Miehemme maailmalla on 20-osainen lyhytdokumenttien sarja, joka vie kuuntelijan lähihistorian tärkeisiin paikkoihin ja tilanteisiin. Sarjan käsikirjoittaja ja kertoja on Mika Hentunen, joka on värikkään ulkomaantoimittajan uransa aikana asunut ja työskennellyt Suomen lisäksi Saksassa, Etelä-Koreassa, Ranskassa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa. Haastattelumateriaalit ovat Mika Hentusen 1990-luvulla ja 2000-luvulla Ylelle ja MTV:lle tekemistä raporteista. Teknisestä toteutuksesta vastaa Mikko Lohenoja ja tuottaja on Hannu Karisto.

Jaksot

 • Rauhannobelistin valintaprosessi kestää kahdeksan kuukautta. Ehdokkaiden joukossa on vuodesta toiseen sarjakuvasankareita ja diktaattoreita, mutta Nobel-komitean puheenjohtaja kertoi, mitkä tekijät oikeasti ratkaisevat valinnan. Julkistamistilaisuudessa oli säpinää, raportoi miehemme maailmalla Mika Hentunen.

 • Pelko tarttuu. Miehemme maailmalla koki sen asuinkulmillaan Washigtonissa, joita sala-ampujat terrorisoivat kolme viikkoa.

 • Sadat tuhannet New Orleansin evakot kokevat Katrina-hirmumyrskyn edelleen elämässään. Miehemme maailmalla kuuli kertomuksia myrskystä, joka sisälsi kaikki mahdolliset rajuilmat yhtä aikaa.

 • Syyskuun terrori-iskujen jälkeinen syksy oli Yhdysvalloissa kostomielialan ja hysterian täyteinen. Jauhekirjeitä alkoi löytyä sieltä täältä, myös Hentusen Mikan lähipostista. Onneksi ei kuitenkaan pelättyä pernaruttoa.

 • Valkoisen talon kokki on tehtävä, johon pitää uppoutua. Työtunteja ei lasketa. Walter Scheib vietti 11 vuotta Valkoisen kellarissa ja hioi perfektionistisesti reseptejään. Miehemme maailmalla pääsi Valkoisen talon koemaistajaksi. Scheib kuoli viime kesänä onnettomuudessa vain 61-vuotiaana. Hänen kuolemansa oli maanlaajuinen suru-uutinen Yhdysvalloissa.

 • Syyskuun 2001 terrori-iskut ovat edelleen mediahistorian suurin uutistapahtuma, koska ne tehtiin tv-yhtiöiden kortteleissa. Miehemme maailmalla oli todistamassa paikan päällä, kun terroristit pistivät supervallan polvilleen.

 • Katrina-hirmumyrsky on ollut Yhdysvaltain tähänastisista luonnonkatastrofeista pahin. Jo vuosikymmeniä aiemmin varoitettiin, että New Orleansin padot eivät kestä ja merenpinnan alapuolelle rakennetut kaupunginosat tuhoutuvat. Silti Katrina yllätti kaupunkilaiset - ja paikalla olleen miehemme Mika Hentusen.

 • Uutistoimittajan kannattaa joskus vain kokeilla onneaan ja pölähtää paikalle. Miehemme maailmalla meni Kampin kulttuurikeskukseen Helsingissä ja tapasi Pohjois-Korean nykyisen johtajan setäpuolen, josta piti tulla ydinasevaltion yksinvaltias.

 • 705 asukkaan Crawfordin elämä meni sekaisin, kun kylän kuuluisimmasta asukkaasta George W. Bushista tuli presidentti. Bushin naapuri kertoo äänestävänsä demokraatteja ja riitelevänsä turvallisuuspalvelun miesten kanssa. Virkaintoiset pukumiehet uhkaavat ampua jopa liikkumiskieltoa uhmaavat lampaat.

 • Edesmennyt Jörg Haider aiheutti puheillaan diplomaattisen selkkauksen EU:n ja Itävallan välille. Äärioikeistojohtajaa inhottiin ulkomailla, mutta rakastettiin Kärntenin rinneravintolassa, jossa miehemme maailmalla aikoinaan piipahti.

 • Algerialainen Bugaran kylä eli vuosikausia vuosilta hyökkäilevien sissien ja hallituksen erikoisjoukkojen luomassa jatkuvassa pelon ilmapiirissä. Miehemme maailmalla ei olisi pärjännyt kylässä ilman Kalshnikoveja.

 • On keikkoja, joissa ulkomaantoimittaja joutuu laittamaan itsensä peliin. Bunolin tomaattisodassa pienen kylän kapeille kaduille kipataan 130 tonnia tomaatteja, jotka soditaan ketsupiksi. Paikalla oli tietenkin myös miehemme maailmalla Mika Hentunen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä