Koe uusi yle.fi
Nyländsk förmiddag

ke 9.3.2016

 • 5 min
 • toistaiseksi

Nyländsk förmiddag 9 mars 2016
Verksamhetsledare Katja Salojärvi och kanslisekreterare och eftisledare Sofia Åkermarck
Reporter : Berra Lindell

Lähetykset

 • ke 9.3.2016 16.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Tack vare parkenhetens kreativa personal har stadsmiljön i hela raseborgsområdet piggats upp med prydnader till de stora helgerna. Just nu är det tomtar och granbockar som gäller.
  Men det kan också vara påskkärringar som fastnat i någon trädgren med sina långa kjolar, spindlar som övervakar trafiken eller spöken som skrämmer shoppare.
  Två av dom som bygger och skapar är Åsa Ekström och Nina Pihl. Responsen från raseborgarna har varit mycket god, berättar de.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 13 december 2017
  - Åsa Stenvall-Albjerg utbildade sig till modersmålslärare, dotter till en folkskollärare i Jakobstad som hon är. Hon jobbade flera år vid Finns folkhögskola i Köklax i Esbo, tills Finns fusionerades med Axxell. Då inledde hon sin karriär som ledare för skrivarkurser som har samlat deltagare från hela Svensk-Finland, och som sedermera resulterade i ett flertal kända finlandssvenska författare. Nu går Åsa emellertid i pension den 28 januari nästa år, och hur det då går med de nu så populära skrivarkurserna överlag i Svensk-Finland är höljt i dunkel.
  - Direktreporter : Bertel Berra Lindell

 • - Nyländsk förmiddag tisdagen den 12 december 2017
  - Ett museum för den finländska musikens berömdheter, "Hall of Fame", planeras som bäst i Helsingfors. Tanken är att det skall inhysas i det nya köp- och upplevelsekomplexet Tripla, som byggs för fullt i Böle. Hösten 2019 väntas museet öppna sina dörrar.
  Forskare Jere Jäppinen vid Helsingfors stadsmuseum ingår som innehållsdirektör i den planeringskommitté som har tillsatts.
  Direktreporter : Bertel Berra Lindell

 • Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors pågår 2 - 22 december i år.
  Torget är fullt med små idylliska bodar där produkter och julklappar i massor finns till försäljning, bakverk, fiskprodukter, charkuterier, träsniderier, stickade vantar, ljus, förstås kaffe med dopp och - glögg ! En karusell har man också rest mitt på torget för de yngre marknadsgästerna.
  Men julstämningen lider av att snön lyser med sin frånvaro...
  Red.: Bertel Berra Lindell

 • Äldreboendet Aurorahemmet i Hangö förvaltas sedan många år tillbaka av en stiftelse och under årens lopp har ekonomin för hemmet varit lite trängd.
  Nu senast under den här hösten, då stiftelsen bett om Hangö stads hjälp för att få det hela att gå ihop och kunna fortsätta.
  Efter många om och men och frågor och förhandlingar har stiftelsen och staden precis i dagarna inlett ett samarbete som i stora drag går ut på att staden bidrar med personalresurser ur Vård i hemmet, dvs personal från Vård i hemmet kunde hjälpa Aurorahemmet och det behov man har där.
  Aurorahemmet huserar i en egen gammal villa på Vårdbergets sydöstra sluttning, alldeles intill Hangö kyrka och vattentornet, en villa som hör till och smälter in i hela det fina villaområdet i Badhusparken i Hangö. Ritningarna för huset är från 1891 och det var handelsman Adolf Jokinen från Tammerfors som lät uppföra villan i tiderna.
  Villan köptes år 1933 av folkskollärare K.H Knuts och 1933 donerade han byggnaden åt församlingen med önskan om att här skulle inrättas ett åldringshem.
  Så skedde också år 1949. På den tiden bodde föreståndarinnan i huset och de äldre som bodde här hjälpte till med sysslorna för dagen.
  Fru Knuts hette Hilda Aurora, därav namnet Aurorahemmet än idag.
  Aurorahemmet är helt klart ett alternativ till alla betydligt större enheter för äldreboende. Hemmet känns faktiskt som ett hem i en vacker trähusvilla.
  Det här är ett boende för äldre hangöbor som klarar det mesta själva, men behöver trygghet och sällskap på ålderns höst.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Har ni hört om projektet Jobb i byn? Det är ett arbetspolitiskt projekt som går ut på att byarna i Nyland anställer långtidsarbetslösa. De arbetslösa ska sedan jobba som byahjälpare.
  Till byahjälpens uppgifter hör att hjälpa bybor med att hålla hus och gårdar i skick. Också den förening som anställer byahjälpen får hjälp med föreningshus och olika föreningstillställningar och evenemang.
  Hembygdens Vänner i Snappertuna är en av de föreningar som deltagit i projektet från allra första början. Ordförande Holger Wickström berättar hur det fungerar rent ekonomiskt och Pentti Himanen berättar om sitt år som byahjälpare. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • De julklappar man köper behöver nödvändigtvis inte vara nya. Ibland kan man fynda de mest fantastiska och personliga saker på loppis och en använd grej, i synenrhet om den är välhållen, kan vara minst lika fin som motsvarande ny i dyra butiken eller den stora hypermarketen. Tiina Grönroos har gått på loppisrunda och träffat Kaj Bussman, Bror-Åke Wall och Christel Nordberg.

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 4 december 2017
  - Säkerhetsinstruktörerna Stina Hällberg från brandstationen i Mellungsby och Kristoffer Lönnqvist från brandstationen i Haga i Helsingfors
  - Direktrapport : Bertel Berra Lindell

 • - Nyländsk förmiddag måndagen den 4 december 2017
  - Säkerhetsinstruktörerna Stina Hällberg från brandstationen i Mellungsby och Kristoffer Lönnqvist från brandstationen i Haga i Helsingfors.
  - Direktrapport : Bertel Berra Lindell

 • - Nyländsk förmiddag tisdagen den 5 december 2017
  - Iiris Björnberg är finskspråkig huvudstadsbo som talar en god svenska. Till vardags är hon pionjär inom den pedagogiska filosofiriktningen "Lapset ensin - barnen först", som verkar för att man i daghem i Finland från första början skall lära barnen positivitet och respekt för sig själva och medmänniskorna. Rörelsen har uppstått i Tyskland men har nu verksamhet på flera orter i Finland. Iiris sjunger också med i kören Kenkävaahto, som i kväll skall gå runt till 7 olika ställen i Helsingfors och bl.a. framföra ett körverk som kören själv har skapat, ett verk som utgår från president Sauli Niinistös tal på självständighetsdagen för ett år sedan.
  Bertel Lindell träffade henne för att ta reda på hur hon förbereder sig inför den stora dagens festligheter

 • Enligt en undersökning som organisationen HelsingforsMissionen gjort är vi finländare rädda för att åldras.Över hälften av de tillfrågade säger att de är oroliga för att tvingas tillbringa sin ålderdom ensamma.
  Av finländare som fyllt 70 år uppger 30 procent att de redan nu känner sig ensamma. Bland dom som fyllt 85 säger nästan hälften att de är ensamma.
  HelsingforsMissionens kampanj som pågår nu i december går under rubriken "Vem vågar bli gammal här"?
  Marika Törnqvist möter ensamma åldringar i sina hem. Hennes företag sköter vård och omsorg av äldre på privat basis och efterfrågan på hennes tjänster är stor.
  En av hennes klienter är 90 plussaren Rolf Malmström. "Flickorna" brukar gå på lunch ett par gånger i veckan med Rolf, förutom de regelbundna hembesöken. Alla önskemål beaktas vid sidan av hjälpen där hemma i vardagen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hangöbon Gunda Lindholm firade i november 100 år. Födelsedagen firades med totalt tre fester. Nu laddar Gunda upp inför festligheterna på Finlands 100-årsdag och före det ska hon hinna träffa dagisbarn för att berätta hur det är att vara 100 år.
  Ni som inte har samma tur som dagisbarnen i Hangö, får ta del av ett litet personporträtt här.
  Gunda bor fortfarande hemma i ett egnahemshus i Hangö, ett hus som familjen byggde efter kriget, med hjälp av många andra. Talko-andan var stor, och Gunda kommer att återkomma till det här. Gundas fyra barn har naturligtvis flyttat ut för länge sen. De är väl all pensionärer också vid det här laget. Tre av barnen bor i Sverige, den yngsta bor i Åbo. Det som är fint med barnen är att de turas om att komma hem till sin mamma. Fast för några veckor sen var de alla hem till Hangö på en och samma gång. För Gunda Lindholm fyllde 100 den 16 november och då var det fest minsann. Redaktör Tiina Grönroos.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä