Koe uusi yle.fi
Ajantasa

Uudet keinot sinilevän torjuntaan

 • 14 min
 • toistaiseksi

Kaunis ja aurinkoinen alkukesä on lämmittänyt järvi- ja muitakin sisävesiä. Lämpimät vedet saattavat johtaa hankalaan sinileväkesään. Haastattelussa vesitalousinsinööri Tapio Salminen kertoo uusista keinoista, joilla sinilevää voidaan poistaa vedestä ja joilla sitä voidaan torjua. Toimittajana Aki Laine.

Lähetykset

 • pe 3.6.2016 11.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomi100 -juhlavuotta on vielä hetki - 23 päivää jäljellä -mutta aika monelle se huippuhetki oli keskiviikkona.
  Nyt kun kaikki on vielä tuoreena mielessä, teemme välitilinpäätöstä, mitä tämä vuosi antoi suomalaisille ja milllaista Suomea saimme markkinoitua ulkomaille?
  Vieraana ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman. Kuulemme myös kulttuurin valtionpalkintojen saajia. Topelius-sarjassa suuntaamme Ouluun.
  Toimittajana on Kati Lahtinen.

 • Ilmaston lämpeneminen uhkaa maapalloa. Mitä itse voin tehdä ympäristön hyväksi, vieraana johtaja Mari Pantsar Sitrasta ja toiminnanjohtaja Jouni Keronen Climate leadership councilista. Rakennuksilla on paljon ulkomaalaisia töissä, esimerkiksi käsityönä tehtävä rappaus ei monelta onnistu, espoolaisen taloyhtiön rappaustyöhön palkattiin romanialaisia. Kysy Ylestä osuudessa radiopäällikkö Marja Keskitalo. 

  Toimittaja Kati Lahtinen. 

 • Sata vuotta sitten suurlakko paljasti syvän railon sosialistien ja porvarien välillä. Mitä kertoivat maakunnissa ilmestyneet sanomalehdet silloin, kun Suomi antoi itsenäisyysjulistuksen ja katkaisi siteensä Venäjään. Lukijoina ovat Katariina Lahtonen ja Hannu Särkkä. Toimittaja Kaija Kellman. Lisää lehtiä sadan vuoden takaa voi lukea osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi

 • "Vaietut ja vaiennetut", vuoden karjalaiseksi kirjaksi valittu, kertoo suunnilleen kaiken karjalan asemasta sodanjälkeisessä Suomessa. Kotoperäisen kielen asemaa ei ole tunnustettu, moni ei tiedä edes sen olemassaolosta. Nyt on viime hetki elvyttää kieli, sanoo kirjan tekijä, Mainzin yliopiston professori Anneli Sarhimaa. Katariina Lahtonen haastattelee.

 • Suomalaisen arkkitehtuurin menneisyys on upea, mutta miltä näyttää tuleva? Ark-lehden päätoimittaja Jorma Mukala pohtii. Vaiettujen ja vaiennettujen karjalankielisten asemaa on tutkinut professori Anneli Sarhimaa. Nyt on hänen mielestään viime hetki elvyttää kieli. Matkaamme Topeliuksen jäljissä Limingan niityille. Jari Mäkäräinen juontaa

 • Kohokohdat linnan juhlista. Myös vuonna 1949 presidentin vastaanotolla käteltiin, jonotettiin ja tanssittiin. Janne Könönen on selvittänyt, millaista oli joulukuussa 1917. Jenni Räinä ja Vesa Ranta kertovat tarinoita Suomen syrjäkyliltä. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati Kuopiossa 6.12.2017. Juontajana Aki Laine.

 • Työpaikoilla suositellaan juotavaksi klo 14 yhdessä itsenäisyyden juhlakahvit. Suomea juhlitaan myös maailmalla, kuulemme humusta Australiassa, Kanadassa, Italiassa ja Venäjällä.
  Eduskunnan juhlaistunnosta ja kahveilta välitämme kansanedustajien tunnelmia. Jokaisesta Suomen kunnasta kaksi 10-vuotiasta on kutsuttu Suomen lasten itsenäisyyspäiväjuhlaan Helsingin Säätytalolle. Kirjailija Laura Lindstedt ruotii kolumissaan suomalaista ilmapiiriä itsenäisyysjuhlan alla.
  Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Tiistai on jännä päivä monelle 10-vuotiaalle. Jokaisesta Suomen kunnasta kaksi 10-vuotiasta on kutsuttu Suomen lasten itsenäisyyspäiväjuhlaan Helsingin Säätytalolle.
  Kuulemme Kuopion edustajien ennakkotunnelmia. Tavat juhlia ovat moninaiset: Saana-tunturi valaistaan, kirjastoissa juhlitaan, Helsingin saksalaisen kirkon keskikäytävällä on keinu, jossa voi ja saa keinua. Ajantasa on kaikissa näissä mukana.
  Toimittaja Kati Lahtinen

 • 100 vuotta sitten suomalaiset sanomalehdet kirjoittivat äärimmäisen jännittävästä valtataistelusta Venäjällä. Eduskunta päätti alkaa käyttää keisarille kuulunutta valtaa Suomessa. Taustalla jylisi maailmansota. Lukijoina ovat Katariina Lahtonen ja Hannu Särkkä. Toimittajana Kaija Kellman. Kuva: Työväen Arkisto. Mielenosoituskulkueen lähtö Helsingin Kalliossa vuoden 1917 suurlakon aikana.

 • "Mielisairaudet ovat aivosairaus ja mielisairaiden sosiaalinen asema on saatava samalle tasolle kuin muiden vammaisten ja muiden ihmisten", sanoo kansalaisaktivisti, poliitikko ja psykiatri Ilkka Taipale. Häirintää on muutakin kuin seksuaalista. Ollaan ihmisiksi -kampanja puolustaa kaupassa työskenteleviä. Matkustamme Isokyröön Sakari Topeliuksen jäljissä. Jari Mäkäräinen juontaa.

 • Miten juhlit itsenäisyyttä? Vieläkö laitat kaksi kynttilää ikkunalaudalle? Onko television kättelymaraton päivän tärkein tapahtuma? Kuuntelijat kertovat itsenäisyysperinteistään. Onko teidän suvulla jokin erityinen itsenäisyystraditio? Voiko niitä keksiä uusia? Ja toivotko itsenäisyyspäivänjuhlia ilman yletöntä sota-aikojen korostamista? Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.

Klipit

 • Ulkosuomalaisia asuu maailmalla noin 1,6 miljoonaa, erityisen paljon Pohjois-Amerikassa, Etelä-Euroopan aurinkorannikoilla ja Australiassa.

  Marja Ala-Kokko tapasi Etelä-Amerikkaan Peruun kotiutuneen huilutaiteilija ja kouluttaja Ulla Suokon.

  Kouvolassa syntynyt Suokko asui ensin 20 vuotta New Yorkissa Manhattanilla, mutta tiesi jo nuorena, että Machu Picchu vuoren juurella on hänen kotinsa.

 • Psykiatri ja aktivisti Ilkka Taipale on julkaissut muistelmansa. Suomella on 100-vuotisjuhlat, mutta kuinka on menneinä vuosikymmeninä edes tavalliseen arkeen saatu mukaan osattomat? Taipale on mielisairaalan lääkärinä puolustanut erityisesti köyhiä miehiä ja mielenterveyspotilaita. Toimittaja Jari Mäkäräinen haastattelee.

  Museovirasto - Musketti, kuva: Seppo Suhonen

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta, eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin, eikä elintarvikkeiden lisäaineena. Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen.

  Silti hopeavettä käytetään mm. antibiootin sijaan, jopa lapsille.

  Svenska Ylen Spotlight-ohjelma kertoi sunnuntaina 19.11., että viranomaiset ovat ryhtyneet suitsimaan hopeaveden markkinointia. Lääketurvallisuusvirasto Fimean mukaan joidenkin hopeavettä myyvien ja markkinoivien yritysten markkinointi on ollut lainvastaista.

  Ajantasan haastattelussa toksikologian professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Lasten oikeudet jäävät helposti aikuisten oikeuksien jalkoihin. Lasten oikeuksien loukkauksilla voi olla pitkäkestoisia, yli sukupolvisia ja vaikeita seurauksia, muistuttaa erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta.
  Meillä puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta - kaikilla lapsilla on samanlaiset mahdollisuudet yhteiskunnassa. Mutta toteutuuko tämä mahdollisuuksien tasa-arvo Suomessa? Ajantasassa vieraana erityisasiantuntija Kirsi Pollari Lastensuojelun keskusliitosta. Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Peruskoulun ydin on kadonnut. Siitä hyvästä mikä oli, ei ole enää paljon jäljellä. Uudistuksia tehdään mielikuvien, ei empiiristen testausten perusteella. Arviointi on sattumanvaraista, opetuksesta on kadonnut yhtenäisyys. Samaa ainetta opetetaan eri kouluissa eri tavoin. Kokonaiskäsitys peruskoulun opetuksen nykytilasta on hukassa.

  Kouluhistorian tutkija, kasvatustieteen dosentti Jari Salminen Helsingin yliopistosta ilmaisi huolensa peruskoulun suunnasta viikonlopun Helsingin Sanomissa. Salmisen mukaan uudistusten keskellä on jopa hyljitty koulun perustehtäviä.

  Siitä on hyvä aloittaa. Mitä tehtäviä on hyljitty?
  Toimittajana Kati Lahtinen

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Miki Liukkonen julkaisi keväällä suurromaaninsa "O", joka sai heti ylistäviä arvioita - HS: "Yksi vuosikymmenen tärkeimmistä romaaneista".

  Ajantasan Aleksis Kiven päivän vieras Liukkonen ei usko väitteisiin joiden mukaan uudet sukupolvet eivät lukisi. Digitaalisuus muuttaa kirjallisuutta, mutta lukeneisuus on taas muotia. On myöskin erittäin epäcoolia olla tyhmä.

  Jari Mäkäräinen haastatteli.

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä