Entisten nuorten sävellahja

Entisten nuorten sävellahja

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Soitetut levyt

JIMI HENDRIX  Johnny B. Goode (live)

TOY DOLLS  Olga I cannot

BACCARA  Yes Sir, I can boogie

MAAN HILJAISET  Euroviisut

THE TRASHMEN  Surfin' bird

BLACK SABBATH  Children of the sea

LED ZEPPELIN  Communication breakdown

BLOOD, SWEAT AND TEARS  And when I die

RIKI SORSA  Kellot ja peilit

U2 (feat. B.B. KING)  When love comes to town

GIGLIOLA CINQUETTI  Non ho l'eta

MOUNTAIN  Theme from an Imaginary Western

T. REX  Children of the revolution

 

Biisikertomuksia

BACCARA  Yes Sir, I can boogie

Suosituin ulkomainen esiintyjä tai ryhmä kautta aikain Suomessa on ollut espanjalainen Baccara.  Sen muodostivat Euroopassa vaihtelevaa suosiota saavuttaneet näyttävät nuoret naiset Mayte ja Maria. Tavaramerkkeinä heillä oli Baccara-ruusu ja valko-mustat esiintymisasut.

Menestys oli Suomessa jostain syystä aivan valtaisaa ja siihen vaikutti lähinnä yksi hitti 'Yes Sir, I Can Boogie' 70-luvun loppupuolella. Kaikki isommat ja vähän pienemmät esiintymiset myytiin hetkessä loppuun ja levymyynti oli valtavaa.  Edelleenkin duon LP 'Baccara' vuodelta -78 on Suomen kuudenneksi myydyin ulkomainen albumi ja se myös ensimmäisenä saavutti täällä platinalevyrajan yli 115.000:lla myydyllä yksiköllään. Levyä myytiin kaiken lisäksi pelkästään täydellä hinnalla!

Baccara edusti Luxemburgia Euroviisuissa vuonna 1978 sijoittuen seitsemänneksi kappaleella 'Parlez-vous francais'.  Sittemmin duo hajosi vuonna 1982, jonka jälkeen suosio on hiipunut.

En koskaan käynyt heidän konserteissaan taikeikoillaan, mutta radiossa heidän hittejään jatkuvasti toivottiin ja soitettiin 70-luvulla.

Kuulijakuntana Suomessa olivat sekä nuoret että vanhemmat ihmiset. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki vallinneesta yhtenäiskulttuurista, kun nykyisin kaikki musa on 'genreytynyt'.

Toivekappaleeni on edellä mainittu ’Yes Sir, I can Boogie’, joka mielestäni ei voisi menestyä nykyisin samassa mitassa.

Markku Espoosta

 

GIGLIOLA CINQUETTI  Non ho l'eta

Toivon vuoden 1964 ltalian Euroviisuedustuskappaletta ’Non ho l’eta’, jonka esitti tuolloin voitokkaasti Gigliola Cinguetti . Se on kaunein ja herkin esitys mitä olen Euroviisuista nähnyt ja kuullut. Gigliola oli tuolloin vasta kuusitoistavuotias.

Arja

 

BLOOD, SWEAT AND TEARS  And when I die

Opiskelin Turussa kristillisessä kansanopistossa 70-luvun alussa ja se oli sisäoppilaitos. Tutustuin kahteen nakkilalaiseen.  Heillä oli kasettisoittimet ja tunsivat tämän Blood, Sweat and Tears-bändin.  Kävin heillä kylässä ja he soittivat minulle bändin biisejä kasetilta. Bändi kolahti samaa tietä ja sain uusia ulottuvuuksia musiikkiin.  Aloin käydä musiikkikirjastossa ja lainaamaan eri bändejä.

Terveisiä kaikille 1972 Turussa kristillissä kansanopistossa opiskelleille.

Tuulikki

 

JIMI HENDRIX  Johnny B. Goode (live)

Aikoinaan käytiin kavereitten kanssa loputtomia keskusteluja siitä kenen versio tästä kappaleesta on paras: Jimi Hendrixin, Johnny Winterin vai Chuck Berryn? Haastan kaikki asiasta mielipiteen omaavat mukaan Entisten nuorten sävellahjaan.

Matti  

 

MOUNTAIN  Theme from an Imaginary Western

Tänään 14.5.  nostetaan lippu salkoon legendaarisen Cream-yhtyeen basistin syntymäpäivän kunniaksi. Jack Bruce teki hienon uran alkaen jo 60-luvulta.  Creamin tuottaja oli aikoinaan Felix Pappalardi, joka itse perusti aikoinaan mainion yhtyeen Mountain. Toivoisin pari vuotta sitten poistuneen Jack Brucen muistoksi hänen minun mielestä hienointa biisiään ’Theme for an Imaginary Western’  ja nimenomaan Mountainin esittämänä.  Haastan ENSkaan kaikki Suomen Woodstockissa Ruisrockissa 1971 käyneet mukaan hyvän asian puolesta.

Näin haastaen Jarppa

 

RIKI SORSA  Kellot ja peilit

10.  toukokuuta 2016 oli kamala päivä. Radiosta ja netistä kuului uutinen Riki Sorsan kuolemasta.  Hän oli kamppaillut vakavien sairauksien kanssa jo vuodesta 2006.

Riki Sorsa aloitti laulajan uransa jo 70-luvun alussa mm. Jig-Saw-yhtyeen solistina. Vuonna 1983 esiintymiskieli vaihtui englannista suomeksi ja julkaistiin menestyslevy ’Riki Sorsa’.  Mm. jättihitti ’Muuttohaukka’ on kyseisellä albumilla.

Vuonna 1984 Rikin LP ’Kellot ja peilit’ oli ensimmäinen Suomessa tehty CD-formaattilevy.

Riki sai työskennellä taitavien muusikoiden kanssa. 90-luvun puolivälistä alkoi taiteilijan Leirinuotio-projekti, mikä oli myös menestys.

Riki Sorsa oli luonteeltaan kiltti ja avoin ihminen;  mitään ylimielisyyttä hänessä ei ollut. Suomea hän edusti Euroviisuissa vuonna 1981 kappaleella ’Reggae OK’, mikä menestyi tyydyttävästi.

Olin Riki Sorsan laivakeikalla Finnjetillä joulukuussa 1982.  Jo silloin Riki Sorsa osoitti tyylitajunsa, kun hän tuurasi ’väsynyttä’ joulupukkia showssaan.

Moni jää kaipaamaan Riki Sorsaa - hienoa ihmistä. Onneksi musiikki on ikuista.

Toivekappaleeni on albumilta ’Kellot ja peilit’ CD:n nimikappale, jonka ovat tuottaneet herrat Kaartamo ja Kettunen.  Hienoa musiikkia.

Terveisin Markku Piispanen

 

THE TRASHMEN  Surfin' bird

Olin aikoinani sorvin ääressä Grönlannissa mm.  Aasiaat-nimisessä kaupungissa (Town of  Whales),  jossa oli n. 3500 asukasta ja niillä n. 5000 vetokoiraa.

Sitten kerran koitti päivä, että minun tulkkini, pieni, siro ja herttainen inuiittityttö täytti 50 vuotta ja kutsui sukunsa ohella myös minut synttäreilleen.  Kutsu tuli puoli tuntia ennen bileiden alkamista. Kaupat olivat kiinni enkä näin ollen voinut hankkia mitään lahjaa.  Pujottauduin siis pyhäjameksiini ja vaihdoin verisen tohtorintakkini verettömään valkoiseen paitaan ja menoksi. Takataskuun livautin The Trashmen-yhtyeen CD:n.

Ensin tietenkin syötiin ja juotiin niink uin hyviin tapoihin kuuluu ja sitten tuli lahjojen paljastaminen.  Kohdallani kävin laittamassa CD:n jenkkakoneeseen ja siitä tietenkin kappale ’Surfin’ bird – bird is the word’ soimaan ja potikat kaakkoon.  Ette voi kuvitella millaiseksi arvokkaasti vanhentuneiden alkuperäisasukkaisen naamat venähti.  Hain tietenkin päivänsankarin parketille ja pelehdin samaan tyyliin kuin kappaleen laulusolisti YouTubessa.  Vähän yli kaksiminuuttisen myllerryksen loppupuolella alkoi jo hymykin karehtia ahavoituneilla ja uurteisilla kasvoilla.  Ja yllätys yllätys; jouduin yleisön pyynnöstä soittamaan ’surffaavan linnun’ uudestaan  heti perään ja ikäihmiset ryntäsivät kilvan parketille ja imitoivat esitystäni parhaan kykynsä mukaan  suu korvasta korvaan nauraen.  Saihan se kipale kyytiä useaan kertaan ennen kuin talkkari katkaisi sähköt.

Pistäkää ämyrinne täysille ja hämmästykää, ihmetelkää ja nauttikaa!

Terveisin ’Hevoslääketieteen konitohtori Sykerö’

 

LED ZEPPELIN  Communication breakdown

Keväällä 2013 Liisan Mustosen ohjaamassa KOKO-teatterin teatteriesityksessä ’Helvetin perhe’ soi kesken kaiken Led Zeppelinin ’Communication breakdown’. Se toimi edelleen ja teki mieli mennä soittamaan ilmakitaraa näyttelijöiden kanssa. Kappale istui tarinaan. Tosin vieressäni istunut rouva pitelee korviaan. Hän ei tainnut jakaa innostustani.

Timo

 

TOY DOLLS  Olga I cannot

70-luvulla aloitti yhä vahvasti levyttävä ja keikkaileva brittibändi The Toy Dolls. Tänäkään kesänä he eivät Suomea tule ilahduttamaan, mutta ympäri Eurooppaa kyllä kiertelevät taas. Viime suvena piti Malakoff-festareille Norjaan asti mennä katsomaan ja täytyypä sanoa,  että kannatti. Olgaster-kitarani lankku oli mukana ja nimmari järjestyi, kiitos paikalla tapaamani uuden ystäväni Runen!

Toiveissa olisi kuulla The Toy Dolls-yhtyeeltä biisi ’Olga I cannot’

Korsu

 

BLACK SABBATH  Children of the sea

Biisitoiveeni on Black Sabbathin ’Children of the sea’ huhtikuussa 1980 julkaistulta klassikkoalbumilta ’Heaven and Hell’.  Kaikkien aikojen heavysolisteihin lukeutuvan Ronnie James Dion kuolemasta tulee kuluneeksi kuusi vuotta ensi maanantaina 16. toukokuuta 2016.

Samalla haastan viitosella Entisten nuorten sävellahjaan kaikki Dio-, Rainbow-  ja Black Sabbath- diggarit.

Nimimerkki ’Fire Head’

 

Kun Suomi seuraavan kerran voittaa Euroviisut, niin missä Suomen isännöimät kisat pitäisi järjestää ja miksi?

Kun Suomi voittaa Euroviisut ensi vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, niin viisut järjestetään vuonna 2018 Suomen linnassa ulkoilmatapahtumana. Lava tehdään meren päälle. (Veli-Matti)

---

Kun Suomi voittaa Euroviisut, niin kisat pitäisi järjestää siellä, missä voittajabiisi on sävelletty. Vuonna 2007 se olisi ollut Rovaniemi, Napapiiri ja Lordi isäntänä. Yleisradio olisi silloin joutunut rakentamaan tänne kaksinkertaisen Hjalliksen Areenan. Seuraavan Suomen Euroviisuvoiton toivon olevan lähihistoriassa, toivottavasti minun elinaikanani. Molen toiveikas. Molen vieläki Rovaniemellä. Nottaa tänne sitte seuraava Euroviisukisa (Jarmo)

---

No Roviksessa tietty! (Heli)

---

Euroviisut pitää järjestää Kälviällä Kälviän Tarmon talolla! Jumalan armosta Kälviän tarmosta!  (Mixu)

---

Kun Suomi voittaa seuraavan kerran Euroviisut on ne järjestettävä ehdottomasti Liperissä.  Näin saadaan köyhälle Liperin kunnalle edes hieman rahaa lasten koulukyytien järjestämiseksi, jotta pikku piltit eivät joudu koulutiellään puikkelehtimaan susien ja karhujen seassa! (Juha)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähetykset

 • la 14.5.2016 15.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • BAY CITY ROLLERS  Bye bye baby
  SWEET  Little Willy
  THE RONSKI GANG  Baby baby
  NISA SORAYA  Huone 105
  T. REX  Get it on
  JIMI HENDRIX  Little wing
  SEPPO HANSKI  Erehdyin kerran
  SLADE  Sweet box
  QUEEN  We will rock you
  HURRIGANES  Looking fort he tsugu
  JOE DOLAN  Bonjour Mademoiselle
  JOHNNY WINTER  Rock me baby
  PROCOL HARUM  Conquistador
  T. REX  Hot love
  THIN LIZZY  Whisky in the jar
  RAULI BADDING SOMERJOKI  Fiilaten ja höyläten

 • DINGO  Sinä ja minä
  REMU AALTONEN  Blue baby
  SLADE  Mama weer all crazee now
  T. REX  Ride a white swan
  MIDDLE OF THE ROAD  Chirpy chirpy cheep cheep
  THE BUTTERFLIES  Who killed the Hottentott?
  DANNY  Vai niin, vai niin
  SPEDE PASANEN  Pronomini-rock
  SE  Eloise
  MOLLY HATCHET  The rambler
  STEELY DAN  Peg
  DEMIS ROUSSOS  Forever and ever
  FREUD, MARX, ENGELS & JUNG  Lintumies
  PELLE MILJOONA OY  Meille kävi näin

 • THE SEARCHERS  Don't throw your love away
  HURRIGANES  Get on
  LEEVI AND THE LEAVINGS  1963 - viisitoista vuotta myöhemmin
  JOAN BAEZ  Sweet Sir Galahad (Woodstock-live 15.8. 1969)
  SEIJA SIMOLA  Kukkia sinulle
  SADE  Smooth operator
  RORY GALLAGHER  Sinner boy
  WHITESNAKE  Is this love
  KAI HYTTINEN  Dirlanda
  KAUKO RÖYHKÄ  Talo meren rannalla
  CHICAGO  Baby, what a big suprise
  ELTON JOHN  Candle in the wind (1997 version)
  ULTRAVOX  Vienna
  QUEEN  The show must go on

 • THE DOORS Summer's almost gone
  THE OSMONDS Crazy horses
  NEIL YOUNG Heart of gold
  KARI PEITSAMO & ANKKULI Soft ice
  THIN LIZZY Bad habits
  DAVID BOWIE Rock'n' roll suicide
  THE VELVET UNDERGROUND Sunday morning
  HURRIGANES Hot wheels
  JET HARRIS & TONY MEEHAN Diamonds
  ELTON JOHN Crocodile rock
  MICHAEL JACKSON Thriller
  IGGY POP Tonight
  RAULI BADDING SOMERJOKI Valot
  IRWIN GOODMAN Eletään vaan
  THE BEATLES All my loving

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä