Koe uusi yle.fi

Radio Suomi Jyväskylä

Poimintoja Yle Jyväskylän tarjonnasta

Keskisuomalaista arkea ja juhlaa, tietoa ja tunnetta, ilmiöitä ja persoonia.

Jaksot

 • Sairaala Novan eli Keski-Suomen uuden keskussairaalan rakentaminen alkoi Jyväskylän Kukkumäkeen vuonna 2016 ja valmista pitäisi olla vuoden 2020 loppuun mennessä. Sairaalahankkeen kustannusarvio on noin 400 miljoonaa euroa.

  Tällä hetkellä uuden sairaalan niin sanottu keskimmäinen lohko on vesikattokorkeudessa ja sisällä maalataan seiniä lopullisiin väreihin. Samaan aikaan toisaalla tehdään vasta perustusten valuja. Projektijohtaja Mikko Jylhä kertoo, että sairaalatyömaalla on nyt kaikki mahdolliset työvaiheet yhtä aikaa käynnissä. Töitä paiskitaan kahdessa vuorossa ja kaikkina viikonpäivinä.

  Jylhän mukaan hanke on toistaiseksi pysynyt aikataulussa ja budjetin raameissa. Hän vakuuttaa, että kosteusvaurioiden välttämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Projektijohtaja Mikko Jylhä oli Radio Suomen iltapäivälähetyksessä vieraana 22. marraskuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Mielenterveysongelmista kärsineet nuoret aikuiset ovat aloittaneet kampanjan, jossa pyritään siihen että ennakkoluuloja erityisesti nuorten mielenterveyskuntoutumisen osalta hälvennetään. Kansainvälisen kampanjan teemana on "Youth Go Diagnosis Free" - älä leimaa nuorta mielenterveyskuntoutujaa. Kampanjaan on tarvetta, koska leimaaminen tai mielenterveysongelmista vaikeneminen on edelleen yleistä, vaikka mielen terveyden ongelmat ovat tilastojen mukaan yleisempiä kuin arvataankaan. Kampanjan alulle panneet Anetta Virolainen ja Niklas Tammela vierailivat Mikko Maasolan vieraina keskiviikon aamulähetyksessä.

 • Miss Jyväskyläksi kruunattiin viikonloppuna 17-vuotias Kiia Pitkänen. Hän opiskelee lukiossa Tuusulassa ja harrastaa muun muassa musiikkia ja urheilua. Jyväskylä on nuorelle naiselle tuttu kaupunki poikaystävä Jonne Rautjärven kautta. Pitkänen kertoo, että tulevaisuudessa häntä kiinnostaisivat muun muassa psykologian opinnot, puheterapeutin ammatti ja teatterikorkeakoulukin. Miss Jyväskylä Kiia Pitkänen oli Radio Suomen aamussa vieraana 20. marraskuuta. Mikko Maasola haastatteli. (KUVA: Jonne Rautjärvi)

 • Jyväskyläläinen Jorma Katainen pyöräilee läpi talven Mankolasta työpaikalleen keskussairaalaan, missä hän työskentelee lääkintävahtimestarina ja kipsimestarina. Pyöräilyllä on 61-vuotiaalle Jormalle etenkin piristävä ja kuntoa kohottava vaikutus. Sairauslomilla ei ole juuri tarvinnut olla. Vaakakupissa painaa myös harrastuksen luontoa säästävä puoli. Pyöräilyssä ei ole lämmityskuluja eikä myöskään parkkimaksuja. Katainen näytti Riika Raitiolle, miten hän varustautuu talviseen pyöräretkeen.

 • Jyväskylässä on tällä viikolla käynnissä poikkeuksellinen nykytaidenäyttely. House Games -näyttely avaa tavallisen jyväskyläläiskodin ovet yleisölle. Tarjolla on niin video- kuin kuvataidettakin kotiympäristössä Puistokadulla. Taiteilija Anna Ruth kertoo Yle Jyväskylän haastattelussa, millaista on elää viikko keskellä näyttelyä.

 • Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, dosentti Mika Aaltola on kysytty asiantuntija ja median lemmikki. Hänen komea ulkomuotonsakaan ei ole jäänyt huomaamatta. Esiintymiskokemusta on karttunut runsaasti, mutta nuorelle tutkijalle ulkopolitiikasta puhuminen ei ollut alkuun helppoa. Aaltola rohkaisee #vaihtoehtoeskolle -kampanjan hengessä muitakin tutkijoita kammioistaan julkisuuteen, vaikka julkkisasiantuntija saakin välillä netissä kylmää kyytiä. Keski-Suomesta Petäjävedeltä lähtöisin oleva Mika Aaltola kommentoi Riika Raitiolle sitä, mitä on olla suosittu asiantuntija.

 • Puolitoistalitraisen limsapullon kokoinen poika - sellainen oli Iivo Vallipuro syntyessään maailmaan 7 viikkoa etuajassa viime keväänä. Sektio oli suunniteltu, ja vanhemmat pääsivät tutustumaan vastasyntyneiden teho-osastoon jo etukäteen. Valmistautumisesta huolimatta vauvan syntyminen keskosena veti vanhemmat vakaviksi. Isä Olli Vallipuro pääsi vanhempana heti vauvan syntymän jälkeen eturintamaan antamaan mm. kenguruhoitoa, kun äiti toipui sektiota toisella osastolla.
  Olli Vallipuro muistaa hyvin tilanteen, kun esikoispoika otti ensimmäistä kertaa ilmaa omilla keuhkoillaan:

 • Mikä on seksuaalista häirintää, mikä normaali pariutumisviettiin pohjautuva iskuyritys? Jyväskylän yliopiston opettajaopiskelijat Ilona, Ville, Jyri ja Petteri pohtivat lähestymisyrityksiään ja #metoo-kampanjan nostattamaa keskustelua Riika Raition haastattelussa.

 • Kahvi piristää, vesi voitelee. Riittävästi lepoa, vähän valvomista. Vartin verryttely ennen kuin avaa suunsa. Jyväskylän ammattiopistossa pop-jazz-laulua opettava Tuija Kiviranta tiivistää äänen avauksen muutamaan perusasiaan. Hän poikkesi aamusella Yle Jyväskylän studiossa. Toimittajina Riina Mäentausta ja Riika Raitio.

 • #Metoo-kampanja on nostanut seksuaalisen häirinnän puheenaiheeksi myös korkeakouluissa. Sopimaton koskettelu ja alatyylin vitsit vaikkapa ainejärjestön bileissä tuovat opiskelijat häirintäyhdyshenkilön luo. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalla on kaksi tällaista tukihenkilöä, toinen heistä on Jonna Varsa. Hänen mukaansa yhteydenottoja tulee jonkin verran joka lukukausi. Riika Raitio tapasi hänet yliopistolla.

 • Tunteet-sanakirja on jyväskyläläisen Petri Pellisen omakustanne ja kahdenkymmenen vuoden kutsumustyö. Siinä on selitetty tarkasti tuhansia tunteita ja tunneilmaisuja. Internetistä löytyvä aakkosellinen hakemisto on tarkoitettu oppaaksi etenkin niille, jotka ei kykene ilmaisemaan tunteitaan tai löytämään nimiä mielentiloilleen. Teos hahmottaa myös tunteiden dynamiikkaa tunnekartan avulla. Koska netti vilisee petripellisiä, mies kirjoittaa salanimellä P. Gudsson. Hänen mielestään laaja sanasto voisi hyödyttää etenkin miehiä, joille tunneilmaisu on vaikeaa.

 • Laukaan Leppävedellä päiväkoti Viilingin 5-6-vuotiaat lapset Vilppu, Hugo, Peppi, Minni ja Veikko kuvailivat Yle Jyväskylälle isänpäivän alla, millaisia ovat heidän isiensä vahvuudet, missä isillä olisi vielä parantamisen varaa ja mitä isän kanssa mieluiten puuhataan. Toimittajana Titta Puurunen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä