Koe uusi yle.fi
Todellisia tarinoita

Kaiken maailman marseljeesit

 • 46 min
 • ei kuunneltavissa

Luulitko tienneesi kaiken Marseljeesista, kaikille tutusta Ranskan kansallislaulusta? Siis siitä, jota ranskalaiset hoilaavat ihan joka paikassa.

Onko se aina ollut sama? Onko se aina ollut edes sallittu Ranskassa? Oletko kuullut siitä kaiken mahdollisen ja kaikkea mahdotonta? Kaikki versiot? Vallankumousversiot, naisten Marseljeesin (1848), fudisjoukkueiden hoilaamiset, uhot kansallispäivän sotilasparaateissa, klassiset sovitukset ja improvisoinnit, pilaversiot, laulut ja instrumentaalisovitukset, swingit, reaggaet, rapit, rockit.

Ranskan suuren vallankumouksen musiikkiliike oli paljon Marseilleisea suurempi, mutta tämä oli harvoja biisejä, jotka jäivät siitä henkiin. Miten se soi tuon ajan jälkeen muualla kuin Ranskassa: Kreikassa, Saksassa, Unkarissa, Venäjällä, Belgiassa, amerikansuomalaisilla, Jamaicalla.

Kerenskin hallitus valitsi kappaleen Venäjän kansallislauluksi 1917-1918. Suomihan kuului silloin Venäjään. Oliko se myös Suomen kansallislaulu? Miten kuuluvat Henrik Achreniuksen (1796), Topeliuksen ruotsinkielinen (1848), Työväen Marseljeesi (1911-1918), ja Fellmannin pellon Marseljeesi (2013) Suomen historiaan?

Toteutus: Pekka Hongisto, Pentti Männikkö ja Hannu Karisto sekä Virpi Haatainen, Martti Mäkelä ja Ossi Ahlapuro.

Lähetykset

 • to 28.4.2016 22.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ohjelmasarjan kolmas osa (3/3) kertoo jatkosodan 1941 alussa kaatuneesta sotamies Väinö Karlssonista. Luentanäytteet Väinö Karlssonin kirjeistä ja Kalevi Kalemaan julkaisemattomista päiväkirjoista. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

 • Dokkari-illassa aiheena on parisuhde, parisuhdeväkivalta, rakkkaus ja rakastamisen haasteet.

  Studiossa radiodokumentteja kuuntelemassa, kommentoimassa ja keskustelemassa dokumentaristi Katriina Raine, Naisten Linjan sosiaalityötekijä Noora Siivonen ja projektipäällikkö Ilona Mäki Usva-hankkeesta.

  Illan aikana kuunnellaan mm. radiodokumentit Tuhoisan rakkauden kaava, Katse ja Isältä pojalle.

  Illan isäntänä on tuottaja Hannu Karisto.

 • Ohjelmasarjan toinen osa kertoo talvisodan aikana kadonneesta Paavo Pajusesta. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

 • Mirva Kettusen lyhytdokumentti Oodi radiolle kertoo millainen maailma voikaan aueta radion kautta. Ennen ja nyt.

 • Kalevi Kalemaan ohjelmasarjan ensimmäinen osa kertoo aseistakieltäytyjästä Arndt Pekurisesta, joka ammuttiin joulukuussa 1941. Ohjelmaan on haastateltu Aleksandra Pekurista. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

 • Runoja täältä jostakin - Antologiasta. Runot on valinnut Juha Seppälä. Runot tulkitsee Kaija Pakarinen.

 • Ohjelma tuntemattomasta runoilija Ilpo Kaijasta. Hänen ainoaa julkaistua runoaan ei ole painettu Suomen runottareen. Hänen tuotantoaan ei analysoida yliopistoissa. Hänen runonsa ei kuulunut Yrjö Jyrinkosken ohjelmistoon. Runoilija Ilpo Kaija on kuitenkin olemassa. Ilpo Kaija oli kuollessaan vain 23 -vuotias - lokakuussa vuonna 1944. Runonäytteitä lukevat Martti Mäkelä ja Kaija Pakarinen. Toteutus: Juha Seppälä, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Toisen maailmansodan vaietusta todellisuudesta kertoo suorasanainen sotaveteraani Mauno Johannes Kenttämaa.

  Karun lapsuuden, jatkuvan puutteen ja armottomien tukkisavottojen koulima ylitorniolaismies joutui yli kuudeksi vuodeksi sotimaan ja vietti parhaan ikänsä rintamalla.

  Upseerien mielivaltaisten käskyjen vastustaminen näytti Kenttämaalle sota-ajan armeijan irvokkaan puolen. Tilanne tulehtui niin pahasti, että hän päätyi Karjalan kurikomppaniaan simputettavaksi.

  Radiodokumentissa 99-vuotias Kenttämaa kertoo elävästi ja yksityiskohtaisesti, miten sodassa oli välillä vaikea erottaa kummat olivat pahempia vihollisia, neuvostojoukot vai omat esimiehet.

  Ohjaus ja käsikirjoitus: Juhani Kenttämaa, äänisuunnittelu: Katja Kostiainen, tuottaja: Hannu Karisto.

 • Kukapa ei olisi miettinyt millaista on olla pakolainen. Kahdeksan entistä pakolaista kertovat miten ja miksi he Suomeen päätyivät ja millaista täällä on. Joukossa on viisi naista ja kolme miestä. Nämä eri puolilta maailmaa lapsina Suomeen päätyneet ihmiset ovat nyt kolmekymppisiä. He kirjoittivat ensin oman tarinansa Facebook-ryhmään. Viime vuonna ilmestynyt kirja kokosi tarinat kirjan kansien väliin. Nyt osaa niistä kuullaan radiodokumentissa. Toteutus: Tom Östling, Tuomas Vauhkonen ja tuottaja Hannu Karisto.

 • Kaksi tarinaa kietoutuu yhteen, kun Janette Leino lähtee ensimmäisessä radiodokumentissaan seuraamaan sairaanhoitoalan opiskelijan Miranda Austinin työharjoittelua Sambiaan. Matkaa tehdään yhdessä ja erikseen eikä haasteilta vältytä etenkään, kun molemmat heistä ovat ensi kertaa Sambiassa tekemässä jotain, mitä eivät ole aikaisemmin tehneet. Ohjelmassa kuullaan, kuinka matkanteko määränpäähän sujuu sekä molempien mietteitä omasta työstään uudessa toimintaympäristössä.

  Toteutus: Janette Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Lue Janeten matkakertomus:
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/05/elamasta-kuolemaan-valaistumisia-sambiassa

 • "Tuhoisan rakkauden kaava" kertoo Siljan, Katariinan ja Hannelen tarinan väkivaltaisesta parisuhteesta. Vaikka kokija on eri, väkivalta seuraa samaa kaavaa. Dokumentti kertoo, miksi väkivaltaisen kumppanin jättäminen ei ole helppoa ja miten henkinen väkivalta vaikuttaa syvästi väkivallan kokijan ajatuksiin itsestään.

  Toimittaja Katriina Raine, äänisuunnittelu Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto

 • Aira Samulin tunnetaan Helsingin katukuvassa vahvana, aurinkoisena ja tanssivana persoonana. Dokumentti Hyrsylän mutkan noita kertoo Airan tarinan ennen Helsinkiin muuttoa.

  Tarina alkaa karjalaisesta maalaismiljööstä, Hyrsylän mutkassa, rajavartioston päällikön tyttärenä. Isä halusi Airasta koulutetun naisen, mutta sota tuli ja muutti pienen tytön tulevaisuuden täysin. Monta mutkaa piti Airan käydä Hyrsylän mutkan jälkeen, ennen kuin hän pääsi Helsingin estradeille. Tarina kulkee talvisodan ensimmäisistä kiväärin laukauksista aina Helsingin pommituksiin ja valvontakomissioon asti.

  Toteutus: Antti Melkko, Jarkko Rissanen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä