Kuninkaansalista savupirttiin - suomalaista elämää keskiajalla

Kuninkaansalista savupirttiin - suomalaista elämää keskiajalla 1/4: Linnat

 • 46 min
 • toistaiseksi

Turun linna perustettiin keskiajalla saareen puolustamaan kasvavaa kaupunkia ja koko läntistä Itämaata. Linna on kokenut niin piirityksiä kuin loisteliaitakin aikoja kuninkaineen ja muine arvovieraineen. Kuninkaansalista savupirttiin -sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Salla Vuolteenaho tapaa Turun museokeskuksen tutkijan Seija Väärän.

Lähetykset

 • to 7.7.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Keskiajan suomalaiskodit olivat lähes kaikki pieniä savupirttejä maaseudulla. Maalaiskodin varustus oli niukka verrattuna rikkaaseen porvariskotiin, mutta eivät porvariskotienkaan asukkaat välttämättä nukkuneet omassa sängyssä.

  Kuninkaansalista savupirttiin -sarjan viimeisessä osassa tutustutaan keskiaikaiseen kotielämään Turun Aboa Vetus -museossa. Tutkijat Meri Heinonen sekä Mia Lempiäinen-Avci esittelevät kotielämää toimittaja Salla Vuolteenaholle.

 • Mankbyn kylässä Espoossa asuttiin jo keskiajalla. Omavaraiset kyläläiset omistivat metsät ja pellot yhdessä, ja kullekin jaettiin viljeltäväksi peltosarka.
  Kuninkaansalista savupirttiin - suomalaista elämää keskiajalla -sarjan kolmannessa osassa toimittaja Salla Vuolteenaho tapaa arkeologi Ulrika Rosendahlin.

 • Keskiajalla Porvoo oli pieni maalaiskaupunki, joka kävi vilkasta kauppaa Tallinnan kanssa. Porvoon asukkaat pelkäsivät ryöstäjiä, kulkutauteja ja tulipaloja.

  Kuninkaansalista savupirttiin -sarjan toisessa osassa toimittaja Salla Vuolteenaho tapaa Porvoon museon johtajan Merja Herrasen ja museolehtorin Hannele Tenhovuoren.

 • Turun linna perustettiin keskiajalla saareen puolustamaan kasvavaa kaupunkia ja koko läntistä Itämaata. Linna on kokenut niin piirityksiä kuin loisteliaitakin aikoja kuninkaineen ja muine arvovieraineen. Kuninkaansalista savupirttiin -sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Salla Vuolteenaho tapaa Turun museokeskuksen tutkijan Seija Väärän.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä