Sunnuntaivieras

Mehiläistarhaaja on tahtomattaan myös meteorologi

 • 24 min
 • toistaiseksi

Porilainen Matti Ruusunen oli vain 5-vuotias, kun hän osallistui ensimmäiselle mehiläisenhoitokurssille useampi vuosikymmen sitten. Tämän vuoden tammikuussa hänet valittiin vuoden mehiläistarhaajaksi. Miehen omien sanojensan mukaan hänen elämäntehtävänä on valottaa mehiläisten sielunelämää kaikelle kansalle.

Lähetykset

 • su 10.4.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Ville Matvejeff luotsaa Turun Musiikkijuhlia taiteellisena johtajana. Vuosittain hän matkustaa 250 päivänä esiintymään Euroopan musiikkitaloissa. Rentoutumista hän hakee Ilomantsin mökiltä ja Jyväskylässä sählyjoukkueen jäsenenä. Toimittaja Minna Rosvall tapasi Matvejeffin musiikkijuhlien kuhinassa Turussa.

 • Utsjokelainen taiteilija Niillas Holmberg on viettänyt kesänsä yleensä keikkaillen ja kalastaen. Tämä suvi on kulunut toisenlaisissa tunnelmissa. Holmberg kertoo tehneensä enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin: mies leiriytyi juhannusviikolla Tenon Tiirasaareen, missä Ellos Deatnu (suom. Eläköön Teno) -ryhmä edistää saamelaisten itsemääräämistä ja vastustaa Tenon uutta kalastussopimusta. Toimittajana Anna Nevalainen.

 • Kesävieraana Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Häntä haastatellaan usein, kun tiedotusvälineet haluavat pätevän asiantuntijan mihin tahansa merkittävään rikosjuttuun. Marja-Liisa Kämppi tapasi Matti Tolvasen ortodokseille merkittävässä miljöössä Joensuussa.

 • Oululainen Mieskuoro Huutajat on vienyt omaperäistä mieskuoroilmaisuaan maailmalle jo kolmekymmentä vuotta. Tänä vuonna kolmekymmentä vuotta täyttävä kuoro on erittäin elinvoimainen ja edelleen suosionsa huipulla. Kuoron johtajana on alusta saakka toiminut Petri Sirviö. Toimittajana Harri Nousiainen.
  Kuva: Wasim Khuzam.

 • Oluen tekeminen kuulostaa yksinkertaiselta. Vettä, maltaita ja hiivaa. Mutta kun puhutaan oluen tekemisestä yhdessä maamme suurimmista panimoista, muuttuu homma monen monituista pykälää vaikeammaksi. Lankoja pitää käsissään panimomestari, jonka on oltava todellinen moniosaaja. Hartwallin vastaavana panimomestarina Lahdessa työskentelee Hannele Alakarhu, joka tekee olutta mielikuvien ja musiikin voimin. Toimittajana Mika Moksu.

 • Balmuirin huiveja, kynttilöitä, hattuja ja huonekaluja löytyy Ruotsin kuninkaallisilta, George Clooneyltä, Tina Turnerilta ja Saudi-Arabian prinsessalta. Tuotemerkin äiti ja isä asuvat Pohjois-Suomessa ja ammentavat inspiraatiota kesämökkimaisemista Kainuusta. Vaikka kunniaa ja mainetta maailmalta on ropissut jo kymmenen vuoden ajan, ovat Heidi ja Juha Jaara pitäneet jalat tiukasti maassa. Toimittajana Miia Roivainen.

 • Kesävieraana on kokkolalainen kansalaisaktivisti, valtuutettu, yrittäjä ja pienten lasten äiti Tiina Isotalus. Ehtivälle naiselle ei mikään ole mahdotonta.
  Toimittajana on Minna Mustonen.

 • Retkeilijä ja eräopas Olli Järvenkylä on omien sanojensa mukaan tämän kesän työtön ja koditon. Kotina toimii vanha puinen moottorivene, teltta sekä Saimaan upea luonto. Kesävieraana tutustumme mieheen, joka viettää kesän aikana 100 päivää Saimaan ympäristössä.

 • Susanna Niemi eli Suski on viettänyt omasta lapsuudestaan 12 vuotta lastenkodissa. Nyt hän on tamperelainen 23-vuotias äiti, joka ei halua toistaa yksinhuoltajaäitinsä virheitä. Kaiken keskellä tehdään hampaita, odotetaan isää koulusta kotiin ja kikatetaan välillä.
  Toimittajana on Mari Siltanen.

 • Von Wrightin suku on asuttanut Kuopiota jo lähes 300 vuotta. Kesävieraana tavataan suvun nykyinen päämies professori Atte von Wright, jonka isoisän setiä veljekset olivat. Haminalahden kulttuuripolulla voi kävellä taulujen maisemissa. Toimittaja on Marianne Mattila.
  Valokuva: Sakari Partanen / Yle

 • Kesävieraana on hämeenlinnalainen tietokirjailija ja viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo, joka on monen roolin nainen. Vapaa-aikanaan hän pukeutuu ketjupanssariin ja taistelee viikinkimiekalla. Toimittajana Kati Turtola.

  Kuva: Yle/ Kati Turtola

 • Matkailujäänmurtaja Sampolla risteilyisäntänä toimiva Oskar van Ieperen on matkailuihminen henkeen ja vereen. Miehellä on taustalla vuosikymmenien työskentely lentoyhtiön palveluksessa, mutta silti laivat tuntuvat olevan miehen kohtalo. Laivalta löytyi myös elämän rakkaus, joka toi sveitsiläis-saksalais-hollantilaisen Oskarin pohjoisen satamakaupunki Kemiin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä