Radio Suomi Jyväskylä

Onko talouskasvulle vaihtoehtoa?

 • 9 min
 • toistaiseksi

Talouskasvua pidetään yleisesti hyvinvoinnin edellytyksenä. Kasvu taas nojaa rajallisiin luonnonvaroihin. Syntyy ristiriita: ihmisiä kannustetaan samaan aikaan kuluttamaan, jotta talous pyörisi ja välttämään kulutusta, jotta maapallo säilyisi. Vastikään julkaistussa Talous kasvun jälkeen -teoksessa pohditaan pattitilanteeseen ratkaisua. Uutta maapalloa on mahdoton saada, mutta kasvuajattelullle voidaan tehdä jotain. Yle Jyväskylän haastattelussa vaihtoehtoja valottaa yksi kirjoittajista, tutkijatohtori Tuuli Hirvilammi Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Lähetykset

 • ti 26.4.2016 17.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Muusikko Timo Rautiainen on kolmen lapsen isä ja myös jo isoisä. Hän tuli isäksi ensimmäistä kertaa 25-vuotiaana. Nuorena isänä Rautiainen olisi mielellään ottanut vastaan sen maltin ja läsnäolon taidon, joka vaikkapa nelikymppisellä isällä yleensä on. Oma isä opetti Rautiaiselle mm. käytöstapoja ja kunnioittavaa suhtaumista naisiin. Tärkeä muisto hänestä liittyy kansanmusiikkiin. Kuuntele Timo Rautiaisen mietteitä isyydestä Radio Suomen lauantaiaamussa. Toimittajana Riika Raitio.

 • Tampereella valittiin lokakuun lopussa maailman kauneimmat kissat. Jyväskyläläisen pariskunnan, Mikaela Hakosen ja Janne Penttisen, Hunis voitti persialaisten sarjassa maailmanvoittajakissan tittelin. Minkälainen persoona on tämä maailman kaunein? Ja minkälaisia ovat kissaihmiset? Mitä he ajattelevat yllättävästä voitosta ja rotukissojen jalostuksesta? Mikko Maasola haastattelee.

 • Jonna Ortju tekee musiikkia ja teatteria suurella sydämellä. Ortju laulaa, näyttelee, ohjaa ja käsikirjoittaa - siinä välissä häneltä voi lisäksi syntyä pidot suuremmallekin juhlaväelle. Suuri yleisö tuntee Ortjun Tangomarkkinoiden finaalista vuodelta 2016. Viime vuosi toi toimeliaalle musiikintekijälle monia menetyksiä, mutta naisen valoisuutta se ei ole himmentänyt. Jonna Ortju vieraili Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä pyhäinpäivänä 3.11.2018 Jussi Lindroosin haastattelussa:

 • Viisi ammattimuusikkoa tapasi Jyväskylässä ja perusti vuonna 2010 country-bändin, joka soittaa kuuluisia heavy- ja rock-hittejä. Stev e'n' Seagulls ehti keikkailla muutaman vuoden, mutta kun yhtye keksi tehdä videoita suoratoistopalvelu YouTubeen, alkoivat levy-yhtiöt ja kansainväliset keikkamyyjät soitella. Loppuvuodesta bändi lähtee jälleen kiertueille ulkomaille, ensi keväänä Yhdysvaltoihin. Radio Suomen lauantailähetyksessä kaksi bändin jäsentä eli Viljam "Hiltunen" Hänninen ja Matias "Herman" Haavisto näyttivät toimittaja Riina Mäentaustalle suosittujen videoidensa kuvauspaikkoja:

 • Jyväskylässä aloittaa Poikateatteri. Vaikka kaupunki on harrastajateattereita täynnä, tälle projektille koetaan todellista tilausta. Poikateatterissa 16-20 -vuotiaat nuoret miehet tekevät teatteria itseään kiinnostavista aiheista. Samalla poikien tunteet ja ajatukset pääsevät esiin. Poikateatteri-konsepti on kehitetty Mikkelissä jo kymmenen vuotta sitten. Yhtenä johtavana ajatuksena taustalla on sukupuolisensitiivisyys. Mikko Maasolan haastattelussa Kulttuuriklubi Siperian nuorisoteatterikoordinaattori Anumaaria Tulla ja poikia ohjaava Sauli Yksjärvi.

 • Orjuus ei valitettavasti ole historiaa, sitä esiintyy Suomessakin. Nykyaikana siitä käytetään nimitystä ihmiskauppa. Sen uhrit eivät kulje kahleissa, mutta heitä voi tulla kadulla vastaan tietämättämme. Sara Veistola ja Katariina Oja heräsivät ongelmaan pari vuotta sitten ja päättivät tehdä jotakin. Nuoret naiset tekevät vapaaehtoistyötä Valo - Ei orjuudelle ry:ssä, joka taistelee ihmiskauppaa vastaan. Veistola ja Oja kävivät Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä ennen Walk for Freedom -marssia. Studiossa naisia haastattelevat Riika Raitio ja Riina Mäentausta:

 • Arktisen upeeta on pohjoismaisen elokuvan festivaali Jyväskylässä. Se järjestetään lokakuun 22. päivä alkaen nyt 19. kerran. Tänä vuonna uuden tuottajan Mikko Järvisen luotsauksessa se on teemoittanut elokuvapäivät entistä tarkemmin ja isoksi teemaksi on valittu kapina. Ajankohtaisuutta tuovat muun muassa naiseuden voimasta kertovat elokuvat. Peppi etuenässä. Mikko Maasolan haastattelussa Ilokiven luolassa tuottaja Järvinen.

 • Jyväskyläläinen kitaranvalmistaja Saku Vuori tekee työkseen räätälöityjä sähkökitaroita. Ne ovat täynnä tarinoita, lähtien valmistuspuusta, vaikkapa laukaalaisesta jättimännystä tai pohjoiskarjalaisesta kelohongasta. Vuori on jo tunnettu T.Family-mallistostaan, reliikkikitaroista, jotka näyttävät aidon 50- tai 60-lukulaisilta, mutta ovat tämän päivän tekniikkaa. Miehellä on yrittäjän taivalta takana nyt 10 vuotta ja kohta taskussa myös soitinrakentajamestarin tutkintopaperi. Tilauksia riittää. Mikko Maasola vieraili tarinoiden syntypajassa.

 • Kaveria ei jätetä tien päälle ja tuntematontakin kuskia autetaan. Viehtymys jenkkiautoihin ja luja ystävyys yhdistävät American Car Club Karstulan miehiä. Epävirallinen harrastusyhdistys on perustettu parikymmentä vuotta sitten Pepe Mannisen ja Jouko Hintsan toimesta. Nyt porukan seitsemän jäsentä ovat keski-ikäisiä perheenisiä, mutta meno jatkuu nuoruuden innolla. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä toimittaja Riina Mäentausta kävi miesten hallilla ja Riika Raitio seurasi menoa studiossa. Ajokauden päättäjäisiin valmistautui mm. Mikko Mäkinen, joka sai kunnian käynnistää jenkkirautansa:

 • Viitasaaren Kymönkoskelta löytyy yksi melkein unohdettu luontoihme, Karoliinan portaat. Luonnon muovaamaa jyrkkää kallioseinämää kulki aikoinaan päivin ja öin kotiinsä kansanparantaja ja lapsenpäästäjä Karoliina Raatikainen. Hänen syntymästään on 170 vuotta ja kuolemasta 100 vuotta. Mikko Maasola lähti taittamaan portaita paikallisen asukkaan Mikko Niskasen kanssa.

 • Lievestuore on taajama Laukaan kunnassa Keski-Suomessa. Ja siellä osataan improvisoida! Muutaman teatteri-ihmisen toimesta syntyi vuonna 2011 improteatteriryhmä Thö Säälittävät. Se on kulkenut alan kilpailuissa voitosta voittoon. Viimeksi syyskuussa ryhmä voitti valtakunnallisen kisan, jossa kohtasivat maakuntien improliigavoittajat. Salaisuudekseen ryhmän perustajajäsenet Sari Puttonen ja Piia Kovanen kertovat erottautumisen muista improporukoista. Kun muut meuhkaavat ja pursuavat energiaa, Thö Säälittävät pyrkii ilmaisemaan keksityt teatterikohtaukset omana itsenään ja olemaan tylsiä. Mikko Maasola vieraili Lievestuoreella.

 • Retina ry:n tiedottaja Outi Lehtinen menetti näkönsä vähitellen aikuisiällä, mutta liikkumisen iloa ja vapautta se ei häneltä vienyt. Juoksulenkit sujuvat opaskoiran kanssa. Matkustaminen esimerkiksi junalla onnistuu sekin, sillä paikalle saa tarvittaessa avustajan joko omasta tuttavapiiristä tai VR:ltä. Tampereelta Jyväskylään Lehtinen matkusti yhdessä siskonsa kanssa. Radio Suomen lauantailähetyksessä Lehtinen kertoi, millaista on liikkua paikasta toiseen silloin, kun ei itse näe.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä