Ykkösaamun kolumni

Esko-Juhani Tennilä: Kokoomuksessa käydään linjariitaa

  • 5 min
  • toistaiseksi

Brysseliin EU-tehtäviin kesken viime vaalikauden siirtyneen Jyrki Kataisen tilalle kokoomuksen johtoon 2014 hurmoshengessä valittu ja pääministeriksi noussut Aleksander Stubb on ollut myrskynsilmässä jo pitempään. Kuten muistetaan, hänen johtamansa hyvin laajapohjaisen hallituksen loppuvaiheethan menivät suorastaan sekasorroksi. 

Nykyhallituksen valtiovarainministerinä Stubb antoi eduskunnalle väärää tietoa siitä miten ministeriölle lausuntoja antaneet suhtautuivat valmistelussa olleeseen ja veronkiertoa lisäävän hallintarekisterin käyttöönottoon. Stubbin mukaan 90 % lausunnonantajista olisi kannattanut esitystä hallintarekisterin käyttöönottamisesta, kun asia oli suunnilleen toisinpäin.

Uusimman kohun synnytti kokoomuksen maakuntajohtajien tukikirje Stubbin puolesta, kun selvisi, että puoluejohtaja oli itse ollut tukikirjettä organisoimassa kokoomuksen puoluekokouksen ja puoluejohtajan valinnan lähetessä.

Kokoomuksen oikeistosiipi tarttui hanakasti junttakirjeeksi nimittämäänsä tukikirjeeseen etsiessään vastaehdokkaita Stubbille. Oikeistosiiven edustajien lausunnot osoittavat, että syntyneen kiistan syyt ovat kuitenkin syvemmällä kuin Stubbin ns. muistivirheessä tai tukikirjeessä. Kritiikissä kyse on siitä, että puolueen oikeiston mielestä kokoomus on antanut hallituksessa liikaa periksi keskustalle.

Kokoomuksen oikeisto oli tyytymätön jo siihen, että Stubb nieli hallituskriisin uhatessa keskustan pitkään tavoitteleman ja Sipilän tiukoin ottein läpi ajaman maakuntien itsehallinnon perustamisen.

Kokoomuksen oikeistosiiven edustajista kansanedustajat Hjallis Harkimo ja Eero Lehti ovat tuoneet avoimesti julki pettymyksensä myös ns. yhteiskuntasopimukseen, koska paikallinen sopiminen ei ole heidän mielestään etenemässä riittävästi.

Stubbin haastajaksi jo ilmoittautunut kansanedustaja Elina Lepomäki on hänkin todennut, ettei paikallista sopimista olisi pitänyt edes päästää työmarkkinapöytään.  Kokoomuksen oikeistosiipi tähtää selvästikin ay-liikkeen nujertamiseen ja matalapalkkojen lisäämiseen.

Seuraava hallituspuolueiden sovun koetinkivi tulee olemaan pian alkavassa kehysriihessä, jossa päätetään valtion ensi vuoden budjettiraamista. Tiedossa on, että valtiovarainministeriö ajaa satojen miljoonien eurojen lisäleikkauksia. Kokoomus niitä kannattaa, mutta perussuomalaiset vastustavat puolueen kannatuksen jymähdettyä näköjään pysyvänsorttisesti alle 10 prosentin.  Myös keskustassa on uusien leikkausten vastustajia.

Jos kokoomus vaihtaa puheenjohtajaa tulevassa puoluekokouksessaan, se tarkoittaa myös valtiovarainministerin vaihtamista, mikä puolestaan normaalitilanteessa tarkoittaisi hallituskriisiä. Varmaa on se, että Stubbinkin jatkaessa kokoomus tulee hallituksessa kiristämään linjaansa. Se tulee näkymään kokoomukselle vastenmielistä maakuntahallintoa ja siihen liittyvää sote-ratkaisua lain muotoon kirjoitettaessa.

Kokoomuksen taholta on jo torjuttu perustettavien maakuntahallintojen verotusoikeus, eikä keskustakaan ole ollut sitä juurikaan esittämässä. Se tarkoittaa, että rahat maakunnallisten itsehallintoalueiden hoitamiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja muihin maakuntahallinnon tehtäviin tulevat jatkossa valtiolta.

Ratkaisu voi äkkipäätä kuulostaa hyvältä, mutta tosiasiassa rahoitusmalli tulee lisäämään entisestään Helsingin päätäntää ja sitä myöten palvelujen keskittämistä. Tätä uhkaa lisää se, että lainkirjoituksesta saatujen tietojen mukaan sote-rahoista päätäntä ollaan antamassa - ei suinkaan sosiaali- ja terveysministeriölle - vaan valtiovarainministeriölle.

Se tarkoittaa, että tosiasiassa valtiovarainministeriö päättää jatkossa siitä miten maakuntien sote-pavelut järjestetään ja maakunnallisiin valtuustoihin vaaleilla valittavista edustajista tulee rahattomia rupattelijoita.

Sipilän hallitus tulee osana ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa linjaamaan myös Suomen Nato-kannan, jota pohjustaa ”neljän viisaan” ryhmä. Kokoomuksessa Paasikiven opit on heitetty jo ajat sitten roskakoriin ja puolue on ollut avoimesti Natoon liittymisen kannalla. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini on antanut jo vuosia sitten aika lailla Nato-henkisiä lausuntoja. 

Keskustalla tuskin on varaa Kekkosensa kokonaan hylkäämiseen, joten Sipilän hallitus tullee vääntämään kättä myös Nato-asiassa.  

Esko-Juhani Tennilä, Ykkösaamun kolumnisti 5.4.2016

Lähetykset

  • ti 5.4.2016 9.15 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä