Brysselin kone

EU-asioiden valmistelu Suomen virkakoneistossa

 • 44 min
 • toistaiseksi

EU:n jäsenmaista matkustetaan Brysseliin jatkuvasti monelaisiin kokouksiin, joissa kommentoidaan ja käsitellään erilaisia EU-asioita kunkin jäsenmaan kannalta.

Miten suomalaisten näkökannat EU-asioihin valmistellaan huippukokouksiin ja ministerineuvostoon?

Haastateltavana on yleisten EU-asioiden yksikön päällikkö Satu Keskinen valtioneuvoston kansliasta ja toimittajana Maija Elonheimo.

Kuva: EPA / Thierry Monasse

Lähetykset

 • ke 27.7.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Komissio julkisti toimenpidepakettinsa sosiaalisen Euroopan vahvistamiseksi viime huhtikuussa. Siksi EU:ssa keskustellaan parhaillaan etenkin lähetettyjen työntekijöiden, nollatuntisopimuslaisten ja itsensätyöllistäjien asemasta, irtisanomissuojasta ja työntekijöiden perhevapaista. Samaan aikaan Ranskassa keskustelu työntekijöiden asemasta on kiihtynyt. Miten työntekijöiden tilanne EU:ssa kehittyy. Ja minkälaisia paineita EU:n ulkopuoliset maat luovat työntekijöiden asemalle EU:ssa. Haastateltavana on FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus aloitti toimintansa syyskuun alussa Helsingissä. Tällä hetkellä keskuksen osallistujamaita on 12. Osallistujamaiksi voivat liittyä EU:n tai Naton jäsenet. Hybridiuhkia maalle voivat aiheuttaa sekä ei-valtiolliset toimijat että vieraat valtiot. Lisäksi hybridiuhat voivat olla myös maan sisäisiä, kuten esimerkiksi huono huoltovarmuus. Yhden suurimmista hybridiuhkista EU:n alueella aiheuttaa parhaillaan Isis. Hybridiuhkista keskustelee tutkimusjohtaja Hanna Smith Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Romania on suuri EU-rahojen nettosaaja ja Romanian talous on kasvanut voimakkaasti sen EU-jäsenyyden aikana. EU hyväksyi Romanian jäsenmaakseen kymmenen vuotta sitten , mutta on ollut huolissaan esimerkiksi Romanian oikeuslaitoksen tilasta ja Romanian korruptiotilanteesta ja siitä, miten Romaniassa kohdellaan paikallisia romaneja. Romaniasta ja sen suhteesta EU:hun keskustelee vanhempi tutkija Katalin Miklóssy. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:ssa liikenteen säätely on isossa murroksessa päästöjen vähennystavoitteiden ja digitalisaation vuoksi. Samaan aikaan EU haluaa liikenteeltä toimivia sisämarkkinoita.
  Miten EU käytännössä säätelee raideliikenteen kilpailutusta ja lentoliikenteen päästöjen vähentämistä. Ja minkälaista keskustelua käydään EU:n alueella tiemaksuista ja siitä miten säädellään EU:ssa jäsenmaiden rajojen yli kulkevaa tavarakuljetusta maanteillä. Haastateltavana on EU-koordinaattorina toimiva hallitussihteeri Veera Kojo liikenne- ja viestintäministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Nyt Saksan liittopäivävaalien alla Angela Merkelin kristillisdemokraattit(CDU) ovat menestyneet gallupeissa hyvin. Mutta mitkä puolueet todennäköisemmin muodostavat tulevan hallituksen Saksan tulevien vaalien jälkeen ja mikä merkitys sillä tulee olemaan EU:n politiikkaan. Ja mikä merkitys EU:n tulevaisuuteen on Saksan ja Ranskan keskinäisillä suhteilla.. Haastateltavana on poliittisen historian yliopistonlehtori Kimmo Elo Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Brexit on osaltaan aiheuttanut keskustelun siitä millaista maatalouspolitiikkaa EU:ssa pitäisi harjoittaa. Kun EU:n budjetti supistuu ja monia uusia tarpeita budjetin käyttöön on syntynyt, niin siirrytäänkö taas siihen systeemiin, että maat maksavat itse suuren osan maatalouden tukemiseen tarvittavasta rahasta ja EU:n osuus maksuista pienenee? Haastateltavana on MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Komission aloittama keskustelu EU:n tulevaisuudesta on meneillään. Mutta keiden kannattaa siihen keskusteluun osallistua ja minkälainen tulevaisuuden vaihtoehto on nyt eniten myötätuulessa. Entä miten EU:n tulevaisuuden politiikkaan vaikuttavat nyt juuri esim. Brexitin aiheuttama budjetin supistuminen. Haastateltavana Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin strategiakeskuksen viestintäneuvonantaja Aura Salla. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Kehitys EU:n itäisissä jäsenmaissa on kulkenut eri suuntiin sen jälkeen kun ne liittyivät EU:hun. Miten kehitys on eriytynyt ja miten itäisten jäsenmaiden kehitykseen suhtautuu Viro, joka on EU:n puheenjohtajamaa viime heinäkuussa alkaneen puolen vuoden kauden ajan. Aiheesta keskustelee vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Maija Elonheimo.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Kun EU ohjaa jäsenmaidensa taloutta, niin millaista talousohjausta on EU:n suunnasta on tulossa. Entä miksi Suomi ei ole joutunut julkisen talouden kurinpitomenettelyihin ja miten muita EU-jäsenmaiden talouksia on näissä prosesseissa arvioitu. Haastateltavana EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson valtiovarainministeriöstä.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Onko päätöksenteko EU:ssa avointa ja onko EU kehittymässä avoimempaan vai salailevampaan suuntaan. Ja mitä siitä käytännössä voi seurata, kun EU:n asetusta on noudatettava, vaikka esim. Suomen perustuslaki ovat ristiriidassa keskenään. Haastateltavana on Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen ja eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg. Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Miten Euroopan parlamentti on poliittisesti kehittynyt vuosien kuluessa ja mitkä keskustelut tällä hetkellä ovat siellä ajankohtaisia. Ainakin EU:n siirtolaistilanne ja brittien poislähtö rahoineen vaikuttavat EU:ssa käytävään keskusteluun ja politiikkaan monin tavoin. Jos EU:ta kehitetään uuteen suuntaan ja EU joutuu kiristämään rahankäyttöään, niin mitä siitä voi seurata. Siitä puhuu yksikönpäällikkö Pekka Nurminen Euroopan parlamentista. Toimittajana on Maija ElonheimoT.

 • Miten EU voi vaikuttaa siirtolaisuuden juurisyihin ja miten auttaa siirtolaisia heidän lähtömaissaan. Haastateltavana kansanedustaja Pekka Haavisto ja toimittajana Maija Elonheimo.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä