Radio Suomi Hämeenlinna

Radio Suomi Hämeenlinna: Jukka Stolt juoksee vammaisten lasten hyväksi

 • 4 min
 • toistaiseksi

Hämeenlinnalainen Jukka Stolt haluaa laittaa hyvän kiertämään ja auttaa niitä liikkumaan, jotka eivät siihen itse pysty. Stolt järjestää heinäkuussa hyvantekeväisyystapahtuman "Suuntana elämä", jonka yhteydessä Jukka juoksee puolimaratonin juoksurattaiden kanssa. Saaristen koulun lapset ovat kukin vuorollaan rattaissa. Tempauksella kerätään erityislapsille rahaa ja annetaan heille vauhdin hurmaa. Juoksurattaiden kanssa juoksemista ja kyydissä olemista on treenattava. Kati Turtola tapasi Jukka Stoltin.
Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lähetykset

 • ke 25.5.2016 10.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

 • Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksen naapurissa Visamäessä on päivittäistavarakauppa. Miten opiskelijat näkyvät kaupan arjessa? Tiina Kokko tapasi K-Market Visamäen kauppiaan Kimmo Itäahon. Ensin äänessä on kuitenkin Harri Oksanen.

 • Tammelalainen hyvinvointialan yrittäjä Joni Hernberg sanoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset entistä useammin istuisivat nuotiolla. Kaikessa rauhassa, eivätkä kenties edes puhuisi mitään.

  Kupillinen nokipannukahvia nautittuna nuotion äärellä saattaa tehdä hyvää vaikkapa työssään uupuneelle. Näin ainakin on kokenut Joni Hernberg, jonka Kati Turtola tapasi nuotion äärellä.

 • Syksyn ensimmäisen Perjantaiparlamentin (14.9) vieraaksi saapui yksi suomalaisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Hänen uusin kirjansa on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas”, varoittaa meitä positiivisen ajattelun vaaroista ja siitä, miten onnellisuuden tavoittelu usein estää meitä elämästä moraalisesti vastuullisella tavalla. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riikkaa Nieminen tietää, miltä tuntuu haluta päättä oma elämä. Vuosia sitten Nieminen oli tehnyt lopullisen päätöksen itsemurhasta, ja se päätös helpotti oloa. Hän sai kuitenkin apua, ja elämä jatkuu. Nyt Nieminen auttaa kokemusasiantuntijana muita kohtaamaan läheisiään, joilla on itsetuhoisia ajatuksia. Lauri Rautavuori tapasi Suomen mieleterveys ry:n kriisityöntekijän Jannecke Lindqvistin ja Riikka Niemisen.

 • Jääkiekkoliigan kauden ensimmäinen matsi pelataan torstaina 12. syyskuuta. Hallin käytävillä käy aikamoinen sutina, sillä väki valmistautuu kauteen, kukin oman tehtävänsä mukaisesti.
  Kati Turtola tapasi hieroja Juha Sulinin, joka hieroi sekä kevään maailmanmestaruusjoukkueen että Suomenmestaruusjoukkueen.
  Kuva: Ville Välimäki / Yle

 • Itseään päähän ampuva Donald Trump aiheutti Riihimäellä kuohuntaa. Jopa siinä määrin, että teos irrotettiin purkurakennuksen seinään tehdystä graffitikokonaisuudesta ja vietiin Vantaalle turvaan. Tuore riksulainen Tomi Hänninen on katutataiteen asiantuntija. Hänellä on kaupungissa pieni spraymaaleja ja muuta taidetavaraa myyvä liike. Katutaiteesta ja Trump-kohusta Tomin kanssa juttelee Lauri Rautavuori.

 • Vuoden vaihteessa perustettu Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry haluaa haastaa vallitsevan, pääasiassa avohakkuisiin perustuvan metsänhoitokäytännön. Yhdistys perustettiin paikkaamaan metsienhoidon ohjeistuksessa olevaa aukkoa ja täydentämään liian yksipuolista tietoa metsienhoidon vaihtoehdoista. Metsien jatkuvan kasvatuksen periaatteilla päästään yhdistyksen mukaan jopa parempiin tuloksiin kuin nykyisellä 1950-60-luvulla kehitetyn metsäteollisuutta palvelevan menetelmän käytöllä. Harri Oksanen tapasi Silva ry:n hallituksen puheenjohtajan Sampo Mannisen.

 • Ida Anomaa, 25, omistaa Hattulasta metsää. Anomaa ei ole mikä tahansa city-hippi metsänperijä, sillä hän opiskelee metsätieteitä Helsingin ylipoistossa. Mitä omille maille pitäisi tehdä? Ekologisesti paras vaihtoehto lienee suojella metsät, mutta rahaakin arvokkaasta palstasta olisi kiva saada. Lauri Rautavuori lähti Ida Anomaan kanssa kävelylle metsään.

 • Peliriippuvaiselle saattaa olla todella vaikeaa tehdä päätös hakeutua hoitoon.
  Tapaamme päihde- ja riippuvuusohjaaja Tuija Pekkalan Avominne- klinikalla Riihimäellä.
  Tuija Pekkala toipuu itsekin peliriippuvuudesta.
  Kati Turtola haastattelee.

 • Kamppailulajeissa on yleensä hyvin olennaista kilpailu. Harjoittaa taitoja, joilla voi voittaa toisen ottelijan fyysisessä mittelössä. Toimittajamme Niki lähti tutustumaan yhteen kamppailulajiin, missä kilpaillaan vain itsensä kanssa. Niki lähti Hämeenlinnan aikdioseuran dojolle juttelemaan seuran puheenjohtajan Sampsa Ertamon kanssa olennaisista asioista Aikidossa.

 • Janakkalan Tervakoskelle saadaan muutaman vuoden päästä kunnan ensimmäiset olympiavoittajat. Team Torilla tavataan aikoo voittaa ensi lauantaina Red Bullin Mäkiauto GP:n. Se on oikeastaan jo varma asia. Varmaa on myös se, että joukkue pääsee Pekingin talviolympilaisiin 2022 edustamaan Suomea kelkkailussa. Senkin he voittavat. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Tammelaan avatussa luksuskissahotellissa on neljä sviittiä, joiden tilavuutta esitteli hotellin hovimestari Janne Antin. Niki Miettinen kävi tutustumassa heinäkuussa avattuun luksuskissahotelliin ja selvitti, miten se eroaa tavallisesta kissahotellista.

 • 50 vuotta sitten ihminen astui kuun pinnalle. Sitten... Niin, mitäs sitten? Miksei marsissa ole jo siirtokuntaa? Miksemme vieläkään ole löytäneet maapallon ulkopuolista elämää? Mikseivät valtavat tähtilaivueet kynnä aurinkokuntaamme? Äärettömän valloitus tuntuu jääneen siihen yhteen suureen harppaukseen kuun pinalla. Tytti Heikkinen on hämeenlinnalainen kirjailija, joka kirjoittaa myös scifiä. Millaisia mahdollisuuksia kirjailijan mielikuvitus näkee kosmisessa kaikkeudessa? Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Hämeenlinnalaiset Ritva Saarakkala ja Sami Sundelin ovat päälle viisikymppisiä punkkareita. Punk oli se alakulttuuri, josta he löysivät oman paikkansa nuorena ja löytävät yhä. Saarakkala ja Sundelin ovat olleet mukana tänä vuonna 45 täyttäneen Ämyrockin alkuajoista asti. Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Ismo Mäki oli vasta 17-vuotias, kun hänen ja tyttöystävä Tertun elämät mullistuivat. Terttu tuli raskaaksi, ja nuoren parin riiailu muuttui rysäyksellä vakavaksi. 60-luvulla ei kuitenkaan jahkailtu: nuori pari otti ja meni presidentin erikoisluvalla naimisiin ja aloitti taipaleensa. Enää näin ei voi tehdä, koska laki erikoisluvasta kumoutui 1. kesäkuuta 2019. Ismon ja Tertun yhteinen taival sai alkunsa tansseista, totta kai.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä