Koe uusi yle.fi
Radio 1 vastaa

Anna Simojoki: Radio 1:n kesä on runsas

 • 4 min
 • toistaiseksi

Hyvää suvilauantaita!

Kesä on alkanut ja samalla Radio 1:ssä siirrytään kesäohjelmistoon. Luvassa on monipuolinen ja vaihteleva radiokesä, vaikka itse sanonkin.

Yle Radio 1:n kesässä on äänessä tuttuja toimittajia, mutta tulossa on monia kesäsarjoja. Musiikkiohjelmissa Lotta Emanuelsson lähtee jo perinteiseen tapaan Vaeltavan kisällin harharetkille klassisen musiikin historiaan. Maanantaina kello 11 tulevassa ensimmäisessä jaksossa on aiheena rappioromantiikka Franz Lehárin Wienissä.

Maanantai-iltapäiviin palaa Musiikin voima uusin jaksoin, ja Timo Asikaisen ensimmäisenä vieraana on oopperalaulaja Taru Valjakka. Ja maanantaina klo 17:20 alkaa koko kesän kestävä sarja Tamminiemen saunassa. Siinä toimittaja Jukka Kuosmanen istuu presidentti Kekkosen kuuluisassa saunassa tarinoimassa ja muistelemassa Kekkosen aikaa vieraittensa kanssa. Tunnelmaa, ikimuistoisia tapauksia ja fiksua saunaseuraa.

Tässä oli siis vasta maanantai. Tiistaina sama meno jatkuu, kun Kiveen hakatut palaa aamupäivällä eetteriin uusin jaksoin. Kiveen hakattujen jälkeen kello 11 Eva Tigerstedt houkuttelee kuuntelijoita pöllöjen ja laululintujen seuraan kesäsarjassaan Utelias äänimatkailija. Ja vanhaan tapaan sarja yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita.

Keskiviikkona saamme pitkästä aikaa nauttia Minna Lindgrenin seurasta. Maisteri Lindgren aloittaa tämänkesäisen esitelmäsarjansa kertomalla Gioacchino Rossinista, joka oli usein masentunut lempeydestään, huumorintajustaan ja seurallisuudestaan huolimatta.

Torstaina päästään musiikkitieteen tohtori Charles Burneyn seuraksi matkalle 1700-luvun lopun Ranskaan ja Italiaan. Kari Rydmanin toimittama sarja on toiveuusinta noin kolmenkymmenen vuoden takaa.

Torstaisin tulee toinenkin laatusarja uusintana, nimittäin SF-tähtiä ja tähdenlentoja, joka on aikaisemmin kuultu Radio Suomessa. SF-tähtiä ja tähdenlentoja alkoi itse asiassa jo tällä viikolla. Sarjassa tutustutaan suomalaisen studiokauden elokuvanäyttelijöihin. Sarjaa on toimittanut Jukka Kuosmanen, jolle Radio 1 on kesällä paljosta velkaa. Jukkahan toimittaa myös Tamminiemen saunassa -sarjan ja on kesän mittaan äänessä myös Kirjakerhossa.

Perjantaipäiviinkin riittää uudenkarheaa kesäkuunneltavaa. Suosittu Näistä levyistä en luovu -ohjelma saa nimittäin uusia jaksoja kesällä. Ensimmäisen jakson vieraana on oopperalaulaja Jouni Kokora.

Kesäsarjojen lisäksi Radio 1:ssä pyörivät lukuisat tutut ohjelmat. Esimerkiksi viikon kuluttua lauantaina Kalle Haatanen pohtii Rosa Luxemburgin ideologiaa, ja Kuusi kuvaa -ohjelmassa elämäänsä valottaa filosofian emeritus professori Timo Airaksinen. Lauantai-iltana tulee konsertti Naantalin musiikkijuhlilta, ja sunnuntaina VocalEspoosta. Kaikkea kiinnostavaa ja koskettavaa kuunneltavaa en ehtisi luetella, vaikka aikaa olisi tuplasti.

Muistutan silti vielä, että heinäkuussa Radio 1:n teemana on keskiaika. Sen esittelyn aika koittaa myöhemmin.

Kiitos kaikesta postista! Meille voi lähettää viestejä sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Kirjepostin osoite on YR1, PL 8, 00024 Yle.

Onnea eri oppilaitoksista valmistuneille ja heidän opettajilleen!  Toivotan kaikille oikein mukavaa alkukesää!

Anna Simojoki

Radio 1 vastaa 4.6.2016

Lähetykset

 • la 4.6.2016 12.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "Ette nyt rupea muuttelemaan ja uudistamaan mitään siellä Radio yhdessä. Se on juuri nyt niin hyvä kuin vain voi olla!"
  Tämän vaatimuksen esitti "Radio yhden ikuinen rakastaja" Helsingistä.
  Hänelle vastaan, että kylläpäs muuttelemme ja uudistamme, koska on pakko. Pelkästään se, että monet kanavan kantavat voimat, kuten esimerkiksi Seppo Puttonen ja Eeva Luotonen kirjallisuusohjelmista, ovat jäämässä tai juuri jääneet eläkkeelle aiheuttaa sen, että jotain uuttakin on tehtävä. Muutenkin niin media- kuin muukin maailma kehittyy nykyään niin kiivasta tahtia, että – käyttääkseni jo hieman kulunutta, mutta silti oikeaan osuvaa sanontaa: on juostava aika lujaa, että pysyy edes paikoillaan. Taantuahan ei kukaan halua.
  Kaiken lisäksi kanavalle suunnitellut uudet ohjelmat ovat hyviä ja Yle Radio yhden tyylikirjoon mainiosti sopivia. Esittelen muutamia:

  Päivittäinen kulttuuriohjelma "Kultakuume" on luomassa nahkaansa kokonaan uudelleen jopa niin, että ehkäpä sen nimikin muuttuu, saa nähdä. Joka tapauksessa yhä edelleen jokaisena arkipäivänä kello viisitoista on luvassa paneutunutta ja fiksua, mutta samalla rentoa puhetta kulttuurin eri aloilta. Onhan tähänkin asti näin ollut, mutta nyt kulttuuritoimituksen luovat voimat ovat päättäneet päivittää koko konseptin.

  Musiikkiohjelmiakin on tulossa lisää, esimerkiksi Outi Paanasen uusi ohjelma "Narrin aamulaulu" kuullaan perjantaisin kello 11 ja Outi varmasti tulee myöhemmin avaamaan, mistä on oikein kysymys. Outin tuntien jostain hyvästä kuitenkin.
  En tiedä onko tämä uutta tai vanhaa, mutta joka tapauksessa Riston valinta palaa keskiviikkoaamupäiviin tauon jälkeen. Risto Nordell on siis palanut laajoilta maailmanmatkoiltaan Suomeen. Rooman kukkuloilta Pasilan kallioille, etten sanoisi.

  Uudenlaisiakin musiikkiohjelmia on luvassa: Maanantaisin kello 14 tulemme kuulemaan Pasi Hiihtolan ohjelmaa "Euroopan valot", jossa Pasi on luvannut valottaa monipuolisesti erilaisia eurooppalaisia musiikki-ilmiöitä chansonista fadoon ja vaikka kelttiläiseen harppuun. Pasi Hiihtolahan on myös Radio yhden kuuntelijoille tuttu esimerkiksi Muistojen bulevardin levylistojen laatijana.
  Tuuli Saksalakin on tuttu, mutta nyt hän aloittaa kanavallamme uuden ohjelman nimeltä "Keidas". Se kuullaan torstai-iltaisin kello 17.20 ja Tuuli on luvannut soittaa siinä kaikenlaista hyvää musiikkia ympäri maailmaa.
  "Naisia huipulla" taas on Anna-Liisa Haavikon uusi haastatteluohjelma, jossa nimensä mukaisesti kuullaan eri alojen huippunaisien ajatuksia. Ohjelma kuullaan keskiviikkoisin kello 12.15.
  Myös varhaisaamuihin tulee muutosta sen myötä, kun Ykkösaamun päivitetty versio saadaan käyntiin. Päinvastoin kuin muut muutokset, jotka astuvat voimaan loppiaisesta, tätä aamu-uudistusta joudutaan odottelemaan vielä tuonne helmikuun loppupuolelle, ja lisää kerromme, kun aika on.
  Yhden pienen muutoksen mainitsen vielä: Useat kuuntelijamme ovat toivoneet, että kello 18.50 kuultava iltahartaus uusittaisiin vielä myöhäisillassa, maailman jo rauhoituttua. Näin rupeamme nyt tekemään ja iltahartaus kuullaan toistamiseen kello 23.00 eli iltaohjelmiston ja Yöklassisen välissä. Hyvä hetki hiljentyä.

  Kaikenlaisia uudistuksia on siis luvassa, mutta on hyvä muistaa, että valtaosa ohjelmista Muistojen bulevardista Tiedeykköseen ja RSO:n konsertteihin pysyy ennallaan. Vuonna 2018 on siis luvassa edelleenkin sama tuttu kulttuurin, asiaohjelmien ja musiikin laatukanava kuin aikaisemmin. Ei siis kannata hermostua tästä. Joulun alla kun on niin paljon muutakin hermoiltavaa.
  Mielelläni vastaan kysymyksiin, otan vastaan ideoita ja palautetta tuttujen väylien kautta eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nautitaan tästä kolmannesta adventtiviikonlopusta.

  Kaj Färm

 • Kovin paljon mielipahaa on nostattanut tieto, että Yle on lopettamassa latinankieliset uutiset eli Nuntii Latinin. Myös minä olen tästä päätöksestä pahoillani. Koska minä en kuitenkaan ollut kyseistä päätöstä tekemässä, olemme sopineet, että asiaa kommentoi pääasiassa päätöksen valmistellut Timo Järvi asiaohjelmien Tampereen yksiköstä. Tiedän, että Timolla on päätökseen omat perusteensa ja hän varmaan niitä mielellään selvittää kyselijöille. Siis timo.jarvi@yle.fi Se on oikea osoite.

  Sitten Seijan ongelmaan:

  "Minulla on joka arkiaamupäivä kello kymmeneltä ongelma: minun pitäisi jakaantua kahdeksi kuulijaksi. Haluan seurata maailman menoa ja kuuntelen mieluusti Radio Suomen Ajantasan. Mutta: Täsmälleen samaan aikaa alkaa Radio 1:ltä mielenkiintoinen puheohjelma,
  ma - Roman Schatzin Maamme kirja
  ti - Satu Valto
  ke - Brysselin kone
  to - Mikä maksaa
  pe - Lähde ja Hämäläinen

  On valittava, ja valinta on vaikea. Liian usein Ajantasa voittaa, ja se on iso harmi. Tiedän, että voisin Areenasta kuunnella sen kuulematta jääneen, mutta nettitallenteen erikseen hakeminen on jo työläämpi käyttöliittymä, kuin suoran lähetyksen kuunteleminen. Hakeminen jää tekemättä - paitsi Lähde ja Hämäläinen on kyllä ehdottomasti kuultava, vaikka Areenasta.

  Miksi Radio1 ei voisi sijoittaa kymmeneltä alkavaa puheohjelmaa tuntia myöhemmäksi klo 11? (Oletan, että Ajantasa ei mihinkään muutokseen taivu, siksi osoitan pyynnön Radio 1:lle). Nyt tuntuu, kuin Yle tekisi kiusaa puheohjelmia metsästäville, sijoittamalla niitä aamupäivällä päällekkäin samaan aikaan eri kanaville.

  Valitettavasti ennen muiden kanavien puheohjelmia uusintana lähettänyt Yle Puhe myllättiin aivan pilalle, se olisi voinut paikata tilanteen. Voisiko kanavakoordinoinnin ajatella tältä pieneltä osin mitenkään uusiksi?
  Ohjelmista kiittää Seija.”

  Seija on tässä oikealla asialla. Olemme vuosia koettaneet rakkaan sisarkanavamme Radio Suomen kanssa etsiä ratkaisua tähän koordinaatio-ongelmaan. Tuo ohjelmien siirto kello yhteentoistakin on ollut testattavana, mutta kovin monet kokivat sen huonoksi johtuen siitä, että heidän lounastuntinsa osui siihen aikaväliin.

  Mutta ensi keväänä kaikki on toisin ja ongelma ratkaistu! Ja toisin kuin Seija arveli, meidän ohjelmamme pysyvät kello kymmenessä, mutta Radio Suomi on rakentamassa ajankohtaistarjontaansa uudelleen ja hieman eri kellonaikaan. Uudistus ei ehdi valmiiksi aivan vuoden alkuun, mutta hyvin pian kuitenkin. Radio Suomi taatusti tiedottaa asioista sitten, kun ne on valmiiksi saatu. Uskoisin, että hyvin pian.

  Tämä on todella merkittävä seikka, sillä tämä päällekkäisyys on harmittanut myös monia muitakin kuin Seijaa.

  Kiitoksia taas runsaasta palautteesta, kaikki on luettu ja tutkittu. Näin loppuvuonna leviävät huhut ja kasvaa huoli lempiohjelmien loppumisesta ja kaikenlaisesta uudistusmylläkästä. Jotakin uutta aina syntyy sekä vanhaa uudistuu ja jotkut ohjelmat loppuvatkin. Palaan näihin asioihin viimeistään parin viikon kuluttua, mutta olkaa huoleti: Yle Radio 1 pysyy yhä laatuohjelmien luotettavana kanavana.

  Lähettäkää silti kysymyksiänne, ehdotuksianne ja kaikenlaista muuta palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Huomenna on sitten jo ensimmäinen adventti. Hyvää joulukuuta.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 2.12.2017)

 • "Kylläpähän Faunin iltapäivän toimittajat aloittivat tämän päivän konsertin hienosti. Kurjet-laulu kuullosti upealta Dmitri Hvorostovskin muistoksi. Eipä ole laulun venäläistä sanomaa usein kuultu suomennettuna niin kuin sen nyt kuuluttaja musiikkiesityksen jälkeen kauniisti esitti."

  Tämä Tuulan keskiviikkona lähettämä viesti edustaa hyvin sitä valtavaa määrää eri välineiden kautta tullutta kiitosta siitä tyylikkäästä tavasta, jolla kanava kunnioitti poismennyttä suurta laulajaa. Poismenostahan kerrottiin uutisissa juuri ennen Faunin iltapäivää. Erityinen kiitos kuuluttaja Jari Aulalle, joka monitaiturina käänsi laulun sanat venäjästä aivan ex-tempore.

  Dmitri Hvorostovskia on sittemmin muistettu myös muissa ohjelmissamme, kuten perjantaisessa "Klassista kahteen" ohjelmassa.

  Sitten puhetta kuunnelmatarjonnasta:

  "Paljon kiitoksia lukuisista hienoista kuunnelmista, joita olette ladanneet Areenaan. Tänään taas oli ilmestynyt pari dekkaria, jotka on heti ladattava puhelimeen kuunneltavaksi.
  Tunnin - parin lenkit sujuvat mukavasti kuunnellessa, eikä bussi- tai junamatkatkaan ole niin pitkiä kuin olisivat ilman kuunnelmia. Kuunnelmat sopivat kuunneltaviksi oikein hyvin myös fillaria rassatessa, puuta veistellessä ja vaikka mihin askarointiin. Tosi merkittävä apu niistä on ainakin minua vaivaavan siivouskeljutuksen helpottamiseen. Kuunnelmat ja lukeminen ei toimi yhtä aikaa, ainakaan minulla, mutta se ei liene tarpeellistakaan." Ei. Ei se ainakaan meiltä miehiltä onnistu.

  Rami viittaa tässä Areenasta löytyvään erinomaiseen sivustoon, josta löytyvät monet kuunnelmaklassikot ja dekkarit vielä erikseen lajiteltuna. Sinne vain penkomaan! (https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/draama)

  Seuraavaksi kaaviopoliittinen kannanotto ja ehdotus Nooralta:

  "Hei. Johanna Korhosen Valkoista valoa -ohjelma on ehdottomasti suosikkiohjelmani Yle Radio 1:n ohjelmatarjonnassa, joten iloitsin kovasti kun sen lähetysaika siirtyi keskiviikolle klo 14. Sen sijaan sen uusintalähetys heti torstaina klo 11 on todella ärsyttävä, kun joka päivä töissä radiota kuuntelevana saman ohjelman joutuu kuuntelemaan heti uudelleen. Voisiko tämä hyvän ohjelman uusintalähetyksen siirtää pois arkipäivän virka-ajalta, jolloin samoja juttuja ei tarvitsisi kuunnella moneen kertaan? Tilalle voisi ottaa vaikka jonkin viikonlopun ohjelman uusinnan, jolloin työajalla kuuntelevat saisivat uutta kuunneltavaa, vaikka ohjelma ei uutta olisikaan."

  Ette muuten usko millaista sudokua tämä kaavioitten tekeminen onkaan. On niin monia näkökohtia, joita tulee ottaa huomioon ja sitten on vielä se kahlitseva tosiasia, että jokaisessa vuorokaudessa on 24 tuntia ja niissä jokaisessa 60 minuuttia. Ja suuri määrä erimittaisia ohjelmia. Mutta en valita, pitää mielen virkeänä.

  Nooran huomio on aivan oikea ja olemmekin nyt löytämässä ratkaisun, jossa Valkoisen valon uusinta olisi mainitun "virka-ajan" ulkopuolella. Ei kuitenkaan myöhäisillassa vaan ehkä kello 17 ja 18 välissä. Teemme tässäkin parhaamme. Kiitos yhteydenotosta.

  Kiitokset myös kaikesta muusta palautteesta, jota on tullut runsaasti. Kaikkea en ehdi tässä lukemaan, mutta kaikkeen kyllä paneudun hiljaisessa kammiossani suurella vakavuudella.

  Lähettäkää siis lisää palautetta, kiitosta, moitetta ja rakentavia ideoita. Kuuntelijoillehan tätä kanavaa tehdään.

  Väylät ovat tutut eli joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Nautitaan tästä marraskuun viimeisestä viikonlopusta.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 25.11.2017)

 • "Kiitoksia Kuusi kuvaa-ohjelmista. Ne ovat aivan ihania! Erityisesti pidin Jorma Uotisen kuvista, mutta kyllä ne kaikki ovat hyviä. Intiimejä, persoonallisia, mutta eivät millään muotoa tungettelevia. Tuhannet kiitokset niistä."

  Näin kirjoitti Niina. Kuusi kuvaa kuullaan lauantaiaamuisin kello 8.05 ja jos joku nyt ei sattuisi vielä silloin olemaan hereillä ja radion äärellä uusitaan sama ohjelma sunnuntaisin kello 17.15. Ja tietenkin jaksot - myös tuo mainittu Jorma Uotisen jakso - löytyvät Yle Areenasta."

  Jarmo puolestaan on tohkeissaan - hänen oma ilmaisunsa - keskiviikon 15.11. Brysselin-kone ohjelmasta, jossa Maija Elonheimo haastatteli Helsingin yliopiston kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helmistä, kun aiheena oli EU:n uudistuva verolainsäädäntö. Kukapa ei nyt tuosta innostuisi.

  "Todella tärkeää, että kansainvälisestä verotuksesta puhutaan ja kaiken maailman porsaanreikiä tukitaan. Hyvä, että näistä asioista puhutaan selkeästi ja asiantuntevasti eikä pelkästään haeta sensaatioita. Veroasiat eivät ehkä jokaisen mielestä tunnu kaikkein mielenkiintoisimmilta asioilta, mutta kyllä ne ovat, kun asiat esitetään hyvin. Brysselin kone käsittelee aina asiat hyvin ja ymmärrettävästi" kirjoittaa Jarmo. Näin muuten on.

  Muistojen bulevardi saa taas runsaasti huomiota ja kiitosta. Siihen liittyen syyllistyn nyt huhujen levittämiseen, mutta korviini on kantautunut, että noin periaatteessa jo eläkkeelle jäänyt Jake Nyman palaisi taas ensi vuoden alkupuolella kokoamaan Muistojen bulevardia. Tätähän on todella paljon toivottu. Toivotaan kovasti, että tämä huhu myös toteutuu. Peukut pystyyn.

  Luetaan vielä Ritvan suosikkilista:

  "Kiitos Yle Radio 1 seuraavista ohjelmista erityisesti:
  - Tiedeykkönen tiistaisin ja perjantaisin
  - Radioateljee
  - Johanna Korhosen ohjelmat
  - Historia-sarjat
  - Näistä levyistä en luovu
  - Roman Schatzin ohjelma
  - Tämän runon haluaisin kuulla ja yleensäkin kirjallisuuteen liittyvät ohjelmat
  Uskollisena radion kuuntelijana iloitsen näistä ja vielä lisäksi monista muista ohjelmistanne. On ilo saada olla kanssanne kuulolla. Kiitos."

  Näin siis Ritva. No kiitos, kiitos itsellenne. On ilo meille, että olet kanssamme.

  Jottei ylenpalttinen hilpeys ja maailmallisuus saisi liian suuria mittoja, otetaan tähän loppuun ankara moite:

  "On aivan käsittämätöntä kuinka budjettikeskustelua käsiteltiin Ylen uutisissa: keskityttiin hallituksen esitykseen ja vain demareiden vaihtoehtobudjettiin. Muut puolueet kuten esimerkiksi Perussuomalaiset jäivät parin maininnan varaan. Vaadin, että kaikkia puolueita kohdellaan tasapuolisesti verovaroin kustannetussa Ylessä!"

  Toki kohdellaankin Sami, mutta tässä tapauksessa uutisoitiin eduskunnassa käytyä keskustelua. On aivan selvää, että jos eduskunnassa keskustelu kärjistyi nimenomaan valtionvarainministerin ja suurimman oppositiopuolueen erilaisiin kannanottoihin, niin se nousee esiin myös uutisoinnissa. Kyse oli uutislähetyksestä eikä mistään vaaliohjelmasta. Siinä on käsittääkseni suuri ero.

  Kiitos jälleen kaikesta palautteesta, mitä toivon lisää. Myös erilaisia ohjelmaehdotuksia otan kernaasti vastaan. Sitä kaikkea voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Voimaannuttavaa viikonvaihdetta kaikille!

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 18.11.2017)

 • Alkuun eilen tullut palaute koskien aamupäivän politikointia:
  "Tämä uusi Lähde ja Hämäläinen toimii yhtä hyvin kuin edeltäjänsä Leikola ja Lähde. Kiva kuunnella vuoden loppuun asti Unto Hämäläisen sanallista säilää ja runsaan tiedollisia näkemyksiä. Juontajat osaavat katsoa taidokkaasti historiaan, ja tuoda sieltä oppeja tähän päivään."
  Olen tämän kuuntelijan kanssa täsmälleen samaa mieltä: Markus Leikolan jouduttua muiden sitoumustensa takia astumaan syrjään oli aivan suurenmoista, että Unto Hämäläinen suostui tulemaan tilalle. Saappaathan olivat toki suuret, mutta suuri on Unto Hämäläisen jalkakin. No onpa kamalaa kuvakieltä.
  Joka tapauksessa tämän voi todeta vaikka kuuntelemalla Areenasta eilinen keskustelu jossa käsiteltiin Venäjän lokakuun vallankumousta, josta tuli marraskuun seitsemäs päivä kuluneeksi sata vuotta. Jussi Lähteen ja Unto Hämäläisen lisäksi asiasta olivat keskustelemassa Turun yliopiston tutkijatohtori Pia Koivunen sekä entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs - ja nykyinen kirjailija Hannu Himanen. Suosittelen lämpimästi.

  Sitten kuuntelijapalautetta Kannuksesta. Näin kuuntelija, joka kutsuu itseään "mummeliksi":
  "Kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin sävel on vapaa -ohjelma on ihan parasta mitä yle 1:ltä kuuluu! Erityisesti 4.11. toiveet olivat niin kauniita ja juontajat suloisia. Toiveeni on, että Yle 1 pysyisi klassisen musiikin ja asiaohjelmien linjoilla. Täällä periferiassa kun ei esimerkiksi klassisen musiikin kanava toimi. Ja on mukava, kun radiosta kuuluu välillä musiikkia ja välillä puhetta. Mukaan olette kuitenkin viime vuosina ottaneet enemmän kevyttä musiikkia ja ohjelmaa yhtenä esimerkkinä Muistojen bulevardi. Olisi mukava tietääkin, lisääntyvätkö, vähenevätkö vai pysyvätkö kuuntelijaluvut ennallaan esimerkiksi edellä mainitun Muistojen bulevardi -ohjelman aikana? Hyvästä puhe-musiikki-ohjelmasta esimerkki on Johanna Korhosen Valkoista valoa. Ohjelman sisältö on mielenkiintoinen, toteutus upea, musiikki klassista niin hienoja valintoja! Siis toiveeni on, että ei "rillumareitä" Yle 1:lle! Siten sekin kansanosa joka ei rillumareitä halua kuunnella, voisi kuunnella radion kanavaa, josta kuuluu sekä musiikkia, että puhetta. Ystävällisesti teitä tervehtien Mummeli Kannuksesta."

  Kiitoksia palautteesta, koetan vastata nopeasti: Muistojen bulevardi on selvästi nostanut aamujemme kuuntelijamääriä. On jopa niin, että tällä hetkellä se on kanavan kuunnelluin musiikkiohjelma. Sillä on siis selvästi ollut kysyntää ja tosiasiahan on, että mikään muu kanava Suomessa - Ylen tai kaupallinen - ei soita sen tyyppistä musiikkia, kuin mitä Muistojen bulevardi tarjoaa kuutena aamuna viikossa.
  Tätä ei kuitenkaan pidä käsittää niin, että olisimme lisäämässä vanhan viihdemusiikin osuutta kanavalla jonkun muun musiikin kustannuksella. Niin sanottu klassinen musiikki mukaan lukien hartausmusiikki pysyy vastaisuudessakin kanavan kivijalkana. Kuten myös Radion sinfoniaorkesterin suorat ja taltioidut konsertit. Lisäksi vanhaan tapaan myös niin erityyliset kansanmusiikinlajit kuin jazz-musiikkikin pysyvät kanavan ohjelmistossa.
  En oikein näe mitään syytä vastakkainasetteluun tässä kysymyksessä. Samaan tapaan, kun meillä on puheohjelmissa kovin paljon kirjoa Sari Valtosta, Lähde ja Hämäläiseen ja sieltä vaikka tiedeohjelmiin, niin eikö samanlaisena rikkautena voitaisi pitää avarakatseisuutta myös musiikin suhteen? Toivon kovasti, että voisi.

  Kiitoksia taas palautteesta - lupaan olla lomailematta, ettei haagalaisen Joukonkaan tarvitse enempää hermostua, kun ei palauteohjelmaa viime lauantaina kuulunut.
  Lähettäkää siis lisää ideoitanne ja palautetta joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
  Rauhallista viikonloppua ja iloista isänpäivää. Hyvä me!

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 11.11.2017

 • ”Tervehdys Espoon Haukilahdesta.” Kas kas, melkein naapurin kavereita tämä.

  ”Onpa mainiota, että kanavallani Radio yhdessä voi seurata lähes samanaikaisesti kahta kerta kaikkiaan erinomaista asiaohjelmasarjaa, jotka kuvaavat yhdessä oivallisesti Suomemme asemaa. Tarkoitan tällä monipuolisesti toteutettua Venäjän vallankumoussarjaa, jossa Suomellakin oli osansa ja sitten toista hyvää sarjaa, jossa kerrattiin Suomen ja Yhdysvaltojen sodanjälkeisiä suhteita. Hienoa työtä teette siellä hyvät naiset ja herrat!”

  Tämän tosiasian totesi Eki Haukilahdesta ja tarkoitti Jukka Kuosmasen toimittamaa ”Venäjän vallankumous” -sarjaa sekä historiasarjaa ”Suomi ja Yhdysvallat talvisodasta kylmään sotaan”, jonka toimitti Harri Alanne. Molemmat laatusarjat löytyvät yhä Areenasta eli sinne vaan!

  Sitten tunnustuksiin:

  ”Hei Yle radio 1 (rakkaani :-),
  Ensin muistojen bulevardissa "Matti Jurva: Ihminen älä hermostu" sai minut hyvälle tuulelle lempeällä "ajan kuvalla". Kirjoitettu ja esitetty varmasti paljonkin ennen syntymääni.
  Jäin ajattelemaan kappaleen ajankuvaa ja henkeä verrattuna tähän hetkeen, kun somessa ja mediassa on paljon ilketyttä, agressiivista arvostelua, syyttämistä ja vallanhimoa.
  Sitten puolilta päivin 'Julkisessa sanassa' korvani heräsivät: "kuulijalla mielipide ja fakta menevät sekaisin, sekoittuvat", mikä oli kiteytettynä eilisen keskusteluni huippukohta ystäväni kanssa. Julkinen sana jatkoi eilisen keskusteluni kiteytystä toiveella: "pyydä anteeksi, anna anteeksi". Voi kun tämä pari toteutuisi edes pienessä mittakaavassa somen ehkä kovinkin syyttävissä liekityksissä.
  Yle Radio 1 on hieno ja tärkeä radio, aidosti ja kunnolla toimitettujen ohjelmien tekijä. Kiitos! Terveisin, Sanna”

  Sanna viittasi Anna-Liisa Haavikon toimittamaan keskiviikkoiseen Julkiseen sanaan, jonka alaotsikko on ”Mediakohun loiventajat” Sekin löytyy yhä…. no te tiedätte mistä.

  ”Olipa mielenkiintoinen Tiedeykkönen jälleen, kun puhuttiin olioiden sisäisestä kellosta. Hauska yksityiskohta, että moinen kello löydettiin ensimmäiseksi kukasta ja mistäs muusta kuin herkästä mimoosasta”, kirjoittaa Oululainen herra L. Hän tarkoittaa Leena Mattilan tiistaista Tiedeykköstä, minkä aiheena oli: ”Miksi me ja muut eläimet noudatamme maapallon pyörähdysaikaa?”

  Ja lopuksi toisentyyppiseen ohjelmistoon:

  ”Hyvää aamupäivää Tampereelta. Haluan kiittää hartaista sävelistä, mitä kuuntelin 24.10. ennen iltahartauden alkua.
  Musikiin oli valinnut Markus Virtanen. Tässä esitettiin virsi 310 kokonaan mikä oli minulle todella tärkeä asia. Yleensä virsi esitetään pilkottuna. Voin mainita että olen Radio 1:den hartauksien ja sävelten suurkuluttaja vuosikymmenien saatossa.
  Näin tuon kiitokseni tästä ohjelmasta, sekä virrestä 310.”

  Kiitoksia kiitoksista Seppo ja kaikki muutkin.

  Lisää palautetta taas toivon ja sitähän voi antaa joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhaisaa viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 28.10.2017)

 • Kuten ehkä muistatte, moitti Hannu Taanilaa kaipaava Martti kanavaa viime viikolla monenlaisista synneistä, joista varsinkin Muistojen bulevardia koskenut kritiikki on herättänyt paljon vastustusta. Luen nyt otteita nimimerkin ”Keski-ikäinen musiikinystävä” lähettämästä pitkähköstä sähköpostista:

  ”Ihmettelinpä kovasti sitä palautteen lähettäjää, joka luonnehti Muistojen bulevardia 'polvillaan oloksi amerikkalaisen populaarimusiikin edessä'. Kun minusta yksi Muistojen bulevardin ansioista on juuri se, että siinä soitetaan suomeksi ja englanniksi esitettyjen levyjen lisäksi esim. ranskan-, venäjän-, saksan-, ruotsin-, italian-, kreikan-, tai vironkielisiä. Todella arvokasta, että kanavallanne on populaarimusiikkia näin monipuolisesti esittelevä säännöllinen, vieläpä päivittäinen, ohjelma. Ja tottahan on, että suuri osa meilläkin tunnetusta viihdemusiikista on tullut Yhdysvalloista tai sen kautta - hyvä tai huono asia, mutta ei se ainakaan Ylen musiikkitoimittajien syytä ole."

  "Vaikka ehkäpä MB voisi enemmänkin peilata sitä "suomalaisten kollektiivista muistojen maailmaa", mistä samainen arvostelija vähän kaunopuheisesti muistutti. Sopiva suhde saattaisi olla, että puolet suurelle yleisölle taatusti tuttuja kappaleita, toinen puoli sitten vähän harvemmin kuultua, erikoisempaakin. Jokainen harvinaisempikin sävelmä kun hyvinkin voi olla ainakin jollekulle kuuntelijalle tuttu ja rakas. Itse esimerkiksi ilahduin kovasti lauantaisen konsertin päättäneestä Cincinnaty Kid -sävelmän tyylikkäästä instrumentaaliversiosta - se jäi jopa "korvamatona" soimaan tunneiksi."

  "Vielä pikku kommentti samaan viestiin. Kaikella kunnioituksella Juice Leskis -vainaata ja hänen loistavan nerokasta riimittelytaitoaan kohtaan, Muistojen bulevardille minä en häntä kovasti kaipaisi, siksikään, että eiköhän hänen levyjään kuulla radiossa muutenkin ihan sopivasti."

  "Ja sitten vielä parit tärkeät terveiset MB:n tekijöille. Nimittäin kiitokset siitä erityisestä huomaavaisuudesta meitä musiikin ystäviä, samoin kuin musiikin tekijöitä kohtaan, että ohjelmassa on kiinnostavat kuulutukset joissa myös tekijätiedot ja vuosiluvut mainitaan.”

  Näin nimimerkki ”keski-ikäinen musiikinystävä Helsingistä”.

  Lisäksi hän tosin toteaa, että joskus kuulutuksissa on epätarkkuuksia ja asiavirheitäkin. Pyrimme tietenkin niitä välttämään, mutta ainahan tekevälle sattuu.

  Sitten toisenlaiseen musiikkiin:

  ”Mitä Suurimmat kiitokset toimittaja Outi Paanaselle tähänastisesta todella loistavasta sarjasta jossa käsitellään edesmenneitä suomalaisia oopperalaulajia. Lisää tämän tasoisia juttuja niin kyllä korva ja sielu nauttivat. Ystävällisin terveisin Riku”

  Kuuntelija tarkoittaa maanantaisin kello 14 kuultavaa ”Laulun paikka”-ohjelmaa. Ensi maanantaina Outi Paanasen esittelyssä on muuten tenori Pekka Nuotio.

  ”Jälleen kiitokset Roman Schatzin Maamme-kirjasta, jossa paneuduttiin hyvin ajankohtaiseen aiheeseen. Oli jopa niin hyvä, että oli aihetta puffata omassa Facebook-päivityksessäni. Hän osaa valita hyvin haastateltavat. Välittänette kiitokset ja terveiseni tekijälle.”

  Näin kiittelee herra Saari. Kuvaavaa on, että tuo viime maanantainen ”Mikä suomalaisia ahistaa” -jakso on herättänyt myös närkästystä lähinnä Romanin epäsuomalaisen taustan vuoksi. Kaikkea kanssa!

  Sekin on vielä kuunneltavissa Areenassa ja tässä yhteydessä korjaan viime lauantaina antamani väärän todistuksen:

  Sanoin, että kiitelty Aino Maija Pennasen reformin juhlavuoteen liittyvä ”Yhdeksän virttä muutoksesta”-sarjan osat olisivat kuunneltavissa Areenasta vain 30 vuorokautta ensiesityksen jälkeen. Näinhän yleensä musiikkia sisältävien ohjelmien laita onkin, mutta näin juhlavuoden kunniaksi Yhdeksän virttä muutoksesta kaikki osat ovat kuunneltavissa aina marraskuun loppuun saakka. Iloinen uutinen!

  Kiitoksia tällä kertaa keskustelevasta palautteesta. Paljon jäi lukematta, mutta palataan asiaan ja lähettäkää lisää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Rauhallista viikonloppua.

  Kaj Färm

  (Radio 1 vastaa 14.10.2017)

 • No niin. Ilmatkin ovat viimeaikoina olleet melko ankeita niin, että aloitetaan tämäkin ohjelma ankarilla, mutta asiallisilla moitteilla. Niitä lähettää laajassa kirjeessään Martti. Kirje on tosiaan melko pitkä, joten luen siitä vain osia, mutta koetan referoida sen oleelliset annit. Alun luen sellaisenaan, jotta pääsisimme oikeaan tunnelmaan:
  "Hyvää päivää. Haluaisin kysyä, mikä on Ylen suunta? Niin sanotut ohjelmauudistukset ovat viihteellistäneet ohjelmatarjontaa. Missä on Ylen tehtävä kansanvalistajana? Menneinä vuosikymmeninä käytettiin sanaa sivistystyö, nykyisin sille kai nauretaan."
  Tämän jälkeen kuuntelija muistelee 1960-lukua, jolloin hän koululaisena yhdessä veljensä kanssa mielellään kuunteli eri tiedemiesten tiukan asiallisia luentoja eri aiheista.
  "Menneen ajan toimittajat myös hallitsivat suomen kielen nykyisiä paremmin" toteaa Martti, mutta jatkaa, että kielenkäyttöäkin tärkeämpää on ohjelmien sisältö. Hän kertoo kaipaavansa yhä viiden - kuuden vuoden takaisia aamujen puheohjelmia joita toimittivat muiden muassa Kirsi Virtanen, Markku Heikkinen ja Tuomas Enbuske.
  "Tuolloin Enbuske ei vielä ollut myynyt itseään viihteelle (lue: rahalle), vaan oli vakavasti otettava toimittaja," hän toteaa ja päätyy vielä muistelemaan Hannu Taanilaa: " Vuosia sitten tapasin Taanilan Helsingin kirjamessuilla ja kysyin, miksi häntä ei radiossa enää kuulla. Hän vastasi, että ei hän ohjelmientekoa lopettanut, ohjelmat lopetettiin: Yle antoi hänelle kenkää. Miksi? En ole ainoa, joka kaipaisi häntä takaisin radioon."
  En ollut tuolloin vielä tässä positiossa, mutta ymmärtääkseni Hannu Taanila jäi aivan säädetyssä järjestyksessä hyvin ansaitsemalleen eläkkeelle. Silloin tällöin häntä on erilaisissa ohjelmissa kuultu senkin jälkeen, mutta on hyvä muistaa, että hän on jo 78 vuotias. Minusta on oikein antaa hänen nauttia ajastaan ja toisaalta antaa nuoremmille tekijöille tilaa. Aika aikaansa kutakin.
  Martti epäilee, että näiden muutosten tarkoitus on ollut "polarisoida kansalaisten kulttuuristen vaikutteiden kenttä mahdollisimman "länsimaiseksi"?
  Tästä esimerkkinä hän käyttää "Muistojen bulevardi"-ohjelmaa, mikä on "ilkeästi sanoen enimmäkseen polvillaanoloa amerikkalaisen populaarimusiikin edessä. Kappaleet eivät useinkaan kuvasta suomalaisten kollektiivista muistojen maailmaa, jos sellaista yleensä onkaan". Tässä yhteydessä hän pahoittelee, ettei ole kuullut yhtään Juice Leskisen kappaletta Muistojen bulevardilla.
  Lopussa on hieman kiitostakin, joskin olen havaitsevinani siinä hieman sarkasmia:
  "Yksi hyvä asia tässä radio-ohjelmien alaspäinmenossa on: jää enemmän aikaa lukea kirjoja."
  Ja aivan lopuksi hän esittää minuakin koskevan arvelun:
  "Epäilen, että Kaj Färm ei tätä puheenvuoroani ohjelmassaan lue. Olen havainnut, että seulan läpi pääsevät enimmäkseen Yleä silittivät hymistelyt, jotka ohjelmien kehitystyön kannalta ovat jotakuinkin merkityksettömiä."
  Näin siis helsinkiläinen Martti. Kiitoksia tästä ja anteeksi, etten aivan koko kirjettä ehtinyt lukemaan, sillä pitäähän minun jättää tilaa myös niille silityksille. Itse uskon, että positiivinen palaute voi olla innostavaa ja kannustavaa, mutta toki otamme onkeen myös moitteista.

  Samaa aihepiiriä käsittelee kirje Lahdesta:
  "Joskus sitä marmattaa ja moittii, ja sitten, kun asiaan tulee parannus, unohtaa kiittää. Nyt haluan kiittää siitä, että viime aikoina on saatu nauttia "perinteisistä" Lauantain toivotuista levyistä, mikä tarkoittaa sitä, että levyjen valitsija on toiveidemme mukaan valinnut lyhyitä kappaleita, ei liian erikoisia, mutta ei myöskään puhki kuluneita. Olemme iloisia tästä!
  Toinen suuren kiitoksen aihe on Aino Maija Pennasen virsiohjelma. Jos paras arvioidaan viiden tähden arvoiseksi, tämä saa viisi ja puoli.
  Nämä (piikittömät) ruusut tulevat kahdelta ikinuorelta Lahdesta"
  Tuo mainittu Aino Maija Pennasen ohjelma on nimeltään Yhdeksän virttä muutoksesta. Sarja avaa oven 1500-luvulle ja reformaation aikaan. Jokainen osa rakentuu yhden, kaikissa virallisissa virsikirjoissa mukana olleen virren ympärille.
  Ohjelma kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja pikaisena uusintana sunnuntaisin kello 14. Areenastakin ohjelmat ovat kuultavissa, mutta tekijänoikeussyistä vain 30 vuorokautta ensiesityksen jälkeen.

  Kiitoksia niin ruusuista kuin risuistakin. Kumpaakin sorttia toivotaan lisää, kuten myös toiveita ja ideoita. Niitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Yle Radio 1 vastaa 7.10.2017

 • Taas on lauantai ja aika käydä läpi tänne saapunutta palautetta. Aloitetaan Minnan kysymyksellä:
  "Hei, satuin viime torstaina joskus puolenpäivän jälkeen ja joka tapauksessa ennen kolmea kuulemaan pienen pätkän ohjelmaa, jossa puhuttiin empatiasta ja oikeudenmukaisuudesta. Keskustelemassa oli käsittääkseni useampi nainen ja siinä puhuttiin myös kirjallisuudesta. Pystyin olemaan vain hetken radion äärellä, mutta keskustelu tuntui kovin mielenkiintoiselta. Ongelmana on, että näillä tiedoilla sitä on hankala lähteä etsimään Areenasta tai mistään. Pystyisittekö te arvaamaan, mitä ohjelmaa olen kuullut? Jo etukäteen kiittäen Minna Kangasalta."
  Pystymme toki ja uskaltaisin sanoa, että pystymme jopa parempaan kuin arvaukseen: Mitä ilmeisimmin kuultu ohjelma oli Satu Kivelän toimittama Laajakulma. Ohjelman viimetorstainen aihe oli "Millainen on oikeamielinen ihminen" ja siinä keskustelijoina olivat journalisti Reetta Meriläinen ja Vihreän langan päätoimittaja Riikka Suominen. Laajakulma kuullaan torstaisin kello 12.10 lähtien ja tuo mainittu jaksokin löytyy aivan varmasti Areenasta. Mielenkiintoisia kuunteluhetkiä.

  Kari taas ihmettelee kirjeessään toimituspolitiikkaa yleensäkin:
  "Miksi aina haastatellaan joitain professoreita tai virkamiehiä? Näissä liikenneasioissa olisi vaikka hyvä haastatella meitä taksikuskeja. Mehän siellä liikenteessä eniten olemme ja tiedämme asioista varmaan paremmin kuin joku työhuoneessaan papereita tiiraileva professori."
  No, toisaalta voisi ajatella, että liikenteessähän se professorikin on joka päivä mennessään sinne kammioonsa kotoaan ja jopa takaisin. Jollain härvelillä hekin liikkuvat, mutta en ollenkaan väheksy taksikuskien ammattitaitoa ja asioiden esittämistaitoa monessakin asiassa. Se on tullut kyllä tutuksi.

  Sitten palautetta otsikolla "Maisteria ikävä!":
  "Kesäkauden yksi huippuohjelmista on Minna Lindgrenin henkeäsalpaavan tiedoista rikas, hauska ja näköaloja avartava musiikkiohjelma. Miksi tämä huipputyyppi vaikenee talvisin Yle1:ssä?
  Kiitosta voisi antaa myös pitkälle riville muitakin Yle 1:n osaavista toimittajista ohjelmineen. Radio Yle 1 on mahtava!
  "I väntan på magister".
  Näin kirjoitti Marja. Moninaisia ovat maisteri Lindgrenin kiireet ja tekemiset. Elämme kuitenkin toivossa, että saamme jälleen häntä kuulla, jos ei aiemmin, niin ainakin kesällä.

  Aamusoittoja puolestaan kiittelee Ritva:
  "Aivan ihania kappaleita löydätte aamuihin. Välillä tuntuu siltä, ettei malttaisi lähteä päivän töihin ollenkaan, kun aamutunnelmanne on niin rauhoittava ja kaunis."
  No voi. Toivottavasti eivät hallituspiirit kuulleet tuota: eihän tuollainen työintoa laskeva ohjelma ole lainkaan kikyn mukainen ja tuskin se soteakaan edistää. Kiitos kuitenkin Ritvalle, välitän terveiset Aamusoittojen toimittajille.

  Kikystä huolimatta lähettäkää lisää kysymyksiä, ideoita ja palautetta.
  Sitä kaikkea voi tehdä joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Syys alkaa olla kauneimmillaan. Hyvää viikonloppua.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 23.9.2017

 • "Suuret kiitokset ohjelmasta Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä.
  Oli virkistävää ja avartavaa kuunnella professori Tarastin laajaa tietoa ja poikkeuksellisen myönteistä maailmankuvaa. Odotan innolla jatkoa."
  Näin ystävällisesti kirjoitti Ritva.
  Kyseessä on Sini Sovijärven toimittama neliosainen sarja "Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä", jossa on käsitelty Euroopan historian suuria kaaria, aatesuuntia, ilmiöitä ja tapahtumia. Tärkeässä roolissa on kulttuurihistoria, kirjallisuus ja myös musiikki. Asiantuntijakaarti on parasta mahdollista laatua kuten professorit Eero Tarasti, Outi Merisalo ja Antoine Lévy sekä ranskalainen diplomaatti ja kirjailija Alain Briottet. Varsin kiintoisaa joukkoa, etten sanoisi.
  Tämän sarjan neljäs eli viimeinen jakso "Ihminen historian virrassa" kuullaan ensi maanantaina kello 12.10, mutta toki kaikki jaksot löytyvät myös Areenasta.

  Jonkin verran on tullut palautetta jälleen kuuluvuudesta, eikä se palaute ole ollut kiittävää. Olen ongelmista todella pahoillani ja yritän parhaani mukaan selvitellä kysymyksiä ja parantaa tilannetta.

  Kari hieman ihmetteli Tiedeykkösessä ollutta sinänsä ansiokasta juttua Kiinasta maailman johtavana aurinkoenergiamaana. Näin Kari: "Itse kuukausittain Kiinan eri keskuksissa työmatkailevana hämmästelen tällaista viherpesua Kiinalle. Missään muualla maailmassa ei ole niin saastunutta ilmaa kuin Kiinan suurkaupungeissa eikä missään muualla suhtauduta esimerkiksi vesien suojeluun yhtä välinpitämättömästi kuin Kiinassa. Hienoa tietenkin sinänsä, että kehittelevät aurinkopaneeleja, mutta niiden merkitys on korkeintaan marginaalinen ja kuittaantuu nopeasti hiilenpolton ja lisääntyvän autoilun takia. Paras vaihtoehto Kiinalle olisi ydinvoima, mutta kun se hiilenpolttaminen on niin helppoa ja halpaa!" Näin siis Kari.

  Anna-Liisa puolestaan kiittelee Leikolaa ja Lähdettä yleensä ja perjantaista Irlanti-ohjelmaa erityisesti. Tämäkin on muuten kuunneltavissa Areenasta. Lisäksi Anna-Liisa tarjoaa mainion idean joko Leikolalle ja Lähteelle tai jollekin muulle "teidän erinomaisista asiatoimittajista", kuten hän luonnehtii.
  "Nyt olisi hyvä paneutua niin sanotun Indokiinan alueen kehitykseen ja sen moninaisiin ongelmiin. Myanmarin kansanmurhasta kyllä uutisoidaan ja Vietnamiin mennään rantalomalle, mutta olisi todella mielenkiintoista kuulla asiantuntijoiden analyysejä alueen nykypäivästä, kehitysmahdollisuuksista ja eri maiden kuten vaikka Laosin erityispiirteistä. Olen sen ikäinen, että lapsuuteni uutiset Vietnamin sodasta ovat yhä muistissani, mutta tuntuu, että sen jälkeen maailman kiinnostus aluetta kohtaan on tyystin kadonnut. Minun kiinnostuksen ei kuitenkaan ole kuollut."
  Kiitoksia Anna-Liisalle aivan erinomaisesta ideasta. Tätä täytyy todella harkita ja pohtia toimitusten kanssa. Aiheesta voisi oikeastaan tehdä jonkinlaisen minisarjan.

  Kiitoksia myös kaikesta muusta palautteesta ja ideoistanne. Niitä otamme yhä kovin mielellämme vastaan joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Oikein rauhallista viikonloppua kaikille.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 16.9.2017

 • "Kaisa Raittilan aamuhartaudet! 24. ja 31.8. aamuhartauksille sanon Amen! Kiitos Kaisa Raittila! Kiitos YleRadio 1. Terveisin paimentyttö."
  Paimentyttö ei ole yksin tällä asialla. Kaisa Raittila, kuten monet muutkin hartausten tekijät saavat jatkuvasti hyvin ansaittua kiittävää palautetta.
  Sitten kuulemme Elinaa:

  "Kuulakkaita syyspäiviä Yle Radio yhden toimitukseen!
  Voisin laveastikin kiittää ja kehua ykkösen musiikkiohjelmia ja muita ajankohtaisia tiedeohjelmia, mutta huomaan syksyn tullen kuitenkin erään vieroitusoireen hiipineen sieluuni ja mieleeni. Kaipuu Risto Nordellin toimittaman musiikin pariin on kasvanut valoisan ajan muuttaessa muotoaan ja tiedustelenkin, olisiko mitenkään mahdollista kuulla Riston valintaa vaikkapa Areenasta, kunnes ohjelma jälleen palaa ensi vuoden puolella? Nythän tilanne on sellainen, että kaikkien näiden ohjelmien kuunteluaika on päättynyt."
  Risto Nordellia kaipaili siis - muiden muassa - Elina. Ymmärrän tuskan oikein hyvin, mutta Ristolla on muutakin elämää kuin radio ja juuri nyt hän keskittyy siihen muuhun. En paljasta mitään, mutta tarkkailkaapa ensi vuonna kirjakauppoja. Tuo Areena-asia on todellakin musiikkiohjelmien osalta hankala. Tekijänoikeussyistä - ja tässä tarkoitan musiikin tekijänoikeuksia, en toimittajan - musiikkiohjelmat ovat kuunneltavissa Areenassa vain kolmekymmentä vuorokautta radiolähetyksen jälkeen. Sellaista se on: raha puhuu.
  Sitten kiitosta ja kritiikkiä:
  "Tervehdys! Alkajaisiksi kehuja loistaville Yle radio 1:n toimittajille Lotta
  Emanuelssonille ja Eva Tigerstedtille hyvistä ohjelmista. Kaiken
  kaikkiaan kanavan toimittajakunta on erittäin ammattitaitoista ja
  asiansa osaavaa niin musiikki- kuin puheohjelmien alueilla. Kiitos siitä.
  Sitten yksi kysymys, mitä teki Yle 1:n kanavalla kesäsarja Rakas
  Ääniraita? Tuuli Saksala ja Susanna Vainiola ovat varsin hyviä
  toimittajia, mutta jos haluan kuunnella populaarimusiikkia, osaan kyllä
  vaihtaa Radio Suomen taajuudelle. Yle 1 on vakiokanava perheessämme
  juuri siksi, että ohjelmistossa ei ole poppia.
  Terveisin E&T"
  No niin. Tuuli Saksalan ja Susanna Vainiolan "Rakas ääniraita" oli todellakin uusi avaus täällä Radio yhdessä. Ohjelmasarjan ajatus oli käsitellä analyyttisesti eri elämänalueita rakkaudesta armoon siten, kuten se on populaarimusiikissa ilmennyt vuosikymmenten aikana. Ohjelmassa kuultu musiikki ei ole sellaista, jota nykyään kuulisi oikeastaan miltään muulta kanavalta. Vai kuinka usein olette kuulleet 1960-luvun Bob Dylania tai 70-luvun Carole Kingiä mistään muualta kuin omasta levyhyllystä tai sitten menneenä kesänä Radio yhdestä? Toki ymmärrän myös sen hämmennyksen, jota tämä kokeilu aiheutti, mutta silti se oli mielestäni perusteltu ja myös onnistunut kokeilu. Yle Radio yksi on laaja-alainen kulttuurikanava ja kulttuuria se on populaarikulttuurikin. Kuitenkin niin sanottu klassinen musiikki säilyy yhä tämän kanavan kivijalkana, eikä sitä muu moninaisuus uhkaa.

  Kiitoksia taas yhteydenotoistanne. Ottakaa yhteyttä edelleenkin joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Siteeraan tässä alussa kuultua Elinaa eli kuulaita syyspäiviä kaikille.

  Kaj Färm

  Yle Radio 1 vastaa 9.9.2017

 • Aloitetaan kauniista kiitoksista, joita tarjoilee Maija:

  ”Hei! Nyt kun on todella aihetta kiitokseen ja kehuihin, haluan kiittää erinomaisesta ohjelmatarjonnasta varsinkin Yle Radio 1:llä, mitä olen kesälomani ajan ja muutenkin kesäaikana paljon kuunnellut! Mökilläni ei ole sähköä, joten patteriradion ja sieltä Yle Radio 1:n kuunteleminen ovat tuottaneet suurta iloa ja elämyksiä. Eilinenkin asiaohjelma Suomeen ulkomailta tuoduista aviomiehistä oli tosi kiintoisa ja ohjelma haastatteluineen osoitti kunnollista paneutumista aiheen valottamiseksi kuulijoille. Myös musiikkitarjonta haastatteluineen, tausta- ja historiatietoineen on ilahduttavan monipuolista ja korkeaa ammattitaitoa osoittavaa (viimeisenä mm. Maj Lind-pianokilpailu). Muistojen bulevardikin on aivan ihana ohjelma, jota en soisi koskaan lopetettavan. Kiitos siis, että tuotatte näin laadukkaita radio-ohjelmia!”

  Kiitoksia Maijalle. Kerrottakoon, että hänen mainitsema ohjelma Suomeen tuoduista aviomiehistä on dokumenttisarja Todellisissa tarinoissa kuultu ”Imported husbands – tuontisuhteita” niminen ohjelma. Sen voi kuulla toisena lähetyksenä myös huomenna sunnuntaina kello 17.30 ja löytyyhän se myös Areenasta, on tarkistettu.

  Sitten hyvä ja kriittinen kysymys:

  ”Tiedustelisin, minkä vuoksi Radioteatterin tuottamissa kuunnelmissa on kuunteluaikarajoitus Yle Areenassa? Tietääkseni Radioteatteri toimii Ylen alaisuudessa ja Ylen rahoitus hoituu verojen avulla, joten on mielestäni kummallista, ettei periaatteessa veroilla kustannettavat sisällöt ole vapaasti kuunneltavissa Suomessa.
  Kyseiset aikarajoitukset ovat erittäin turhauttavia, koska suurin osa sisällöistä on sellaisia, että ne on todella vaikea löytää mistään muualtakaan. Osassa tapauksista tämä on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi.
  Mielestäni olisi tärkeää, että vanhat radiokuunnelmat olisi mahdollisimman helposti kuunneltavissa.”

  Tätä mieltä on Aleksi ja minä olen aivan samaa mieltä: se olisi tärkeää. On kuitenkin niin, että vaikka Yle onkin nykyään verovaroilla ylläpidetty yhtiö, niin sitäkin koskee tekijänoikeuslait. Suurin osa vanhoista kuunnelmista ja nykyisistä kaikki on esimerkiksi tehty niin, että näyttelijät palkataan jokaiseen projektiin erikseen. Ylen Radioteatterilla ei ole ollut omia näyttelijöitä enää vuosikausiin. Tietenkin myös tekstit, musiikit ja monet muut asiat ovat erilaisten tekijänoikeussäädösten alaisia ja voin vakuuttaa, että nuo asiat eivät ole kovinkaan yksinkertaisia.

  Mutta kehitys kehittyy. Viime joulukuussa Yle pääsi sopimukseen tekijänoikeusjärjestöjen kanssa yli viisi vuotta vanhojen kuunnelmien julkaisemisesta Areena-kuunteluun, eli Radioteatteri on jo julkaissut lukuisia vanhoja kuunnelmasarjoja koko tämän vuoden Areenaan. Myös Knallit ja sateenvarjot löytyvät!

  Mutta aivan täydellinen tämäkään sopimus ei ole, sillä sopimuksessa on määritelty kuinka monta tuntia ohjelmia voi olla kerrallaan Areenassa. Näin ollen emme pysty julkaisemaan kaikkia toiveita yhdellä kertaa. Ja pääosin ne ovat Areenassa puoli vuotta kerrallaan. Osa ohjelmista on kuultavissa muuten myös ulkomailla. Luettelo näistä toivekuunnelmista löytyy Areenasta. Kannattaa mennä Areenan radiosivuille, valita valikosta ”ohjelmat ja kanavat” kohta ”Draama”, niin sieltä löytyvät tällä hetkellä kuultavissa olevat kuunnelmat.
  Ei siis aivan täydellinen sopimus, mutta pitkä askel parempaan suuntaan kuitenkin.

  Sitten vielä yksi muistutus meille Rikulta:

  ”Hei, olen jo kertaalleen laittanut viestiä teille, mutta nyt vielä kerran mainitsen sen eli 7. elokuuta 2019 tulee kuluneeksi tasan 100 v basso Kim Borgin syntymästä. Toivottavasti Yle Radio 1 on ajan tasalla ja huomioi kyseisen päivän erittäin merkittävästi. Ystävällisin terveisin Riku.”

  Kiitoksia Riku. Olen aivan varma siitä, että ainakin Yle Radio yksi tulee huomioimaan kunnolla Kim Borgin merkkipäivän, kun sen aika koittaa eli siis vajaan kahden vuoden kuluttua.

  Lähettäkää lisää ideoita, kysymyksiä, moitteita ja kiitoksia. Niitä saa perille joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.

  Syyskuun toinen päivä. Kai se on sitten myönnettävä, että syksy on alkanut. Mutta mikäs siinä, sehän on oikein mukava vuodenaika. Nautitaan siis siitä.

  Kaj Färm

  Radio 1 vastaa 2.9.2017

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä