Lindgren & Sihvonen

Lindgren & Sihvonen: Vieraana jääkiekkoilija Teemu Ramstedt

 • 55 min
 • toistaiseksi

Keskustelua jääkiekon mm-kisoista ja Leijonien otteista, mutta myös jääkiekkoilijan asemasta kaukalon ulkopuolella. Teemu Ramstedt nousi menneellä liigakaudella Helsingin IFK:n johtavaksi pelaajaksi, mutta pelin ulkopuolella hän on ottanut vieläkin isompaa roolia. Mikä on urheilijan esimerkin voima? Ilta-Sanomien taannoisen artikkelin mukaan Teemu Ramstedtin kasvot eivät näytä huippu-urheilijan kasvoilta, mutta edustaako Ramstedt muutenkin aivan uudenlaista urheilijaa?
Väittelyssä keskustelua suomalaisesta urheilujournalismista, Mertarannasta ja MM-kisojen tasosta.
Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Lähetykset

 • pe 20.5.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Pia Pekonen toimii Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön akatemiaohjelman valmennusosaamisen asiantuntijana.

  Mikä on urheiluakatemiaverkosto tai "suomalainen kaksoisuramalli" ja millaisiin toimintaympäristöihin nuorille urheilijoille urheiluakatemiat tähtäävät? Kuinka valveutuneita huippu-urheilijoiksi tähtäävät suomalaisnuoret ovat Pekosen mielestä? Millaisin keinoin suomalainen valmennuskulttuuri hakee etua kovassa kansainvälisessä kilpailussa?

  Väittelyissä Räikköstä, ex-urheilijat Eduskunnassa ja Naisleijonilta hylätty mestaruusmaali.
  1

 • Euran Karateseuraa edustava 25-vuotias Titta Keinänen voitti maaliskuun lopussa Guadalajarassa ensimmäisen arvokisamitalinsa ottelemalla EM-pronssia yli 68-kiloisten painoluokassa.

  Keinänen päätti 16-vuotiaana lopettaa lajin kokonaan, mutta palasi lopulta karaten pariin neljä vuotta myöhemmin. Vielä vuoden 2017 alussa Keinänen ei mahtunut maailmanlistalla 200 parhaan joukkoon, mutta kaksi vuotta myöhemmin hän komeilee saman listan kakkosena ja lähellä paikkaa Tokion olympialaisiin.

  Miten nousu maailman huipulle on onnistunut ja mitkä ovat Keinäsen vahvuudet vaativassa kamppailulajissa? Entä millainen on suhde valmentajaisä Kai Keinäseen, joka on todennut että "kyllä kirjan voisin kirjoittaa siitä, miksi ei pitäisi lastaan valmentaa"?

  Väittelyissä Teemu Pukkia, lentopallokuohuntaa ja Jarno Pikkaraista.

 • Lindgrenin & Sihvosen 200:s juhlalähetys uppoaa urheiluselostajan ammattiin. Antero Mertaranta on yksi suomalaisen selostustyön isoimmista nimistä, ja Urheilulehti valitsi hänet vuonna 2013 jopa "Suomen kaikkien aikojen parhaaksi urheiluselostajaksi". Mertarannan lauseet ja tunteet niin voittojen kuin tappioidenkin hetkillä ovat juurtuneet osaksi suomalaista urheiluhistoriaa, mutta miten hän itse näkee oman työnsä?

  Mistä urheiluselostajan ammatissa on ennen kaikkea kyse? Millaisia muistoja Mertarannalle palauttavat mieleen hänen omat selostuksensa Suomen jalkapallomaajoukkueen karvaasta MM-karsintatappiosta Unkarille tai Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta? Kuinka tietoista on Mertarannan jäljittelemätön tyyli ja miten hän suhtautuu kritiikkiin liian sinivalkoisista laseista?

  Väittelyissä Mestarien Liigan hymni, Messin jumaluus ja Moise Kean.

 • Finlandia-palkittu kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme sanoo treenaavansa kuin kilpaurheilija vähintään tunnin joka päivä.

  Mutta miksi ihminen urheilee? Urheilua kansallisvaltioiden lippujen alla on kutsuttu usein jopa sodan korvikeeksi, mutta millainen on Hurmeen mielestä kansallisuusaatteen ja rahan suhde huippu-urheiluun? Voiko urheilun ystävä seurata arvokisoja ilman tunnontuskia kansainvälisten urheilujärjestöjen aiheuttamasta pahasta?

  Väittelyissä Petteri Forsell, e-urheilun suosio nuorten miesten parissa ja NHL:n väkivaltakoodi.

 • Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen aloitti pestissään jo vuonna 2012 ja on seitsemässä vuodessa nostanut joukkueen pohjamudista lähelle maailman kärkeä.

  Millaiset ovat päävalmentajan tunnelmat tuoreeltaan viime viikolla päättyneen kauden jäljiltä? Millaisin keinoin Kukkonen valmennustiimeineen yrittää saada suomalaisten tuloksia kohenemaan myös mäkiosuudella? Entä mitä Kukkosen valmennusfilosofiassa ajatellaan tulosurheilun ja ihmisarvon yhteensovittamisesta?

  Väittelyissä Bottasta, lätkän tasa-arvoa ja tunnekuohuja.

 • Lindgren ja Sihvonen saavat vieraakseen Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustosen. Mustonen on toiminut päävalmentajana vuodesta 2014, ja tammikuussa Jääkiekkoliitto solmi hänen kanssaan jatkosopimuksen, joka yltää kevääseen 2022 asti.

  Mustonen on pitänyt urheilujulkisuudessa voimakkaasti naisjääkiekkoilun puolia eri tavoin. Hän on ottanut lisäksi kantaa jääkiekkoilun ongelmiin kuten päähän kohdistuviin, aivovammoihin johtaviin taklauksiin.

 • Helsinki Seagullsia edustava Tuukka Kotti on Forssan Koripoikien kasvatti, jonka koripalloilijan tie on kulkenut kotimaan pääsarjasta Yhdysvaltain yliopistosarjaan, Italiaan, Saksaan sekä lopulta takaisin Korisliigaan. Kotti on myös kuulunut Susijengin kantaviin voimiin koko 2000-luvun ja hänellä on vyöllään enemmän A-maaotteluita koripallomaajoukkueessa kuin kellään toisella suomalaispelaajalla.

  Miten Kotti on omasta perspektiivistään nähnyt Susijengin nousun lähelle Euroopan korismaiden kärkeä sekä menestyksen mukanaan tuoman hypen? Entä mihin kariutui helmikuussa päättyneiden karsintojen unelma MM-lopputurnauspaikasta? Miten Kotti kommentoi Henrik Dettmannin lausunnoista herännyttä keskustelua Korisliigan harjoittelusta ja nuorten lahjakkuuksien parhaasta pelaajapolusta?

  Väittelyissä Wadan uskottavuus, Tuomas Sammelvuo ja e-urheilu.

 • Vieraana ensimmäistä työpäiväänsä Jääpalloliiton toiminnanjohtajana viettävä Tobias Karlsson.

  Millaisena Karlsson näkee suomalaisen jääpalloilun kentän ja mitkä asiat hän haluaa ensimmäisenä ottaa agendalleen? Miten Karlssonin aiempi kokemus Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtajana on evästänyt häntä uuteen urheilujohtajan pestiinsä? Miten todennäköisenä uusi toiminnanjohtaja pitää paljon kaivattujen jääpallohallihankkeiden etenemistä?

  Väittelyissä Liigan dopingtestausta, Seefeldin alisuorittamista ja Dettmann vs. Korisliiga.

 • Porista lähtöisin oleva Elina Gustafsson on nyrkkeilyn MM-pronssimitalisti ja Euroopan mestari 69 kilon painoluokassa.

  Tammikuussa hänen tiensä erosivat myös Mira Potkosen valmentajana tunnetun Maarit Teurosen kanssa. Nyt Gustafssonin seurana on Helsingin Tarmo, missä hänen sparrauskumppaninaan on ollut Potkosen sijaan ammattilaisena nyrkkeilevä ylemmän höyhensarjan maailmanmestari Eva Wahlström.

  Miten vasta 20-vuotiaana nyrkkeilyn aloittanut Gustafsson on onnistunut nousemaan niin nopeasti lajinsa huipulle? Millainen on nyrkkeilijän olotila kehässä parhaimmillaan ja pahimmillaan? Millaiseksi oman homoseksuaalisuutensa avoimesti julki tuonut Gustafsson kokee huippu-urheilun henkisen ilmapiirin?

  Väittelyissä NHL-ääliöitä, futis-IFK:n lähtöpassit vanhoille pelaajille ja Seefeldin mitalitoiveet.

 • Satu Järvelä on yksi suomalaisen lumilautailun pioneereista ja lajin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

  Nykyään Kansainvälisen Lumilautaliiton puheenjohtajana ja urheilumanagerina toimivan Järvelän ”talliin” kuuluvat mm. olympiamitalisti ja maailmanmestari Enni Rukajärvi, paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari sekä maailmanmestari Roope Tonteri.

  Minkälainen taustavoima Järvelä heille on ja miten paljon hän itse vaikuttaa urheilijoidensa julkiseen kuvaan? Miten Järvelä kuvaa huippulumilautailijoiden harjoittelua sekä suhdetta kilpailemiseen? Entä millainen on suomalaisen lumilautailun nykytila?

  Väittelyissä kielitaidottomuutta, lapsitähtiä ja apurahapäätöksiä.

 • Aino-Kaisa Saarinen on nelinkertainen maailmanmestari ja yhteensä 15 arvokisamitalia voittanut maastohiihtäjä, joka päätti pitkän kilpauransa kauteen 2017-2018.

  Viime kesänä Saarinen aloitti työt Salpausselän kisojen pääsihteerinä, minkä lisäksi hän toimi samassa virassa myös tammikuussa Lahdessa järjestetyissä nuorten MM-hiihdoissa. Nyt käsillä ovat ensimmäiset pääsihteeri Saarisen Salppurin kisat.

  Millä tavoin pitkä ura on valmistanut entistä kilpahiihtäjää uuteen työhön, ja onko tottuminen urheilu-uran jälkeiseen aikaan ollut vaikeaa? Saarisen kanssa keskustellaan myös kilpailijan luonteesta sekä siitä pitääkö yksilöurheilijan olla "sietämättömän itsekäs".

  Väittelyissä Lindsey Vonn, Ville Niemisen pikkutakkihommat ja nuorten liikkumattomuus.

 • Viikonloppuna pelataan Atlantassa järjestyksessään 53:s Super Bowl – amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan vuotuinen mestaruusottelu, joka on kasvanut maailmanlaajuiseksi urheilun megatapahtumaksi. Loppuottelussa kohtaavia New England Patriotsia ja Los Angeles Ramsia sekä Super Bowlin merkitystä laajemmin analysoidaan yhdessä Suomen naisten maajoukkueen hyökkäyksen valmentajan Teemu Kuusiston kanssa.

  Entä mikä on suomalaisen jenkkifutiksen tila 2010-luvun lopussa ja millainen toimija on "jefun" suomalainen lajiliitto SAJL? Voiko vaikeaksi mielletty marginaalilaji koskaan nousta paljon nykyistä suositummaksi Yhdysvaltojen ulkopuolella?

  Päävalmentaja Teemu Kuusiston johdolla Suomen naiset ovat voittaneet lajissa EM-kultaa 2015. Omalla peliurallaan Helsingin Roostersia edustanut Kuusisto puolestaan voitti mm. kahdeksan Suomen mestaruutta sekä miesten EM-kultaa.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä