Metsäradio.

Metsäradio

 • 54 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • ke 15.6.2016 20.06 • Yle Radio Suomi Pohjanmaa

Jaksot

 • Kevät herää ääneen maaliskuussa, kun tiaisten tiukutus ja tikkojen rummutus kaikuvat joka suunnalta. Mustarastaskin virittelee jo huiluaan, vaikka maaseudun rastaat tuntuvat vielä hyräilevän itsekseen. Lopputalven linnunäänet ovat ensimerkkejä pesimäkauden alkamisesta. Pyrstötiaistenkin talviparvi on hajonnut pareiksi, jotka ehtivät pihan ruokintapaikalle harvemmin kuin vielä helmikuussa. Pertti Koskimies kuunteli pihallaan, kuinka talvi alkaa vaihtua kevääksi. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Ilveksen jälkijono johti pieneen havupuuvaltaiseen kuusikkoon louhikkorinteen alla. Sieltä löytyi kaatunut kuusi ja sen pystyssä oleva juurakko. Ilvestutkija Annikka Herrero päätteli, että kyseessä voisi olla ilvesten merkkauspaikka, ja asensi sinne riistakamerat. Pirjo Koskinen pääsi seuraamaan, miten ilvestutkija työtään maastossa tekee. Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

 • Suomalaisten metsäsuhdetta on selvitelty oikein urkalla. Maaliskuussa julkistettiin mittava tutkimus, jonka tulosten mukaan yli 80 prosentille suomalaisista metsä on tärkeä elementti. Vain pari prosenttia Suomen kansalaisista suhtautuu metsään välinpitämättömästi. Entinen Suomen Gallup, eli nykyinen Kantar TNS on tutkinut suomalaisten metsään liittyviä tunnetiloja ja löytänyt monia mielenkiintoisia piirteitä todellisuudesta, joka osaltaan romuttaa yleisesti ylläpidettyjä stereotypioita. Yksi esimerkki tällaisesta on uskomus siitä, että suomalainen viihtyy metsässä pääosin yksin tai koiransa kanssa.
  Selvityksestä käy myös ilmi, että yhteisenä piirteenä suomalaisten metsäsuhteelle on se, että liki kaikki haluavat toimia luonnon hyväksi.
  Tällaista metsäsuhdetutkimusta ei Suomessa, eikä tiettävästi muuallakaan, ole aiemmin tehty.
  Metsäradion reportteri Olli Ihamäki oli seuraamassa tutkimuksen julkistustilaisuutta ja haastatteli sen päätteeksi tutkimuspäällikkö Anna Rautiota. Kuva: Asko Hauta-aho

 • Metsäradiossa tavattiin 60 vuotta täyttänyt elokuvaaja, ohjaaja Juha Norppa Taskinen. Saimaannorpan suojelu henkilöityy häneen liki 40 vuoden ajalta. Toimittaja Markku Sipi tapasi Juha Taskisen, kun norpille kolattiin apukinoksia Saimaalla. Kuva: Juha Taskinen

 • Hyppiviä metsähiiriä, jalkakäytäviä käyttäviä metsäkauriita ja saalistava huuhkaja, kaupunkipihalle voi houkutella metsäneläimiä myös keskellä talvea. Biodiversiteettiasiantuntija, biologi Riku Lumiaro esitteli toimittaja Hannamari Vallilalle kotipihansa salaisuuksia. Kuva: Hannamari Vallila / Yle

 • Puu palaa ja mökki lämpiää. Metsäradiossa tehtiin selväksi se, että puun poltossa kaukolämpölaitoksen erikoiskattilassa ja pientalon tulipesässä on tietty ero. Vaikka lämpölaitoksen kattila saa huimia tehoja irti tuoreehkosta puusta, on pientalon kattilassa tai tulipesässä syytä polttaa vain ylivuotista, toisin sanoen kuivaa puuta. Ajatelkaapa hyvät Metsäradion kuuntelija, että nytkin puuta poltetaan jopa yli puolessa miljoonassa pientalossa. Tutkimusten mukaan jopa 600 000 pientalossa on tulisija tai kattila, joka toimii joko pääasiallisena tai merkittävänä osana lämmitystä. Tosiasia on sekin, että uusimalla esimerkiksi kattiloita saataisiin puusta paljon enemmän tehoja irti. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki tapasi Bioenergia ry:n toimialapäällikön Hannes Tuohiniityn. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Talvella metsässä yöpyminen on maaginen kokemus. Sen tekevät hiljaisuus, kirpakka pakkanen, herkulliset eväät, makuupussin uinuttava lämpö ja kuusen suojaisa helma. Toki myös naamalle putoavat kovaääniset lumihiutaleet ovat osa elämystä, vaikka muisto niiden takia vähille jääneistä yöunista ei ole mieluisa. Toimittajina helmikuisessa pakkasessa olivat Hannamari Vallila ja Minttu Heimovirta. Kuva: Yle

 • Tammikuun lopulla metsästetiin koko maassa vilisikaa oikein urakalla. Maa- ja metsätalousministeriö kehotti metsästäjiä panemaan kovat piippuun ja lähtemään villisikametsälle, jotta suomalaisille muodostuisi käsitys villisikakannan laajenemisen mukanaantuomasta vaarasta suomalaiselle sikataloudelle. Muualla Euroopassa siankasvattajat ovat helisemässä, kun villisian myötä leviävä Afrikkalainen sikarutto iskee tuotantolaitoksiin. Esimerkiksi Puolan tilanne on lohduton. Maailman suurin sianlihan kuluttaja ja tuottaja Kiina on pannut Afrikkalaisen sikaruton vuoksi Puolan sianlihantuonnin kokonaan jäihin.
  Suomeen villisika on tullut Venäjältä ja nyt arvellaan, että meillä on Suomessa noin 3500 eläimen kanta. Vahvimmat esiintymisalueet ovat kaakoisessa Suomessa. Viranomaisten käsityksen mukaan kanta pitäisi saada puolitetuksi, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Villisika on vaikea metsästettävä. Yritys oli hyvä Jaalassa Kouvolan tuntumassa, mutta yhtään sikaa ei saatu nurin.
  Metsäradion reportteri Olli Ihamäki oli seuraamassa jahtia metsänlaidassa Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtajan Erkki Pentinniemen kanssa. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

Klipit

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä