Aktuellt 17

to 12.5.2016

 • 52 min
 • ei kuunneltavissa

Regeringen planerar att möblera om ordentligt och gå in för nya strategier för statsbolagen. Posten kan bli börsbolag och chefernas bonusar skärs. Ekonomen Martin Paasi är kritisk till för stort statligt ägande.

Det blir riksrätt för Brasiliens president Dilma Rouseff. Det här blev klart efter en 20 timmar lång session i senaten.

Digital inlärning försämrar förmågan att förstå större helheter, visar nya uppgifter. Det här väcker också oro inom Utbildningsstyrelsen, där man försäkrar att de här kommer att tas i beaktande när utbildningen i framtiden planeras.

Kontrollen över BBC ska öka, men finansieringen ska tryggas för en lång tid framöver. Brittiska regeringen har presenterat nya riktlinjer för hur det anrika rundradiobolaget BBC ska drivas. De värsta farhågorna uteblev ändå.

Det har stormat häftigt kring MIljöpartiet i Sverige, efter den senaste tidens skandaler, interna konflikter och misslyckade mediehantering. Nu hoppas partiet kunna rida ut stormen under helgens partikongress. Frågan är ändå hur länge Miljöpartiet kommer att sitta i regeringen.

I dagens debatt diskuterades läget inför Brexit-omröstningen i Storbritannien som äger rum om sex veckor.

Den vingklippta speljätten Rovios storsatsning filmen Angry Birds, har världspremiär i morgon. Det är nu bära eller brista som gäller för de arga fåglarna.

Lähetykset

 • to 12.5.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Den politiska turbulensen fortsätter i Finland. Frågan om de finländska IS-krigarnas familjer och deras möjligheter att få komma hit har skapat en storm kring utrikesminister Pekka Haavisto och hans hantering av frågan, nu kräver allt fler partier tydliga besked.

  Och vår nya statsminister Sanna Marins regering har mer än bara utrikespolitiska frågor att ta tag i - även den finländska gruvlagstifningen väntar på en överhalning och invånare och kommuner väntar ivrigt på att ha mera att säga till om.

  Appropå kommuner ska vi också summera läget kring den infekterade frågan kring sammanslagningen av Kaskö och Närpes - som inte blev av.

  Och så är det en dag i klimatets tecken i Europa - vi rapporterar både från klimatmötet i Madrid och sätter EU-kommissionens nya "gröna giv" under lupp.

 • Finland har fått en ny regering under ledning av socialdemokraten Sanna Marin, men med samma regeringsprogram som den förra regeringen
  I Aktuellt 17 diskuterar vi den nya regeringens största utmaningar med Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman.
  Utrikes handlar det om vänstervindar i Frankrike, och om hur Myanmars ledare Aung San Suu Kyi försvarar sitt land i den internationella domstolen i Haag angående våldsamheterna mot den muslimska minoriteten rohingyer.
  Vi uppmärksammar också Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som fick ta emot Nobels fredspris tidigare i eftermiddag.

 • Efter veckor av intensivt politiskt spel börjar nu den nygamla regeringen ta form. Men maktkampen inom regeringen är långt ifrån över. Både SDP och Centern måste nu profilera sig tydligare för att få upp stödet, och många svåra frågor är ännu olösta.

  Knappt hann den dramatiska poststrejken avslutas innan 100 000 industriarbetare gick i strejk. Vad händer nu i förhandlingarna och hur mycket dramatik kan vi vänta oss den här gången? Arbetsmarknadsforskare Mika Helander ger sin bedömning av läget på arbetsmarknaden.

  Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av Ryssland från all idrott för följande fyra år. Det hårda beslutet är historiskt, men räcker det till för att stävja den systematiska dopningen?

  Ukrainas presiden Zelenskyj och Rysslands president Putin träffas för första gången öga mot öga, för att diskutera kriget i östra Ukraina. Fredspipan lär ändå inte plockas fram, frågan är fortfarande högkänslig.

 • Ännu en turbulent dag i finländsk politik - SDP vill ha avgående statsministern Antti Rinne som regeringssonderare. Alla andra är inte helt nöjda - o alldeles strax ska vi få veta om det är Rinne som blir regeringssonderare.

  Och spänningen är inte slut där - på söndag kväll bestämmer socialdemokraterna vem de vill se som nästa statsminister. Marin eller Lindtman - det är frågan.

  - och det valet kan påverka också väljarstödet - i Yles färska partmätning faller valvinnaren SDP till fjärde plats medan Sannfinländarna vinner ännu mer mark.

  Varför? frågar vi oss i dagens sändning

  Och det kokar inom poliitken också i Storbritannien - där drar det ihop sig till parlamentsval och ordet på allas läppar är förstås - - - - - - BREXIT!

 • Rinne har avgått och regeringen har avgått, men den politiska krisen fortsätter. Socialdemokraterna kan fortfarande inte förlåta Centerns rävspel mot Rinne, och det talas om hämnd. Kan partierna lita på varandra och kan de regera tillsammans?

  Vad handlar SDP:s och Centerns konflikt egentligen om? Handlar det om dålig personkemi eller om ideologiska klyftor?

  Just nu lutar det mot att Sanna Marin blir Finlands följande statsminister, men en maktkamp pågår inom SDP som måste förnya sig.

  Nato firar som bäst sitt 70-årsjubileum under toppmötet i London. Men någon feststämning råder inte. Interna gräl pågår inför öppen ridå, och frågan är hur trovärdig försvarsalliansen är idag.

  I Chile är de massiva demonstrationerna inne i något av en svacka, men det är långt ifrån över. Vi får en rapport från huvudstaden.

 • Det har varit en dramatisk dag inom politiken: statsminister Antti Rinne lämnade in regeringens avskedsansökan. På presidentens begäran fortsätter regeringen nu som en expeditionsministär.
  Det lutar mot att regeringen fortsätter med samma fem partier - men med en ny statsminister från socialdemokraterna. Både kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman har anmält intresse.
  Aktuellt 17 handlar också om nya Pisa-resultat som visar att Finland håller sig kvar i Pisa-toppen, men klyftan mellan vad olika elever kan syns allt tydligare.
  Det handlar också om det brittiska parlamentsvalet nästa vecka

 • Dagens politiska fråga handlar om förtroendet för den socialdemokratiske statsministern Antti Rinne. Efter ett långt möte med centerns riksdagsgrupp meddelade partiordförande Katri Kulmuni att centern är nöjd med regeringsunderlaget, men har inte förtroende på ett personplan, och att partistyrelsen möts omedelbart.
  Aktuellt 17 serverar också en mellanrapport från kollektivavtalsförhandlingarna, och uppgifter om att utrikesminister Pekka Haavisto skulle ha försökt pressa en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslut om att ta hem barn till IS-krigare från Syrien
  FN:s klimat-toppmöte i Madrid har inletts och samlar delegater från närmare 200 länder

 • I dag blev klart att den socialdemokratiska ministern för statens ägarstyrning Sirpa Paatero avgår, på grund av oklarheterna kring de postanställdas arbetsvillkor - och vem som har vetat vad och när.
  Statsminister Antti Rinne vidhåller att han själv inte har gjort något fel, men säger att tjänstemännen kanske har informerat dåligt och att ägarstyrningsministern inte har varit tillräckligt tydlig.
  Aktuellt 17 handlar också om den allt råare brottsligheten i Sverige: politikerna kan inte kan säga att de inte har sett den här utvecklingen komma, anser en grävande journalist i Sverige.
  Vi träffar också flyktingar från Venezuela som har tagit sig till Europa.

 • Aktuellt 17 minns den förra riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta från SDP som nu har avlidit av den magcancer som hon drabbades av för tredje gången i början av det här året. Inom SDP var Feldt-Ranta en svensk röst med inflytande, och vi hör kommentarer av hennes kolleger i riksdagen.
  Vi resonerar också kring varför läget på arbetsmarknaden är så krångligt just nu.
  Utrikes handlar det om Nato: häromveckan kallade Frankrikes president Emmanuel Macron Nato för en hjärndöd allians. I dag fick han Natochefen Jens Stoltenberg på besök.

 • Poststrejken är avslutad. Och det verkar som att arbetartagarsidan drog det lite längre strået.

  Men det är inte över. Nya strejker hotar inom den tunga industribranschen, och nu hotar Skogsindustri att hämnas med en lockout. Mera konflikter är alltså att vänta.

  Den politiska turbulensen kring posten ser inte heller ut att lägga sig. Tre oppositionspartier lämnar nu in en interpellation om regeringens ägarpolitik.

  EU har nu valt en ny kommission, efter en svår och utdragen urvalsprocess. Den blev inte helt jämställd, men har en klart annan framtoning än den förra. Nu ska man satsa mer än någonsin på socialrättvisa och ambitiösa klimatmål.

 • Ingen lösning ännu i sikte i den svåra poststrejken. Intensiva förhandlingar pågår bakom stängda dörra, och trycket på att nå en kompromiss är enormt. Ministern för ägarstyrning, Sirpa Paatero, har fått fortsätta förklara sig i riksdagen idag.

  De våldsamma protesterna i Iran har eskalerat efter chockhöjda bränslepriser, och hotar att eskalera ytterligare. Inget verkar kunna lugna ner de missnöjda demonstranterna, inte ens regimens järnhand. För det handlar om mycket mer än bara bränslepriser, det handlar om folks framtid, konsaterar Iran-experten Rouzbeh Parsi.

  Skatteförvaltningen bryter mot grundlagen då den fattar automatiserade beskattningsbeslut. Det här slår biträdande justitieombudsmannen fast i ett färskt beslut. Tillsvidare får det här systemet ändå fortsätta, säger Maija Sakslin.

  De nya försöken att få till stånd en vårdreform verkar gå framåt. Ett nytt förslag ska läggas fram före jul. För kommunerna skulle det här vara en välkommen julklapp. Just nu lever de i ett byråkratiskt limbo, och många har helt tappat tron på vårdreformen.

 • Trycket på att nå en lösning i poststrejken växer efter dagens sympatistrejker, och en ännu större strejkvåg hotar. Vädjande blickar riktas nu mot staten.

  Men regeringen Rinne sitter i en rävsax: Hur förbättra Finlands konkurrenskraft och samtidigt visa solidaritet med arbetarna som riskerar hamna i kläm?

  Finlands asylpolitik har redan länge kritiserats, men nu i höst har kritiken mot asylprocesserna blivit allt mera högljudd efter två tragiska fall - ett som slutade med mord och ett som slutade med självmord. Regeringen lovar nu förändringar i Finlands asylpolitik, men är det mer än bara snack?

  Vi beger oss också på Kristdemokratisk kryssning. Det lilla oppositionspartiet KD försöker kryssa fram i skuggan av Sannfinländarna som dominerar den konservativa debatten.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä