Titanicin uutisia

Titanicin uutisia 6.4.1912: Laivakissa Jenny jää äitiyslomalle

 • 2 min
 • toistaiseksi

Titanicin laivakissa Jenny on saanut poikasia ja jää Southamptoniin hoitamaan niitä. Rottaongelmat vaivaavat loistolaivojakin, mutta uudessa aluksessa tämä tuskin on suuri ongelma. Myös 11 koiraa, 4 kanaa ja kukko ovat lähdössä kohti New Yorkia.
Britannian hiilikaivosten lakko päättyy, mikä on hyvä uutinen höyrylaivoille. Mutta auttaako se enää Titanicia?

Lähetykset

 • ke 6.4.2016 6.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.

 • Puheet Titanicin uppoamattomuudesta osoittautuvat poikkeuksellisen liioitelluiksi. Sen sijaan Mrs Margaret Brown saattaa hyvinkin olla uppoamaton. Lähimpänä olleen California-aluksen sähköttäjä oli nöksähtänyt Titanicin kollegalleen, joten hätäviestikin jäi kuulematta. Suomalaissiirtolaisten kohtalo on auki.

 • Yön tapahtumat Titanicilla ovat epäselviä. Positiivisimmat uutiset kertovat, että vaurioitunutta Titanicia ollaan hinaamassa New Yorkiin ja kaikki matkustajat ovat turvassa. Kuitenkin myös pelastusveneitä on laskettu vesille. Suomalaisten kohtalosta ei ole tietoa.

 • 18-vuotias Anna Turja oli yksi niistä 20 suomalaisesta, jotka selviytyivat Titanicilta vuonna 1912. Yksin Oulaisista matkaan lähteneelle Annalle kauhujen yö piirtyi kuva kuvalta mieleen niin, että hän pystyi kuvailemaan yön tapahtumia seikkaperäisesti vielä 81-vuotiaana. Annaa haastatteli veteliläinen Simo Kangas vuonna 1974.

 • Viulisti Wallace Henry Hartleyn orkesteri viihdyttää Titanicin matkustajia. Laivan parturisalongissa myytävät postikortit, matkamuistot ja viirit ovat tehneet hyvin kauppaansa. Suomalaissiirtolaiset opettelevat yhdessä englantia. Laivalla lähdöstä saakka ollut tulipalo sammutetaan. Jäävuorivaroituksia satelee yhä.

 • Titanicilla kokeilla squashin pelaamista ammattilaispelaajan ohjauksessa 25 pencen hintaan. Matkustajat nauttivat myös muista laivan mukavuuksista, kuten turkkilaisesta saunasta, kuntosalista ja tupakkasalongeista. Titanicin lennättimeen lennähtää jäävuorivaroituksia, mutta ne eivät laivan menoa hetkauta.

 • RMS Titanic saapuu aamuvarhain Irlantiin, Queenstowniin. Yksi lämmittäjistä osoittautuu salamatkustajaksi. Titanic jatkaa matkaa ja kiihdyttää täyteen vauhtiin. Helmi Juurakko ja Selma Riihivuori ajavat laivan hissillä. He kuuntelevat myös laivan orkesterin musiikkiesityksiä ja tutustuvat näin uuteen nuorisomusiikkiin, ragtimeen.

 • Titanicilla pidetään Kauppakamarin säädösten mukainen pelastusveneharjoitus. Laivan hiililaarissa numero 6 havaitaan tulipalo, mutta se ei tarkastajien mielestä häiritse neitsytmatkan aloittamista. Heti lähdössä laiva on vähällä törmäillä. Illalla Titanic saapuu Ranskaan Cherbourgiin, mutta missä on yksinlaulajatar Lempi Jokela?

 • 40 000 kananmunaa pakataan Titanicille. Samoin 2000 litraa jäätelöä. Matkaan lähtee myös kanarianlintu, jonka piletti Amerikkaan maksaa 12 penceä. Laivalla on astianpesukone! Suomalaissiirtolaiset ovat saapuneet Southamptoniin ja asettuvat siirtolaishotelliin.

 • Titanicin matkustajien viihdykkeeksi tullaan kertomaan mm. mielikuvituksellisia tarinoita laivasta, joka törmää jäävuoreen. Edward J. Smith aikoo jatkaa vielä pitkää, rauhallista meriuraansa Titanicin kapteenina, vaikka huhujen mukaan hänen väitettiin jäävän eläkkeelle heti laivan neitsytmatkan jälkeen. Suomalaissiirtolaiset matkaavat junalla Hullista Southamptoniin ja näkevät matkalla Lontoon suurkaupungin.

 • “Isäukon hommaama kaivostyä Amerikassa ei oikein nappaa”, kommentoi 15-vuotias lapualainen Yrjö Panula siirtolaisten määränpäätä. Höyrylaiva Polaris suomalaismatkustajineen saapuu Hulliin. Helmin lombuuki ryöstetään, mutta orastavasta merisairaudesta on sentään selvitty. Karl ja Tilda Myyri onnistuvat vaihtamaan Lusitanian pilettinsä uudelle Titanicille

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä