Rakenna minut

ma 30.5.2016

 • 19 min
 • toistaiseksi

Uusi veistoksellinen sauna Löyly on avattu näköalapaikalle Helsingin Hernesaareen. Avanto Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen kertovat Minna Joenniemelle Rakenna minut -sarjan päätösjaksossa sen suunnittelun monivaiheisen tarinan. Heidän käsialaansa on myös Pyhän Laurin siunauskappeli Vantaalla. Sauna ja siunauskappeli - kaksi suomalaisille pyhää paikkaa, joilla on paljonkin yhteistä.

Lue lisää ja katso kuvat yle.fi/arkkitehtuuri

Lähetykset

 • ma 30.5.2016 17.21 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Uusi veistoksellinen sauna Löyly on avattu näköalapaikalle Helsingin Hernesaareen. Avanto Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen kertovat Minna Joenniemelle Rakenna minut -sarjan päätösjaksossa sen suunnittelun monivaiheisen tarinan. Heidän käsialaansa on myös Pyhän Laurin siunauskappeli Vantaalla. Sauna ja siunauskappeli - kaksi suomalaisille pyhää paikkaa, joilla on paljonkin yhteistä.

  Lue lisää ja katso kuvat yle.fi/arkkitehtuuri

 • Helsingin olympiastadion on suurten tuulten rakennus, jossa on herkkiä yksityiskohtia. Näin kuvailee rakennusklassikkoa kuvailee Kimmo Lintula arkkitehtitoimistosta K2S. Hän vastaa projektipäällikkönä stadionin peruskorjauksessa arkkitehtonisista ratkaisuista.
  Arkkitehti vie Minna Joenniemen sisälle stadionin sydämeen ohjelmassa Rakenna minut. Samalla hän avaa myös urheilurakentamisen tulevaisuutta, Eläintarhan alueen kaupunkisuunnittelua, kestävän kehityksen periaatteita ja varoittaa rakentamasta urheiluareenoista päiväperhoja.

  Kuvia stadionista eri aikakausilta ja artikkeleita arkkitehtuurista yle.fi/arkkitehtuuri

 • Rakenna minut on sarja avoimien ovien hetkiä ajankohtaisten arkkitehtien kanssa. Minna Joenniemi kohtaa isän ja pojan, arkkitehdit Eric ja Anders Adlercreutzin toimistosta A-Konsultit.

  Heillä on kokemusta niin Alvar Aallon rakennuten entisöinnistä kuin Itäkeskuksen 80-lukulaisen maamerkin muuttamisestä toimistotornista asuinrakennukseksi. Eric on sitä jälleenrakentajien ikäpolvea, joka saattaa nyt joutua kokemaan suunnittelemansa rakennuksen purkamisen. 1970 syntynyt Anders on suunnittelut nyt kouluja ja päiväkoteja. Hänen sukupolvensa töiden elinikään vaikuttavat sisäilmaongelmat, home ja huono rakentaminen.

  Mitä Anders Adlercreutz RKP:n kansanedustaja aikoo tehdä ongelmien ratkaisemiseksi?

 • Tanssin talo, tulevaisuuden taidemuseo ja läpilennettävä baari hyönteisille – nämä ovat kaikki arkkitehtuurin opiskeluun liittyviä tehtäviä. Minna Joenniemi tapaa Rakenna minut –sarjassa Aalto-yliopiston professorin, arkkitehti Pirjo Sanaksenahon. Millaista oli arkkitehtuurin opiskelu ennen. Mitä se on tänään ja tulevaisuudessa?

  Pirjo Sanaksenahon vetämällä kurssilla Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat suunnittelivat kauan kaivattua Tanssin taloa Kaapelitehtaan yhteyteen Helsinkiin. Samaan haasteen saivat myös Kiinan Harvardiksi kutsutun Tsinghua-yliopiston opiskelijat. Mitä ero suunnitelmissa oli? Löydät opiskelijatöitä ja kuvia Sanaksenahon omista suunnittelukohteista osoitteesta yle.fi/arkkitehtuuri.

 • Kulmat ovat kalliita, mutta arkkitehti Juha Leiviskä väänsi ja voitti. Nyt Kipparintalo Helsingin Kalasatamassa ei ole laatikko, vaan jokaisen asukkaan parvekkeelta näkyy vekitetyn julkisivun ansiosta pieni pala merta ja luontoa. Kipparintalossa asuu tuetusti 14 nuorta kehitysvammaista ensimmäisissä omissa asunnoissaan, sekä autisteja ryhmäkodissa. Leviskä johdattelee Minna Joenniemeä talossa, jossa on monia jälkiä juuri 80 vuotta täyttäneen akateemikon aiemmista töistä. He vierailevat Kalle Havumäen luona.
  Arkkitehti on tyytyväinen. Kipparintalo on hänestä kummajainen, kiusankappale, pieni häirikkö nykytrendien mukaisesti rakentuvalla uudella asuinalueella.

 • Rakenna minut on sarja avoimien ovien hetkiä arkkitehtien maailmassa. Minna Joenniemi tapaa työparin Eero Lundén ja Ted Schauman. Heistä Schaumanin työantaja on tunnettu tanskalainen arkkitehtitoimisto COBE Architects. Eero Lundén työskentelee omassa toimistossaan Lundén Architecture. Heidän ehdotuksensa voitti kansainvälisen ideakilpailun Tampereen asemankeskuksesta. He ovat myös visioineet mainostoimisto N2:n tilauksesta Töölönlahden rannalle kansalaispuiston.

  Mitä ajattelevat nämä nuoret arkkitehdit, joilla on näkemys kahden kaupungin ytimen uudistamisesta? Ja mitä oppeja Tanskasta kannattaisi tuoda suomalaiseen suunnitteluun?
  Lisää kuvia ja verkkoartikkeleita arkkitehtuurista yle.fi/arkkitehtuuri

 • Minna Joenniemi matkustaa Rakenna minut -sarjan viimeisessä osassa arkkitehtuurin keskispisteeseen, eli Jyväskylään tapaamaan Leena Rossia.
  Tämä keskikokoinen kaupunki keskellä Suomea on Alvar Aallon ja kolmen vuoden välein järjestettävän Alvar Aalto -symposiumin ansioista monien ulkomaistenkin arkkitehtehtien matkakohde.
  Rossi toimii Jyväskylässä yleiskaavapäällikkönä, mutta hän katsoo kaupunkikuvaa myös Suomen arkkitehtuuriliiton puheenjohtajana. Hän vastaa ohjelmassa kysymykseeen: mikä on keskeistä arkkitehtuurissa juuri nyt.
  Kaikki Rakenna minut -sarjan osat jäävät kuunneltaviksi Yle Areenaan. Ja tähänkin ohjelmaan liittyy paljon kuvia ja kommentteja, jota löydät netistä yle.fi/arkkitehtuuri-sivuilta.

 • Keskustakirjastoa suunnitteleva ALA Arkkitehdit on perustettu jättämään jälki Suomeen. Antti Nousjoki ja Juho Grönholm puhuvat Rakenna minut -sarjassa Minna Joenniemen kanssa tulevasta kirjastosta, pilvilinnoista, terassitaloista, New Yorkista, seinien väristä äänestämisestä, Lappeenrannan ja Kuopion uusista teatterisaleista, metroasemista ja Dipolista.

 • Millainen on tulevaisuuden koulu? Minna Joenniemi viettää avoimien ovien hetken Verstas Arkkitehtien kanssa. Riina Palvan ja Ilkka Salmisen edustama toimisto on voittanut useita koulukilpailuja ja suunnittelut suuria uusia kouluja. He puhuvat avoimuudesta, happihyppelyistä, kiusaamisen ehkäisystä ja suomalaisen koulujärjestelmän erityisestä vahvuudesta eli luottamuksesta - miten arkkitehtuuri voi sitä tukea.
  Verstas Arkkitehdit pääsee jättämään myös ison jäljen entisen oman opinahjonsa Otaniemen kampusalueelle. Työn alla on Aalto Arts. Kuvia ja lisää tietoa ohjelmasta löydät osoitteesta yle.fi/arkkitehtuuri.

 • Tuula Isohanni on tehnyt taidekordinaattorina pioneerityötä Helsingin Arabianrannassa. Hän palaa Rakenna minut -ohjelmassa Minna Joenniemen kanssa alueella, jossa ensimmäistä kertaa sovellettiin prosenttiperiaatetta asuinrakentamiseen. Mitä sillä saatiin aikaiseksi - särmää vai koristelua? Nyt Isohannin uusi työmaa on Aalto-yliopiston kampus Otaniemessä. Mikä on taiteen rooli huippuyliopiston alueella?

 • Arkkitehti Kalle Soinilla on miljardin euron haaste Helsingin Pasilassa. Hän on suunnittelujohtajana Triplassa, Pasilan uudessa keskustakorttelissa. Kuinka niin kävikään? Tarinaan liittyy hollantilainen maailmankuulu Office for Metropolitan Architecture eli OMA, rakennuttaja YIT ja muutama jännittävä käänne. Niinpä Arkkitehdit Soini ja Horto on nyt paljosta vastuussa. Katso ohjelmaan liittyvät kuvat ja artikkeli yle.fi/arkkitehtuuri.

 • Kuvataiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo ovat aviopari ja työpari. Heidän yhteinen arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudionsa Partanen & Lamusuo on suunnittelut Kuopioon lentokentän uuden ilmeen, Suomen Ortodoksisen kirkkomuseon uudistuksen, Kuopion uuteen yliopistolliseen sairaalarakennukseen julkiset tilat sekä suuren ja rohkean julkisivun, joka koostuu ihmisen sisältä otetuista kuvista. Kaikkia näitä Pa-La -tiimin kohteita yhdistää taustatarina ja kulta. Minna Joenniemi vieraili Kuopiossa tutustumassa siihen, mitä erityistä voimaa on taiteilijan ja arkkitehdin yhteistyössä. Katso arkkitehtuurimatkan kuvat yle.fi/arkkitehtuuri

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä