Mikä maksaa?

Pitäisikö valtion myydä yhtiöitään?

 • 53 min
 • toistaiseksi

Valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot myymällä valtionyhtiöitään ja muuta kaupallista toimintaansa. Näin toteaa Kauppalehden entinen päätoimittaja Hannu Leinonen tuoreessa EVA:n julkaisemassa analyysissään. Leinosen mukaan valtio on huono yrittäjä sillä se on laiska omistaja ja toisaalta valtion omistukset haittaavat muuta yritystoimintaa.

Ovatko valtionyritykset hyvin lypsävä lehmä vai suunnittelutalouden vanhanaikainen jäänne?

Juha Virtasen vieraana ovat Hannu Leinonen ja Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki.

Lähetykset

 • to 7.4.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ikä-ihmiset asioivat verkkokaupassa huomattavasti vähemmän kuin muut ikäryhmät. Tällä hetkellä joka neljäs yli 65-vuotias tekee verkkokauppaostoksia säännöllisesti.
  Moni iäkäs ihminen epäilee verkkokaupan luotettavuutta ja kokee kaupan sovellukset hankaliksi.
  Kuitenkin monessa maassa vanhimmat ikäluokat ovat verkkokaupan nopeimmin kasvava asiakasryhmä.
  Kuinka verkkokauppa ottaa seniorikansalaisten tarpeet huomioon? Kuinka verkkokauppaa pitäisi kehittää, että sen palvelut olisivat tasavertaisesti kaikkien saatavilla?
  Juha Virtasen vieraina ovat Enter ry:n vs. toiminnanjohtaja Tiina Etelämäki ja Kuluttajaliiton päsihteeri Juha Beurling.

 • Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra valittiin keväällä maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä. Mitä kiertotalous on ja miten se tulee muuttamaan meidän kaikkien elämäämme? Mikä maksaa? –ohjelman vieraina projektijohtaja Kari Herlevi ja johtava asiantuntija Nani Pajunen Sitrasta.

 • Feministinen taloustiede kyseenalaistaa perinteisen taloustieteen metodeja ja arvopohjaa.
  Taloustieteen pitäsi olla nykyistä monialaisempaa, jotta talouden kaikki osatekijät tulisivat näkyviksi.

  Esimerkiksi palkaton koti- tai hoivatyö ei näy missään talouden mittareissa, vaikka sillä on hyvin suuri merkitys kansantaloudelle. Näkymätön palkaton työ vääristää kuvaa julkisen sektorin kustannuksista. Vaikka palkaton työ olennainen osa yhteiskuntaa, se ei näy esimerkiksi bruttokansantuotteessa.
  Bruttokansantuote on ohjaa kuitenkin merkittävästi talouden kehitystä ja päätöksentekoa.

  Feministisen taloustieteijät kritisoivat myös sitä, että nykytalous tuottaa hoivavajetta. Julkisen talouden menot nähdään pelkästään ongelmallisina kustannuksina. Tämä ajattelu johtaa niin suuriin hoivapalvelujen leikkauksiin, että hoivan taso kärsii ja vajetta pitää paikata vapaaehtoistyöllä ja omaishoidolla. Kustannuksiksi pitäisi laskea myös inhimilliset kustannukset. koska nekin vaikuttavat kansantalouteen.

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tutkijatohtorit Anna Elomäki ja Hanna Ylöstalo.
  Ohjelma on uusinta (ensilähetys 5.4.2018)

 • Suomalaisista lapsista valtaosa saa viikko- ja kuukausirahaa keskimäärin 5 euroa viikossa. Miten opettaa lapsille rahankäyttöä tässä maksukorttien ja pikavippien maailmassa? Vieraana on varalllisuusvalmentaja Nina Nordlund.

 • Johtamisessa ei riitä hyvä yritys, on myös onnistuttava. Mutta silti valtaosa johtajista epäonnistuu, eikä se ole ongelma, väittää Odensen yliopiston innovaation, designin ja johtamisen professori Alf Rehn. Millaisia ominaisuuksia nykyajan johtajalta vaaditaan? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Mistä me puhumme, kun me puhumme taloudesta?
  Miksi talouden asiantuntijoiden puhe ymmärretään niin usein väärin? Miksi hyvä talouden tietämys ei aina muutu hyväksi talouspolitiikaksi?
  Juho-Pekka Rantalan ovat vieraina ovat filosofi, tietokirjailija Tommi Uschanov ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen. He on ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan ”Keskusteluja taloudesta”.
  Ohjelma on uusinta marraskuulta 2017.

 • Kiina rakentaa uutta silkkitietä Keski-Aasian kautta Eurooppaan. Mitä Kiina uudella silkkitiellä tavoittelee? Juho-Pekka Rantalan vieraina tutkija Markus Holmgren ja neuvonantaja Jouko Rautava Suomen Pankista.

 • Kesäkuun vieraana Palvelualojen ammattiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja, jonka ura ay-liikkeessä alkoi teini-ikäisenä lähettinä. Millainen työmarkkinailmapiiri Suomessa vallitsee?

 • Mikä maksaa? –ohjelman kesäkuun vieraana on tällä viikolla Teknologiateollisuuden uusi työmarkkinajohtaja Minna Helle, joka uuden tehtävän vuoksi jätti valtakunnansovittelijan viran ennen aikaisesti keväällä. Mitä vuodet valtakunnansovittelijana opettivat ja millaiset eväät ne antoivat uuteen tehtävään? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Suomalaiset asuntomarkkinat ovat jakautuneet kahtia - mikä ratkaisuksi? Entä mikä on Vuokraturvan menestyksen salaisuus? Juho-Pekka Rantalan vieraana on Timo Metsola, Vuokraturvan perustaja ja omistaja.

 • Kesäkuun vieraana on eduskunnan entinen kamreeri Pertti J. Rosila. Rosila palveli eduskunnan tilitoimistoa kolmen vuosikymmenen ajan. Millaista on eduskunnan rahankäyttö ja miten se vuosien saatossa on muuttunut?

 • Pätkätyö, osa-aikatyö, vuokratyö, freelance-työ, joustotyö ja kaikenlainen nyhtötyö lisääntyvät. Väheneekö samalla luottamus työn ja turvan yhteiskuntaan? Vai löytyykö turvattua työtä ekologisen jälleenrakennuksen aikakaudesta? Miten ay-liike ajaa pätkätyöläisen asemaa? Vieraina "Rapautuvan palkkatyön yhteiskunta" -teoksen tekijöistä Juha Aaltonen, Sikke Lenikki ja Timo Toivanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä