Lindgren & Sihvonen

Vieraana jääkiekkoilija Teemu Ramstedt

 • 55 min
 • toistaiseksi

Keskustelua jääkiekon mm-kisoista ja Leijonien otteista, mutta myös jääkiekkoilijan asemasta kaukalon ulkopuolella. Teemu Ramstedt nousi menneellä liigakaudella Helsingin IFK:n johtavaksi pelaajaksi, mutta pelin ulkopuolella hän on ottanut vieläkin isompaa roolia. Mikä on urheilijan esimerkin voima? Ilta-Sanomien taannoisen artikkelin mukaan Teemu Ramstedtin kasvot eivät näytä huippu-urheilijan kasvoilta, mutta edustaako Ramstedt muutenkin aivan uudenlaista urheilijaa?
Väittelyssä keskustelua suomalaisesta urheilujournalismista, Mertarannasta ja MM-kisojen tasosta.
Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Lähetykset

 • pe 20.5.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Marraskuusta 2016 Porin Ässien toimitusjohtajana työskennellyt Eeva Perttula on vasta kolmas naistoimitusjohtaja jääkiekon SM-liigan historiassa.

  Millaisia eroja Perttula näkee urheiluseuran ja muun liike-elämän johtamisessa? Ässät irtisanoi päättyneellä kaudella päävalmentaja Jyrki Ahon kesken kauden – miten Perttula kommentoi nyt prosessia päätöksen takana? Entä millaisia ovat porilaisen liigajääkiekkoilun brändi tai arvot seuran toimitusjohtajan mielestä, ja miten Perttula kommentoi laajemmin jääkiekkoseurojen kannanottoja yhteiskunnallisiin kysymyksiin?

  Väittelyissä Johaug, Kallu Tuominen ja Leijonien kieltäytymiskohu.

 • Yleisurheiluseura HIFK-Friidrottia edustava Viivi Lehikoinen on yksi suomalaisen yleisurheilun suurista toivoista. 400 metrin aitajuoksussa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa 2016 ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssia 2017 voittanut aituri kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta ja pohtii nyt tulevaisuuttaan ammattiurheilijana.

  Millaisia asioita pyörii nuoren superlahjakkuuden päässä oman harjoittelun ja valmennuksen järjestämisestä ja millaista apua Lehikoinen toivoo saavansa lajiliitoltaan ja muulta huippu-urheilua tukevalta järjestelmältä? Entä onko tavoitteena jonain päivänä passittaa historiaan Tuija Helanderin yli 30 vuotta vanha 400 metrin aitojen Suomen ennätys?

 • Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen topparilegenda Hannu Tihinen luotsaa nyt Palloliiton pelaajakehityspäällikkönä suomifutiksen evoluutiota. Onko suomalainen jalkapallo löytänyt oman identiteettinsä ja millaisista elementeistä se koostuu? Kuka tai ketkä päättävätä millaista jalkapalloa Suo,essa pelataan? Mikä on kotimaisen jalkapallon pääsarjan nykytila Tihisen silmin? Tarjoaako Veikkausliiga nuorille pelaajille riittävän ponnahduslaudan ulkomaille? Väittelyissä Ronaldon saksari, Selänteen miljoonabonukset ja Mika Lehtimäki.

 • Liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa kilpaileva hämeenkyröläinen maastohiihtäjä Ilkka Tuomisto päätti pitkän uransa Pyeongchangin paralympialaisiin. Tuloksena oli pronssia sprintissä, Tuomiston uran kuudes arvokisamitali.

  Miten neljänsissä paralympialaisissaan kilpaillut urheilija näkee vammaisurheilun arvostuksen kehittyneen 2000-luvun aikana? Miltä osin Tuomiston harjoittelu poikkeaa vammattomien hiihtäjien harjoittelusta? Entä millä tavalla suuren yleisön kiinnostusta vammaisurheiluun saisi lisättyä myös paralympialaisten ulkopuolella?

  Väittelyissä hamekangasta, pesäpalloa ja hallihankkeita.

 • Salibandyn kolminkertainen maailmanmestari ja lajilegenda Tero Tiitu otti viime syksynä vapaata pelikentiltä viimeistelläkseen Aalto-yliopiston diplomityönsä otsikolla "Suomalainen tiimityö joukkuehuippu-urheilussa ja mitä voimakkaan keskinäisen riippuvuuden tiimit voisivat siitä työelämässä oppia".

  Mitä eri elementtejä on menestykseen johtavassa tiimityössä joukkuelajeissa, jotka perustuvat voimakkaaseen keskinäiseen riippuvuuteen? Entä millaisia haasteita Tiitu näkee joukkueurheilun menestystä tuottavien käytäntöjen soveltamisessa muihin ammatteihin? Osataanko huippu-urheilussa puolestaan nähdä myös tuloksen taakse, työntekijöiden hyvinvointiin tai onnellisuuteen liittyviä arvoja? Väittelyissä Sergei Eremenkoa, lätkän joukkotappelua ja pyhyyden kokemuksesta urheilussa.

 • Meeri Räisänen pelasi Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen ykkösmaalivahtina pronssiin ja nelossijaan päättyneissä 2015 ja 2016 MM-kisoissa – ja hänet valittiin kummallakin kerralla tähdistöjoukkueeseen. Pyeongchangin pronssimitaliin huipentuneessa maajoukkueen olympiaprojektissa hänelle jäi lopulta kakkosmaalivahdin rooli. Miten Räisänen arvioi nyt Naisleijonien suoritusta kisoissa? Millä keinoilla Suomi pystyy aidosti haastamaan pohjoisamerikkalaiset taistelussa kirkkaammista mitaleista? Entä miten Naisten Liigan parhaaksi maalivahdiksi tällä kaudella valittu HPK:n maalivahti arvioi omaa tulevaisuuttaan jääkiekkoilijana?

 • Mistä johtuu, että pikaluistelija Mika Poutala on pitkän uran jälkeen 34-vuotiaana sprintterinä luistellut 500 metrin Suomen ennätyksen ja saavuttanut uransa parhaat arvokisasijoitukset? Kokeeko Vancouverin ja Pyeongchangin olympialaisissa vain sadasosien päähän mitalista jäänyt Poutala, että hänellä olisi ollut urallaan huonoa tuuria? Entä ajatteleeko avoimesti uskovainen Poutala, että Jumalaa kiinnostaa urheilijoiden sijoitukset?

 • Vieraana Pyeongchangin miesten olympiasprintissä 10:nneksi sijoittunut sprinttihiihdon kestomenestyjä Martti Jylhä. Miten toisissa olympiakisoissaan hiihtänyt Jylhä toipuu arvokisojen jälkeisestä tyhjiöstä? Millainen vaikutus suomalaiseen maastohiihtoon on Niskasen ja Pärmäkosken menestyksellä? Entä miksi 10 km:n nuorten maailmanmestari 2007 aikanaan päätyi juuri ”rintteriksi”? Väittelyissä Iivo vs. Krista, Saksan kiekkomenestys ja Kaisa Mäkäräinen.

 • "Kuinka monta mitalia PyeongChangista tulee?" Tätä toistellaan joka mediassa, mutta Elmo-lehden toimituspäällikkö Jari Kupila ihmettelee, miksi Suomessa tuijotetaan aina vain olympiamitalien määrään huippu-urheilun laatua arvioidessa. Kupila kysyy myös, millä mahdaatilla Suomen Olympiakomitea johtaa kaikkea suomalaista huippu-urheilua.

 • Sami Jauhojärvellä on 31 maastohiihdon Suomen mestaruutta, toiseksi eniten kautta aikojen Marja-Liisa Kirvesniemen jälkeen. Hän hiihti maailmancupia 16 vuoden ajan ja sijoittui maailmancupin osakilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon 65 kertaa. Silti monen mielestä Jauhojärvi nousi suomalaisen hiihdon suurnimeksi vasta voitettuaan olympiakultaa Sotshin parisprintissä Iivo Niskasen kanssa. Mitä entinen huippuhiihtäjä ja nykyinen Ylen tv-kommentaattori ajattelee viime vuonna päättyneestä urastaan, etenkin siitä Sotshin hiihdosta, joka toi Suomelle ensimmäisen maastohiihdon olympiavoiton 12 vuoteen? Entä miten Jauhojärvi arvioi Suomen hiihtäjien mahdollisuuksia PyeongChangin talviolympialaisissa?

 • Jenna Laukkanen on 22-vuotias kainuulaisuimari ja rintauinnin spesialisti. Kuusinkertainen arvokisamitalisti voitti viimeksi joulukuussa 2017 EM-hopeaa Kööpenhaminan lyhyen radan 100 ja 50 metrin rintauinnissa. Missä piilee Laukkaselle uinnin viehätys, ja millaisia harjoittelumääriä vaatii päästä maailman kärkeen? Millaiseksi Laukkanen arvioi suomalaisen uinnin tilan 2010-luvun lähestyessä loppuaan?

 • Vieraana Suomen naisten curlingmaajoukkueen kapteeni sekä kaksinkertainen EM-pronssimitalisti Oona Kauste. Kauste varmisti viime keväänä Tomi Rantamäen kanssa mixed doubles -paripelissä suomalaisten curlingpelaajien paluun talviolympialaisiin 12 vuoden tauon jälkeen. Millaisena hän näkee curlingin nykytilanteen Suomessa? Entä kuinka maskeeraajana työskentelevä Kauste yhdistää siviilielämänsä ja huippu-urheilijan arjen?

Klipit

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä