigt, men fortfarande är sjukhusen fyllda av svårt skadade soldater.

 • - Donald Trump vill flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, ett beslut som har mött mycket farhågor om en förestående våldsspiral i regionen.
  Trump vill uppfylla ett vallöfte men har också ett genuint intesse för konflikten, säger Anders Persson vid Lunds universitet. Sveriges radios korrespondent Johan Mathias-Sommarström tror att våldsamheter kommer att följa men på lång sikt kan faktiskt en okonventionell ledare som Trump röra runt så mycket i grytan att det kan leda till någon form av lösning.
  - Interpellationsdebatt i riksdagen om den ökande ojämlikheten - men oppositionen är oense om vad som borde göras.
  - Man borde fokusera mer på de unga och de som kom 2015 när man integrerar invandrare i Svenskfinland, säger man på Folktinget.
  - Hör också ett reportage från östra Ukraina där två miljoner mänskor är på flykt. Konstantin har förlorat allt i kriget: både sitt hem, sitt jobb och sin hälsa

 • Finlands 100 år har uppmärksammats i riksdagen som i sitt jubilemsplenum tackat för Finlands hundra år av självständighet. Ledamöterna har kommit ihåg naturen, fattigdomen då Finland blev självständigt - och tackat dom som har byggt upp landet till vad det nu är.

  Europarlamentariker Paavo Väyrynen har meddelat att han har samlat in 20 000 anhängarkort. Det betyder att han kan ställa upp i presidentvalet som kandidat för en valmansförening.

  Dom finlandssvenska abiturienterna klarar sig bra i studentskrivningarna, om man jämför med elevernas avgångsbetyg från grundskolan, visar FNB:s gymnasiejämförelse.

  Kriget i Jemen riskerar 20 miljoner människors liv. Mordet på landets förre diktator Ali Abdullah Saleh har lett till kaos.

 • Brexitförhandlingarna går framåt. Storbritannien och EU nådde idag ett samförstånd om gränsen mellan Irland och Nordirland. Tullfriheten ska bestå.

  Det finns många kunder som beter sig osakligt och direkt elakt mot personal. Kampanjen Vänligt bemötande har startats för att få människor att komma ihåg att bete sig hyfsat i butiken.

  Eftersom hälsovårdreformen sköts framåt med ett år betyder det att vi får en lång tid när ingen egentigen vet hur hälsovården ska utvecklas och nu börjar kommunerna solospela. Regeringen vill nu hindra kommunerna att ge ut vården till privata läkarfirmor.

 • Över 1000 kvinnor och ickebinära personer inom kultursektorn har undertecknat uppropet #bakomkulisserna som kräver ett slut på sexuella trakasserier. Klockriketeaterns konstnärliga ledare Dan Henriksson säger att det är dags att få ett slut på trakasserierna. Kulturminister Sampo Terho (Blå) säger att det är illa när trakasserier sker inom kulturen som borde främja bildning. Och teaterprofessor Tiina Rosenberg konstaterar att jämställdhet fortfarande står lågt i kurs inom kulturen.

  Yle-journalisten Malin Ekholm redogör för ett test av hur kommunerna följer offentlighetslagen. Patienter är förbryllade inför det friare valet av vård. Riksdagens kulturutskott har för sin del godkänt försöket med slopad skolsvenska.

 • Ännu en domänförlust hotar det svenska språket. Enligt uppgifter till Svenska Yle har kulturminister Sampo Terho gallrat bort finlandssvenska representanter från flera samnordiska kulturfonder. En av dem är professor Jan Sundberg, som är upprörd. Terho vill inte kommentera uppgiftera. Enligt SFP:s Mikaela Nylander är det väldigt allvarligt om det här stämmer.

  I dag togs en delseger mot högerextremismen, då tingsrätten i Birkaland beslöt att förbjuda nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen. eftersom den uppmanar till våld och är odemokratisk. Enligt Ann-Cathrine Jungar, forskare i högerpopulism, är domen både överraskande och unik.

  Dammen har brustit och den stora tystnaden kring sexuella trakasserier i Svenskfinland har brutits, men vad händer nu? Det räcker inte med vackra ord om nolltolerans, utan krävs konkreta åtgärder bland annat i våra skolor.

  Ett ställe där man har tagit tag i problemen med sexuella trakasserier är Slush, som inleddes idag för tionde gången. I övrigt är Slush 2017 "business as usual", med en massa startup-företag som pitcha sig.

  Vi ska också diskutera en anna jämställdhetsfråga, nämligen löneskillnader inom kommunernas ledningsgrupper. Skillnaderna är delvis väldigt stora, visar Svenska Yles kartläggning.

  Omvärlden har nu börjat få upp ögonen för den brutala slavhandel som pågår i Libyen. Flera europeiska och afrikanska länder är nu redo att tillsammans med EU ta till kraftåtgärder mot slavhandlarna.

 • Nu har dammen brustit! Tusentals kvinnor i Svenskfinland berättar om sexuella trakasserier som fått pågå ostört i våra hem, våra skolor, våra arbetsplatser, i åratal. #Dammenbrister vittnar om våldtäkter, incest, trakasserier och övergrepp.

  Julia Korkman, docent i rättspsykologi, är inte överraskad. I mindre och tätare sociala sammanhang blir makttstrukturerna ofta tydligare. Men om attityderna verkligen ändras kan vi se början på en revolution, tror Korkman.

  Riksdagen kan inte tiga, när hela samhället talar om sexuella trakasserier. Det är budet från beslutsfattare, nu när #metoo börjar skölja in över Finland.

  Europeiska och afrikanska ledare har samlats till ett sällsynt toppmöte i Elfenbenskusten för att diskutera Afrikas framtid. Mycket av mötet handlar ändå egentligen om flyktingströmmen till Europa, konstaterar vår utsände Daniel Olin.

 • Metoo kampanjen har skapat svallvågor världen över och nu börjar de skölja in också över Svenskfinland.

  Hudratals elever vittnar om sexuella trakasserier vid Vasa övningsskola, och kräver förändring. Enligt Christer Holmlund vid lärarfacket FSL är det svårt att säga om det här är ett undantag eller bara toppen av isberget. Han efterlyser ändå kraftåtgärder på bred front för att det här inte ska upprepas någonstans.

  Också familjevåld är något som många kvinnor faller offer för. Staten ska nu öppna fler skyddshem. Men 23 skyddshem med totalt 143 platser är inte närapå tillräckligt, anser kritiker ute på fältet.

  Om Finland är dåligt på skyddshem för kvinnor, så är vi betydligt bättre på skyddsrum. Finland är ett av de få länder i världen där man fortfarande systematiskt bygger skyddsrum för befolkningen, i händelse av en stor nationell kris.

  Vi besöker också ett skyddshem för barn i Viborg, som nyligen har renoverats och förnyats med hjälp av finländska missionspengar.

 • Svenska Yle har gjort en kartläggning av läget i hela landet och den visar att lönerskillnaderna är stora Svenska Yle har gjort en kartläggning av läget i hela landet och den visar att lönerskillnaderna är stora
  inom Svenskfinland och i hela landet. Minst lön får man på små orter i Österbotten och mest tjänar kommundirektörerna i de största städerna i Nyland. Listan toppas av Vanda.

  Det här året ser ut att bli ett mycket bra år - med ekonomiska mått mätt, det bedömer Aktia i sin senaste översikt. Aktia räknar med att den finländska ekonomin i år växer med 3,1 procent, och nästa år med 2,6 procent -

  Regeringen planerar att styra hur folk äter genom att höja skatten på ohälsosam mat och sänka skatten för hälsosamma livsmedel.

 • En attack mot en moské i den egyptiska provinsen norra Sinai har krävt åtminstone 230 dödsoffer.
  Enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena attackerades den sufiska moskén under fredagsbönen av militanta islamister med bomber och skjutvapen.

  Sexuella trakasserier i armeen är flerdubbelt vanligare än på civila arbetsplatser. Det visar färsk forskning. Elli Flén gjorde sin värnplikt för 14 år sedan o så här berättar hon om de trakasserier hon fick uppleva då.

  Är de svenska exemplen av privatisering i vården en förebild för Finland eller snarare ett varnande exempel? I Sverige är unga och friska nöjda med möjligheten till vårdval, medan de gamla och sjuka inte är det.

 • De barn som upplever våld mellan sina föräldrar har starka våldsupplevelser, trots att barnen själva inte
  De barn som upplever våld mellan sina föräldrar har starka våldsupplevelser, trots att barnen själva inte
  har blivit slagna. Det här beaktas inte tillräckligt i vårdnadstvister. En våldsam förälder tillåts träffa sina barn efter skiljsmässan och det här borde myndigheterna bli uppmärksamma på.

  Flera tiotal tonåringar får tillstånd att gifta sig varje år. En del av dem är bara 14 år gamla. Det här strider mot barnkonventionen, säger medborgarorganisationerna. De kräver en ändring av äktenskapslagen som är från 1929.

  Också barnombudsman Tuomas Kurttila tycker att äktenskapslagen borde ändras. Den nuvarande lagen gör det svårare att bekämpa tvångsäktenskap, anser han.

 • - Ratko Mladic fick en livstids dom av Krigsförbrytartribunalen i Haag.
  - Mladic var mannen bakom massakern i Srebrenica där Teufika Becirovics pappa mördades. Hör hennes berättelse!
  - Journalisten Peter Kadhammar berättar om sitt möte med Mladic före massakern i Srebrenica.
  - Efter Mladic lägger tribunalen ner verksamheten.
  - Vissa elever i grundskolan får ett halvt år mer undervisning än andra, en ojämlikhet som oroar många.
  - Riksdagen har godkänt att tre av landets tvåspråkiga tingsrätter - Borgå, Raseborg och Karleby - läggs ner.
  - Zimbabwe får på fredag en ny president efter Robert Mugabe. Frågan är om något förändras.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä