Radio Suomi Hämeenlinna

Heleä-ääninen Mirka haluaa olla laulaessaan täysillä läsnä

 • 6 min
 • toistaiseksi

Mirka on juuriltaan lappilainen, mutta nykyään hämeenlinnassa asuva artisti. Hänen ensimmäinen julkaistu kappaleensa Lahjomaton kertoo parisuhteen loppumetreistä, suhteesta, jossa toinen on jo luovuttanut. Mirka puhuu Heidi Konosen haastattelussa mm. läsnäolemisen taidosta, joogasta ja suhteestaan laulamiseen.

Lähetykset

 • ma 30.5.2016 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Hämeenlinnalainen Jukka Stolt tunnetaan paikkakunnalla siitä, että hän sai reilu vuosi sitten aikaan tapahtuman, jossa kerättiin rahaa Saaristen koulun pihaa varten. Keräykseen liittyi myös se, että Jukka itse juoksi puolimaratonin työntäen koko matkan lapsia juoksukärryssä. Jukka halusi auttaa vammaisia lapsia mm. siksi, että hän on itse käynyt läpi vaarallisen onnettomuuden ja siitä toipumisen. Kati Turtola haastattelee.

 • Hämeenlinnan haja-asutusalueilla luovutaan katuvalojen yösammutuksista tänä talvena.

  Talvisammutuksilla säästettäisiin vain 25 000 euroa, kun säästövelvoite on 150 000 euroa.

  Kati Turtola soittaa Hämeenlinnan Valot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Anni Puntilalle.

 • Hallinto-oikeustuomarit Leena Nurmi ja Ulla-Maarit Heljasvuo ovat tehneet pitkän uran lääninhallituksen esittelijöistä lääninoikeuden kautta nykyisen Hämeenlinnan hallinto-oikeuden tuomareiksi. Nurmi on viime vuodet käsitellyt nelososastolla sosiaali- ja terveyspuolen asioita. Heljasvuo on puolestaan toiminut hallinto-oikeuden kakkososaston eli rakentamiseen ja ympäristöön liittyvien asioiden parissa toimivan osaston puheenjohtajana. Molemmat tuomarit jäävät lomien jälkeen eläkkeelle, joten on hyvä hetki hieman pohtia sitä, miten tehtävät vuosien saatossa ovat muuttuneet. Aloitetaan Ulla-Maarit Heljasvuosta. Toimittajana on Tiina Kokko.

 • Ajokorttilakia ollaan rustaamassa jälleen. Viimeksi muutoksia tehtiin vuonna 2013. Uusi lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella, ja lausunnot pitää jättää liikenne- ja viestintäministeriölle ennen juhannusta. Ajokorttilain uudistus liittyy osana hallituksen tavoitteeseen purkaa normeja. Ajokorttisääntelyä on tarkoitus selkeyttää, keventää ja joustavoittaa. Samalla alennettaisiin ajokortin hintaa. Muutoksia pohtivat Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi ja Liitu ry:n eli Liikenteen turvallisuuskouluttajien toiminnanjohtaja Sampsa Lindberg Tiina Kokon haastattelussa. Sampsa Lindberg aloittaa:

 • Kanta-Hämäläinen jalkapallokausi on ollut käynnissä reilun kuukauden ajan. Vaikka sarjataso on kolmonen, niin otteluissa on paljon panosta. Härmä ja HJS tavoittelevat nousua kakkoseen, ainakin epävirallisesti. Ennen kauden alkua oli hyvää aikaa suunnitella yhteistyökuvioita ja miettiä miten seutukunnan futis saadaan nousemaan.
  Haastateltavana ovat Olli Lähteenmäki HJS, Marko Högsted Härmästä ja Petri Kuusinen JanPasta.

  Toimittajana Mikko Moilanen

 • Hämeenlinnassa pelataan pitkän tauon jälkeen pääsarjatason Amerikkalaista jalkapalloa. Vaahteraliigaan täksi kaudeksi noussut Hämeenlinnan Huskies ei lähde taistelemaan sijoituksista "ynnä muut", vaan tavoite on saavuttaa mestaruus. Tavoite on kova, mutta täysin mahdollinen.

  Jenkkifutiksen ympärille on Hämeenlinnassa kasvamassa buumia, sillä harrastajamäärät ovat kovassa kasvussa. Sopivista harjoitustiloista on vaan kova puute. Oma harjoitushalli on tällä hetkellä vielä suunnitelmissa, mutta tulevaisuudessa asiat voivat olla toisin.

  Yle Hämeenlinnan aamuvieraana olivat Huskiesin puheenjohtaja Teemu Saarinen ja varapuheenjohtaja Teemu Lahti.

  Toimittajina Heidi Kononen ja Mikko Moilanen.

 • Perjantaiparlamentissa (21.4) keskusteltiin filosofi Maija-Riitta Ollilan kanssa ihmisyyden arvosta ja sen tulevaisuudesta: Mitä tehtävää jää tekoälyn aikakaudella ihmiselle?
  Mitä muutoksia yhteiskunnassa tapahtuu kun roboit etenevät työmarkkinoilla? Perjantaiparlamentin keskustelua johtaa Johannes Ojansuu.

 • Nosta lippu salkoon!
  Suomen satavuotisjuhla on lisännyt suomalaisten halua liputtaa. Liputusinto on pantu merkille myös Ypäjällä, jossa sijaitsee Suomen ainoa lujitemuovista lipputankoja valmistava tehdas. Tänä vuonna ennakoidaan, että tehtaasta lähtee maailmalle yli 6000 lipputankoa. 28 kappaletta joka arkipäivä. Suomen satavuotisvuonna sisäministeriö ja mm. Suomalaisuuden liitto kannustavat väkeä iloiseen liputtamiseen.

  Kati Turtola kävi Plastiset OY:n tehtaalla Ypäjällä ja tapasi yrittäjä Tommi Sirenin.
  Kuva: Yle / Kati Turtola

 • Millainen on tulevaisuuden oppilas? Hiljainen penkissä istuja vai opettajan analyysit kyseenalalaistava pulisija? Entäs millainen on tulevaisuuden koulu? Puukoulu maaseudulla vai koulu kokonaan ilman koulurakennusta? Hämeenlinnassa käytiin valtakunnallisesti kiinnostavaa keskustelua koulutuksesta, kun Aulangolle on kokoontunut pari tuhatta ihmistä IInteraktiivinen Tekniikka Koulutuksessa- konfrenssiin. Vuonna 1990 alkanut tapahtuma on kasvanut areenaksi, josta tutkijat, opettajat ja muu opetusalan väki lähtevät kymmeniä ideoita rikkaampana ja toivottavasti monipuolisesti verkottuneena. Professori Teemu Leinonen Aalto-yliopistosta sanoo peruskoulun olevan erittäin kiinnostavassa vaiheessa. Vuoden digiopettajaksi valittu Mari Orkola Seminaarin koulusta sanoo digitaalisuuden kasvattavan yhteisöllisyyttä monella tavalla. Heidi Kononen tapasi Teemu Leinosen ja Mari Orkolan Aulangolla:

 • Hämeenlinnassa järjestetään viikonloppuna potkunyrkkeilyn SM- kilpailut. Vuosittain järjestettävien kilpailujen taso on varsin kova, ja yleinen kiinnostus vapaaotteluun on lisännyt ihmisten kiinnostusta kaikkia kamppailulajeja kohtaan. Hämeenlinnalainen Virve Sinkkonen haaveilee vielä joskus olevansa maailman paras potkunyrkkeilijä. Lajin saloja avaavat Shamil Seifulla ja Virve Sinkkonen.

  Toimittajana Heidi Kononen

 • Kampaamossa pärisee useita erilaisia sähkövempeleitä, lorisee vesi ja hiuksia värjätään kemikaaleilla. Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijat tekivät kampaamoille oppaan, jossa annetaan neuvoja ympäristön säästämiseen. Kati Turtola tapasi opasta tekemässä olleen opiskelija Pilvi Liikkasen.

 • Ryhmä Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoita on tehnyt oppaan, jossa neuvotaan, miten kampaamoyrityksessä voisi säästää ympäristöä. Onko oppaalle tarvetta? Voiko kampaamossa edes säästää vettä, kun shampoo on kuitenkin aina huuhdottava pois asiakkaan hiuksista.

  Hämeenlinnalainen yrittäjä, kampaajamestari Minna Haantaus-Pekarila Hiusstudio Muodosta on Kati Turtolan haasteltavana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä