Kuusi kuvaa

Sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt elää ammatillisesti ja yksityisesti kukoistavaa aikaa!

 • 44 min
 • toistaiseksi

"Mun oma koti muistuttaa enemmänkin kerhohuoneistoa kuin täydellisesti sisustettua näyttelykotia!" Näin tuumaa 45 vuotta sisustussuunnittelijana  ja -arkkitehtinä toiminut Kaisa Blomstedt. Hänen kotonaan on kerrostumina uutta ja vanhaa ja tärkein huonekalu on iso pöytä, jonka ääreen laajan ystäväjoukon on hyvä asettua. Ystäviä Kaisa Blomstedt kutsuu "kerhohuoneistoonsa" usein ja mielellään - ystävyys onkin Blomstedtin elämän läpi kulkenut teema.

Helsingissä ja Tapiolassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Blomstedt oppi rakastamaan värejä ja materiaaleja ompelijataräitinsä ansiosta. Vuonna 1947 syntynyt Kaisa Blomstedt pääsi teini-iässä legendaarisen Talli-Skanno -liikkeeseen ensin verhomyyjäksi ja sitten sisustusmyyjäksi. Jo 60-luvun lopulla hän matkusti useasti Italian Milanoon sikäläisten sisustusarkkitehtien oppiin. Vuonna 1970 hän perusti parikymppisenä ensimmäisen oman liikkeensä Utopian. Sittemmin Blomstedtista on kehkeytynyt yksi maamme arvostetuimmista sisustusarkkitehdeistä. Blomstedt tosin luonnehtii itseään valesisustusarkkitehdiksi, sillä muodollisesta koulutusta hän ei ole saanut.

Arvostusta Kaisa Blomstedtille on kertynyt lukuisista julkisista töistä. Avaus kansainväliseen ja kotimaiseen maineeseen syntyi 1988 helsinkiläisen Bulevardia-ravintolan funkkistyylisen sisustuksen myötä. Myöhempiin julkisiin ja kiiteltyihin sisustussuunnitelmiin kuuluvat mm Helsingissä Hotelli Tornin, Vanhan Ylioppilastalon ja Kappeli-ravintolan interiöörit.

Kaisa Blomstedtille sekä yksityisten että julkisten tilojen suunnittelussa tärkeintä on luottamus ja asiakkaan toiveiden kuuntelu -  omat mieltymykset on unohdettava. Sisustussuunnitelmien lisäksi Kaisa Blomstedt on opettanut - ja opettaa edelleen - alalle opiskevia niin koti- kuin ulkomaillakin.

Kaisa Blomstedtin mukaan elämä on ihmeellistä ja yllätyksellistä mutta on hänessä itsessäänkin poikkeuksellista reippautta ja heittäytymistä. Harva lähtee nimittäin teini-ikäisenä ammattioppiin toiselle puolelle Eurooppaa. Tai ostaa talon Italiasta moneksi vuosikymmeneksi. Tai tanssii pöydillä. Lapsena ja nuorena Kaisa Blomstedt harrasti balettia ja teatteria eikä ihmisten joukossa ja edessä oleminen ei ole mitenkään vierasta hänelle vieläkään. Ikävistä ihmissuihteista hän on kuitenkin jo oppinut luopumaan ja omasta rauhastakin lastenlasten kanssa hän nauttii entistä enemmän.

Juutalaisen isän ja karjalaisen äidin tytär löysi kymmenisen vuotta sitten Israelista isänpuoleisen velipuolensa ja samassa rysäyksessä myös juurensa ja uuden elämänpiirin. Tel Avivista onkin tullut Kaisa Blomstedtille melkein kuin toinen koti, jossa vastaan kävelee tuhat muuta, tulisilmäistä ja tempperamenttista Kaisaa. 

Kaisa Blomstedtin kuuteen kuvaan johdattelee toimittaja Riikka Rahi.

Lähetykset

 • la 21.5.2016 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

 • Muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta. Kuolema on vienyt viime vuosina Jaakko Selinin elämästä monia läheisiä, mutta rakkaus kantaa.
  Toimittaja Lisa Enckell tapasi Selinin Helsingissä.

 • Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhaurauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus. Toimittaja on Sandra Järvenpää.

 • Leena Taavitsainen-Petäjä tunnetaan ansioikkaista italialaisen kirjallisuuden romaanisuomennnoksistaan, joihin kuuluu nimekkäitä kirjailijoita kuten Domenico Starnone, Claudio Magris, Umberto Eco, Roberto Saviano ja Irene Cao. Hän on myös tunnettu, korkean tason tulkki, jonka kirjallisuuden ystävät tuntevat monista alan tapahtumista ja yleisötilaisuuksista, sekä pitkäaikainen italian kielen opettaja. Työssä, jossa kielitaito, kommunikaatio ja toisen ihmisen kohtaaminen ovat keskeisellä sijalla, vaaditaan tietoa, tutkijan otetta ja tuntosarvia. Italian ja Suomen kulttuurit ovat Leena Taavitsainen-Petäjän elämässä toisiaan täydentäviä ääripäitä. Toimittaja on Sini Sovijärvi

 • Meikkitaitelija Piia Hiltunen inspiroitui luonnosta kotiseudullaan Mikkelissä jo lapsena ja Lapin erämaareissuilla. Nykyisin hän on tuttu näky kansainvälisillä muotiviikoilla niin Pariisissa, Milanossa kuin Lontoossakin. Myös televisiosta tuttu nainen on työskennellyt kansainvälisten brändien johtavana meikkitaiteilijana ja tänä päivänä hän meikkaa muun muassa Jenni Vartiaista, Chisua ja Anna Puuta. Ujosta persoonastaan huolimatta hänen tyylinsä meikata on rohkea, tunnistettava ja hänelle se on keino purkaa omaa, päänsisäistä maailmaa. Toimittajana Teresia Jokinen.

 • Spekulatiivista fiktiota kirjoittava kirjailija Anne Leinonen ei pelkää yöllä metsässä juoksemista. Hän rakastaa outoja aiheita ja kirjoittaa kummista tapahtumista. Kirjanoitana maailman suurimmassa science fiction tapahtuma Worldconissa esiintynyt Leinonen haluaa omassa arjessaan inspiroida ja tukea aloittelevia kumman-kirjoittajia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan hänen kotonaan Ristiinassa.

 • Tutkipa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kauneuskirurgiaa tai kehonrakentajia, laittaa hän aina myös itsensä likoon. Tutkimuskohteena Kinnusella on tällä hetkellä ruumiillisuus työelämässä. Työ ei usein enää ole fyysistä, mutta kehoon kohdistuu silti työmarkkinoilla vaatimuksia. Kulttuuriantropologi ihmettelee ja tutkii ihmisiä työkseen, mutta Taina haluaa välillä karata muita pakoon toiselle puolelle maailmaa tai yksin luontoon. Kinnunen on sanonut puoliksi tosissaan, että ihmisten sijaan hän pitää enemmän eläimistä ja luonnosta. Onnellisimmat hetket hän on viettänyt hiihtoretkillä tunturissa, yksin. Arjestaan hän nauttii nyt syrjäisessä omakotitalossa vinttikoirien kanssa Joensuussa. Siellä hänet tapasi elämän kuuden kuvan ääressä kevättalvella 2018 toimittaja Leena Pihkala.

 • Eeva Lennon toimi vuosikymmeniä Yleisradion kirjeenvaihtajana Lontoossa. Toimittajan lukuisat niin kulttuuria kuin politiikkaa käsittelevät raportit Britannian saarilta ovat sivistäneet useampia sukupolvia. Nyt tämä utelias feministi raottaa yksityiselämänsä verhoa tuoreessa elämänkerrassaan. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Eeva Lennonin Suomessa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä