Radio Suomi Kuopio

Sosiaalisten tilanteiden jännittäjät eristäytyvät muista

 • 14 min
 • toistaiseksi

Psykologi ja psykoterapeutti Minna Martin työskentelee korkeakouluopiskelijoiden parissa Turussa. Moni nuori aikuinen kokee vaativat sosiaaliset tilanteet jopa pelottavina. Syyt pelkoihin löytyvät niin perimästä kuin ympäristöstäkin. Martin kertoo, kuinka jo lapsena koettu muutto uudelle paikkakunnalle saattaa laukaista sosiaalisten tilanteiden pelot
nuorena aikuisena. Minna Martinia haastattelee Marianne Mattia.

Lähetykset

 • ti 9.2.2016 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Harvinainen kipuoireyhtymä piinaa siilinjärveläistä Anne Karvosta. Suhteettoman kovaa kipua aiheuttava CRPS on niin harvinainen, ettei sitä välttämättä tunneta edes terveydenhuollossa. Toimittajana Helmi Nykänen.

 • "Nyt voi harjoitella vaikkapa yöllä", sanoo Joonas Jehkinen, joka pyörittää Ville Laakkosen ja Tommi Poutiaisen kanssa Kuopion keilahallia. Vuokrasopimus on kolmisen vuotta ja siinä ajassa ehtii yrittäjien mukaan tehdä riittävästi uudistuksia. Toimittajana Seppo Tikkanen.

 • Villa Rullan puurivitalo rakennettiin vuonna 1920 Kuopion vanhalle Haapaniemelle, jolloin aluetta asutti rullatehtaan, sahan ja laivojen työväki. Idyllisessä talossa ovat asuneet presidentti Halosen mummo ja jalkapallolegenda Aulis Rytkönen. Juhani Forsman jututtaa talon nykyisiä asukkaita Pirkko Daavitsaista ja Jouko Kivimäkeä, jotka osallistuivat Elämää Haapaniemellä - Villa Rullan tarina -kirjan tekoon.

 • Marja-Muusa ja Timo Hämäläinen ovat jo seitsemän vuoden ajan ilahduttaneet taiteennälkäisiä naivistien kesänäyttelyillä Varkauden Taidekeskus Väinölässä. Tänä kesänä mukaan valikoitui töitä peräti kuudeltakymmeneltä taiteilijalta. Mikä naivismissa kiehtoo? Toimittajana Varpu Mäntymäki

 • Kodittomilla ja huonoissa oloissa elävillä eläimillä on ystävänsä. Moni vapaaehtoinen on mukana lukuisissa eläinsuojeluyhdistyksissä kautta Suomen. Pohjois-Savossa Leppävirralla eläinsuojeluyhdistyksen toiminta käynnistyi viime keväänä. Kaikki meni nappiin. Asialleen uskoutunut Satu Pöyhönen löysi eläinsuojalle hyvän tilan. Toimintaa lähti mukaan myös muita yhtä innokkaita vapaaehtoisia kuin hän itse on. Yhdistys sai paljon lahjoituksia ja pystyi hankkimaan kuljetuksia varten pakettiautoksi rekisteröidyn ajoneuvon. Siitä alkoivat vaikeudet. Auto olikin remonteista huolimatta niin huonossa kunnossa, että sitä ei edes saanut ajaa pois katsastuskonttorilta. Tätä tilannetta pui Marianne Mattila yhdessä Satu Pöyhösen kanssa.

 • Puhutaan netin keskustelukulttuurista, trollaamisesta ja vihapuheesta.

 • EU-virkamies Maria Kokkonen päätti elvyttää vanhempiensa aikoinaan pitämän huoltamon ja perusti sinne kesäkahvilan. Kahvila löytyy Pohjois-Savosta Lapinlahden Alapitkältä. Kylä on myös Kokkosen synnyin- ja kesälomapaikka.

  Alapitkän Union oli Janne ja Elina Kokkosen vuonna 1963 perustama huoltoasema. Vuonna 1970 Union siirtyi uusiin tiloihin, joihin kuului parturi-kampaamo, kahvila,huoltohalli ja taksi. Paikka inspiroi myös J. Karjalaista tekemään kappaleen "Texaco, Taksi, Parturi, Baari". Sen esittää Kari Tapio.

  Virkavapaalla oleva Kokkonen on iloinen ja onnellinen kahvilan saamasta vastaanotosta. Marianne Mattila kierteli paikkaa Kokkosen kanssa. Välillä istahdettiin alas ja puhuttiin rakkaasta projektista.

 • Kuopion kaupunki on aloittanut riksapyöräilyn vanhusten hoivapalveluissa. Toiminta perustuu Pyörällä kaiken ikää -hankkeeseen, jonka idea on viedä ikäihmisiä ja muita liikuntarajoitteisia ihmisiä ajeluille riksapyörän kyydissä.
  Riksapyöräilyllä vähennetään vanhusten yksinäisyyttä ja palautetaan mieleen muistoja.
  Juha Vauhkonen pääsi Anna-Liisa Haarasen kanssa pyöräluotsi Seppo Hirvosen polkeman riksan kyytiin kiertämään Sammakkolampea ja samalla keskusteltiin muun muassa, mikä merkitys polkupyörällä oli Anna-Liisan nuoruudessa.

 • Kuopiossa funkmusiikin ympärille muodostunutta ilmiötä kuvastaa Kuopio funk fest- tapahtuma, joka näkyy ja kuuluu vesillä ja ravintoloissa. Taustalla ovat useat dj:t ja ravintoloitsijat. Levylautasella pyörii musiikki James Brownista Ernie Hawks & The Soul Investigatorsiin. Missä on Kuopion funkilmiön juuret ja ja miksi vinyylilevy on tärkeä? Juhani Forsman haastattelee Antti Lahtea ja Riku Ranivaaraa. Näin funk vei miehet:

 • Ruuhkavuodet veivät Teemu Raution etäälle liikunnasta ja rapakuntoon. Sitten mies päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja lähti lenkille. Meni vain vuotta ja nyt Teemun juoksee 84 kilometrin polkujuoksukisoissa. Miten muutos tehdään ja mikä motivoi äärimmäisiin suorituksiin? Kuuntele Teemun tarina tästä, Maija Ilmoniemi haastattelee.

 • Kuopiolainen miksaaja Mikko Tegelman on ollut studio- ja livekeikkojen ääniteknikkona kolmisenkymmentä vuotta. Studiolla levyttäneiden artistien lista on pitkä, mutta yksi mieleenpainuvimmista on ollut Agentsien Esa Pulliaisen tapaaminen. Nyt Tegelmania työllistää Sonata Arctica, Turmion Kätilöt ja kesäfestarit. Millaista on miksaajan työ? Juhani Forsman vei Mikko Tegelmanin tutulle "työpaikalle".

 • Moka on lahja, jos siitä oppii, ja johtajien vastuu on saada työntekijät uteliaiksi mokaamiselle. Mutta miten murretaan häpeän kulttuuri?
  Yrittäjä ja hallitusammattilainen Mika Sutinen kirjoiti kirjan mokaamisesta kollegansa Mikko Kuitusen kanssa. Täytyykö kaikkien epäonnistua, kysyy toimittaja Maija Ilmoniemi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä