Puheen Aamu

Ring ring, soita Ruotsiin!

 • 9 min
 • toistaiseksi

Soita Ruotsin omaan numeroon ja puhu mistä haluat random-ruotsalaisen kanssa!

Näin julistaa naapurimaassamme suuri pr-kampanja, jolla juhlistetaan Ruotsin 250-vuotista taivalta sensuurittomana maana. Kampanjan takana olevan Svenska Turistföreningenin mukaan Ruotsi on nyt ensimmäinen maa, jolla on oma numero.

Puheen Aamussa Silja Raunio ja Juuso Pekkinen tarttuivat luuriin.

Lisää kampanjasta voit lukea tästä.

Lähetykset

 • pe 8.4.2016 12.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Lokakuun 13. päivä julkaistu albumi "LEO" on artistin ensimmäinen kokopitkä julkaisu. Pikkuhiljaa syntynyt kokonaisuus on rehellistä tekstiä 26-vuotiaan nuoren miehen elämästä: LEO toteaa nimeään kantavasta albumista, että

  - Välillä kaoottisen kaunista, välillä taas rujoa, välillä simppeliä ja sit taas toisaalta just sopivan vaikeeta ja haikeeta. Koko levy on todella päiväkirjamainen mun viimeisestä kolmesta vuodesta ja teema pyörii tosi paljon parisuhteen niissä huonommissa puolissa ja tietenkin pieleen menneen rakkauden käsittelyssä. Oon säveltänyt kaikki biisit akustisella kitaralla ja kappaleet on syntynyt kaipuusta, rakkaudesta, onnesta ja siitä että oon ihmetellyt omaa paikkaani tällä pallolla että mitä haluun ja kuka oon, tilittää LEO.

  Nuoren polven "suurten tunteiden tulkki" vieraili puheen aamussa Suvi Puukankaan ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Maija Vilkkumaan kymmenes albumi "Joku muu, mikä" julkaistiin 13. lokakuuta. Studiossa puhuttiin muun muassa ihmismielen tabuista, kielletyistä tunteista - näistäkö kumpuaa Maija Vilkkumaan asenne? Kilometrejä Vilkkumaan musiikkiuralla on jo takana. Mistä tulee hänen kykynsä uudistua?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Turkulainen Gabriel Lion teki räjähtävän sisääntulon Suomen rap-kentälle. Hän esitti kotonaan keikkoja ystävilleen, jonka kautta hän pääsi lämppäämään JVG:tä ja sieltä aina festarilavoille asti ennen ensimmäistäkään julkaisua. Nyt Gabrielilta on ilmestynyt biisit Ei Oo Mitää Välii, Mä En Halua Tietää sekä uusimpana Ekstaasiin. Biisit ovat lyöneet läpi, sillä niitä on striimattu miljoonia kertoja.

  - Ennen sitä keikkaa Aurafestissä mä en ollut pitänyt edes mikkiä kädessä, eikä mulla ollut yhtään julkaistua biisiä. Kukaan ei tiennyt kuka mä oon, mut silti mä sain koko mestan huutamaan, muistelee Gabriel.

  Gabriel Lion piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Alina Kulon vieraana.

  Kuva: EMI Capitol Finland

 • Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja toimittaja Maija Salmi kirjoittivat yhdessä kirjan Ilopangon naisvankilasta. El Salvadorissa sijaitseva Ilopangon naisvankila on mitoitettu 200 vangille, mutta siellä asustaa kymmenkertainen määrä vankeja. Osa naisista on vankilassa keskenmenon tai abortin takia. Koutaniemi ikuisti kirjaan kuvin ja Salmi sanoin maailman pahimman naisvankilan arjen.

  - Naisilla oli kova tarve kertoa tarinansa ja saada ne julkisuuteen. Tarinat kertovat myös omalta osaltaan faktoja heidän yhteiskuntansa rakenteellisesta väkivallasta sekä siitä, miten sukupuolittunutta se on.

  - Tarinoista ei paista kuitenkaan toivottomuus vaan ennen kaikkea näiden naisten periksiantamattomuus. Ilopangon naisvankilassa ei tunneta uupumusta eikä masennusta vaan siellä keskitytään selviytymiseen ja katsotaan eteenpäin. Toivomme, että tämä huokuu myös kirjastamme, toteavat Koutaniemi ja Salmi.

  Naiset olivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraina.

  Kuva: Meeri Koutaniemi

 • Onko suomalaisten elo pelkkää saunaa ja sisua vai häpeää ja huonon itsetunnon peittelyä? Miten savutorppien ’kaffeplöröt’ ovat muuttuneet nettikahviloiden tuplaespressoiksi ja voikirnu Sodastreameriksi? Avohakkuu -stand up -kiertueella Suomi ja suomalaisuus ovat syynissä koko historiansa kirjossa, niin uhossa kuin tuhossa. Kyntensä aiheeseen upottaa ylistetty tarinankertoja, stand up -koomikoksikin hätkähdyttävän suorasukainen Ilari Johansson.

  Hän avasi kiertuettaan ja sen sisältöä Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

 • Urheilu-uutiset tarjoilevat meille päivittäin tuloksia, kuinka nopeasti urheilijat juoksevat, kuinka pitkälle keihäs lentää tai kuka tehtailee pisteitä kaukalossa tai nurmella. Harvinaisempia ovat tarinat tulosten takaa. Tarinat siitä, miltä tuntuu olla maineensa vanki, jäädä aina ilman henkilökohtaista kultamitalia tai miettiä, voiko omaa seksuaalista suuntautumistaan paljastaa ilman, että menettää kaiken.

  Urheilun selviytyjät - tositarinoita tulosten takaa on urheilutoimittaja Joni Piiraisen kirjoittama kirja 11 huippu-urheilijan tarinasta tulosten takaa. Kirja ilmestyy 19.10.2017.

  - Urheilutoimittajana tapaan paljon erilaisia ja eritasoisia urheilijoita. Mitä lähemmäksi pääsin huippu-urheilijoita sitä useammin huomasin, että näiden sankareiden taustalta löytyy myös haurautta ja heikkoutta. Näitä tarinoita halusin tuoda kirjallani esiin, kertoo Piirainen.

  Hän piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraina.

 • The Rasmus on vienyt Suomea ahkerasti maailmankartalle. Vuonna 1994 perustettu yhtye julkaisee jo 12. albumin nimeltä Dark Matters. Yhtyeen Lauri Ylönen ja Aki Hakala olivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraina.

  Kuva: Jann Lipka

 • Karri "Paleface" Miettisen Viides maamme-kirja on jatkumo Zachris Topeliuksen, Jörn Donnerin ja Erkki Pulliaisen kirjoittamiin Maamme -kirjoihin. Se on Palefacen vilpitön monologi suomalaisuudesta, eräänlainen rakkaudentunnustus Suomelle ja kontribuutio suomalaiseen arvokeskusteluun. Miettinen ottaa kantaa kirjassaan mm. postnationalismiin, totuudenjälkeiseen aikaan, Suomeen rauhanvälittäjänä, vihapuheseen, Suomen sisällissotaan ja feminismiin.

  - Todellisuuksia on aina enemmän kuin yksi. Suomalaisilla on paljon asioita joista voimme olla vilpittömän onnellisia, mutta joskus epämiellyttäviä totuuksia on sanottava ääneen. Se auttaa meitä kehittämään asioita eteenpäin.

  Paleface piipahti Puheen Aamussa avaamassa Viidennen Maamme-kirjan sisältöä Jere Pehkosen ja Alina Kulon vieraana.

 • Ohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Elina Hirvonen tunnetaan ensisijaisesti yhteiskunnallisesti kantaa ottavista elokuvista ja kirjoista, mutta nyt häneltä on ilmestynyt jo toinen lastenkirja nimeltään Prinsessa Rämäpään talvitaika. Rämäpää on pikku tyttö, mutta myös prinsessa jolla on monta kruunua ja taikavoimia. Niitä tarvitaan, sillä hänen pitää usein ratkaista jokin ongelma.

  - Olin itse pienenä kova ratkomaan ongelmia. Yksi lempileikeistäni oli parhaan ystäväni kanssa Maailman määrääjä, jossa alamaisinamme toimivat meidän pehmolelut. Tehtävänämme oli ratkoa erilaisia maailman ongelmia, naurahtaa Elina.

  - Lasten kyky ratkoa tilanteita mielikuvituksen ja leikin keinoin on kiehtovaa, siitä olisi aikuisillakin paljon opittavaa, toteaa Hirvonen.

  Elina Hirvonen oli Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

  Kuva: Carl Bergman

 • Vesterinen Yhtyeineen nousi suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen ensilevyllään vuonna 2009. Yhtye on saavuttanut ahkeralla keikkailullaan ja esiintymisillään vankan fanikunnan, jota he haluavat kiittää kokoelmallaan nimeltä Paviaani.

  Millaisista kiitoksista on kyse? Sitä selvittivät Puheen Aamussa Alina Kulo ja Suvi Puukangas, kun vieraaksi saapui yhtyeen solisti Tero Vesterinen.

 • Yösyöttö on Eve Hietamiehen romaaniin pohjautuva elokuva, jossa Petteri Summanen hyppää yksinhuoltajaisän maailmaan. Petteri näyttelee toimittajana työskentelevää Antti Pasasta, jonka Pia-vaimo kauhistuu vauvan tuomaa elämänmuutosta ja hyppää taksiin ja jättää nyytin isänsä huomaan synnytyssairaalan ovelle. Elämä vauvan alias Paavo Pasasen ehdoilla alkaa, eikä Antilla ole aavistustakaan, mitä kaikkea se tulee häneltä vaatimaan.

  "Hyvästi seksi, baari-illat ja juttukeikat. Tervetuloa puklurätti, äidinmaidonvastike ja Teletapit."

  Summanen pystyi samastumaan näyttelemänsä Antti Pasasen kokemuksiin oman lapsuutensa kautta. Summasen vanhemmat erosivat hänen ollessaan lapsi, ja Petteri jäi isälleen.

  - Totuin lapsuudessa siihen, että keittiö on miesten paikka. Mutta ikkunanpesua ja leipomista ei isäni minulle opettanut. Nämä kotityöt ovatkin minua aikuisiällä kovasti kiehtoneet. Vielä en kuitenkaan ole niitä uskaltanut lähestyä, naurahtaa Petteri.

  Petteri Summanen piipahti Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

  Kuva: Solar Films / Marek Sabogal.

 • Taikapiiri on Yle Puheen viisiosainen peliohjelma, jossa puhutaan peleistä, pelimaailmoista sekä siitä, miltä pelaaminen tuntuu ja millainen on itse pelaajan kokemus. Ohjelmasarjan isäntänä toimii kirjailija, käsikirjoittaja ja pelisuunnittelija Mike Pohjola.

  - Ohjelmasarjan nimi Taikapiiri tulee pelaamisen maailmasta. Eli kun pelaamme, oli se sitten lauta-, konsoli- tai roolipelejä, meitä määrittää erilainen säännöstö kuin arkielämässä. Peleissä saamme tehdä asioita, jotka normaalisti ovat kiellettyjä. Esimerkiksi nyrkkeilypelissä voimme vetää toisiamme turpaan. Pelimaailmassa myös monet normaalielämässä sallitut asiat voivatkin olla kiellettyjä. Pelatessa olemme siis taikapiirissä, kertoo Pohjola.

  - Toimittajat tekevät peleistä lähes ainoastaan talousjuttuja - kuinka monta miljoonaa kappaletta peliä on myyty ja mikä on pelifirman liiketoimintastrategia. Tärkeää olisi kuitenkin kysyä, mistä pelit viestivät, mitä pelit sanovat. Pelejä pitäisi analysoida ja kritisoida siinä missä näytelmiä tai kirjallisuuttakin.

  Taikapiiri sunnuntaisin Yle Puheella klo 15.00.

  Mike Pohjola piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Suvi Puukankaan vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä