Koe uusi yle.fi
Maailmanpolitiikan arkipäivää

Porojen mailla

 • 24 min
 • toistaiseksi

Kiinnostus arktisten alueiden luonnonvaroihin lisää paineita alkuperäiskansojen maita kohtaan. Suomen saamelaiset pelkäävät porojen laidunmaiden puolesta uuden metsähallituslain takia. Ruotsissa kiistellään metsästys- ja kalastusoikeuksista. Öljynpumppaus luo jännitteitä suomensukuisten hantien asuinalueella Länsi-Siperiassa. Johanna Numminen juontaa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lähetykset

 • la 4.6.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kasvuyritystapahtuma Slush on saanut viime vuosina Suomen kehitysyhteistyövaroja. Kehitysyhteistyötä on muutenkin suunnattu yhä enemmän kehitysmaiden yksityiselle sektorille Juha Sipilän hallituksen aikana. Kuka voittaa, kuka häviää, kysyy Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen.

  Kuva: Tiina Jutila / Yle

 • Kolumbia yrittää nousta jaloilleen yli puoli vuosisataa kestäneen sisällissodan jälkeen. Vaikka rauha on solmittu, jäljelläolevat haasteet ovat valtavat. Menneisyyden rikokset pitäisi selvittää ja sovittaa, jotta maa voisi jatkaa taivaltaan kohti rauhanomaista tulevaisuutta. Maailmanpolitiikan arkipäivää Kolumbiassa. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.
  Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / Epa

 • Unkaria hallitaan yhä itsevaltaisemmin ottein. Oikeistopopulistisen hallituksen vihan kohteeksi on joutunut mm. miljardööri-sijoittaja George Soros, mutta monet tavalliset unkarilaisetkin joutuvat pelkäämään vainoa ja poliittista ajojahtia.

  Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy, onko Unkari lopullisesti hylännyt Euroopan Unionin demokratiaa puolustavat arvot. Ohjelman kokoaa Jaana Kanninen.

  Kuva: Janos Marjai / Epa

 • Seksuaalisesta häirinnästä on viime viikkoina keskusteltu poikkeuksellisen laajasti ja avoimesti monissa maissa. Miksi ahdistelusta nousi meteli juuri Yhdysvalloissa ja juuri nyt? Johtaako keskustelu pysyviin muutoksiin? Johanna Numminen juontaa. Kuva: EPA / Chistophe Petit Tesson

 • Yhä useampi vuoden 2015 aikana maahamme saapunut turvapaikanhakija saa kielteisiä päätöksiä hakemuksiinsa. Osa heistä palautetaan pakolla, osa päättää jäädä Suomeen yhteiskunnan ulkopuoliseksi paperittomaksi. Pakkopalautukset erityisesti Afganistaniin ovat saaneet osakseen arvostelua. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii paperittomuutta eri puolilta. Ohjelman on toimittanut Jaana Kanninen
  Kuva: Hedayatullah Amid / Epa

 • Presidentti Donald Trumpin ilmoitus irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta järkytti maailmaa kesällä. Trump ei ole pyörtänyt kantaansa, vaikka maa on kärsinyt ennätyksellisistä hirmumyrskyistä. Ohjelma käy tapaamassa ilmastonmuutoksen takia uppoamisvaarassa olevan amerikkalaisen Tangierin saaren sekä hiiliosavaltio Pennsylvanian asukkaita. Ohjelma kysyy myös, missä tunnelmissa kansainväliset ilmastoneuvotelut nyt jatkuvat. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: EPA-EFE/Rhona Wise

 • Lokakuun vallankumouksesta on pian kulunut 100 vuotta. Nyky-Venäjällä vallankumousta ei enää juhlita, ja valtiovalta on pitänyt etäisyyttä satavuotismuisteloon. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kuulostelee venäläisten tuntoja vallankumouksesta Pietarissa. Kuulemme myös, miten Latviassa suhtaudutaan latvialaisiin kiväärimiehiin, jotka taistelivat vallankumouksen etujoukoissa. Ohjelman on koonnut Heikki Heiskanen. Kuva: EPA-EFE/Anatoly Maltsev

 • Euroopassa on yli miljoona köyhää tai köyhyysriskissä elävää ihmistä, ja Suomessakin heitä on satoja tuhansia. Niinpä leipäjonoista on tullut monen ihmisen todellisuutta. Maailmanpolitiikan arkipäivää vierailee Ruotsissa ja Saksassa, mutta myös suomalaisessa leipäjonossa. Jaana Kanninen juontaa.
  Kuva: Yle / Jaana Kanninen

 • Useissa Euroopan maissa keskustellaan juuri nyt siitä, pitäisikö perusrokotukset tehdä pakollisiksi, vai onko Suomen mallin mukainen vapaaehtoisuus parempi. Ranska ja Italia ovatkin jo päättäneet laajentaa pakollisten rokotusten kirjoa reippaasti. Samaan aikaan rokotusvastaisuus on näissä maissa nousussa. Myös Suomessa rokotukset herättävät kiivasta keskustelua. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Pietarsaaressa ja Pariisissa. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen

  Kuva: AOP / David Gee

 • Viime viikkoina kaakkoisaasialaisesta Myanmarista on paennut jo puoli miljoonaa ihmistä köyhään naapurimaahan Bangladeshiin. Suomen keskeistä kehitysyhteistyön kohdemaata, entistä Burmaa, syytetään etnisestä puhdistuksesta. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy uskoiko maailma liian aikaisin Myanmarin demokratiaan. Juontajana Sari Taussi.

  Kuva: ABIR ABDULLAH / EPA-EFE

 • Romahduspisteessä oleva Venezuela jakaa mielipiteitä rajusti jopa täällä Suomessa. Toisten mielestä syyllinen syviin ongelmiin on roistohallitus, toisten mielestä Yhdysvaltojen imperialismi. Miksi keskustelu on näin mustavalkoista? Sitä kysyy Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma. Juontajana on Jaana Kanninen.
  Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

 • Euroopassa perinteiset vasemmistopuolueet ovat viime vuosina olleet hätää kärsimässä, mistä yksi esimerkki on Saksan sunnuntainen vaaliasetelma. Mistä puhtia Euroopan vasemmistolle, kysyy Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma. Ohjelmassa käydään Saksassa ja Espanjassa. Jaana Kanninen juontaa.
  Kuva: KS-Fotografie / AOP

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä