Radio 1:n erikoislähetykset

Keskiajan heinäkuu: Pyhä Birgitta - keskiajan kansainvälinen vaikuttaja

 • 58 min
 • ei kuunneltavissa

Pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär (1303-1373) on yksi keskiajan tunnetuimmista naisista. Hän syntyi rikkaaseen perheeseen Ruotsin Upplannissa. Jo lapsena hänen kerrottiin olleen syvästi uskonnollinen ja nähneen jumalallisiksi tulkittuja näkyjä. Birgitta meni naimisiin 13-vuotiaana ja sain kahdeksan lasta. Jäätyään leskeksi hiukan yli 40-vuotiaana hän päätti omistautua täysin hengelliseen elämään ja hän liittyi Alvastaran sisterssiläismunkkien luostariin. Pian hän sai näyn perustaa oman eritysesti naisille tarkoitetun luostarin Vadstenaan. Saadakseen luostarisääntökunnalleen paavilta luvan, Birgitta lähti Roomaan. Roomassa hän elikin loppuelämänsä, koska kesti kauan, ennen kuin paavi Avignossa maanpaossa olleelta paavilta saatiin lupa uudelle birgittalaisluostarille. Vadstenan luostari valmistui vasta Birgitan kuoleman jälkeen vuonna 1384.

Birgitta saavutti pyhimyksen aseman jo eläessään näkyjensä ansiosta. Hän näki sadoittain näkyjä, joissa Kristus tai usein Neitsyt Maria puhui hänelle. Näkyjä yhdisti kehotus sielujen pelastamiseen. Birgitta tulikin tunnetuksi siitä, että hän yritti saada parannusta aikaiseksi niin yksityisten ihmisten kuin kirkonkin keskuudessa. Hän arvosteli arkailematta myös hallitsijoita näiden liiallisesta "maailmallisuudesta". Birgitta myös usutti kuningas Maunu Eerikinpoikaa lähtemään ristiretkelle itään Novgorodiin. Birgitan nousua pyhimykseksi avitti hänen ylhäinen perhetaustansa ja kontaktit mahtisukuihin niin Ruotsissa kuin Italiassa.

Birgitan perintö näkyy paitsi birgittalaisluostareissa erityisesti hänen yhdessä rippi-isänsä Petrus Skänningeläisen kanssa luomassaan musiikissa, erityisessä Sisarten laulu -kokoelmassa (Cantus Sororum). Hän halusi, että sisarilla on omat laulunsa rukoushetkissä. Lauluissa korostetaan Marian kunnioittamista.

Pyhästä Birgitasta keskustelavat  Helsingin yliopiston teologian tohtori Päivi Salmesvuori ja musiikin tohtori, Vox Silentii -lauluyhtyeen laulaja Hilkka-Liisa Vuori. Toimittajana Sari Valto.

Lähetykset

 • la 16.7.2016 13.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

 • Marraskuussa 1978 presidentti Urho Kekkosen nekrologi tallennetaan Yleisradion kassakaappiin. Muutamia viikkoja aiemmin Neuvostoliiton matkan yhteydessä presidentti Kekkosen terveydentilaan on kiinnitetty huomiota. Suomalainen media vaikenee tapahtuneesta. Nekrologin tekijä on presidentin sisäpiiriläinen. Oliko joillakin erityistä syytä olettaa, että presidentti olisi pian kuollut? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Keijo Korhosen marraskuussa 1978 kirjoittama ja lukema UKK in memoriam- nauha Yleisradion arkistosta. Alivaltiosihteeri Keijo Korhosen muistopuhetta presidentti Kekkosesta ei koskaan lähetetty. Liittyy Jukka Kuosmasen toimittamaan ohjelmaan Presidentti Kekkonen Ylen luurankokaapissa.

 • Yleisradion entiset radiokuuluttajat Maija-Kaarina Saloranta, Pentti Fagerholm ja Lauri Paavola tapaavat toisensa pitkästä aikaa Ylen tiloissa Helsingin Pasilassa. Millaista oli kuuluttajan työ heidän aikanaan?

  Kuuluttajakonkareita jututtaa toimittaja Timo Asikainen, joka hänkin on entinen kuuluttaja.

  Tekninen toteutus: Pentti Männikkö.
  Tuottaja: Jari Aula.

  Ohjelman työryhmässä ovat olleet mukana myös Yle Radio 1:n nykyiset kuuluttajat ja kanavan vastaava tuottaja Anna Simojoki.

 • Geenilöydösten perusteella biologinen pohja neurologisten, psykiatristen ja kehitysvammadiagnoosien luokittelussa hämärtyy.
  Professori Aarno Palotie Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM) pitää tätä historiallisena asiana. Häntä haastattelee seuraavassa Leena Mattila.

 • Seppo Heikkinen tapasi Samu Nyströmin, joka väitöskirjassaan Helsingin yliopistossa tarkasteli maailmansodan aikaista Helsinkiä.

 • Kasvien geneettinen muuntelu on monimutkaisempaa kuin kuvitellaan, koska monet merkittävät ominaisuudet kuten satoisuus ja kuivuudensieto riippuvat useista eri geeneistä. Leena Mattilan haastateltavana on dosentti Irma Saloniemi Turun yliopistosta

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä