Ooppera

Oopperailta Suomen kansallisoopperassa - Igor Stravinskyn Hulttion tie

 • 11 min
 • toistaiseksi

Anne Trulove ja Tom Rakewell rakastavat toisiaan ja kaikki näyttää hyvältä. Mutta silloin ilmestyy Nick Shadow, joka kertoo Tomin saaneen perinnön ja tarjoutuu hänen palvelukseensa. Shadow vie Tomin Lontooseen, eikä Tom voi vastustaa ilotalon kiusauksia. Hän päätyy jopa naimisiin parrakkaan turkkilaisnaisen Baban kanssa vain siksi, että voisi osoittaa tekevänsä mitä haluaa. Liitto päättyy riitaan. Tom keksii uuden tavan rikastua: Shadow’lla on kone, joka tekee kivestä leipää.

Toimimaton kone vie kuitenkin Tomin konkurssiin. Anne etsii Tomia, ja Baba vakuuttaa Tomin edelleen kaipaavan häntä. Nick Shadow vie Tomin hautausmaalle ja vaatii maksuksi palveluksistaan Tomin sielun. Tom saa kuitenkin mahdollisuuden: hänen pitää arvata kolme pelikorttia oikein. Tom säilyttää sielunsa mutta menettää järkensä ja päätyy mielisairaalaan. Anne löytää hänet ja laulaa hänelle viimeisen kehtolaulun.

Teos perustuu löyhästi William Hogarthin kahdeksaan maalaukseen 1730-luvulta.

Hulttion tien kantaesitys oli Venetsiassa 11. syykuuta 1951 legendaarisessa La Fenice- teatterissa. Stravinskylle Venetsia merkitsi hyvin paljon. Hän vieraili kaupungissaa säännöllisesti ja sävelsi San Marcon katedraalia varten kuoroteoksena Canticum Sacrum. Stravinskyn viimeinen leposija onkin Venetsiassa, San Michelen hautausmaasaarella.

Igor Stravinsky: Hulttion tie, Suomen kansallisoopperassa 9.4. 2016

3-näytöstä ja epilogi.
Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan.

Musiikinjohto: Eivind Gullberg Jensen
Ohjaus: Dmitri Bertman
Lavastus: Hartmut Schörghofer
Puvut: Erika Turunen
Valaistus: Thomas Hase
Koreografia: Edvald Smirnov

Rooleissa:

Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori.
Anne - Hanna Rantala, sopraano.
Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni.
Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano.
Trulove - Koit Soasepp, basso.
Sellem - Juha Riihimäki, tenori.
Mother Goose - Merle Silmato, altto.
Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni.

Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri

Suoran oopperaillan radiossa ja suoran kuvallisen verkkolähetyksen toimittavat Risto Nordell ja Outi Paananen.
Oopperan väliajalla illan teoksesta ja sen esityksestä keskustelevat säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas.

Suoran verkkolähetyksen aikana on mahdollisuus myös keskustella esityksestä lähetysikkunassa. Lähetysikkunassa oopperaillan jakavat yleisön kanssa oopperalaulajat Mari Palo ja Jeni Packalen. Palo on yksi Hulttion tien Anne Truloven roolin esittäjistä, Packalen laulaa Baban roolia.

Synopsis oopperan tapahtumista

I näytös

Truloven puutarhassa Anne Trulove ja Tom Rakewell iloitsevat kevään tulosta ja rakkaudestaan. Tyttärensä tulevaisuudesta huolehtiva herra Trulove kertoo Tomille, että tämä voisi saada itselleen hyvän paikan lontoolaisesta pankista. Tom ei ole kiinnostunut, sillä hän haluaa rahaa helposti. Silloin ilmestyy Nick Shadow, esittäytyy Tomin kuolleen sedän palvelijaksi ja ilmoittaa nuorukaisen saaneen suuren perinnön. Hän tarjoutuu nyt palvelemaan Tomia. Palkkansa Shadow ottaisi vuoden ja yhden päivän kuluttua. Tomin on ensin lähdettävä Lontooseen selvittämään perintöasioita, mutta hän lupaa pian lähettää hakemaan Annea ja jättää jäähyväiset. Nick Shadow ilmoittaa katsojille, että hulttion tie on alkanut.

Shadow on johdattanut Tomin Lontoon huvituksiin ja Mother Goosen ilotaloon. Miehet ja huorat laulavat kuorossa. Tom muistelee vielä Annea ja haluaisi lähteä pois. Nick Shadow kääntää käkikellon takaisin keskiyöhön ja vakuuttaa Tomin siitä, että aika on hänen puolellaan. Lopulta Mother Goose varaa Tomin itselleen.

Truloven puutarhassa Anne valittaa, ettei ole kuullut mitään Tomista. Hän ei suostu uskomaan, että Tom olisi unohtanut hänet. Anne päättää lähteä Lontooseen.

II näytös

Tom on jo kyllästynyt Lontoon huvituksiin ja muistaa edelleen yksinkertaista maalaiselämää ja Annea. Silloin Nick Shadow esittelee lehteä, jossa mainostetaan turkkilaista Babaa, maksusta esiteltävää parrakasta naista. Shadow ehdottaa, että Tom ottaisi Baban vaimokseen. Näin hän pystyisi osoittamaan vapauttaan tavanomaisesta mausta, ja tämä vapaus voisi tuoda hänelle onnen. Tom nauraa, mutta ymmärtää Nickin idean ja suostuu.

Lontooseen tullut Anne odottaa Tomin talon ulkopuolella. Tom seurueineen tulee ja menee taloon. Tom kehottaa Annea lähtemään takaisin. Kun Baba tulee talosta, Tom tunnustaa Annelle, että Baba on hänen vaimonsa. Anne lähtee ja Tom selittää Baballe keskustelleensa vain maitotytön kanssa.

Tom ja Baba ovat aamiaisella ja Tom on jo saanut tarpeekseen jatkuvasti höpöttävästä Babasta. Seuraa kiihkeä riita ja Baba heittelee astioita. Tom vaientaa Baban ja laulu katkeaa kesken.

Uupunut Tom nukahtaa ja näkee unta: siinä Shadow tuo laitteen, joka tekee Baban särkemän astian sirpaleista leipää. Kun Tom herää, Nick Shadow esittelee hänelle juuri sellaista ihmelaitetta. Shadow sanoo, että laitetta pitää alkaa valmistaa ja markkinoida.

III näytös

Leipäkoneen valmistaminen on vienyt Tomin konkurssiin ja talossa pidetään huutokauppa. Anne kyselee ostajilta Tomia, mutta kukaan ei tiedä missä hän on. Sellem saa kaupaksi monenlaista tavaraa. Viimeisenä tulee esiin Baba, joka jatkaa edellisessä näytöksessä katkennutta lauluaan. Baba vakuuttaa Annelle, että Tom rakastaa tätä edelleen. Ulkoa kuuluu Tomin ja Shadow’n ääni ja Anne lähtee. Baba poistuu ja ilmoittaa, että jos hänet vielä haluaa nähdä, on maksettava pääsymaksu.

On kulunut vuosi ja päivä. Nick Shadow’n on nyt aika saada palkkansa. Hautausmaalla hän sanoo Tomille, että hintana on Tomin sielu. Tom saisi vain valita, miten surmaa itsensä keskiyön koittaessa. Kello alkaa lyödä. Yhdeksännellä lyönnillä Nick antaa kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden: jos Tom arvaa oikein kolme Nickin pakasta vetämää korttia, hän pelastuu. Nick vetää ensimmäisen kortin, Tom muistaa sydämen kuningatartaan ja arvaa: herttakuningatar. Toisenkin kortin Tom arvaa oikein. Nick vetää herttakuningattaren toiseen kertaan, ja kun Tom näkee Annen, hän arvaa taas oikein. Tomin sijasta hautaan vajoaa Nick, mutta ennen lähtöään hän vie Tomin järjen. Tom uskoo nyt olevansa Adonis.

Mielisairaalassa Tom pyytää muita juhlimaan Adoniksen ja Venuksen häitä. Kun Anne tulee katsomaan Tomia, hän uskoo näkevänsä kaipaamansa Venuksen. Tom pyytää anteeksiantoa, Anne lohduttaa häntä ja laulaa Tomille kehtolaulun.

Epilogissa Tom, Shadow, Anne ja Baba astuvat taas esiin ja kertovat tarinan opetuksen: ”Laiskoille käsille ja sydämille paholainen löytää kyllä työtä.”

Lähetykset

 • la 9.4.2016 18.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nikolai Rimski-Korsakov: Pihkovan tytär - kolminäytöksinen ooppera

  Libretto pohajutuu Lev Mein näytelmään Pskovitjanka.

  Bolshoi-teatterin kuoro ja orkesteri
  Musiikinjohto Tugan Sohijev

  Rooleissa:
  Tsaari Iivana Julma - Stanislav Trifonov, baritoni
  Prinssi Juri Ivanovitsh Tokmakov - Denis Makarov, basso
  Mihailo Tutsha - Ilya Selivanov, tenori
  Olga - Dinara Alieva, sopraano
  Nikita Matuta - Ivan Maximeyko, tenori
  Prinssi Vjazemskij / Jushka Velebin - Nikolai Kazanski, bassobaritoni
  Bomelija - Aleksander Borodin, basso
  Stepanida Matouta - Anna Bondarevskaja, mezzosopraano
  Vlassievna - Elena Manistina, mezzosopraano
  Perfilievna - Svetlana Shilova, mezzosopraano

  - Toulousen Le Halle aux Grains -salissa 15.3. äänitetyn esityksen väliajalla toimittaja Risto Nordell, intendentti emerita Tuulikki Närhinsalo ja musiikkitieteilijä John Nelson keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

  Oopperan tapahtumat:

  I näytös

  1. KOHTAUS
  Pihkova 1570
  Tsaarin kenraali-kuvernöörin, Prinssi Juri Ivanovitsh Tokmakovin puutarha.

  Neidot hauskuuttavat itseään, leikkivät ja nauravat hoitajien vahtiessa heitä. Prinsessa Olga ei kuitenkaan osallistu ystäviensä leikkeihin ja lauluihin. Hän haaveilee rakkaimpansa tapaamisesta, ja odottaa tietoja hänestä.

  Olga ja tytöt kyllästyvät leikkeihin ja juoksevat pois keräämään vadelmia. Utelias Perfiljevna yrittää taivutella Olgan hoitajan kertomaan onko totta, että Olga ei ole prinssin tytär. Vlasjevna kertoo Novgorodista: Tsaari Iivana (Julma) teloitti opritshnikoiden, uuden tsaarille uskollisen palvelussäätynsä avulla armotta venäläisiä ylimyksiä ja heidän perheenjäseniään ja otti haltuunsa venäläisten aristokraattien maita.

  Vanhojen naisten välinen keskustelu keskeytyy kun tytöt palaavat. He pyytävät Vlasjevnaa kertomaan heille jälleen kerran suosikkitarinaansa prinsessa Ladasta.

  Olgan ystävä Steša kertoo salaa Olgalle, että Mihailo Tutsha on tulossa illalla tapaamaan Olgaa. Hoitajat vievät neidot prinssin asuntoon.

  Olga tulee puutarhaan, mutta hänen ilonsa rakastetun tapaamisesta on lyhyt.

  Prinsessa on luvattu naittaa aateliselle pajarille Matutalle, ja köyhän tilanhoitajan pojasta Mihailo Tutshasta ei ole hänen kilpailijakseen. Mihailo kertoo Olgalle päätöksestään lähteä Siperiaan. Kun Mihailo palaisi turkiksista ja hopeasta rikkaana takaisin, hän pyytäisi Olgan kättä Prinssi Tokmakovilta. Mutta Olga houkuttelee rakastettunsa jäämään ja lupaa Mikhailolle anelevansa isältään, ettei tämä antaisi Olgaa Matutalle

  Tokmatov ja Matuta tulevat ulos talosta. Mihailo Tutsha piiloutuu ja Olga livahtaa puutarhaan kuullakseen isänsä keskustelun Matutan kanssa. Tokmakov sanoo, ettei hän ole Olgan biologinen isä. Olgan äiti oli aatelisnainen Vera Sheloga, prinssin kuollut käly, ja hänen isänsä on tuntematon.

  Kellot soivat - ne kutsuvat kaupungin ihmisiä koolle, Prinssi ja Matuta lähtevät. Olga on shokissa ja hän pitää kellojen ääntä pahana enteenä.

  2. KOHTAUS
  Kutsukellot soivat edelleen. Ihmiset kerääntyvät torille. Sanansaattaja Jushka Velebin tuo uutisia: ylpeä Novgorod on lyöty ja Tsaari Ivan Vasilijevitsh on marssimassa Pihkovaan. Huoli ja paniikki valtaavat ihmiset. Prinssi Tokmakov yrittää rauhoittaa väkeä - Pihkovalla ei ole mitään pelättävää, sillä uskollaan ja rehellisyydellään kaupunkilaiset palvelevat isänmaataan hyvin. Heidän on otettava Tsaari vastaan rauhallisesti ja vieraanvaraisesti

  Nuoret pihkovalaiset, jotka kannattavat Mihailo Tutshaa, eivät halua antautua Tsaarille. He kehottavat ihmisiä vaatimaan itsenäisyyttä ja alkavat laulaa johtajansa voimallista laulua ja samalla he lähtevät kaupungista Pihkovan metsään. Kauhuissaan Matuta pyytää Tokmakovia jousimiehet paikalle. Tokmakov kieltäytyy ja kellot soivat edelleen.

  II näytös

  1. KOHTAUS
  Pihkovalaiset odottavat Tsaari Ivania saapuvaksi ja he valmistelevat pitoja. Olga ja hänen hoitajansa Vasiljevna ilmestyvät paikalle. Prinsessa myöntää kuulleensa adoptioisän ja Matutan välisen keskustelun ja surkuttelee sitä, että on orpo. Vasiljevna yrittää vakuuttaa Olgaa, että Prinssi on valehdellut Matutalle päästääkseen eroon inhottavasta sulhasmiehestä. Olga on surullinen, mutta hän on myös tempautunut mukaan outoon tunteeseen ja odottaa malttamattomana Tsaarin tuloa.

  Kellot soivat ja Tsaari Ivan Vasiljevitsh ilmestyy torille mukanaan henkivartijat ja sotilaat. Ihmiset polvistuvat rukoilemaan anteeksiantoa.

  2. KOHTAUS
  Tsaari johdatetaan kunniapaikalle. Hän kysyy Prinssin vaimosta ja kuulee, että tämä on kuollut ja Prinssi asuu tyttärensä kanssa. Tsaari toivoo tyttären tuovan hänen maljansa. Olga astuu sisään, perässään Stesha ja muita neitokaisia kantamassa ruokaa. Kun Olga tarjoaa Tsaarille maljan, Iivana Julma tunnistaa Olgassa aikoinaan rakastamansa naisen - Vera Shelogan piirteet. Tsaari on ällistynyt ja pystyy vaivoin piilottamaan levottomuutensa ja hämmennyksensä.

  Jäätyään yksin Tokmakovin kanssa Tsaari kysyy kuka oli Olgan äiti, Iivana tajuaa tavanneensa oman tyttärensä. Tämä on hänelle merkki ja hän armahtaa kapinoivan Pihkovan: ”Loppukoon murhaaminen ja tappaminen: tylsentäkäämme miekkamme kiveen. Jumala siunatkoon Pihkovaa!”

  III näytös

  1. KOHTAUS
  Metsä lähellä Petsherskij-luostaria.

  Neidot ovat menossa rukoilemaan. Olga viivyttelee tavatakseen Mihailo Tutshan. Olga toivoo että hän voisi anella Tsaarilta anteeksiantoa rakastetulleen, mutta Tutsha kieltäytyy polvistumasta Iivana Julman edessä ja pyytää Olgaa jättämään synnyinseutunsa. Olga suostuu epäröimättä. Mikään ei enää sido häntä Pihkovaan.

  Yhtäkkiä Matuta ilmestyy paikalle. Hän on seurannut Olgaa. Hänen maaorjansa haavoittavat Tutshaa ja kantavat Olgan pois.

  2. KOHTAUS
  Tsaarin päämaja lähellä Pihkovaa

  Tsaari Iivana ei pysty nukkumaan. Tavattuaan tyttärensä muistot menneestä nuoruudesta ovat heränneet. Mutta hänen ajatuksensa ovat taas palanneet valtion asioihin. Hän haluaisi nähdä yhdistyneen Venäjän yhden mahtavan voimakkaan hallitsijan johtamana.

  Tsaarin ajatukset keskeyttää Prinssi Vjazemskij. Hän on ottanut kiinni Matutan joka kidnappasi Olgan. Raivoissaan tsaari on valmis tappamaan Matutan, mutta Matuta ilmoittaa vieneensä prinsessan koska prinsessa oli "tsaarin vihollisen" Mihailo Tutshan kanssa. Tsaari määrää Olgan tuotavaksi välittömästi. Ivan Vasiljevitš haluaa viedä Olgan mukanaan Moskovaan ja vangita Tutshan.

  Hellästi Olga pehmittää Tsaarin sydämen: lapsuudesta asti Olgalla oli tapana rukoilla tsaarin puolesta, hän on aina rakastanut tsaaria kuin omaa isäänsä. Iivana Julma on valmis myöntämään tyttärelleen, että hän on itse asiassa tämän oikea isä, mutta teltan ulkopuolelta kuuluu miesten laulua - Mihailo miehineen on tulossa vapauttamaan Olgan.

  Raivostunut Tsaari määrää kapinalliset tapettavaksi, Tutsha pitää ottaa kiinni elävänä. Olga, joka on kuullut rakastettunsa jäähyväissanat, juoksee ulos teltasta. Kuuluu laukauksia ja hyökkääjät ja Olga saavat surmansa.

  Olgan ruumis tuodaan telttaan. Epätoivossaan tsaari Iivana kutsuu lääkärinsä Bomelijan, mutta Olga on jo kuollut. Lohduton Tsaari kumartuu tyttärensä ruumiin äärelle.

 • Richard Wagner: Reininkulta
  Nibelungin sormus -tetralogian esinäytös

  Uuden produktion ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 30.8.2019
  Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen
  Ohjaus Anna Kelo

  Suomen kansallisoopperan orkesteri.

  Rooleissa:
  Ylijumala Wotan - Tommi Hakala, baritoni
  Wotanin vaimo Fricka - Lilli Paasikivi, mezzosopraano
  Tulen henki Loge - Tuomas Katajala, tenori
  Nuoruuden jumalatar Freia - Reetta Haavisto, sopraano
  Ukkosen jumala Donner - Tuomas Pursio, bassobaritoni
  Rakkauden ja kauneuden jumala Froh - Markus Nykänen, tenori
  Kääpiö Alberich - Jukka Rasilainen, bassobaritoni
  Kääpiö Mime - Dan Karlström, tenori
  Jättiläinen Fasolt - Koit Soasepp, basso
  Jättiläinen Fafner - Jyrki Korhonen, basso
  Viisauden ja tiedon jumalatar Erda - Sari Nordqvist, mezzosopraano
  Reinintyttäret:
  Woglinde - Marjukka Tepponen, sopraano
  Wellgunde - Mari Palo, sopraano
  Flosshilde - Jeni Packalen, mezzosopraano

  Äänitetty Suomen kansallisoopperassa 7.9.2019

  Tapahtumat ennen Reininkullan alkua
  Ylijumala Wotan on luovuttanut toisen silmänsä tiedonlähteeseen saadakseen viisautta.
  Hän veistää maailmansaarnesta lainkeihään. Wotan tekee jättiläisten, Fasoltin ja Fafnerin, kanssa sopimuksen, jonka mukaan nämä rakentavat hänelle puolustuslinnoituksen, Valhallan. Palkaksi ylijumala Wotan lupaa heille nuoruuden jumalattaren Freian.

  Reininkulta
  1. kohtaus. Tapahtumapaikka Reinvirran pohjalla.
  Maailman synty. Turmeltumaton luonto, kuin alkumeri. Reinintyttäret vartioivat puhdasta Reininkultaa. Alberich-kääpiö ilmestyy ja haluaa tytöiltä rakkautta. Nämä nauravat kääpiölle. Auringonsäde osuu Reininkultaan ja Alberich ihmettelee näkemäänsä. Reinintyttäret paljastavat kultaan liittyvän salaisuuden: Isä-Rein on antanut tyttärilleen tehtävän vartioida kultaa, ettei kukaan väärämielinen ryöstäisi sitä. Väärämielinen on se, joka kiroaa rakkauden vaihtaakseen sen omaisuuteen ja valtaan.
  Se, joka takoo kullasta sormuksen, saa omakseen koko maailman herruuden. Koska Alberich ei saa rakkautta, hän kiroaa sen ja ryöstää kullan. Reinintyttäret jäävät valittamaan menetettyä kultaa.

  2. kohtaus. Tapahtumapaikka korkealla vuoristossa.
  Valhalla on juuri valmistunut. Wotanin puoliso Fricka vaatii miestään tilille linnoituksen rakentamisesta ja ennen kaikkea sisarensa Freian lupaamisesta palkkioksi jättiläisille. Tulen henki Logen avulla Wotan lupaa korjata asian. Fasolt ja Fafner tulevat hakemaan palkkaansa. Froh yrittää suojella Freiaa ja Donner uhittelee jättiläisille heiluttamalla moukariaan. Paikalle saapuu Loge ja ehdottaa, että jattiläiset saisivat Freian sijaan Reininkullan palkakseen rakennustyöstä.

  Logen ehdotuksesta Wotan päättää ryöstää kullan Alberichilta. Jättiläiset suostuvat palkkion vaihtoon, mutta ottavat kuitenkin Freian pantiksi mukaansa. Elleivät he saa iltaan mennessä kultaa, Freia on jäävä ikiajoiksi jättiläisille. Heti jättiläisten ja Freian poistuttua jumalten vanheneminen alkaa. Wotan lähtee Logen opastamana alas Nibelheimiin kullan ryöstöretkelle.

  3. kohtaus. Nibelheim, maan alla.
  Alberichin veli, seppä Mime on saanut valmiiksi sormuksen ja Tarnhelm-kypärän ja aikoo pitää kypärän. Alberich riistää sen itselleen ja taikoo sen avulla itsensä näkymättömäksi. Sormus ja taikakypärä tekevät Alberichista voittamattoman diktaattorin, jota kaikki pelkäävät ja joka pystyy pakottamaan kaikki Nibelungit omiksi orjikseen.

  Loge ja Wotan ilmestyvät Nibelheimiin. Vetoamalla Alberichin omahyväisyyteen he saavat tämän ansaan ja vangituksi. Alberich viedään ylös jumalten vuorelle.

  4. kohtaus. Korkealla vuoristossa.
  Loge ja Wotan pakottavat Alberichin luovuttamaan jumalille kaiken omistamansa kullan. Wotan on päättänyt pitää Alberichilta ryöväämänsä sormuksen itsellään. Alberich kiroaa sormuksen, joka tästedes tuo kantajalleen pelkkää onnettomuutta ja kuolemaa. Alberich katoaa paikalta.

  Fasolt ja Fafner palaavat Freia mukanaan noutamaan Reininkultaa. Fasoltin vaatimuksesta kulta on pinottava Freian ympärille siten, että jumalattaresta ei näy mitään. Loge joutuu luovuttamaan jättiläiselle myös Tarnhelmin, mutta Wotan ei luovuta sormusta. Silloin maa aukeaa ja jumalten omatunto Erda herää ja nousee varoittamaan sormuksesta ja jumalia odottavasta lopusta. Wotan alkaa pelätä ja hän heittää sormuksen jättiläisille. Saatuaan sormuksen nämä riitaantuvat sen omistuksesta ja Fafner tappaa veljensä Fasoltin.

  Ukkosenjumala Donner kokoaa ilmamassoja ja iskee moukarillaan salaman. Froh osoittaa paikan, johon ilmestyy sateenkaarisilta. Upouusi, rikoksella maksettu Valhalla kylpee ilta-auringossa. Wotan tervehtii linnoitustaan. Orkesterista kuuluu Notung-miekan aihe, ja Wotan saa uuden idean rikoksensa korjaamiseksi (Suuri ajatus). Hän johdattaa puolisonsa Frickan sateenkaarisiltaa pitkin kohti Valhallaa ja muut jumalat seuraavat esimerkkiä.

  Tulen henki Loge ei seuraa joukko, sillä hän tietää jumalien kiiruhtavan omaa loppuaan kohti. Yhtäkkiä kuuluu Reinintyttärien valitus, joka kaikuu jumalten korviin asti, mutta he vain nauravat ja jatkavat matkaansa kohti Valhallaa.
  (Juoniselostuksen lähde Pekka Asikainen).

  Illan toimittaa Outi Paananen.

  Katso ooppera Yle Areenassa:
  https://areena.yle.fi/1-50250423

 • Korrepetiittori ja Wagner-tuntija Pekka Asikainen suorittaa obduktion eli ruumiinavauksen Reininkullalle, Wagnerin Nibelungin sormus tetralogian esinäytökselle. Operaatiossa avustaa Outi Paananen.

 • Claude Debussy: Pelléas ja Mélisande - viisinäytöksinen ooppera

  Libretto pohajutuu Maurice Maeterlinckin samannimiseen näytelmään

  Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri
  Musiikinjohto - Esa-Pekka Salonen

  Rooleissa:
  Pelléas - Ville Rusanen, baritoni
  Mélisande - Camilla Tilling, sopraano
  Golaud - Laurent Naouri, baritoni
  Arkel - Jyrki Korhonen, basso
  Geneviève - Lilli Paasikivi, mezzosopraano
  Yniold - Mia Heikkinen, sopraano
  Lääkäri - Jussi Merikanto, baritoni
  Pelléasin isä - Hannu Tuomi, baritoni

  - 25.5. äänitetyn esityksen väliajalla Risto Nordell ja oopperalaulajat Jenny Carlstedt ja Jorma Hynninen keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

  Oopperan tapahtumat:

  Tapahtuu Allemonden kuningaskunnassa

  I näytös

  1. KOHTAUS
  Eksynyt Golaud kohtaa veden äärellä vieraan naisen, joka on hämmentynyt ja kieltäytyy avusta. Hän sanoo vain nimensä: Mélisande. Vedessä näkyvä kruunu muistuttaa hänen menneisyydestään. Golaud haluaa viedä hänet pois, mutta Mélisande uhkaa surmata itsensä. Kun Golaud kertoo itsekin olevansa eksyksissä, Mélisande suostuu lähtemään hänen kanssaan.

  2. KOHTAUS
  Kuusi kukautta myöhemmin Allemondessa. Pelléas on saanut velipuoleltaan Golaud’lta kirjeen, jossa hän ilmoittaa avioituneensa Mélisanden kanssa. Jos perhe ei sitä hyväksy, hän ei palaa Allemondeen. Golaud pelkää, että hänen isoisänsä Arkel ei hyväksy tätä avioliittoa, sillä hänellä on ollut pojanpojalleen muita avioliittosuunnitelmia. Geneviève, Pelléasin ja Golaud’n äiti, lukee patriarkalle kirjeen, ja hän myöntyy. Pelléas haluaisi jättää Allemonden saatuaan ystävältään avunpyynnön. Koska Pelléasin isä on edelleen sairas, Arkel kieltää häntä lähtemästä.

  3. KOHTAUS
  Mélisande valittaa Allemonden pimeyttä. Geneviève kertoo, että hänenkin piti tottua siihen. Yhdessä Pelléasin kanssa Mélisande uskoo näkevänsä laivan, joka toi hänet. Se lähtee merelle alkavasta myrskystä huolimatta. Pelléas puhuu mahdollisesta lähdöstään.

  II näytös

  1. KOHTAUS
  Pelléas vie Mélisanden lähteelle, jonka vesi on aikanaan tehnyt ihmeitä, ja kysyy hänen suhteestaan Golaud’hin. Mélisande väistää hänen kysymyksensä leikkimällä sormuksella. Sormus putoaa veteen.

  2. KOHTAUS
  Samaan aikaan Golaud on joutunut onnettomuuteen. Mélisande hoitaa häntä ja paljastaa, miten onneton hän on Allemondessa. Golaud uskoo hänen tyytymättömyytensä olevan vain raskauden vaikutusta. Hän huomaa sormuksen puuttumisen, ja Melisande valehtelee kadottaneensa sen luolaan, jossa hän oli etsimässä simpukoita pienelle Ynioldille, Golaud’n pojalle ensimmäisestä avioliitosta. Golaud pakottaa hänet etsimään sormusta vielä samana yönä yhdessä Pelléasin kanssa.

  3. KOHTAUS
  Pelléas vie Melisanden luolalle, jotta hän voisi myöhemmin kuvaila Golaud’lle sormuksen etsimistä. He kohtaavat nälänhädän uhreja ja perääntyvät

  III näytös

  1. KOHTAUS
  Mélisande laulaa unelmoiden. Pelléas aloittaa viattoman leikin hänen hiuksillaan ja kietoutuu niihin intohimoisesti. Silloin Golaud yllättää heidät

  2. KOHTAUS
  Golaud vie Pelléasin kuoleman altaille.

  3 ja 4 KOHTAUS
  Päästyään pimeydestä, Pelléas näkee etäällä Mélisanden. Golaud varoittaa häntä uudelleen ja käskee välttämään Melisandea. Mustasukkainen Golaud yrittää kuulustella poikaansa Ynioldia Pelléasin ja Melisanden suhteesta.

  IV näytös

  1. ja 2. KOHTAUS
  Pelléas kertoo Mélisandelle, että hänen isänsä on lopultakin terve. Isä on vannottanut häntä matkustamaan pois. Pelléas ja Mélisande sopivat viimeisestä tapaamisesta. Arkel on tyytyväinen Pelléasin isän parantumisesta ja toivoo, että lasta odottavalle Mélisandelle ja koko perheelle koittaisi onnellisempi aika. Epäilevä Golaud loukkaa Mélisandea ja pahoinpitelee häntä, kunnes Arkel yrittää saada hänet taas järkiinsä.

  3. JA 4. KOHTAUS
  Yniold etsii leikkikaluaan. Hän näkee miten lampaat kuolevat. Pelléas ja Mélisande tunnustavat toisilleen rakkautensa. Kun portit suljetaan, he ovat valmiita pakenemaan yhdessä. Golaud estää sen ja surmaa Pelléasin.

  V näytös

  Mélisande on lapsen ennenaikaisen syntymän heikentämä. Golaud yrittää viimeisen kerran saada häneltä selville totuuden. Turhaan.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä