Lindgren & Sihvonen

Lindgren & Sihvonen: Vieraana jääkiekkoilija Teemu Ramstedt

 • 55 min
 • toistaiseksi

Keskustelua jääkiekon mm-kisoista ja Leijonien otteista, mutta myös jääkiekkoilijan asemasta kaukalon ulkopuolella. Teemu Ramstedt nousi menneellä liigakaudella Helsingin IFK:n johtavaksi pelaajaksi, mutta pelin ulkopuolella hän on ottanut vieläkin isompaa roolia. Mikä on urheilijan esimerkin voima? Ilta-Sanomien taannoisen artikkelin mukaan Teemu Ramstedtin kasvot eivät näytä huippu-urheilijan kasvoilta, mutta edustaako Ramstedt muutenkin aivan uudenlaista urheilijaa?
Väittelyssä keskustelua suomalaisesta urheilujournalismista, Mertarannasta ja MM-kisojen tasosta.
Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Lähetykset

 • pe 20.5.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Satu Järvelä on yksi suomalaisen lumilautailun pioneereista ja lajin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

  Nykyään Kansainvälisen Lumilautaliiton puheenjohtajana ja urheilumanagerina toimivan Järvelän ”talliin” kuuluvat mm. olympiamitalisti ja maailmanmestari Enni Rukajärvi, paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari sekä maailmanmestari Roope Tonteri.

  Minkälainen taustavoima Järvelä heille on ja miten paljon hän itse vaikuttaa urheilijoidensa julkiseen kuvaan? Miten Järvelä kuvaa huippulumilautailijoiden harjoittelua sekä suhdetta kilpailemiseen? Entä millainen on suomalaisen lumilautailun nykytila?

  Väittelyissä kielitaidottomuutta, lapsitähtiä ja apurahapäätöksiä.

 • Aino-Kaisa Saarinen on nelinkertainen maailmanmestari ja yhteensä 15 arvokisamitalia voittanut maastohiihtäjä, joka päätti pitkän kilpauransa kauteen 2017-2018.

  Viime kesänä Saarinen aloitti työt Salpausselän kisojen pääsihteerinä, minkä lisäksi hän toimi samassa virassa myös tammikuussa Lahdessa järjestetyissä nuorten MM-hiihdoissa. Nyt käsillä ovat ensimmäiset pääsihteeri Saarisen Salppurin kisat.

  Millä tavoin pitkä ura on valmistanut entistä kilpahiihtäjää uuteen työhön, ja onko tottuminen urheilu-uran jälkeiseen aikaan ollut vaikeaa? Saarisen kanssa keskustellaan myös kilpailijan luonteesta sekä siitä pitääkö yksilöurheilijan olla "sietämättömän itsekäs".

  Väittelyissä Lindsey Vonn, Ville Niemisen pikkutakkihommat ja nuorten liikkumattomuus.

 • Viikonloppuna pelataan Atlantassa järjestyksessään 53:s Super Bowl – amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan vuotuinen mestaruusottelu, joka on kasvanut maailmanlaajuiseksi urheilun megatapahtumaksi. Loppuottelussa kohtaavia New England Patriotsia ja Los Angeles Ramsia sekä Super Bowlin merkitystä laajemmin analysoidaan yhdessä Suomen naisten maajoukkueen hyökkäyksen valmentajan Teemu Kuusiston kanssa.

  Entä mikä on suomalaisen jenkkifutiksen tila 2010-luvun lopussa ja millainen toimija on "jefun" suomalainen lajiliitto SAJL? Voiko vaikeaksi mielletty marginaalilaji koskaan nousta paljon nykyistä suositummaksi Yhdysvaltojen ulkopuolella?

  Päävalmentaja Teemu Kuusiston johdolla Suomen naiset ovat voittaneet lajissa EM-kultaa 2015. Omalla peliurallaan Helsingin Roostersia edustanut Kuusisto puolestaan voitti mm. kahdeksan Suomen mestaruutta sekä miesten EM-kultaa.

 • Lindgren ja Sihvonen saavat vieraakseen Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Uraman. Urama pääsee avaamaan sitä mekanismia, jolla suomalainen jääkiekkoilu on noin kymmenessä vuodessa nousut melkeinpä maailman johtajavaksi kiekkomaaksi, mitä tulee juniorijääkiekkoilun laatuun.

  Lähetyksessä kuullaan myös, mikä on Uraman tulkinta niin kutsutusta Meidän pelistä. Myös siitä puhutaan, onko jääkiekkoilulla liian suuri ylivalta suomalaisen urheilun kentässä. Lisäksi kuullaan, mikä tämä Urama itse on miehiään.

 • Jaana Laurila on suomalaisen lentopalloilun näkyvimpiä johtohahmoja. Miesten lentopallomaajoukkueen joukkueenjohtajana jo yli 10 vuoden ajan toiminut Laurila vastaa myös naisten ja nuorten maajoukkueiden sekä beach volleyn budjeteista huippu-urheilun hallintopäällikkönä.

  Hänellä on myös lajin parissa useita kansainvälisiä tehtäviä. Mihin perustuu Laurilan mielestä 2000-lukulainen suomalaisen lentopalloilun menestystarina ja miltä näyttää maajoukkueiden tulevaisuus? Entä miten hänen oma tiensä johti Lentopalloliiton tehtäviin ja urheilujohtajaksi? Onko suomalaisen huippu-urheilujohtamisen kulttuuri Laurilan mielestä riittävän tasa-arvoinen? Väittelyissä Meidän peliä, skeittausta ja Urheilugaalaa.

 • Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Jari Isometsä on seitsemänkertainen hiihdon arvokisamitalisti, joka tunnettiin erityisesti taitavana luisteluhiihtäjänä.

  Millaiset ominaisuudet tekivät hänestä juuri vapaan hiihtotavan spesialistin, ja miksi suomalaishiihtäjät edelleen pärjäävät paremmin perinteisellä? Miten Isometsä näkee lajin muuttuneen omista kilpailuvuosistaan, ja missä ovat suomalaiset maastohiihdon nuoret toivot? Entä varjostaako Lahti 2001 vielä kärynneen karpaasin mieltä?

  Väittelyissä pikaluisteluvalmennusta, Riku Riskin protesti ja Tour de Ski.

 • Nuoret Leijonat pelaavat viikonloppuna mitaleista alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa. Nuorten kisoja kommentoi uransa runsas vuosi sitten päättänyt jääkiekkoilija Niklas Hagman – joka ohjasi housuillaan voittomaalin Venäjää vastaan, kun Suomi voitti kotikisoissa 1998 ensimmäistä kertaa nuorten maailmanmestaruuden.

  Millainen merkitys nuorten kisoilla oli Hagmanin omalle uralle, ja miten hän näkee turnauksen muuttuneen parinkymmenen vuoden aikana? Hagman avaa myös suhdettaan kasvattajaseuraansa HIFK:hon sekä punaisten kiekkolegendaan, omaan isäänsä Matti "Hakki" Hagmaniin.

  Väittelyissä Kläbon temppuilut, urheilijat somessa ja jääkiekkojumalat.

 • Tapaninpäivän kahden tunnin erityislähetyksessä Tommy Lindgren & Petteri Sihvonen kohtaavat Huuhkajien ja Leijonien päävalmentajat Markku Kanervan ja Jukka Jalosen.

  Yhdessä heidän kanssaan perataan läpi futis- ja lätkävuotta 2018. Miten Huuhkajat onnistui kääntämään kurssinsa ja nousemaan Kansojen liigan lohkovoittajaksi? Miksi Leijonien arvokisat sujuivat mollivoittoisesti, ja miten Jalonen arvioi edeltäjänsä Lauri Marjamäen suorituksia?

  Ohjelmassa pähkäillään myös muita vuoden 2018 merkittävimpiä urheiluilmiöitä. Tällä kertaa ilman väittelykellon tikitystä.

 • Taitoluistelija Viveca Lindfors kruunasi joulukuussa vahvan syyskautensa voittamalla ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa SM-kisoissa Kouvolassa. Aiemmin syksyllä hän luisteli Finlandia Trophy -kilpailussa omat ennätyspisteensä 187,19, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaisen naisluistelijan yhteispistemäärä.

  Miten 19-vuotias Lindfors on päässyt tämän kauden huippuvireeseensä? Miten nuori taitoluistelija kommentoi paljon puhuttuja välejään ikätoveriinsa ja kovimpaan kilpakumppaniinsa Emmi Peltoseen?

  Väittelyissä José Mourinho, hiihdon tulevaisuus ja maajoukkueestakieltäytyjä Kristian Vesalainen.

 • Kuopion Palloseuraan miljoonia investoinut pankkiiri Ari Lahti valittiin tammikuussa 2018 Palloliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

  Minkälainen urheilujohtaja Lahti haluaa olla ja miten hän haluaa uudistaa Palloliiton toimintakulttuuria? Toteutuuko Huuhkajien "Sukupolvien unelma" arvokisojen lopputurnauksesta puheenjohtaja Lahden johdolla kerätyillä lisämiljoonilla?

  Entä mikä on Suomen rooli suhteessa monissa skandaaleissa ryvettyneeseen kattojärjestö Fifaan? Väittelyissä Vuoden valmentajista, Bullsin kapinasta ja brittifutiksen rasismista.

 • Paula Thesleff on viisinkertainen joukkuevoimistelun maailmanmestari sekä liikuntatieteiden ja psykologian maisteri, joka työskentelee nykyään urheilupsykologina.

  Thesleff pohti 3.12. julkaistussa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan: "Voiko voimistelu huipputasolla olla terveellistä ja turvallista?" Millä mielin urheilupsykologi on seurannut keskustelua joukkuevoimistelun valmennuskulttuurista ja lajin vaaroista nuorten urheilijoiden hyvinvoinnille?

  Millaisia resursseja valmentajilla ja voimisteluseuroilla on käytettävissään, etteivät ankaraa harjoittelua sisältävän lajin vaatimukset mene liiallisuuksiin? Väittelyissä autourheilun tukirahoista, lätkähallitappeluista ja Yhdysvaltojen voimisteluskandaalista.

 • Satu Mäkelä-Nummela on Suomen viimeisin kesäkisojen olympiavoittaja trap-ammunnan kultamitalillaan Pekingin 2008 kisoista.

  Kuluneella kaudella Mäkelä-Nummela on voittanut kaksi maailmancupin osakilpailua, mutta reitti Tokion 2020 kesäkisoihin vaatii huippuonnistumisia myös ensi vuonna.

  Millaista on trap-ampujan arki ja harjoittelu naiselle joka rahoittaa urheilijanuransa osittain myös siviilitöitä tekemällä? Entä mitä liikkuu ampujan mielessä yksittäisen kilpailun aikana?

  Väittelyissä änärisyöttöpinnoja, Lauri Markkanen ja Huuhkajat Qatarissa.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä