Musiikkistudio

Kuoroprofessorin fermaatti

 • 58 min
 • ei kuunneltavissa

Kuoronjohtaja ja musiikin tohtori Matti Hyökki täytti 8.6. 70 vuotta. Musiikkistudio onnittelee ja haastattelee lukuisten kuorojen sointiin ja elämään vaikuttanutta ja Sibelius-Akatemian kuoronjohdon lehtorina ja professorina 32 vuoden ajan toiminutta taiteilijaa.
Matti Hyökki kokee erityiseksi elämäntehtäväkseen suomalaisten säveltäjien mieskuorolaulujen tallentamisen, ja Hyökin johtamia kokonaislevytyksiä on ilmestynytkin jo Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan, Selim Palmgrenin, Einojuhani Rautavaaran ja Erik Bergmanin mieskuorotuotannosta. Työn alla oleva Eino Linnalan teosten kolmen CD:n levytys LauluMiesten kanssa valmistuu marraskuussa. Merkkipäivänään Hyökki valmentaa kuoronjohtajia VocalEspoo-festivaalin mestarikurssillaan, ja sen jälkeen katse suuntautuu Savonlinnaan ja työhön Oopperajuhlakuoron kanssa. Toimittajana Anu Jaantila.

Ohjelmassa kuultavat teokset:
Jyrki Linjama, teksti psalmi 96: Juhlakantaatti, osa Concerto
Sibelius-Akatemian Kamarikuoro, joht. Matti Hyökki
Jouko Linjama: Oi, Jeesus Kristus, Herramme, hallitset kunniassa - graduaalivirsimotetti sekakuorolle ja uruille
Ene Salumäe, urut, ja Sibelius-Akatemian Kamarikuoro, joht. Matti Hyökki
Sofia Gubaidulina: Hommage á Marina Tsvetayeva, 1. osa 'Pala prinizhe voln' (Vesiin vaipunut)
Klemettti-Opiston Kamarikuoro, joht. Matti Hyökki
Johann Sebastian Bach: Orgelbüchlein-koraali 'Komm, Gott Schöpfer, heiliger Geist' (Tule, Jumala, Luoja, Pyhä henki)
Olli Porthan, urut, ja Klemetti-Opiston Kamarikuoro, joht. Matti Hyökki
Erik Bergman: 'Barnets dröm' mieskuorolle, nokkahuiluille ja puhujille
Eero Saunamäki, nokkahuilut, Daniel Schultz, Tomas Takolander ja Tom Wentzell, lausunta, ja Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeen mieslaulajat, joht. Matti Hyökki
Michio Mamiya: Composition for Chorus # 14, 2. osa 'Kanjo'
Ylioppilaskunnan Laulajat, joht. Matti Hyökki
Riikka Talvitie, sanat Mirkka Rekola: Muistin pitkä jyrinä, 3. osa 'Syksynlehtien seassa' mieskuorolle ja oboelle
Veera Pesu, oboe, ja Ylioppilaskunnan Laulajat, joht. Matti Hyökki
Eino Linnala, sanat Bertel Gripenberg: Dödspolka
LauluMiehet, joht. Matti Hyökki

Lähetykset

 • to 9.6.2016 14.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaiseen Musiikkistudioon hän on etsinyt äänitteitä Bernhard Henrik Crusellin sävellyksistä usean eri vuosikymmenen ajalta.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät: Fosterländsk hymn (Solistikuoro ja Radio-orkesteri/Nils-Eric Fougstedt)

  Alkusoitto oopperasta Pikku orjatar (Radio-orkesteri/Erik Cronvall)

  Trio klarinetille, fagotille ja käyrätorvelle (Kullervo Kojo, Juhani Tapaninen ja Kalervo Kulmala)

  Sinfonia concertante (Reijo Koskinen, klarinetti, Esa Tukia, käyrätorvi, Pekka Katajamäki, fagotti, ja Radion sinfoniaorkesteri/Jukka-Pekka Saraste)

  Farväl (Eeva-Liisa Saarinen, mezzosopraano, ja Ilmo Ranta, piano)

 • Bernhard Henrik Crusell: Duot nro 1 F-duuri ja nro 2 d-molli kahdelle klarinetille (Christoffer Sundqvist ja Giuseppe Gentile, klarinetti); Louis Cahuzac: Cantilene (Olli Leppäniemi, klarinetti ja Tuija Hakkila, piano); Darius Milhaud: Saudades do Brazil; Kolme rag-kapriisia (Eveliina Sumelius-Lindblom, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaisessa Musiikkistudiossa kuullaan muun muassa urkuri Ville Urposen uusia äänityksiä Järnefeltin ja Melartinin sävellyksistä sekä baritoni Aarne Pelkosen ja pianisti Juho Alakärpän tänä vuonna äänittämiä joululauluja.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät:

  Armas Järnefelt: Preludi (Ville Urponen, urut)
  Erkki Melartin: Noli me tangere (Ville Urponen, urut)
  Erkki Melartin: Kuusi kappaletta pianolle (Niklas Pokki, piano)
  Jukka Linkola: Dark dance (Eriikka Nylund, alttoviulu, ja Nina Uggeldahl, piano)
  Toivo Kuula: Lied (Eriikka Nylund, alttoviulu, ja Nina Uggeldahl, piano)
  Peter Cornelius: Christbaum (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)
  P.J. Hannikainen: Joulun kellot (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)
  Selim Palmgren: Ja neitsyt pikkupoijuttansa (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)
  Jean Sibelius: Norden (Aarne Pelkonen, baritoni, ja Juho Alakärppä, piano)

 • Rso:n kamarimusiikkikonsertti "Vad vi har med oss" äänitettiin Musiikkitalon Paavo-salissa 23.9.2018.
  Ohjelman suunnitellut Rso:n fagotisti Arvid Larsson tulee Ruotsista, huilisti Yuki Koyama Japanista, oboisti Francisco Almazán Espanjasta, klarinetisti Giuseppe Gentile Italiasta ja käyrätorvisti Péter Jánosi Unkarista. Tätä konserttia varten jokainen sai valita iltapäivän konserttiin musiikkia omasta maastaan. Lopputulos on lämminhenkinen tuulahdus maailmalta ja muusikoilta, joista jokainen on valinnut toiseksi kotimaakseen Suomen.

  Gioachino Rossini: Alkusoitto oopperasta Sevillan parturi
  Nino Rota: Piccola Offerta Musicale
  Toshio Hosokawa: Fragmente 3
  Manuel de Falla: Sarja baletista Kolmikolkkahattu, sov. Arvid Larsson
  Lars-Erik Larsson: Quattro tempi
  Ferenc Farkas: Serenadi

 • Inari Tilli esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Tämänkertaisessa Musiikkistudiossa kuullaan urkuri Jan Lehtolan äänityksiä Juhani Pohjanmiehen sävellyksistä sekä historiallisena herkkuna Frank Martinin messu kaksoiskuorolle Radion kamarikuoron tulkintana.

  Ohjelmassa kuultavat sävellykset ja esiintyjät:

  Juhani Pohjanmies: Marcia funebre (Jan Lehtola, urut)
  Juhani Pohjanmies: Sonaatti fis-molli (Jan Lehtola, urut)
  Frank Martin: Messu kaksoiskuorolle (Radion kamarikuoro/Jani Sivén)

 • Vuosina 1883-1964 elänyt Erik Furuhjelm oli Sulho Rannan sanojen mukaan "intelligentti, taitava ja tyylikäs säveltäjä". Furuhjelm on kuitenkin säveltäjänä jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi; hänen nimensä vilahtelee suomalaisen musiikin historiassa sävellyksenopettajan ominaisuudessa sekä ensimmäisen Sibelius-elämäkerran kirjoittajana. Tässä ohjelmassa kuullaan uunituore Furuhjelmin nuoruudenaikaisen kvinteton äänitys sekä arkistoäänitteita 60- ja 70-luvuilta.
  - Erik Furuhjelm: Pianokvintetto c-molli (Salla Karakorpi, piano, sekä Kamus-kvartetti: Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Jussi Tuhkanen, alttoviulu ja Petja Kainulainen, sello); Elegia (Radio-orkesteri, joht. Erik Cronvall); Kansanomainen sarja (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Okko Kamu).
  - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Tommi Hyytinen, käyrätorvi, Péter Jánosi, käyrätorvi, Pasi Eerikäinen, viulu, Mikko Ivars, sello, ja Jouko Laivuori, piano.
  Gunther Schuller: Duets for Unaccompanied Horns
  Gunther Schuller: Chanson
  Gunther Schuller: Nocturne for Horn and Piano
  Gunther Schuller: Trio
  David Amram: Three Songs for Marlboro for Horn and Violoncello
  Toimittajana Anu Jaantila.

 • Mikko Heiniö 70 vuotta. Mikko Heiniö: Syyskesän laulu, laulusarja Lassi Nummen runoihin (Tommi Hakala, baritoni ja Kristian Attila, piano). ReLay (Pasi Eerikäinen, viulu ja Juhana Ritakorpi, sello). April Evening for Black Twins (Pasi Helin ja Tuukka Vähätalo, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. (Kuva: Laila Kangas/Yle)

 • Oskar Merikanto 150 vuotta. Oskar Merikanto: Elämälle (Usko Viitanen, baritoni ja Pentti Koskimies, piano); Kesäilta (Eero Heinonen, piano); Muistellessa; Merellä (Tommi Hakala, baritoni ja Kristian Attila, piano); Häähymni (Ville Urponen, urut); Pai pai paitaressu (Aino Ackté, sopraano ja tuntematon, piano); Rukous (Lilli Paasikivi, mezzosopraano ja Tuija Hakkila, piano); 3. näytöksen alkusoitto oopperasta Pohjan neiti (Folke Gräsbeck ja Peter Lönnqvist, piano); Kirstin aaria "Yksi ainut hetki" oopperasta Elinan surma (Irja Auroora, sopraano ja RSO, joht. Leif Segerstam); Haudoilta (Sauli Tiilikainen, baritoni ja Pentti Kotiranta, piano); Onnelliset (Johanna Tuomi, sopraano, Raimo Laukka, baritoni ja Pentti Kotiranta, piano). - Lotta Emanuelsson esittelee Yleisradion uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita.

 • Elokuun alussa säveltäjä Oskar Merikannon syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Kirkosta tuli tärkeä osa Merikannon elämää vuonna 1891, kun hän sai urkurin viran vasta rakennetusta Helsingin Johanneksenkirkosta. Kirkon virka tarjosi sekä taloudellisen että ammatillisen perustan Merikannon musiikillisille toimille. Hän toimi Johanneksenkirkon urkurina aina kuolemaansa, vuoteen 1924 saakka.

  Urkutaiteilija Jan Lehtola äänitti Yleisradiolle kiinnostavan teosharvinaisuuden: 100 koraalialkusoittoa op. 59, jonka Merikanto sävelsi vuonna 1905. Lyhimmät alkusoitoista ovat vain parinkymmenen sekunnin mittaisia ja pisimmät parin minuutin luokkaa. Alkusoittoja ei ole järjestetty koraalien mukaan vaan sävellajeittain, itse asiassa vain harvassa alkusoitossa on edes tunnistettavissa koraalia. Poikkeuksen muodostavat Melchior Vulpiusin Oi Herra, ilon suuri ja Martti Lutherin Jumala ompi linnamme.

  Yleisradion äänite on äänitetty Helsingin Johanneksenkirkossa vuonna 2017.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä