Dokumenterat

su 31.7.2016

 • 48 min
 • ei kuunneltavissa

Svart lucia är berättelsen om Astrid Cederlöf, den adopterade flickan som 14 år gammal blev trakasserad och mobbad – för att hon var lucia i tv. För första gången berättar hon om hur det var att bli kallad för ”negerlucia” och ”kolsvart” på nätet. Redaktör Måns Mosesson SR

Lähetykset

 • su 31.7.2016 9.03 • Yle Vega

Jaksot

 • År 2015 sökte över 3000 ensamma barn och unga asyl i Finland. Två av dem var afghanska Mansur, 13, och Majid, 16. Nästan tre år senare väntar de fortfarande på besked om sin framtid. I Dokumenterat träffar Jeanette Björkqvist de unga männen och också myndigheter och vuxna med insyn i de ensamma asylungdomarnas vardag. Ungdomarnas tid i Finland har präglats av kaos, ovisshet – och saknad. Ljuddesign: Anne Heikkilä.

 • Raoul J. Granqvist, professor emeritus vid Umeå universitet, skrev för några år sedan boken "Min österbottniske far". Det var tänkt att boken skulle handla om fadern, Duvald Granqvist, men författaren valde att också granska sig själv och de omständigheter som kom att forma honom under hans uppväxt i Öja. Ann-Sophie Sandström träffade Raoul Granqvist för att samtala om boken och för att få höra mera om hans tankar kring den österbottniska manligheten. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen.

 • Vad hade Kraftwerk, Pet Shop Boys, Django Reinhart, Herbie Hancock och Sibelius gemensamt? De har alla influerats av kompositören Claude Debussy. Claude Debussy var en av 1900-talets mest banbrytande kompositörer. I år har det gått 100 år sedan han dog. Albert Ehrnrooth berättar om konst- och populärmusikens föregångare Claude Debussy

 • Hetsätning är den vanligaste ätstörningen bland finländare, men det är fortfarande den ätstörning man minst talar om. Den förknippas starkt med skam. Anne Hietanen behandlades för över 20 år sedan för hetsätning på ett behandlingshem i Sverige. Det här är hennes berättelse om sjukdomen och tillfrisknandet.

  Redaktör: Anne Hietanen. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

 • Mariette Lindstein satt i 25 år inlåst bakom Scientologikyrkans murar. Kyrkan leds av David Miscavige, en klockren psykopat. Lindstein har skrivit en trilogi om den vansinniga tiden. Psykopatexperten Thomas Erikson, som är beteendevetare, analyserar Miscaviges beteende och berättar om hur nära oss vi hittar vardagspsykopater. Redaktör: Mi Wegelius. Ljuddesigner: Anne Heikkilä. Producent: Staffan von Martens

 • Lagom är ett användbart ord som på senare tid allt oftare fått stå i skuggan av ord som jag och mer och America first. Men tänk om det äntligen blivit dags för lite måttfullhet? Tänk om ordet lagom är den ledstjärna vi alla behöver idag? I programmet talar redaktörerna och författarna Göran Everdahl och Mark Levengood om det lilla ordet lagom som är större än sitt rykte. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Erik Lindgren från Uppsala och Ekenäsbon Hanna Grandell lever med funktionsvariationer som är så pass lindriga att de balanserar mellan den så kallade "vanliga" världen och den där man har någon form av diagnos. För bägge har konsten kommit att spela en viktig roll när det gäller att bygga upp den egna identiteten och självförtroendet. En väg till en plats där de kan göra sina röster hörda. Redaktör: Silja Sahlgren-Fodstad. Ljudtekniker: Stefan Granholm.

 • Skådespelaren Dick Holmström var ett år då hans mamma Ingrid liftade till Asien. Mor och son träffades vart femte år och däremellan uppfostrades Dick per brev. Redaktör: Kati Grönholm. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens

 • Tonårsattityden, den där stora vilsenheten parad med den överlägsna, allvetande stilen - den känner vi väl igen? Känslan av att inte alls ha kontroll, samtidigt som man genomskådar allt och alla... Det här var Hjalmar Söderberg en mästare att fånga i sina romaner i början av 1900-talet. Jesper Högström, som har skrivit en ny biografi över Söderberg, tänker sig att det är en anledning till att unga människor än i dag läser Söderberg. Mi Wegelius söker i programmet svar på vem den tillbakadragne, övermodige, vredesfyllda Hjalmar Söderberg var.
  Redaktör: Mi Wegelius. Ljuddesigner: Anne Heikkilä. Producent: Staffan von Martens

 • John F. Kennedy, Che Guevara och Martin Luther King eller Indira Gandhi och Olof Palme. Listan över politiska mord är lång och skakande, men vilka motiv och gärningsmän döljer sig bakom dessa dåd som genererar nyhetsrubriker och pressuppbåd? Vad är det som utmärker ett politiskt mord idag? Och har de politiska morden alls förändrat världen?
  I programmet Det politiska mordets anatomi medverkar journalisten Luke Harding, historikern Mats Fridlund, kriminologen Leif G.W. Persson och författaren Risto Niku. Redaktör: Petter Lindberg

 • Kvinnostödcentret Marta Sentrs i Lettland grundades för 17 år sedan av en hårt arbetande idealist. Iluta Lace var då 24 år och fast besluten att bygga upp ett nytt och jämställt Lettland. Det nya lettiska samhället saknade många viktiga stödtjänster för kvinnor och Martha Sentrs började jobba för de kvinnor som behövde hjälpen mest. Men inte utan motstånd från etablissemanget.
  Redaktör: Ingrid Svanfeldt.

 • Om skeppets s/s Park Victorys undergång och de hjältemodiga och generösa räddningsinsatser som Utöborna stod för den dramatiska julnatten för 70 år sen. I bönehuset på Utö står fortfarande en silverljustake med de 10 omkomna sjömännens namn ingraverade.
  Med uppläsning medverkar Mimma Olsoni-Broman och Stefan Brunow. För ljuddesignen står Roger Ojala. Redaktör är Susanna Sjöstedt.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä