Koe uusi yle.fi
Sunnuntaivieras

Lukemista rakastavan äidinkielenopettajan on vaikea erottaa työtä ja hupia

 • 23 min
 • toistaiseksi

Äidinkielenopettaja Sari Hyytiäinen auttaa lukiolaisia löytämään oman äänensä ja pukemaan ajatuksensa selkeäksi tekstiksi. Kouvolalainen opettaja ei halua itsekään jäädä paikoilleen vaan pyrkii jatkuvasti parantamaan ammattitaitoaan ja oppimaan uutta. Jo lapsena opettajaa leikkinyt Hyytiäinen rakastaa lukemista, joten työhön kuuluva kirjallisuuteen tutustuminen on hänelle varsin mieluisaa puuhaa. Sini Ojanperä keskustelee Hyytiäisen kanssa opettajan työstä ja nuorten äidinkielentaitojen tilasta.

Lähetykset

 • su 20.3.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Tampere

Jaksot

 • Mies hassuine hattuineen Sotkamosta aiheuttaa hämmennystä elokuva-alalla. Osa pitää maamme ensimmäisen supersankarielokuva Rendelin käsikirjoittaja Miika J. Norvantoa jopa leuhkana. Hänen tavoite on kuitenkin saada hyvä kiertämään. Toimittajana Sanna Kähkönen.

 • Lastenpsykiatri Matti Kaivosoja kannustaa arvostamaan arkea ja haaveilemaan siitä. Toimittajana Sari Vähäsarja.

 • Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on puhtaan energian ja kiertotalouden kannattaja ja harrastuksenaan tekee kotona luomuruokaa. Suomen nuorimmaksi rehtoriksi vuonna 2016 valittu Juha-Matti Saksa uskoo, että maailman ruokaongelmaa voidaan lievittää, kun aurinkosähkön, veden ja hiilidioksidin avulla pystytään pian valmistamaan proteiinia eli ruokaa. Samalla opitaan tekemään keinotekoisesti hiilineutraalia raakaöljyä.

 • Äänentoistossa loikka suomi-rockin alkuajoista on ollut huima, kun on siirrytty pelkistä kitara- ja lauluvahvistimista isoihin pa-laitteisiin ja led-screeineihin.

  Akun Tehtaan kehityspäällikkö Reijo Hammar on käynyt koko tien. Vastavalmistunut insinööri hyppäsi opiskelukaverinsa Moog Konttisen Virtanen-yhtyeen miksaajaksi. Ja se tie vei. Jatko-opinnot jäivät vaikka insinöörin paperit tulikin hankituksi.

  - Olen siis puoliksi insinööri ja puoliksi ihminen, nauraa kihertää Hammar Akun Tehtaan aulassa. Se on yhtä koruton kuin kehitysjohtajan virka-asu – huppari, lenkkarit ja farkut. Ja tietysti poninhäntä. Mies on juuri täyttänyt 62 vuotta.

  Toimittajana Mauri Tikkamäki.

 • Nightwishistä ja Tarotista tuttu basisti-laulaja Marco Hietala tunnetaan suomalaisen hevimusiikin uranuurtajana. Musiikki on ollut osa Pohjois-Savossa Tervossa lapsuutensa eläneen Hietalan elämää jo pienestä lapsesta lähtien. Suomalaisen hevimusiikin ensiaskeleita kuopiolaismuusikko oli luomassa jo 1980-luvulla, jolloin Tarot syntyi. Tarotin lisäksi tärkeäksi yhtyeeksi Hietalalle on muodostunut maailmanlaajuista menestystä niittänyt Nightwish, johon basisti-laulaja liittyi 2000-luvun alussa. Marco Hietala avaa elämäänsä ja kertoo muun muassa alkoholismista ja kolme kertaa uusiutuneesta masennuksestaan. Toimittajana Anna Ronkainen.

 • Vanhat elokuvat vilisevät Suomen kadotettuja kulttuurimaisemia. Suomalaisen elokuvan perinnetutkija Juha Seitajärvi vie meidät matkalle yhteen niistä. Mankalan koskilla Iitissä tehtiin useita klassikkoelokuvia kuten Koskenlaskijan morsian, Laulu tulipunaisesta kukasta ja Rosvo Roope. Koskilla filmiryhmät seikkailivat, rakastuivat, suorittivat hurjia stuntteja, ja kuvasivat elokuvia, jotka taltioivat maisemaa sen entisessä loistossaan. Matkalla selviää myös, mitä vanhoista elokuvista ei tiedetä. Jutussa oleva teatterineuvos Matti Raninin haastattelu on tehty vuonna 2012. Toimittajana Ville Pisto.

 • Hämeenlinnalainen Sami Huhtala on penkkipunnerruksen moninkertainen maailmanmestari, joka sukkuloi sujuvasti kuntosalin ja erilaisten tv- tuotantojen välillä. Sami tekee töitä nöyryydellä mutta ei pyytele anteeksi tekemisiään. Ja sekös suomalaisia ärsyttää.

 • Tornion Aineen taidemuseo paukuttaa rohkeasti rajoja. Aivan Ruotsin ja Suomen rajalla sijaitseva museo on tunnettu mitä erilaisimmista tempauksista, kuten sinkkusuunnistuksesta tai taidelähtöisistä horoskoopeista. Taidemuseota johtaa Katriina Pietilä-Juntura, joka rakastaa lakanoiden mankeloimista ja puhuu ylpeästi meänmurretta. Toimittaja Minna Aula tapaa sunnuntaivieras Katriina Pietilä-Junturan, jonka mukaan taidemuseo ei kuulu vain koulutetuille keski-ikäisille.

 • Hiljattain eläkkeelle jäänyt Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Keijo Koli tuntee Eläintarhanlahden monumentaalisen rakennuksen kuin omat taskunsa. Liki 30 vuoden ura kaupunginteatterissa opetti paitsi ihmistuntemusta, myös kyvyn puhua tai vähintään ymmärtää ”taiteilijaa”. Miten pesunkestävä insinööri pärjää taiteilijoiden kansoittamassa talossa? Toimittaja Sannika Michelsson tapaa Sunnuntaivieras Keijo Kolin missäpä muualla, kuin Helsingin kaupunginteatterin juuri peruskorjatuissa tiloissa.

 • ”Tässä ammatissa olen ihmisenä parhaimmillani”, näin toteaa sunnuntaivieras, soitinrakentaja Keijo Korelin. Hän on puutyöläinen jo neljännessä polvessa ja yksi Suomen ainoista klassisten kitaroiden rakentajista.

  Korelinin rakentamia kitaroita voi kuulla konserttisaleissa ympäri maailmaa. Miehen kitaroiden suosiosta kertoo sekin, että tilausjono on vuoden mittainen. Tarja Nyyssönen lähti Keijo Korelinin verstaalle Joroisiin.

 • Jääkiekkojoukkue Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttula on SM-liigahistorian toinen naispuolinen toimitusjohtaja. Työkaverit ja fanit kuvailevat Perttulaa "Pikkumustaksi", joka on helposti lähestyttävä, sopivan räväkkä ja inspiroiva muutosjohtaja. Kahdeksan kuukautta pestissä toiminut Perttula myöntää, ettei aiemmin seurannut lätkää lainkaan, eikä siitä puhuta kotona vieläkään.

 • Tekstiilisuunnittelija ja käsityöläinen Anu Pylsy on luonut itselleen uran tyhjästä - kahteen kertaan. Kun hänen yrityksensä paloi vuonna 2006, tuhkasta nousi uudistunut Design Pylsy.

  Eteenpäin katsovalle elämänasenteelle on ollut käyttöä myös silloin, kun sairaala teki kohtalokkaan hoitovirheen esikoislapsen synnytyksessä.

  Anu Pylsy kertaa elämänsä askelmerkkejä Joutsassa, Pynnölän entisen kyläkoulun keittiössä toimittaja Minna Matintuvan kanssa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä