Radio Suomi Rovaniemi

Kalapuulaakit selkokielellä: Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari vääntää rautalankamallin

 • 9 min
 • toistaiseksi

'Unelma lohen paluusta' -ohjelmasarja on pohtinut lohipolitiikkaa kahden eri organisaation, lohityöryhmän ja lohijokitiimin näkökulmasta. Moni kuuntelija miettii, miksi pitää olla niin monta puulaakia hoitamassa yksinkertaista asiaa. Kuunnelkaapa seuraavaa: osakaskunta, jakokunta, kalastuskunta, kalastusalue, kalatalouden keskusliitto, urheilukalastajat, vapaa-ajankalastajat, matkailukalastajat, kalastusmatkailijat, perhokalastajat... herra jumala, kuinka kauan tämä lista vielä jatkuu. Tämä kalatalousjärjestöjen Baabelin hämmennys selittää ehkä sen, miksi matkailija on huutavassa hukassa, kun haluaa saada yhden illan luvan virvelöidä joella. Sote-sotku on pelkkää kirkkaalle älylle tuotettua historiallista näpertelyä näiden eri kalastusorganisaatioiden sekaannuksen rinnalla.
Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari (kuvassa) vääntää yksinkertaisen rautalankamallin näistä kalapuulaakeista. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Jarno Tiihonen / Yle)

Lähetykset

 • ti 12.4.2016 14.03 • Yle Areena

Jaksot

 • Emilia Hanhivaara tarjosi sosiaalisessa mediassa ilmaista lastenhoitoapua yksinhuoltajille ja sai valtaisan tykkäysaallon. Maria Hietanen tykkäsi ideasta ja keksi pari muutakin ilmaista hyvää apua, jota läheinen voisi arvostaa.

 • Sodankyläläinen Maria Hietanen lähtee usein iltaisin kahdeksan kilometrin kävely- tai juoksulenkille kolmevuotiaan Nilsin kanssa, joka istuu rattikelkassa.

 • Savukosken lukiossa pistettiin kekkerit pystyyn viiden abin voimin: kuvassa Inka Karvonen, Asla Matero, Janna Ratavaara, Saana Suokanerva ja Pinja Karjalainen.

 • Tuomas Liitolan on elänyt mielenkiintoisen elämän vaikka ikää on vasta 33 vuotta. Mies on toiminut TPS:n liigajääkiekkojoukkueen joukkueenjohtajana, videovalmentajana, maanviljelijänä, myllärinä. Nykyisin Tuomas Liitola on Rovaniemen Kiekon naistenjoukkueen päävalmentaja. RoKin naiset pelaavat jääkiekko korkeimmalla sarjatasolla. Mikä on saanut vaihtamaan uraa useita kertoja elämässään ja millaista toimiminen myllärinä oli? Juha Mäntykenttä on Lapin Urheiluopistolla Rovaniemellä..

 • Rovaniemen Muurolasta Markku Niemelä jäi eläkkeelle. Ajatuksena oli jatkaa töitä myös eläkkeellä, mutta sitten elämä toi eteen uusia haasteita. Toinen silmä sokeutui ja töihin ei voinut enää palata. Millaista elämä silmän sokeutumisen jälkeen oli? Ja miten vain toisella silmällä näkevä Markku Niemelä innostui lähtemään henkilökohtaiseksi avustajaksi täysin sokealle? Lähdemme metsään Markku Niemelän ja Juha Mäntykentän kanssa..

 • Sampsa Astala sai potkut euroviisuvoittaja Mr. Lordin bändistä aikanaan kymmenen yhteisen soittovuoden jälkeen. Millaista omaa uraa on ollut luoda omalla naamallaan? Sampsa Astalan bändin kuuluu myös kaksi muuta Lordissa soittanutta jäsentä, basisti Niko Hurme ja kosketinsoittaja Leena Peisa. Myös he kertovat mikä sai aikanaan lähtemään Eurovision laulukilpailun voittaneesta maailmaa kiertävästä kokoonpanosta. Juha Mäntykenttä tapasi muusikot.

 • Marko Oikarainen aloitti kamppailulajien harrastamisen alle 10-vuotiaana. Tie judosalille vei siksi että pienikokoisena halusi oppia puolustamaan itseään. Judon parissa meni kymmenen vuotta, SM-mitaleja ja maajoukkue. Tuli loukkaantuminen, laji jäi ja elämä jumiutui sohvalle perunalastuja syömään. Mies muuttui ja sen huomasivat myös läheiset. Sitten mies löysi itselleen brasilialaisen jujutsun. Joulukuussa 2019 hän otti lajissa MM- prossia, 33-vuotiaana. Kuuntele Marko Oikaraisen kasvutarina pienestä pojasta, perunalastupussin kautta MM-pronssille. Juha Mäntykenttä on Rovaniemellä Kamppailukeskuksella..

 • Kuvanveistäjä, taideseppä on tehnyt taidetta nelisenkymmentä vuotta. Mies rakastaa takoa rautaa ja pusata puuta. Juha Mäntykenttä on taidesepän pajalla Rovaniemen Muurolassa.

 • Toimittajayhdistys Polar Press Club on palkinnut hyvän tiedottajan kielellisellä poronkellolla infektioylilääkäri Markku Broasin Lapin sairaanhoitopiiristä.
  Markku Broas on Lapin keskussairaalan infektiosairauksista vastaavana ylilääkärinä toiminut tiedottajana esimerkillisesti jo vuosien ajan.
  Alkuvuoden aikana Broas on ollut julkisuudessa lähes päivittäin eri tiedotusvälineissä Kiinasta lähteneen ja Lappiinkin levinneen koronavirustaudin johdosta. Yle Lapin toimittaja Juha Mäntykenttä toimii toimittajayhdistys Polar Press Clubin puheenjohtajana. Hän jatkaa koronavirus asiasta Markku Broaksen kanssa..

 • Rovaniemellä on pitkään ollut pula taiteilijoiden harjoitus- sekä esittämispaikoista. Nyt näyttämötilapulaan on saatu parannus. Keskeltä teollisuusaluetta löytyy Rovaniemeltä löytyy uusi esittävän taiteen näyttämötila Sipola 11. Juha Mäntykenttä on matkannut paikkaan josta ei ensi näkemällä uskoisi löytävän taidetta..

 • Miten metsä työllistää? Kävimme tutustumassa kolmeen metsäalan ammattilaiseen Rovaniemellä alan tapahtumassa.

 • Avaruustähtitieteilijä Esko Valtaoja syntyi Kemissä, vietti lapsuuttaan ja nuoruttaan Sodankylässä. Opiskelu vei Turkuun ja työ maailmalle. Esko Valtaoja on vieraillut noin viidessäkymmessä maassa. Matkoillaan maailmalle Valtaoja on huomannut Suomen mahtavuuden.
  "Suurinosa maailmasta on aika huonosti toimiva paikka verrattuna Suomeen, jopa etelä-Suomi on aika kiva paikka asua verrattuna suurinpaan osaan maailmasta", sanoo avaruustähtitieteilijä. Toimittaja Juha Mäntykenttä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä