Ajantasa

Timo Soinin Washingtonin tuliaiset

 • 52 min
 • toistaiseksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloittaa virallisen, kaksipäiväisen vierailun Viroon. Kirjeenvaihtaja Marjo Näkki arvioi vierailun alkuasetelmia. Ulkoministerin kommentit ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Itämeren alueen tilanteesta. Entä mitä jäi käteen Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokouksesta Washingtonissa? Kaukoputkessa Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak keskustevat muun muassa demokratiasta ja ydinaseista sekä historiakäsityksen näkymisestä seteleissä. Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Lähetykset

 • ti 17.5.2016 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Koripallon Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann puhuu valmentamisesta, alkavasta liigasta ja johtamisesta. Kääntyvätkö muslimiturvapaikanhakijat kristityiksi? Siirtolaisuus on Suomessakin monensuuntaista ja pakolaiset siinä pieni osa, kertoo siirtolaisinstituutin johtaja Tuomo Martikainen. Maamme-kirjan opastamana Jakke Holvas matkustaa Ouluun ja kysyy, mikä siellä on nykyään rohkeutta. Aki Laine juontaa.

 • Kehityspäällikkö Risto Kuivanen VTT:stä esittelee tulevaisuuden tehdasta. Juha Berglund on viljellyt viiniä Ranskassa jo parikymmentä vuotta. Sää koettelee viljelijää Bordeaux'ssakin. Mutta tuottajan mielestä hallaa tekee myös uudistuva alkoholilainsäädäntö. Brittiläinen imaami, televisiokommentaattori ja poliitikko Ajmal Masroor puhuu ääriliikkeitä vastaan. Erkki Virtanen ihmettelee kolumnissaan paria budjetin seikkaa. Aki Laine studiossa.

 • Ysärinostalgia ei ole mikään uusi juttu, musiikissa retro-ohjelmat ovat keränneet vankkoja yleisöjä jo pitkään.
  "Ysärikirja" vie nimensä mukaisesti matkalle 1990-luvulle, sen muistoihin lapsena, koululaisena ja nuorena. Muistojen lomassa kulkevat maailmanpolitiikan isot asiat.

  Aika nostalgialle on nyt oikea, sanovat kirjan tekijät kulttuurin- ja sukupuolentutkija Aino Tormulainen ja historiantutkija Essi Huuhka.
  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Saksan vaalien jälkeen, kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio. Turvapaikanhakijoiden kääntyminen kristityiksi, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajaa Tirsa Forsselia ja Suomen teologisen instituutin pääsihteeriä Jari Rankista haastattelee Olli Seuri. Niinistön kannattajakortit, johtaja Markku Jokisipilä, Eduskuntatutkimuksen keskus. Trump ja urheilijat, Ossi Saarinen haastattelee ohjelmajohtaja Mika Aaltolaa. Maailman arki, toimittajat Päivi Koskinen, Jenny Matikainen. Kolumni Kari Enqvist. Maamme-kirja: Liminka, toimittajana Jakke Holvas. MOT, Kai Byman.Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Suomalaiset syövät aiempaa terveellisemmin, mutta pelkkä terveys ei riitä ruuan houkuttimeksi, myös arkiruokaan kaivataan herkullisuutta. Tämä kävi ilmi kun Yle selvitti ruokakaupan nykytrendejä. Tämän hetken suurimmat trendit ovat hyvinvointi, vihreät arvot, maku ja helppous. Kuulijoiden kanssa ruokatottumusten muutoksista on keskustelemassa ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Kansallisteatterin ja satavuotiaan Suomen keskustelusuhde on pitkä. Miten nykyinen pääjohtaja Mika Myllyaho näkee kansakunnan ja sen teatterin suhteen tänään?

  Suomen Kansallisteatterin ohjelmiston kivijalkana on alkuvuosista tähän päivään ollut kotimainen draama. Kansallisteatterin kirjailijanimiä ovat monien muiden muassa Aleksis Kivi, Minna Canth, Eino Leino, Hella Wuolijoki, Maria Jotuni, Sofi Oksanen, Reko Lundán, Pirkko Saisio, Laura Ruohonen, Juha Jokela ja Juha Hurme.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen

 • Britannian pääministeri Theresa May pitää Brexit-puheensa. Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho esittelee juhlavuoden ohjelmistoa ja kertoo, miten valtion ja teatterin vaiheet ovat nivoutuneet toisiinsa. Tervolassa seurataan kurkien muuttoa. Toimittaja Jakke Holvas kävi Topeliuksen Maamme kirjan opastamana Isossakyrössä, joka on edelleen Suomen vilja-aittoja. Arkistokatsauksessa kuulemme politiikkaa ja poliitikkoja 20 vuoden takaa. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Valtioneuvos Johannes Virolainen teki yhden näyttävimmistä urista suomalaisessa politiikassa. Keskustan perustaman toimikunnan ja mm. Eduskunnan sekä useiden säätiöiden tuella on saatu aikaiseksi massiivinen elämäkerta Verraton Virolainen. Sitä juhlistettiin Eduskunnan puhemiehen edustustiloissa sankan kutsuvierasjoukon kanssa. Paikalla oli kymmenittäin politiikan ja tutkimuksen konkareita. Siellä pidetyissä puheissa Mauri Pekkarinen esimerkiksi muisteli kansanmiestä, joka sai jokaisen tapaamansa ihmisen tuntemaan että "Jussi" kuuntelee juuri häntä. Pääministeri Sipilä paljasti olevansa ensimmäistä Virolaisen aikaansaaman peruskoulun vuosikertaa.

  Jari Mäkäräinen tapasi kirjan tekijän, filosofian tohtori Kati Katajiston.

 • Ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti selvittää liittokansleri Angela Merkelin suosion syitä Saksan liittopäivävaalien alla. Yliopistotutkija Timo Miettinen tarkastelee Saksan puoluekenttää. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoo tyttöjen ympärileikkaamisesta Suomessa tehdystä selvityksestä. Janne Könönen esittelee kirjaansa Punaisen leijonan maa - Suomen hullu joulukuu 1917. Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin. Studiossa Jari Mäkäräinen.

 • 90-luku koukuttaa, miksi, mitä silloin tapahtui?
  EK:n eläkkeellä oleva työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja toimittaja Arto Nieminen ovat kirjoittaneet kirjan "Kolmikannan kulisseissa". Kirja on ylistys sille, mitä työmarkkinoilla on saatu aikaan, kun työnantajat, palkansaajat ja valtio ovat vetäneet yhtä köyttä.
  Karjalohjalla ei ole hallaa eikä hätää, väitti Sakari Topelius, mitä sanovat karjalohjalaiset nyt.
  Toimittaja Aki Laine

 • EK:n reseptit suomalaisen omistajuuden edistämiseen. Psoriasiksesta kärsii yli 100 000 suomalaista, joista valtaosa kokenut häpeää ja epävarmuutta. Psoriasiksen oireita ja taudinkuvaa ei tarpeeksi tunneta, asiaa valottamassa ihotautien erikoislääkäri Maarit Valamo ja Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.
  Torstai on hernekeittopäivä, kuulemme mitä soppatykin uumenista löytyy.
  Toimittaja Aki Laine

 • Johannes Virolaisen elämäkerta on julkistettu; siinä kirjoittaja, Kati Katajisto, käsittelee niin politiikkaa, karjalaisuutta kuin yksityiselämääkin. Maamme-kirja 2017 jatkuu nyt Naantalin kirkolta.
  Toimittaja Jakke Holvaksen haastateltavana ovat käsitöiden valmistaja ja myyjä Seppo Pätäri sekä museopuutarhuri Aaja Peura. Vallattomasti valtiopäivillä puhutaan budjetista. Mira Stenströmin vieraina ovat Hanna Sarkkinen (vas), Mats Nylund (rkp) ja Kaj Turunen (Sininen eduskuntaryhmä). Kati Lahtinen juontaa.

Klipit

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • -Tähän on syynä historiallinen kehitys. Yhteiskunnassamme asiat menivät parempaan suuntaan aina 1990- luvulle asti, jolloin kehitys taittui eikä parempaa ole ollut odotettavissa. Tyytymättömyys alkaa purkautua räväkämmin. Tämä on surullinen kehitys edistyksellisen demokratian kannalta, sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

  Vapaan maan vapaissa vaaleissa ehdolla olevien ehdokkaiden vaalijulisteita revitään ja rikotaan, ehdokkaat saavat uhkailusoittoja, heitä uhkaillaan vaalityössä kentällä niin, etteivät he uskalla kampanjoida yksin. Uhkailu on tullut siihen pisteeseen, että kahdeksan puolueen puoluesihteerit julkaisivat eilen sosiaalisessa mediassa vetoomuksen vaalirauhan puolesta. Mitä tämä tekee demokratialle? Toimittaja on Kati Lahtinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä