Koe uusi yle.fi
Brysselin kone

Miten Brexit voitaisiin käytännössä toteuttaa

 • 44 min
 • toistaiseksi

Avoimia kysymyksiä Britannian eron suhteen on paljon. Onko eroneuvotteluissa odotettavissa suurimmat kiistat Brittiläisten EU-virkamiesten eläkkeistä, vai jostain ihan muusta?
Minkälaisia malleja voitaisiin luoda EU:n ja Britannian uusille suhteille? Pohjana sopimukselle voi olla esimerkiksi EU:n suhde Kanadaan, Norjaan, Turkkiin tai Sveitsin, tai sitten voidaan ottaa käyttöön joku ihan muunlainen sopimus. Voivatko viisumit tulla käyttöön EU:n ja Britannian rajoille? Entä miten koko Brexit voidaan käytännössä perua? Haastateltavana on eurooppaoikeuden professori Jukka Snell Turun yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 10.8.2016 10.04 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kuinka paljon euron käyttö kiihdyttää kauppaa EMU-alueella, vai kiihdyttääkö se sitä lainkaan. Miten tutkijoiden käsitykset EMU:n hyödyista ovat muuttuneet 2000-luvulla ja mitä EMU:n suhteen kannattaisi nyt tehdä. Siitä puhuu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten EU:n asema maailmanpolitiikassa on muuttunut,miltä EU:n kannalta nyt vaikuttaa globaali turvallisuustilanne minkälainen on EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan globaalistrategia
  ja kuinka EU on nyt terävöittämässä yhteistä puolustuspolitiikkaansa.
  Aiheesta puhuu vieraileva tutkija Kari Möttölä Eurooppa-tutkimuksen verkostosta Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Separatismi on voimissaan eri puolilla EU:ta ja etenkin juuri nyt Kataloniassa. Kannattaako EU:n suhtautua Espanjan tapaan tukahduttaa separatistien mielenosoituksia väkivaltaisesti valtion sisäisenä asiana vai miettiä sitä EU:n arvojen, kuten esim. kansanvallan näkökulmasta. Ja mitkä voisivat olla ratkaisuja EU:n alueen suurimpiin separastisiin kiistoihin. Haastateltavana tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Eurooppa-tutkimuksen verkostosta Helsingin yliopistosta.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • EU:n verosäädösten meneillään olevat isot ja nopeat muutokset tulevat suitsimaan veronkierron mahdollisuuksia ja yhtenäistämään verotusta EU:n alueella. Samalla ne vaikuttavat siihen miten jäsenmaat voivat jatkossa kilpailla verokäytäntöjensä avulla siitä, mitkä maat houkuttelevat parhaiten alueelleen yrityksiä. Yrityksille EU:n verotussäädösten muutokset aiheuttavat paljon työtä ja ihmettelemistä, kun säädösten lopullisista tulkinnoista ei välttämättä ole varmaa tietoa uusien säädösten astuessa voimaan. . Nyt ollaan myös siinä tilanteessa, että esim. Luxemburgissa yritysten yksilöllisesti sovitut alhaiset verotuskäytännöt on alettu tulkita valtiontukikieltosäännön vastaisiksi ja aiemmin saadut edut on maksettava taannehtivasti takaisin Luxemburgille Haastateltavana Helsingin yliopiston kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helminen Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Pitääkö euromaille suunnitella mahdollisuus euro-jäsenyydestä eroamiseen? Ja onko järkevää, että EU harjoittaa talouden ohjausta vai pitäisikö talouden antaa ohjautua enemmän markkinavoimien avulla. Eli jos taloudenpito ei herätä lainottajien luottamusta, niin maan lainojen korot nousisivat ja pakottaisivat talouspolitiikan muutoksiin. Ja miten poliittinen on tällä hetkellä epäpoliittiseksi elimeksi tarkoitettu EKP? Se työntää rahaa markkinoille ja pitää lainojen korot alhaalla, mutta miksi se tekee niin ja mitä seurauksia sen toiminnalla on.
  Haastateltavana on väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopiston Valtiotieteellisen tiedekunnan Politiikan ja talouden tutkimuksen laitokselta. Toimittaja on Maija Elonheimo

 • Suomen EU-politiikkaa on moitittu laiskaksi, mutta onko se sitä? Hallituksen kannat rahaliitto EMU:n kehittämiseen ovat olleet tiukat ja ylipäänsä monia yhteisvastuuta lisääviä ajatuksia on vastustettu. Jatkossa iso kysymys tulee olemaan myös se, mikä tulee olemaan Suomen hallituksen kanta EU:n maahanmuuttopolitiikkaan.

  Haastateltavana on Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

  Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Suomi ei ole suhtautunut kovin myönteisesti nyt esillä oleviin ehdotuksiin yhteisestä euromaiden budjetista, yhteisestä valtiovarainministeriöstä, tai ylipäänsä lisääntyvistä taloudellisista yhteisvastuista eri EU-maiden välillä. Mutta millä perustein ja missä laajuudessan Suomi ei näitä yhteisvastuuta lisääviä ajatuksia kannata ja vaikuttaako siltä, että ne ajatukset ovat EU:ssa toteutumassa.
  Haastateltavana on alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo valtiovarainministeriöstä ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Brysselin koneessa puhutaan siitä, mihin muihin EU-maihin kannattaa suomalaisena hakeutua töihin. Kuinka niitä avoimia työpaikkoja voi löytää ja mitä asioita kannattaa selvittää ennen matkaa?
  Missä maissa selviää englannin kielellä, ja missä on syytä osata ruotsia ja jos ei juurikaan osaa muuta kieltä kuin suomea, niin minkälaisia paikkoja silloin on tarjolla. Ja mitä kaikkea apua työnhaussa EU-alueelle voi pyytää Te toimistosta. Haastateltavina EURES-asiantuntija Taru Asikainen Pohjois-Karjalan TE-toimistosta ja erityisasiantuntija Laura Perheentupa Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Nyt kun komissio odottaa, että EU:ssa keskusteltaisiin laajasti EU:n tulevaisuudesta, niin minkälaista kantaa aiheesta edustaa EK? Ja kuinka paljon painoa eri toimijoiden kannoilla asiassa on? Onko kehitykselle olemassakaan muita vaihtoehtoja kuin kahden raiteen EU?
  Aiheesta haastateltavana on Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioiden ja kauppapolitiikan johtaja Taneli Lahti ja toimittajana on Maija Elonheimo.
  .

 • Suuri valiokunta on meidän EU-valiokuntamme, jossa suurin osa EU – asioista käsitellään.
  Suuressa valiokunnassa myös evästetään suurin osa EU:n neuvoston kokouksiin menevistä ministereistä, ja sinne he myös palaavat kertomaan, miten Suomen kannat ovat mennet läpi.
  Tällä hetkellä isoja asioita ovat esimerkiksi talousasiat, pakolaisasiat ja se miten Brexit etenee. Haastateltavana on Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten Rooman sopimukseen ja EU:n kehitykseen vaikutti sen alkuaikoina kauppapoliittiset paineet ja miten suurvaltapolitiikka. Entä mitkä tahot lisääntyvää integraatiota eniten halusivat ja mitkä eivät.

  Haastateltavana poliittisen historian dosentti Tapani Paavonen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Komissio julkisti toimenpidepakettinsa sosiaalisen Euroopan vahvistamiseksi viime huhtikuussa. Siksi EU:ssa keskustellaan parhaillaan etenkin lähetettyjen työntekijöiden, nollatuntisopimuslaisten ja itsensätyöllistäjien asemasta, irtisanomissuojasta ja työntekijöiden perhevapaista. Samaan aikaan Ranskassa keskustelu työntekijöiden asemasta on kiihtynyt. Miten työntekijöiden tilanne EU:ssa kehittyy. Ja minkälaisia paineita EU:n ulkopuoliset maat luovat työntekijöiden asemalle EU:ssa. Haastateltavana on FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto ja toimittajana Maija Elonheimo

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä