Metsäradio.

Ukkometso ihastui moottorisahaan

 • 6 min
 • toistaiseksi

Lapin luonto luo outoa taikaa. Yläkemijoella Rovaniemellä puhkesi lemmenleikki, jonka osapuolina olivat rakkauden puutteessa riutuva metso ja oranssi moottorisaha. Asiantuntija pitää tapahtunutta poikkeuksellisena, mutta ymmärrettävänä. Pekkalan kylässä asuva Pertti Kaihua on tehnyt toukokuun aikana raivaushommia Vuoskuselän hakkuualueella. Heti töiden alkaessa metso ilmaantui pällistelemään palstan laidalle ja ukkometso kiinnostui välittömästi Pertin lepovuorossa olleesta moottorisahasta. Linnuilla on tapana kaulailla toisiaan ja nyt metso äityi halailemaan sahaa lemmekkäästi. Toimittajana oli Hillevi Antikainen. Kuva: Ritva Hauta-aho

Lähetykset

 • ke 1.6.2016 20.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Metsäradiossa syvennyttiin lumikammin rakennustöihin Saarijärvellä ja puhuttiin vielä metsien eläimistä. Pertti Hokkanen on tarkkaillut eläimiä tästä luonnonmukaisesta piilokojusta ja sen pienestä katseluaukosta on näkynyt mm. kauriita, metsäjäniksiä ja kettuja. Toimittaja Riika Raitio kävi Saarijärvellä seuraamassa lumikammin viimeistä säätöä. Kuva: Riika Raitio / Yle

 • Lumikengät antaa täydellisen vapauden tunteen talvisessa maisemassa, kun merkityille reiteille ei tarvitse näillä välineillä mennä. Tähän elämäntapaan on lumoutunut lahtelainen Tapani Ripatti ja tutussa harjukaupungissa sopivat retkikohteetkin löytyvät heti ulko-oven takaa. Metsäradion toimittaja Asko Hauta-aho kävi tänään selvittelemässä lumikenkäilyn syvintä olemusta Tapani Ripatin kanssa. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Tähän aikaan vuodesta palaa puu suomalaisissa tulisijoissa. On arvioitu, että jopa yli puolessa suomalaisista pientaloista käytetään puuta merkittävänä lämmönlähteenä - jos ei muuten niin ainakin osana lämmitystä. Siihen nähden puun polttamiseen liittyvistä kysymyksistä puhutaan kokolailla vähän. Ja tähän seikkaan Metsäradio kiinnittää nyt tänään ja tulevissa lähetyksissäänkin runsaasti huomiota. Tänään aloitetaan klapien, eli pilkkeiden lataamisella tulisijaan ja puhutaan päältäsytyttämisestä, joka vallankin vanhemmista ihmisistä tuntuu perin kummalliselta tavalta panna puut palamaan. Mutta perustelut tällaiselle metodille kuultiin, kun nuohojamestari Pekka Palander pääsi ääneen.
  Metsäradion reportteri Olli Ihamäki oli apumiehenä lataamassa Palanderin omin käsin muuraaman varaavan takan pesää. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Metsäradio vieraili helmikuun alussa Helsingin Pitäjänmäessä. Juha Laaksonen tapasi siellä Helvi Palkosaaren, joka on ruokkinut kotipihallaan lintuja jo 1970-luvulta lähtien. Palkosaari on ollut kiinnostunut luonnosta ja linnuista jo pitkään, 1940-luvun alusta lähtien. Vuosien varrella omia luontodokumentteja on voinut katsoa ikkunaruudusta ja tapahtumia pihalla on riittänyt. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Etelä-Suomessa moottorikelkkailun harrastajamäärät ovat tippuneet rajusti heikkojen talvien johdosta. Esimerkiksi Päijät-Hämeen Moottorikelkkailijoiden jäsenmäärä on pudonnut sadoilla viime vuosien aikana. Harva viitsii pitää kallista kelkkaa, jos sillä ei pääse kunnolla ajelemaan. Käytettyjä moottorikelkkoja löytyy markkinoilta nyt runsaasti. Lahden seudulla merkittyjä moottorikelkkareittejä on usean sadan kilometrin verran ja tällä hetkellä kaikki reitit ovat ajokunnossa. Talkoolaisia kaivataan mukaan pitkien kelkkareittien ylläpitoon metsien siimekseen. Markku Lähdetluoma tapasi Juha Nuuttilan Päijät-Hämeen Moottorikelkkailijoista. Kuva: Seppo Nykänen

 • Tammikuu lopulla Metsäradio esitteli vanhaa lyhytfilmiä, joka kuvasi menneen ajan metsurien halonhakkuuta oikein murhaavassa kilpailumielelessä. kuten selostustekstissä sanailtiin.
  Kyseessä oli vuoden 1945 Mottimestaruuskilpailut, joissa Suomen mestaria leivottiin peräti neljä päivää. Tämän päivän motintekijä, nelinkertainen alan Suomenmestari joensuulainen Antti Ticklen, ei voinut kuin ihmetellä ja ihailla vanhan ajan miesten tehoa ja järjestelmällisyyttä ottaen huomioon vielä senkin, miten ohuilla muonilla heti sotien jälkeen raskasta työtä tehtiin. Tämä lyhytelokuva on kenen tahansa katsottavissa Ylen Elävässä arkistossa. Tämä metsäaiheinen materiaali Elävässä arkistossa ja Areenassa on nyt herättänyt siinä määrin huomiota, että Metsäradion reportteri Olli Ihamäki päätti vierailla Arkiston tiloissa. Oppaakseen arkiston kokoelmiin hän sai Reijo Perälän, Elävän arkiston ohjelmapäällikön. Kuva: Yle

 • Metsässä olisi talvella hiljaista ilman tiaisia ja tikkoja. Pirjo Koskinen pääsi kaupunkimetsään, missä nakuttelee kaikki Suomessa talvehtivat tikkalajit. Oppaana talvisessa tikkametsässä on Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Saimovaara. Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

 • Metsänomistaja ja metsäsijoittaja Timo Kujala tekee metsissään pääsääntöisesti yläharvennushakkuita ja välttää päätehakkuita. Tämä on Kujalan mukaan tällä hetkellä voimakkaasti kasvava hakkuumuoto, varsinkin suurmetsänomistajien ja metsäsijoittajien piirissä. Yläharvennushakkuissa poistetaan isoja arvokkaita puita, jolloin hakkuutulot kasvavat ja hoitokulut pienenevät. Samalla voidaan säilyttää metsän monimuotoisuutta ja virkistysarvoja, ja metsät sitovat edelleen myös hiiltä. Minna Pyykkö kävi jututtamassa Timo Kujalaa hänen ajatuksistaan. Kuva: Minna Pyykkö / Yle

 • Metsähistorioitsija Esko Pakkasen tuore kirja Halkojen Suomi on innostanut Metsäradion reportterin Olli Ihamäen laatimaan oikein sarjamitalla halkoaiheisia ohjelmaosuuksia Metsäradioon. Pakkastahan on kuultu aiemmissa lähetyksissä jo pariinkin otteeseen - kuten Metsäradion vakiokuuntelijat ovat panneet merkille.
  Nyt katseltiin Yleisradion Elävän Arkiston sivuilta löytynyttä erikoisen mielenkiintoista lyhytelokuvaa vuoden 1945 lokakuussa Aulangon maisemissa järjestetyistä motinteon Suomen mestaruuskilpailuista. Tämä lyhytelokuva Mottimestarit on kaikkien vapaasti katsottavissa Areenassa. Olli Ihamäki pyysi elokuvaa katsomaan motinteon moninkertaisen Suomen mestarin joensuulaisen Antti Ticklenin, joka arvioi vanhan ajan ammattilaisten otteita ja ominaisuuksia.
  Koko juttu alkoi kuitenkin Topo Leistelän vetävällä selostuksella. Kuva: Metsäkustannus / Halkojen Suomi

Klipit

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä