Horisontti

Kadonnutta yhteisöllisyyttä etsimässä

 • 44 min
 • toistaiseksi

Yhteisöllisyys on lääke kaikkiin sosiaalisiin, koulutuksellisiin ja taloudellisiin ongelmiin, mikäli internetin lukuisia sivustoja on uskominen. Onko näin? Ja jos yhteisöllisyyden kokemus on heikentynyt, millä sitä voi synnyttää? Yhteisöllisyyttä etsivät Horisontissa perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen MLL:sta, Jaakko Blomberg Yhteismaa ry:stä sekä kirkkoherra Kari Kanala Helsingin Paavalin seurakunnasta. Horisontin toimittavat Ville Talola ja Ilona Ikonen.

Lähetykset

 • su 24.4.2016 12.14 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Moni haluaa kuulua kirkkoon sen tekemän diakonian vuoksi. Onko kirkon diakonia maineensa veroista? Kun hätä muuttaa muotoaan, mukautuuko diakonia sen mukaan? Kuinka kirkko onnistuu puhumaan köyhien puolesta? Keskustelemassa ovat köyhyystutkija Anna-Maria Isola, johtava diakonianviranhaltija Tuula Mäkinen Vuosaaren seurakunnasta sekä diakoniajohtaja Jarmo Kökkö Helsingin Diakonissalaitokselta. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Helsingin Diakonissalaitos perustettiin 150 vuotta sitten monikulttuuriseen ja monien sosiaalisten ongelmien kanssa kamppailevaan Suomeen. Mistä Diakonissalaitos on tulossa ja mikä on sen paikka nyky-Suomessa. Toimitusjohtaja Olli Holmströmiä haastattelee Samuli Suonpää

 • Kuolemanrajakokemuksesta on usein vaikea puhua muille, ilmenee Miia Kontron pro gradu -työstä. Se on ensimmäinen teologinen tutkimus suomalaisista kuolemanrajakokemuksista. Kontro haastatteli kaikkiaan 21 ihmistä, jotka ovat käyneet kuoleman rajalla. Mitä he näkivät väliverhon toisella puolen? Miia Kontroa haastattelee Anna Patronen.

 • Helsingin piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään elokuun puolessavälissä. Seuraava piispa on joko Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka tai Teemu Laajasalo. Horisontti istuttaa nämä kolme samaan pöytään. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Yle TV1:ssä nähdään parhaillaan sarja nimeltään Nuori paavi - Piru vai pyhimys. Palkitun italialaisohjaajan Paolo Sorrentinon sarja paavi Pius XIII on sisäisten ristiriitojen repimä, vallanhaluinen, hyvännäköinen ja outo konservatiivi, joka polttaa ketjussa ja juo aivan liikaa kevytkolaa. Anna Patronen kysyy katoliselta dominikaaniveli Gabriel Salmelalta, mitä hän ajattelee sarjasta, jonka pääosaa esittää Jude Law.

  Entä kuinkahan moni tässä maailmassa haaveilee pääsevänsä paaviksi?

 • Vihan ja väkivallan kierrettä Israelissa ja Palestiinassa on seurattu mediassa pitkään, eikä loppua näy. Kenen kertomusta media välittää? Miten toimittaja luovii kriisin keskellä, kilpailevien näkökulmien välissä? Keskustelemassa ovat Lähi-idän mediasodasta väitöskirjan tehnyt Tapio Kujala,Ylen uusi Jerusalemin kirjeenvaihtaja Aishi Zidan sekä käsikirjoittaja Hanna Partanen, joka valmistelee dokumenttiprojektia kahden kansan, palestiinalaisten sekä israelilaisten virallisista narratiiveista. Toimittajina ovat Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

 • Murrosikäistä nuorta ohjataan aikuisten maailmaan ripareilla ja prometheus-leireillä. Mistä nuoret ovat tulossa ja minne kasvattajat haluavat heitä ohjata? Nuorista ja leireistä keskustelevat nuorisolääkäri Miila Halonen, Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja Ansku Ahvenainen ja Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden asiantuntija Jarmo Kokkonen. Ääneen pääsevät aikusitumisleiriltä myös nuoret itse. Toimittajina ovat Hanna Paavilainen ja Samuli Suonpää.

 • Kuka pääsee taivaaseen, miten sinne päästään ja pääsevätkö kaikki samaan taivaaseen? Taivastoivosta ja toivosta ennen taivasta puhuvat kolmen abrahamistisen uskonnon edustajat, islaminopettaja Suaad Onniselkä, pastori Antti Kylliäinen sekä rabbi Simon Livson. Horisontin toimittavat Hanna Paavilainen ja Ville Talola.

 • Onko eriarvoisuus ongelma ja mitä tuloeroille pitäisi tehdä?

  Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo esitteli kirjassaan 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseen. Toimittaja Samuli Suonpään vieraana professori Hiilamo ja Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen. Ohjelman lopussa soitetaan Hampurissa työskentelevälle suomalaispapille Päivi Vähäkankaalle ja kysytään, miltä eriarvoisuutta vastustaneet G20-mielenosoitukset ja mellakat tuntuivat paikan päältä seurattuna. Ohjelman on toimittanut Samuli Suonpää.

 • Päivi Vähäkangas on Pohjois-Saksan alueen suomalaispappi ja asuu Hampurissa. Miltä tuntui, kun G20-mielenosoitukset muuttuivat mellakoiksi? Toimittaja Samuli Suonpää.

 • Kun nuori kohtaa taloudellisia vaikeuksia, muut vaikeudet tavallisesti seuraavat perässä. Apua on tarjolla, mutta siihen tartutaan usein liian myöhään. Tie takaisin oman elämän hallintaan on usein kivinen, mutta kuitenkin mahdollinen. Minkälaisista tekijöistä toivo paremmasta rakentuu? Aiheesta keskustelevat johtava erityisdiakoni Anne Kangasniemi, nuorisotyön aluepäällikkö Katri Kairimo sekä Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.

  Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Kasvatustieteiden tohtori Hanna Lampi keräsi väitöstutkimuksessaan lasten piirtämiä kuvia tulevaisuudesta kolmessa eri maanosassa ja 5 eri maassa.

  Tulevaisuuspiirustukset paljastavat lasten arvoja ja sen, mistä lapset unelmoivat. Toimittaja Hanna Paavilainen kysyi, mkä oli yhteinen nimittäjä suomalaisten, tansanialaisten, intialaisten, ghanalaisten ja isobritannialaisten lasten piirtämissä kuvissa.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä