Koe uusi yle.fi
Lindgren & Sihvonen

Lindgren & Sihvonen: Vieraana Alpo Suhonen

 • 56 min
 • toistaiseksi

Kokeellinen urheiluohjelma, jossa leikitään urheilulla.

Kuka omistaa pelin, valmentaja vai urheilijat? Entäpä onko penkkiurheilijalla sijaa pelikenttien kulisseissa? Vieraana jääkiekon ja urheilun toisinajattelija, entinen NHL-päävalmentaja Alpo Suhonen.

Jo reilut kymmenen vuotta sitten Suhonen kirjoitti siitä kuinka ammattilaisurheilusta on tehty keino, jolla nuoret saadaan hyväksymään yhteiskunnallinen eriarvoisuus. Mutta miksi kokenut valmentaja karsastaa pelikirja-aatetta? Entäpä onko ammattilaisurheilu mennyt hänen mielestään parempaan vai huonompaan suuntaan?

Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Lähetykset

 • pe 11.3.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Pitkän linjan espoolainen urheiluvaikuttaja Hexi Arteva toimii ensi kaudeksi Veikkausliigaan nousseen FC Hongan general managerina eli urheilutoimenjohtajana. Miten espoolaisseura onnistui nousemaan Kakkosesta takaisin jalkapallon pääsarjatasolle vain kolmessa vuodessa ja millainen on FC Hongan peli-identiteetti?

 • Koripalloliiton puheenjohtajana vuodesta 2013 toiminut Antti Zitting valittiin lokakuun lopussa selvin luvuin jatkokaudelle. Vielä viime keväänä Zitting kertoi joutuneensa "kiristyksen kohteeksi", kun hänen arvostelijansa vaativat puheenjohtajan väistymistä, mutta mitkä ovat tunnelmat nyt? Mistä johtui Susijengin kotikisojen menestys sekä 600 000 euroa plussan puolelle päätynyt taloudellinen tulos, ja miten Zittingin mielestä suomalaisen koripallon suosiota voisi entisestään kasvattaa? Missä ovat kotimaisen pelaajakehityksen ja kotimaisen Korisliigan suurimmat haasteet?

 • Katri Mattsson on uransa 2016 päättänyt sadan maaottelun ex-maajoukkuefutaaja, jolla on kokemusta useista pelipaikoista sekä seurajoukkueista viidessä eri maassa. Nyt Mattsson on tavoittelee Palloliiton varapuheenjohtajan paikkaa, mutta mitkä ovat hänen teesinsä suomifutiksen kehittämiseksi? Olisiko Mattsson Palloliiton puheenjohtajistossa erityisesti naisten jalkapallon asialla? Entä pitäisikö entisen maajoukkuelegendan mielestä naisille ja miehille maksaa maajoukkuepeleistä yhtä suurta korvausta?

 • Urheilutoimittaja ja -kirjailija Juha Kanerva on yhdessä Vesa Tikanderin kanssa koonnut samoihin kansiin sata suomalaista urheilutarinaa. Kanervan mielestä Havuja perkele! ei ole kokoelma kaikkien tuntemia sankaritarinoita, vaan kirja pyrkii sekä purkamaan Suomen urheiluhistorian myyttejä että nostamaan esiin tuntemattomampia sivuosien esittäjiä vuosisadan varrelta. Kaikki tietävät Paavo Nurmen, mutta kuka oli 1920-luvun lopun amerikansuomalainen ultrajuoksija John Salo? Kanerva avaa kysymystä urheilijoiden palkkioista ja ammattilaisuudesta, pohtii naisten asemaa Suomen urheiluhistoriassa sekä kertoo mitä kaikkea satavuotisesta urheiluantologiasta piti jättää pois.

 • Tommyn ja Petterin vieraana yksi suomifutiksen voimahahmoista Raimo Sarajärvi, kiinteistömoguli ja Seinäjoen Jalkapallokerhon puheenjohtaja. Miksi Veikkausliigan toiseksi kovimmalla pelaajabudjetilla ei ole tällä kaudella tullut menestystä ja peräti kolme päävalmentajaa on saanut potkut kesken kauden? Houkutteleeko Veikkausliiga-brändi yritysyhteistyöhön? Millä tavalla SJK:ssa yritetään rakentaa urheiluseuran pitkäjänteistä menestystä?

 • Tommyn ja Petterin vieraana paimiosta maailmalle ponnistanut Marko Yrjövuori, joka päätyi maailman suurimpien urheilutähtien fysiikkavalmentajaksi Hollywoodiin ja toteutti oman amerikkalaisen unelmansa.

 • Vieraana Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n tutkintapäällikkö Jouko Ikonen.

  Singaporelainen liikemies Wilson Raj Perumal manipuloi kymmenien Veikkausliigapelien tuloksia vuosina 2008–2011 ja tuomittiin kesällä 2011 Lapin käräjäoikeudessa kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kesällä 2016 Perumal otti peitenimellä Mohd Hasan jälleen yhteyttä suomalaiseen futisseuraan. Hän hankki Kakkosessa sarjapaikastaan taistelleen Atlantis FC:n riveihin neljä ulkomaalaispelaajaa sekä pyrki ostamaan päätäntävallan seurasta 200 000 eurolla. Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n tutkintapäällikkö Jouko Ikosen tehtävänä oli selvittää, mitä oli tapahtunut. Elokuussa 2017 Atlantis sai 12 sarjapisteen rangaistuksen ja sen varapuheenjohtaja Markku Ritalalle määrättiin 12 kuukauden toimitsijakielto. Tällä hetkellä entinen poliisi ja jalkapallon avustava erotuomari Ikonen selvittää Ykkösessä pelaavan KPV:n kahteen otteluun liittyviä manipulaatioepäilyjä.

  Mistä urheilun tulosmanipulaatiossa on kyse? Kuka sitä tekee ja millaiset signaalit herättävät Jalkapalloliiton tai SUEK:in tutkijapäällikön epäilykset? Miten iso ongelma tulosmanipulaatio on ja onko sen estämiseksi riittäviä resursseja tai lainsäädännöllisiä välineitä?

 • Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela arvostelee liigavalmentajia siitä, etteivät he organisoi riittävän hyvin yksilöllisesti räätälöityjä harjoitusohjelmia loma-ajoiksi pelaajilleen. Saarela puolustaa pelaajien loma-aikoja ja harjoittelun omatoimijaksoja, joita valmentajat kuten Kari Jalonen ja Lauri Marjamäki ovat kritisoineet liian pitkiksi.

 • Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski kertoo missä mennään suomalaisen huippu-urheilun kehittämisprosessissa. Onko urheilija todella saatu korulauseiden mukaisesti keskiöön ja mistä pitäisi kauhoa huippu-urheiluun vaadittavat rahat? Minkä verran julkista rahaa huippu-urheilulle tosiasiassa vuosittain allokoidaan? Olympiakomitea on Kojonkosken johdolla visioinut Suomen tavoitteeksi olla Pohjoismaiden menestynein urheilumaa vuoteen 2020 mennessä, mutta miten Kojonkoski on kantanut omasta mielestään oman vastuunsa urheilujohtajana?

 • SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn myöntää yllättävän seikan omalta päätuomariuraltaan. Rönnin mukaan oli huomattavasti helpompi viheltää ammattilaisena Venäjän liigassa KHL:ssä kuin aiemmin kotoisessa SM-liigassa. Kyse on siitä, että Venäjällä jääkiekkotuomarilla on kaukalossa parempi työrauha.

 • Korislegenda ja nuorten olympiavalmentaja Hanno Möttölä analysoi tuoreeltaan Susijengin EM-kisa-avausta Ranskaa vastaan. Oliko jatkoaikavoitto maailman neljänneksi rankatusta korismaasta sensaatio vai ei? Miten suomalaisen koripallon 2000-luvun menestystarina on saatu aikaan ja miten menestys taataan jatkossakin? Entä millä eväillä juuri Henrik Dettmann on päävalmentajana nostanut korismaajoukkueemme haastajaksi maailman kovimmille koripallomaille?

Klipit

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä