Jenny ja läskimyytinmurtajat

Viisiosaisessa Jenny ja Läskimyytinmurtajat-sarjassa pohditaan lihavuuden syntymistä ja syitä, ja painonhallinan vaikeutta paitsi fysiologisten, myös psyykkisten tekijöiden kannalta.
Onko lihavuus vain taakka ja koko yhteiskunnan suunnaton ja kallis ongelma, vai voisimmeko kaikki  paremmin, jos läskivainosta ja iänikuisesta laihduttamisen tuputtamisesta vihdoin luovuttaisiin? Äänessä Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

Jaksot

 • Jenny ja Läskimyytinmurtajissa pohditaan tänään onko laihduttaja yhteiskuntamme suurin onnistuja, ja sen myötä läski ikuinen epäonnistuja. Median viesteistä näin voisi päätellä, sillä mikään muu ihmisryhmä ei saa yhtä hanakasti onnistujan manttelia kantaakseen kuin painoaan runsaasti pudottaneet. Mutta mitä käy, kun onnistuminen onkin vain väliaikaista ja elämä puuttuu peliin? Lähetyksessä vieraana Raxun rempan myötä yli 50 kiloa pudottanut Raakel Lignell kertomassa oman tarinansa siitä, mitä tapahtuu kun asiat eivät menekään niin kuin on toivonut, vaikka miten yrittäisi. Studiossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

 • Jenny ja Läskimyytinmurtajissa mietitään tänään voiko lihava elää täysipainoista elämää.

  Ylipainon ajatellaan olevan yksi merkittävimmistä elämänlaadun laskijoita ja estävän lihavalta ihmiseltä monet normaalipainoisille itsestäänselvät elämän ilot. Mutta kuinka paljon lihavuus oikeasti rajoittaa elämää, ja kuinka iso osa ylipainoisista sulkee itsensä oman mielensä läskivankilaan odottamaan todellista elämää, joka alkaa vasta kun laihduttaminen on onnistunut? Kumman ylipäätään pitää tapahtua ensin: painon pudota, jonka seurauksena ihminenkin muuttuu, vai ihmisen muuttua, jotta paino edes voi pudota?

  Lähetyksessä vieraana kaksi Jenny ja Läskimyytinmurtajat Facebook-yhteisön jäsentä, hyvinvoinnin ammattilainen, viime vuosina yli 30 kiloa pudottanut Emma Koivisto ja terveen ja sallivan kehonkuvan puolesta puhuva Ida Schlizewski. Studiossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

 • Jenny ja Läskimyytinmurtajissa tarkastellaan tänään onko sillä väliä, miten se läski lähtee - kunhan lähtee!

  Ina Jantunen osallistui vuonna 2010 suomen Suurin pudottaja- kilpailuun ja laihtui 42 kiloa muutamassa kuukaudessa. Millaista oli laihduttaa niin paljon ja niin nopeasti kuin ikinä pystyy koko suomen tuijottaessa? Kuinka hyvin paino on pysynyt kurissa superdieetin jälkeen ja suosittelisiko Ina vastaavaa tapaa laihduttaa muille ylipainoisille, näistä asioista puhutaan Suurin pudottaja kilpailussa lopulta toiseksi tulleen Ina Jantusen kanssa.

  Lähetyksessä vieraana on media-alan monitoiminainen, omien sanojensa mukaan laihduttamista harrastava Lotta Backlund, joka puolestaan on pudottanut omat kilonsa hitaasti vuosien työllä. Studiossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

 • Jenny ja Läskimyytinmurtajissa pohditaan tänään, vaivaako ylipainoista lopulta mikään muu kuin laiskuus ja huono itsekuri.

  Alkuvuoden teatteritapaus oli Raisa Omaheimon Läskimonologi, joka avasi yleisölle ylipainoisen, syömisongelmaisen ihmisen elämän roskiksesta syömisen aallonpohjasta aina lopulta alkavaan paranemisprosessiin. Kuinka paljon “itseään niskasta kiinni ottaminen” auttaa siinä kohtaa kun syöminen on oikeasti rikki, ja millaiset asiat lopulta voivat johtaa syömisongelmista selviämiseen voittajana, mm näihin kysymyksiin vastaa teatterintekijä Raisa Omaheimo.

  Lähetyksessä vieraana lihavuuden ja painonpudotuksen psykologisia ulottuvuuksia avaamassa ravitsemusasiantuntija, Läskimyytinmurtajien ruokaguru Patrik Borg. Studiossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas

 • Jenny ja Läskimyytinmurtajissa käsitellään tänään myyttiä laihduttamisen absoluuttisista terveysvaikutuksista.

  Tosiasia on, että ylipaino on terveysriksi, jota voi pienentää tai poistaa kokonaan laihduttamalla. Kuitenkin on tutkittua faktaa, että 80-95% laihduttajista epäonnistuu painonpudotuksessa, ja epäonnistuttuaan lihoo entistä ylipainoisemmaksi. Hoidetaanko lihavuutta oikein? Onko ylipaino aina terveysriski, josta pitää pyristellä irti hinnalla millä hyvänsä, vai voiko ylipainoinenkin elää hyvää ja tervettä elämää?

  Miten lääkärikoulutuksessa huomioidaan kansanterveydellisesti hyvin merkittävä tekijä eli ylipaino, siihen vastaa tuore lääkäri, Ylen Kandit-ohjelmastakin tuttu Jussi Palomäki. Lähetyksessä vieraana Helsingin yli­opiston lihavuustutkimus­yksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen. Studiossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas

 • Jenny ja Läskimyytinmurtajissa pohditaan tänään kertooko lihavuus ihmisestä kaiken olennaisen?

  Kuinka paljon lihavuus määrittää ihmisarvoa ja rajaa mahdollisuuksia menestykseen yhteiskunnassamme, erityisesti ylipainoisilta naisilta? Onko lihavuus aina rikos estetiikkaa vastaan, vai onko ajatus lihavuuden epäestettisyydestä vain median muokkaaman liian kapean kauneusihanteen tulos?

  Vieraina plus-kokoisten naisten muotiin keskittynyttä More to Love-blogia aiemmin kirjoittaneet Peppi ja Mimmi. Lisäksi mediatutkija Katariina Kyrölä kertoo millä tavalla mielikuvamme lihavuudesta on tutkitustikin mediakuvaston muokkaamaa. Studiossa Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jenny Lehtinen haluaa tehdä elämänmuutoksen. Löyhänä tavoitteena on laihtua puolessa vuodessa 20 kiloa, mutta kiloja tärkeämpää on hyvä fiilis. Mitään ei tehdä henkisen hyvinvoinnin kustannuksella. Yle Puheen iltapäivän ensimmäisessä piipahduksessaan Jenny selventää läskimyytinmurtajien periaatteita.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä