Radio 1:n erikoislähetykset

Isorokkoa ja lapsikuolemia - arkielämää Jeesuksen Palestiinassa

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

Lähetykset

 • pe 25.3.2016 17.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Äitienpäivän tarinatarha vie meidät tarinan ja musiikin siivin 1800-luvun Pietariin. Nuori pietarilainen aatelisneito Elisabeth Clodt von Jürgensburg on avioitunut suomalaissyntyisen upseerin Alexander Järnefeltin kanssa, ja perhe alkaa kasvaa. Tarina perustuu Elisabethin omiin kertomuksiin, jotka hänen poikansa Arvid Järnefelt on kirjannut teokseensa ‘Vanhempieni romaani’. Toteutus: Maaria Holma, Jouni Kenttämies ja Salla Matusiak.

  Ohjelman musiikit:
  - Vieuxtemps: Barcarolla sonaatista alttoviululle ja pianolle B-duuri (Antoine Tamestit, alttoviulu, ja Cedric Tiberghien, piano).
  - Järnefelt: Kehtolaulu (Sinfonia Lahti/Jaakko Kuusisto, viulu).
  - Glazunov: Kevät, musiikillinen kuva (Neuvostoliiton valtion SO/Jevgeni Svetlanov).

 • Tuntematon (sov. Ojanen): Ankarat viimat (Varshavjanka) (Reijo Frank, laulu, ja ork.)

  Kansansäv. (sov. Heikkilä): Punakaartin marssi (Helsingin työväenyhdistyksen soittokunta/Olavi Koskela).

  Chydenius: Maaliskuu 1918 (KOM-teatterin lauluyhtye ja trio).

  Kähärä: Saima Irene maaliskuussa 1918 (Pirjo Aittomäki, laulu, ja yhtye).

  Kansanlaulu (sov. Punainen Lanka): Punavangin laulu (Punainen Lanka-yhtye).

  Kansanlaulu (sov. Chydenius): Pohjolan lumiset kalmiston hongat (KOM-teatterin lauluyhtye)

  Kauppi (sov. Heikkilä): Kuolemaantuomitun hyvästijättö (Heli Keinonen, laulu).

  Peitsamo: Pesunkestävä kommunisti (Kari Peitsamo, laulu ja kitara).

  Kansansäv. (Italia) (sov. Uhlenius): Bandiera rossa (Työkansa nouskaa) (Arja Saijonmaa, laulu, ja Jani Uhleniuksen yhtye).

  Pietilä: Ei, ei EEC:lle! (Terttu Tuomi ja Vasara-ryhmä).

  Ortega (sov. Ahvenlahti): Neljä rikollista (Agit Prop, ork. ja Olli Ahvenlahti, piano).

  Viglietti: Kautta koko Chilen (Por todo Chile) (Liisa Tavi, laulu, ja kitarasäestys).

  Kivi: Jäähyväiset aseille (Kollaa Kestää).

  Maijala (sov. Mäkinen): Laulu solidaarisuudesta (Minja Koski, Miika Laakso, Joel Mäkinen, Eeva Soivio ja yhtye).

  Nikulin: Aikakauden lapset (Varaque-yhtye, sekä Kaisa Korhonen, lausunta).

  Degeyter (sov. Heikkilä): L´Internationale (Kansainvälinen työväenmarssi) (Helsingin työväenyhdistyksen soittokunta/Olavi Koskela).

 • Professori Martti Nissinen kertoo.

  (Ohjelma on alunperin äänitetty Helsingin Musiikkitalossa, Ennen RSO:n illan konserttia 9.1.2011.)

  Kuva: Erkki Väänänen

 • Ohjelmassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä.

  Tämä on ohjelman musiikiton versio.

  Tämä ohjelma kuultiin suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä 2.12.2017. Kysymyksiä oli mahdollista lähettää keskiviikkoon 29.11. asti. Etukäteen lähetettävillä kysymyksillä varmistettiin, että ohjelmaan saatiin monipuolisia aiheita. Toimitus valitsi kuuntelijoiden lähettämistä kysymyksistä ne, jotka pääsivät lähetykseen. Presidentille oli etukäteen kerrottu ohjelmaan tulevien kysymysten aihealueet, mutta muuten lähetys muotoutui keskustelun mukaan.

  Toimittajana on Krista Taubert.

  Tasavallan presidentin kyselytunteja on aiemmin lähetetty Yle Radio 1:ssä vuosina 2000 - 2008 ja 2012 - 2016.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

 • Marraskuussa 1978 presidentti Urho Kekkosen nekrologi tallennetaan Yleisradion kassakaappiin. Muutamia viikkoja aiemmin Neuvostoliiton matkan yhteydessä presidentti Kekkosen terveydentilaan on kiinnitetty huomiota. Suomalainen media vaikenee tapahtuneesta. Nekrologin tekijä on presidentin sisäpiiriläinen. Oliko joillakin erityistä syytä olettaa, että presidentti olisi pian kuollut? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä