Lindgren & Sihvonen

Vieraana jääkiekkoilija Teemu Ramstedt

 • 55 min
 • toistaiseksi

Keskustelua jääkiekon mm-kisoista ja Leijonien otteista, mutta myös jääkiekkoilijan asemasta kaukalon ulkopuolella. Teemu Ramstedt nousi menneellä liigakaudella Helsingin IFK:n johtavaksi pelaajaksi, mutta pelin ulkopuolella hän on ottanut vieläkin isompaa roolia. Mikä on urheilijan esimerkin voima? Ilta-Sanomien taannoisen artikkelin mukaan Teemu Ramstedtin kasvot eivät näytä huippu-urheilijan kasvoilta, mutta edustaako Ramstedt muutenkin aivan uudenlaista urheilijaa?
Väittelyssä keskustelua suomalaisesta urheilujournalismista, Mertarannasta ja MM-kisojen tasosta.
Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Lähetykset

 • pe 20.5.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on yksi Suomen menestyneimmistä yksilöurheilijoista 2010-luvulla sekä seuratuin/fanitetuin urheilija suomalaisen aikuisväestön keskuudessa. Maaliskuussa hän varmisti viimeisessä osakilpailussa Tjumenissa maailmancupin kokonaiskilpailun voiton – kolmatta kertaa urallaan. Etelä-Korean talviolympialaiset päättyivät sen sijaan pettymykseen ensimmäistä olympiamitaliaan tavoitelleelle Mäkäräiselle.

  Tällä viikolla Mäkäräinen ilmoitti julkisesti jatkavansa uraansa ainakin vuoden. Millä osa-alueella 35-vuotias urheilija haluaa edelleen tulla paremmaksi? Oliko Mäkäräinen omasta mielestään viime kauden paras naisten ampumahiihtäjä? Entä miten hän nyt suhtautuu Pyeongchangin pettymykseen tai väitteisiin siitä ettei "pää ole kestänyt" olympialaisissa kilpailtaessa?

 • Miltä tuntuu painijan täydellinen flow-tila, kun vastustaja "sulaa käsissä"? 22-vuotias Elias Kuosmanen otti ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa voittaessaan EM-pronssia kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa Venäjällä. Miten Kuosmanen kuvaa kahden päivän turnausurakkaansa, jonka varrella kukistui MM-hopeamitalisti mutta tuli myös selvästi 10-0 takkiin hallitsevalta olympiavoittajalta? Millaiset taloudelliset edellytykset painijalla on harjoitella täysipainoisesti kohti päätavoitettaan Tokion olympiakisoja 2020? Entä millä osa-alueilla Kuosmasella on omasta mielestään eniten kehitettävää matkalla maailman parhaaksi painijaksi?

 • Urheilun eettisten asioiden tutkimuspäällikkö Nina Laakso Suomen urheilun eettisestä keskuksesta SUEK ry:stä kommentoi kysymystä seksuaalisesta häirinnästä urheilussa.

  Miten Laakso kommentoi MTV Sportin uutisointia häirintätapauksista Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa? Vaivaako suomalaista urheilukenttää vaikenemisen kulttuuri? Minkälaisilla konkreettisilla toimilla urheiluseurat voisivat paremmin ehkäistä etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa häirintää?

  Väittelyissä tapaus Filip Valenčič, urheilukatsomoiden cheerleaderit ja Antti Ruuskanen.

 • Vieraana kaikkien aikojen menestynein suomalainen miesten kilpakävelijä, 50 kilometrin kävelyn maailmanmestari Göteborgin MM-kisoista 1995.0

  Miten Kononen kuvaa kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkaa, jonka viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua" ja miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä? Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän?

  Väittelyissä salibandyn Superfinaali, HIFK:n naisten jääkiekkojoukkue ja e-urheilu olympialajina.

 • Marraskuusta 2016 Porin Ässien toimitusjohtajana työskennellyt Eeva Perttula on vasta kolmas naistoimitusjohtaja jääkiekon SM-liigan historiassa.

  Millaisia eroja Perttula näkee urheiluseuran ja muun liike-elämän johtamisessa? Ässät irtisanoi päättyneellä kaudella päävalmentaja Jyrki Ahon kesken kauden – miten Perttula kommentoi nyt prosessia päätöksen takana? Entä millaisia ovat porilaisen liigajääkiekkoilun brändi tai arvot seuran toimitusjohtajan mielestä, ja miten Perttula kommentoi laajemmin jääkiekkoseurojen kannanottoja yhteiskunnallisiin kysymyksiin?

  Väittelyissä Johaug, Kallu Tuominen ja Leijonien kieltäytymiskohu.

 • Yleisurheiluseura HIFK-Friidrottia edustava Viivi Lehikoinen on yksi suomalaisen yleisurheilun suurista toivoista. 400 metrin aitajuoksussa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa 2016 ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssia 2017 voittanut aituri kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta ja pohtii nyt tulevaisuuttaan ammattiurheilijana.

  Millaisia asioita pyörii nuoren superlahjakkuuden päässä oman harjoittelun ja valmennuksen järjestämisestä ja millaista apua Lehikoinen toivoo saavansa lajiliitoltaan ja muulta huippu-urheilua tukevalta järjestelmältä? Entä onko tavoitteena jonain päivänä passittaa historiaan Tuija Helanderin yli 30 vuotta vanha 400 metrin aitojen Suomen ennätys?

 • Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen topparilegenda Hannu Tihinen luotsaa nyt Palloliiton pelaajakehityspäällikkönä suomifutiksen evoluutiota. Onko suomalainen jalkapallo löytänyt oman identiteettinsä ja millaisista elementeistä se koostuu? Kuka tai ketkä päättävätä millaista jalkapalloa Suo,essa pelataan? Mikä on kotimaisen jalkapallon pääsarjan nykytila Tihisen silmin? Tarjoaako Veikkausliiga nuorille pelaajille riittävän ponnahduslaudan ulkomaille? Väittelyissä Ronaldon saksari, Selänteen miljoonabonukset ja Mika Lehtimäki.

 • Liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa kilpaileva hämeenkyröläinen maastohiihtäjä Ilkka Tuomisto päätti pitkän uransa Pyeongchangin paralympialaisiin. Tuloksena oli pronssia sprintissä, Tuomiston uran kuudes arvokisamitali.

  Miten neljänsissä paralympialaisissaan kilpaillut urheilija näkee vammaisurheilun arvostuksen kehittyneen 2000-luvun aikana? Miltä osin Tuomiston harjoittelu poikkeaa vammattomien hiihtäjien harjoittelusta? Entä millä tavalla suuren yleisön kiinnostusta vammaisurheiluun saisi lisättyä myös paralympialaisten ulkopuolella?

  Väittelyissä hamekangasta, pesäpalloa ja hallihankkeita.

 • Salibandyn kolminkertainen maailmanmestari ja lajilegenda Tero Tiitu otti viime syksynä vapaata pelikentiltä viimeistelläkseen Aalto-yliopiston diplomityönsä otsikolla "Suomalainen tiimityö joukkuehuippu-urheilussa ja mitä voimakkaan keskinäisen riippuvuuden tiimit voisivat siitä työelämässä oppia".

  Mitä eri elementtejä on menestykseen johtavassa tiimityössä joukkuelajeissa, jotka perustuvat voimakkaaseen keskinäiseen riippuvuuteen? Entä millaisia haasteita Tiitu näkee joukkueurheilun menestystä tuottavien käytäntöjen soveltamisessa muihin ammatteihin? Osataanko huippu-urheilussa puolestaan nähdä myös tuloksen taakse, työntekijöiden hyvinvointiin tai onnellisuuteen liittyviä arvoja? Väittelyissä Sergei Eremenkoa, lätkän joukkotappelua ja pyhyyden kokemuksesta urheilussa.

 • Meeri Räisänen pelasi Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen ykkösmaalivahtina pronssiin ja nelossijaan päättyneissä 2015 ja 2016 MM-kisoissa – ja hänet valittiin kummallakin kerralla tähdistöjoukkueeseen. Pyeongchangin pronssimitaliin huipentuneessa maajoukkueen olympiaprojektissa hänelle jäi lopulta kakkosmaalivahdin rooli. Miten Räisänen arvioi nyt Naisleijonien suoritusta kisoissa? Millä keinoilla Suomi pystyy aidosti haastamaan pohjoisamerikkalaiset taistelussa kirkkaammista mitaleista? Entä miten Naisten Liigan parhaaksi maalivahdiksi tällä kaudella valittu HPK:n maalivahti arvioi omaa tulevaisuuttaan jääkiekkoilijana?

 • Mistä johtuu, että pikaluistelija Mika Poutala on pitkän uran jälkeen 34-vuotiaana sprintterinä luistellut 500 metrin Suomen ennätyksen ja saavuttanut uransa parhaat arvokisasijoitukset? Kokeeko Vancouverin ja Pyeongchangin olympialaisissa vain sadasosien päähän mitalista jäänyt Poutala, että hänellä olisi ollut urallaan huonoa tuuria? Entä ajatteleeko avoimesti uskovainen Poutala, että Jumalaa kiinnostaa urheilijoiden sijoitukset?

 • Vieraana Pyeongchangin miesten olympiasprintissä 10:nneksi sijoittunut sprinttihiihdon kestomenestyjä Martti Jylhä. Miten toisissa olympiakisoissaan hiihtänyt Jylhä toipuu arvokisojen jälkeisestä tyhjiöstä? Millainen vaikutus suomalaiseen maastohiihtoon on Niskasen ja Pärmäkosken menestyksellä? Entä miksi 10 km:n nuorten maailmanmestari 2007 aikanaan päätyi juuri ”rintteriksi”? Väittelyissä Iivo vs. Krista, Saksan kiekkomenestys ja Kaisa Mäkäräinen.

Klipit

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä