Lindgren & Sihvonen

Lindgren & Sihvonen: Vieraana triathlonisti Kaisa Lehtonen

 • 56 min
 • toistaiseksi

Vieraana triathlonin Euroopan mestari ja juuri uransa ensimmäisen Ironman-kilpailun voittanut Kaisa Lehtonen.
Ensin uintia 3,8 kilometriä, siihen pyöräilyä 180 kilometriä päälle ja lopuksi vielä maratonjuoksu - näistä elementeistä on triathlonin kuninkuusmatka Ironman tehty. Mutta mistä on Iroman-kisan voittaja Kaisa Lehtonen tehty?
Kaisa Lehtonen on sanonut, että pärjätkseen maailmalla triathlonissa, on oltava Suomen kärkeä jokaisessa kolmessa lajissa. Tarkoittaako tämä sitä, että pärjätäkseen triathlonissa on harjoiteltava kolminkertaisesti normaaliin huippu-urheilijaan verrattuna? Entäpä kuinka kovaksi kilpailu entisestään menee, kun taistelee kilpailuissa kärkisijoista?

Lähetykset

 • pe 29.4.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen voitti pelaajana Stanley Cupin. Pelaajauran jälkeen Nieminen on rakentanut valmentajauraansa määrätietoisin askelin kohti NHL:n päävalmentajuutta. Tosin Niemistä harmittaa, ettei hän toistaiseksi osaa puhua jääkiekkoa yhtä hyvin englanniksi kuin suomeksi: “Punchlinet eivät vielä irtoa riittävän hyvin.”

  Nieminen luonnehtii lähetyksessä lisäksi erityistä suhdettaan Pelicansin apuvalmentaja Pasi Nurmiseen.

  Väittelyissä: NHL-tappelut, Valtteri Bottas 2.0 ja Artemi Panarinin kritiikki Vladimir Putinia kohtaan.

 • Seitsenottelija Maria Huntington paransi omaa ennätystään melkein 300 pistettä Kalevan kisoissa Lappeenrannassa. Uusi otteluennätys 6339 rikkoi Dohan MM-kisarajan ja on kolmanneksi kovin 7-ottelutulos Suomessa kautta aikojen.

  Tampereen Pyrinnön urheilija kuuluu tuloksillaan lisäksi kansalliseen kärkeen pituushypyssä, 100 metrin aidoissa ja korkeushypyssä. Miten nuori urheilija on päässyt nykyiseen iskuunsa ja millaisia uhrauksia laji on vaatinut?

  Väittelyissä Johaug, tyttöjen ja poikien lajivalinnat ja MM-kisojen uintiprotestit.

 • Valioliigakauden 2019-2020 käynnistymisen kunniaksi vieraana on HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti, joka oli mukana nostamassa Crystal Palacea Valioliigaan kaudeksi 2004-2005.

  Mitä mieltä Riihilahti on Teemu Pukin mahdollisuuksista pärjätä nousijajoukkue Norwichin riveissä maailman kovimmassa futisliigassa? Mitkä ovat merkittävimmät erot Englannin Mestaruussarjan ja Valioliigan välillä? Lisäksi keskusteluissa HJK:n hankala kausi Veikkausliigassa. Onko Mika Lehkosuon korvannut uusi päävalmentaja Toni Koskela onnistunu Riihilahden mielestä muuttamaan Klubin kurssia?

  Väittelyissä VAR, pitch invasionit ja Megan Rapinoe.

 • Lindgren ja Sihvonen juhannuksen spesiaalilähetys ui kaksi tuntia urheilun syvissä vesissä.

  Ohjelmassa puidaan nobody-joukkueiden menestyksen salaisuutta Jukka Jalosen, kanssa; pohditaan, kuuluuko politiikka urheiluun Paavo Arhinmäen kera; mietitään onnen osuutta urheiluun Annimari Kortteen kanssa; ollaan urheilun kansallistunteen ja isänmaallisuuden kysymyksen äärellä Jari Kupilan kera; ja luodaan aivan uutta fokusta suomalaiselle urheilulle Pasi Mustosen opein.

  Totutusta poiketen ohjelman studiossa Petteri Sihvosen kanssa Tommy Lindgrenin sijaan Kaj Kunnas.

 • Minna Kauppi on yhdeksänkertainen suunnistuksen maailmanmestari, joka päätti menestyksekkään huippu-urheilu-uransa vuonna 2015.

  Kaupin kanssa käydään läpi suunnistuksen superviikkoa, jonka aikana nähdään niin Vihdin maailmancupin suunnistus, maailmancupin sprinttiviesti Helsingissä kuin kaikkien aikojen suurin, yli 20 000 suunnistajan voimin käytävä Jukolan viesti Kangasalla tulevana viikonloppuna.

  Lisäksi pohditaan Kaupin omaa suhdetta suunnistukseen sekä uran lopettamisen aiheuttamia haasteita. Miten Kauppi itse kuvaa tämän täysin erityisen kestävyyslajin fyysisiä ja henkisiä vaatimuksia?

  Väittelyissä Huuhkajien tähtipelaajat, Kristiina Mäkelä ja Mesut Özilin bestman.

 • Vuoden 1987 maailmanympäripurjehduksella koko kansan tietoisuuteen noussut Harry Harkimo on yksi Suomen tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista urheilujohtajista.

  Miten Harkimo päätti omien sanojensa mukaan lähteä Jokerien omistajaksi ja onnistui tekemään seurasta 90-lukulaisen kiekkodynastian? Millainen merkitys oli Teemu Selänteellä Jokerien menestystarinaan, ja millaiset ovat Selänteen ja Harkimon välit tällä hetkellä?

  Entä miksi Harkimo päätyi lopulta myymään seuran, ja mitä pitäisi ajatella Jari Kurrin ryhtymisestä Jokerien omistajaksi?

  Väittelyissä Mestarien Liigan finaali, Rinteen hallituksen urheiluministerittömyys ja naisten MM-futiksen turnauspalkkiot.

 • Isoa eurooppalaista agenttitoimistoa World in Motionia edustava pelaaja-agentti Jonne Lindblom kertoo millaista on työskennellä jalkapallon pelaajabisneksessä, jossa monien kollegoiden toimintaa leimaa ahneus ja epäeettisyys.

  Miten Lindblom itse etsii pelaajia maailman futismarkkinoilta ja millaisia asioita hänen toimenkuvaansa kuuluu? Entä kuinka esimerkiksi nuori kolumbialainen Alfredo Morelos päätyi aikanaan Lindblomin asiakkaaksi ja HJK:hon — sekä lopulta eteenpäin Glasgow Rangersiin, missä hänen markkina-arvonsa on moninkertaistunut?

  Väittelyissä lätkäihmeistä, Urheilutoimittajain liitosta ja Toni Koskelan jääkiekkosuhteesta.

 • Petteri Sihvonen Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi on kaksinkertainen mestarivalmentaja. Ensin hän valmensi keväällä 2013 Ässät Suomen mestaruuteen ja heti perään Nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen 2014.

  Kivi analysoi Lindgrenin ja Sihvosen vieraana Leijonien Slovakian MM-kisojen sensaatiomaisen menestyksen juurisyitä. Kivi puhuu myös omasta valmennusfilosofiastaan ja ottaa kantaa suomalaiseen jääkiekkoiluun laajemminkin.

  Lähetyksessä käy ilmi myös hieman yllättävällä tavalla Kiven erityinen, suorastaan terapeuttinen suhde musiikin kuuntelemiseen.

  Väittelyissä Lehkosuon potkut, Niinimaan kummastelu ja Bakun eurofinaali.

 • Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava kilpakävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista Tokion olympialaisissa 2020. Partanen käveli maaliskuussa toiseksi 50 kilometrillä Slovakian Dudincessa aikaan 3.46.54, joka alittaa Tokion tulosrajan.

  Miten Partanen päätyi alun alkaen lajiinsa, joka on yksi kestävyysurheilun raastavimmista? Miten viidenkympin kävelijä kestää ylipäänsä psyykkisesti lähes neljän tunnin epäinhimillisen rääkin? Entä miten Partanen suhtautuu IIHF:n suunnitelmiin tiputtaa 50 kilometrin kävely arvokisojen ohjelmasta?

  Väittelyissä HIFK:n myynti ulkomaalaisomistukseen, Enes Kanterin tapaus ja Jukka Jalosen raivarit.

 • Hämeenlinnan Pallokerho palkkasi elokuussa 2018 urheilujohtajaksi Mika Toivolan, toukokuussa 2019 HPK voitti Suomen mestaruuden. Toivola avaa Kerhon sensaatiomaisen kauden anatomiaa omasta näkökulmastaan.

  Toivola on toiminut SM-liigassa myös kolmen seuran päävalmentajana. Hän linjaakin, että seurojen kannattaisi urheilujohtajia palkatessaan katsoa, että heillä on myös valmentajataustaa. Toivola antaa lähetyksessä kunniaa myös yllättävään suuntaan: joitakin päätöksiä hän on tehnyt kuunneltuaan tarkasti vaimoaan saunanlauteilla.

  Väittelyissä NHL-miesten kieltäytymiset, lätkän videotarkistukset ja Mestarien Liigan futiksen laatu.

 • Tommi Pärmäkoski on toiminut neljä vuotta F1-kuski Sebastian Vettelin kuntovalmentajana ja kuulunut Suomeen palattuaan mm. naisten jääkiekko- ja lentopallomaajoukkueiden valmennustiimeihin.

  Tällä hetkellä Pärmäkoski tunnetaan parhaiten SM-liigaseura Lahden Pelicansin sekä puolisonsa Krista Pärmäkosken fysiikkavalmentajana.

  Millaista on formulakuskin, jääkiekkoilijan tai maastohiihtäjän voimaharjoittelu? Millaiset ominaisuudet eri lajeissa korostuvat? Mikä on tärkein nelinkertaiselta maailmanmestarilta Vetteliltä käteen jäänyt oppi? Entä miten hiihtäjä Pärmäkosken päätös jättäytyä hiihtomaajoukkueesta vaikuttaa fysiikkavalmentaja Pärmäkosken työhön?

  Väittelyissä Tim Sparvin, Juho Mikkosen ja Caster Semenyan tapaukset.

 • 24-vuotias salibandypelaaja Peter Kotilainen on sanonut että halusi jo viisivuotiaana olla lajissaan maailman paras.

  Vuoden 2016 MM-kisoissa Kotilainen voitti Suomen paidassa maailmanmestaruuden sekä henkilökohtaisesti pistepörssin ja turnauksen parhaan pelaajan palkinnon. Niitä seurasi kuitenkin uran vaikein jakso, päihdeongelmia ja peliriippuvuutta. Oliko niistä julkisesti puhuminen vaikea päätös? Miten kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta voittanut nuori salibandytähti näkee oman uransa nyt?

  Miltei koko uransa kasvattajaseura Happeessa pelannut Kotilainen on myös sanonut tähtäävänsä ammattilaiseksi Ruotsiin tai Sveitsiin, mutta millaista on ollut salibandyn ja päiväkotityön yhdistäminen arjessa?

  Väittelyissä Naisleijonat, Edis Tatli ja salibandyfinaalit.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä