Kekkonen och jag

ti 19.7.2016

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Del 4/8: Kekkonen på Åland. Gång på gång visade president Kekkonen att Åland kunde räkna med honom, berättar Folke Woivalin, tidigare talman i lagtinget. Gudrun Salmén minns Kekkonens besök i familjens fisketorp. I studion sitter historikern Hanna Lindberg. Produktion: Five Corners.

Lähetykset

 • ti 19.7.2016 11.03 • Yle Vega

Jaksot

 • På 60-talet skämtades det om att Kekkonen var ryggradslös. Den som bättre än någon annan vet hur det egentligen förhöll sig med presidentens ryggrad är Karin Krogell. I tre årtionden verkade hon som Kekkonens fysioterapeut. Hon berättar nu för första gången offentligt om sin trettioåriga relation till presidenten.

  I studion sitter historikern Mikko Majander. Redaktör: Viktor Granö.

 • Kekkonen var en hängiven friluftsmänniska. Ett av hans andningshål var jaktlaget i Danskarby i Kyrkslätt. Som ung student var Carl Gahmberg med om flera älgjakter med presidenten. Han berättar bland annat om hur stämningen förändrades efter mordet på Kennedy.

  I studion sitter historikern Mikko Majander. Redaktör: Viktor Granö.

 • Under sent 60-tal och tidigt 70-tal ordnade Kekkonen en serie ”barnkalas” på Ekudden. Men några saftbjudningar var det inte fråga om precis. Vinglasen fylldes så fort de druckits ur, medan presidenten stiftade bekantskap med sina gäster: tidens unga intellektuella. Pia Sovio-Pyhälä och Jan Otto Andersson berättar om sina kalasminnen.

  I studion sitter historikern Mikko Majander. Redaktör: Viktor Granö.

 • ”När tjugofemtusen människor slår vakt om sin självbestämmanderätt kallas de separatister. Men när fem miljoner gör samma sak, då spelar man Finlandia.” Så avslutade Kekkonen sitt tal vid den åländska självstyrelsens femtioårsjubileum 1972. Gång på gång visade presidenten att Åland kunde räkna med honom, berättar Folke Woivalin, tidigare talman i lagtinget. Gudrun Salmén minns Kekkonens besök i familjens fisketorp.

  I studion sitter historikern Hanna Lindberg. Redaktör: Viktor Granö

 • Kekkonen hade ett gott öga till vackra kvinnor, och intresset var inte sällan besvarat. Men i presidentens intresse ingick högaktning och uppmuntran. ”Kvinnorna har byggt upp detta land”, sa han åt Harriet Nyholm-Pasternak. Ebba Jakobsson berättar om hur presidenten räddade henne ur en pinsam situation vid riksdagens öppningsceremoni 1972. Och vems trappuppgång var det den åttaårige Svante Sandström såg Kekkonen kliva in i?

  I studion sitter historikern Hanna Lindberg. Redaktör: Viktor Granö

 • Som 24-åring stod Tatjana Meyer i över en timme och serverade bål tillsammans med president Kekkonen, på Tapio Wirkkalas fest. Jonna Mäkilä-Lundbergs familj fick låna Kekkonens båt när de besökte Gullranda. På avgjort sämre humör var presidenten under danska kronprinsessans besök i Hagalund.

  I studion sitter professor Henrik Meinander. Redaktör: Viktor Granö.

 • Vilken sång lärde Kekkonen ut åt John Steinbeck i Gullrandas bastu? Det avslöjar Ralf Pousar, som träffade Steinbeck i New York år 1968. Ralf Saxén berättar om hur det gick till när Kekkonen blev hedersgårdskarl för Dipoli, och Hannele Helkama-Rågård minns ett kort men dramatiskt möte på Fölisön.

  I studion sitter professor Henrik Meinander. Redaktör: Viktor Granö.

 • I det sista avsnittet av Kekkonen och jag hör vi berättelser från presidentens sista tid vid makten. Kyrkoherde Joe Brandt var värd för Kekkonens sista – och mest lyckade – fisketur. Överste Anders Gardberg följde med hur presidenten, under sitt allra sista officiella framträdande, leddes runt av sina adjutanter, till synes helt omedveten om sin omgivning.

  I studion sitter professor Henrik Meinander. Redaktör: Viktor Granö

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä